O mamă perfectă – Aimee Molloy – Editura Litera – recenzie
„Trei minute, după care am fost cu totul altcineva. O mamă.”
O mamă perfectă – Aimee Molloy – Editura Litera – recenzie
O mamă perfectă
Autor: Aimee Molloy
Titlul original: The Perfect Mother
Editura: Litera
Colecția Buzz Books
Anul apariţiei: 2018
Traducere din limba engleză și note de: Adriana Bădescu
Număr pagini: 375
Gen: Thriller, Mister
Cotație Goodreads: 3,55
De mult îmi atrăsese atenția „O mamă perfectă”, probabil datorită copertei sau a faptului că orice aduce a thriller îmi activează senzorii. Este o carte interesantă, îmbină misterul cu viața de proaspătă mămică. Nu vă descurajați dacă începutul este derutant, merită! De fapt, începutul derutant are rolul de a ne conduce pe piste false, de a ne împiedica să observăm anumite lucruri. Sfaturi de pe un blog despre proaspete mămici, monologul uneia dintre ele, toate acestea se amestecă pe parcursul romanului, lucruri fără aparentă legătură, dar care așa cum urmează să vedem, au rolul lor în poveste.
„Mamele din Mai” este un grup al femeilor ce au născut de curând, în luna menționată. Femei ce au trecut în același timp prin experiențe similare și care au multe lucruri de împărtășit: sfaturi, probleme, idei de creștere a copiilor și de a face față schimbărilor inerente sarcinii, nașterii și perioadei de după etc.
„De când se alăturase Mamelor din Mai, se simțise ca o intrusă – dacă nu chiar ca o impostoare – printre celelalte, care păreau că toată viața nu-și doriseră altceva decât să devină mame. Femei care ani întregi își urmăriseră ciclul, își luaseră temperatura bazală, stătuseră cu picioarele ridicate pe perete după partida de sex, sperând că luna asta vor reuși. Femei ca Yuko, care renunțase la anticoncepționale în noaptea în care se logodise. Ca Scarlett, care devenise vegană, crezând că astfel își pregătea corpul mai bine pentru graviditate și pentru naștere. Sau ca Francie, care le povestise încă de la primele întâlniri cât suferise după primele două sarcini pierdute, reușind în sfârșit să rămână însărcinată după două încercări de fertilizare in vitro care îi lăsase înglodați în datorii de mii de dolari.”
La un moment dat, Mamele din Mai își rezervă o seară numai pentru ele; un timp petrecut fără copii, în care să se deconecteze de la rutina impusă de creșterea unui bebeluș. Numai că ieșirea ce se dorea a fi prilej de relaxare se transformă într-o tragedie: copilul lui Winnie, Midas, este răpit.
Winnie este mamă singură, a ezitat înainte de a-și lăsa copilul cu bona, iar în acea seară, una dintre membrele grupului i-a șters din telefon aplicația de monitorizare a bebelușului. Mai mult, la discuția online premergătoare întâlnirii, se insistase foarte mult ca Winnie să participe.
Copilul este căutat, toți cei din jur sunt anchetați, atât de Poliție, cât și de jurnaliști. Anumite lucruri ies la iveală, atât Winnie, cât și persoanele din anturajul ei, chiar și celelalte mămici, cu toții sunt considerați suspecți.
În paralel, ne sunt descrise viețile celorlalte femei din grup: din acest punct de vedere, cartea tratează subiectul vieții de proaspătă mămică și schimbările implicate, sacrificiile pentru a fi o mamă perfectă, așa cum spune titlul. Probabil multe femei trecute prin experiența maternității se vor regăsi în acest roman, n-am de unde să știu, însă cu siguranță, romanul le este dedicat în mare parte. Femei ale căror aspecte de viață se schimbă odată cu primul copil: relația cu partenerul, cariera, socializarea…
„Eu n-o să fiu o mamă ca toate celelalte, mi-am propus. N-o să stau să citesc toate cărțile. N-o să mă stresez în legătură cu ftalații din șampon și pesticidele din lapte. Sau cu bisefenolii din mâncarea chinezească la pachet. N-o să mă opresc niciodată în mijlocul magazinului ca să-i vorbesc copilului meu tare, în speranța că va auzi toată lumea cât de înțelegătoare sunt eu și cât de apropiați suntem, de parcă să fii părinte ar fi vreo manifestare artistică.
Nu voi deveni o altă persoană.
Și pe urmă, cât mi-a luat ca să-mi încalc promisiunea?
Trei minute.
Da, trei minute: timpul necesar să înfășor testul de sarcină în hârtie igienică, să-l îndes în poșetă, să mă spăl pe mâini și să ies. Trei minute, după care am fost cu totul altcineva.
O mamă. 〈…〉
Era ca și când o scară rulantă s-ar fi materializat sub mine, ridicându-mă împotriva voinței mele și ducându-mă într-un loc în care – puf! – totul îmi inspira teamă: cuptoarele cu microunde, gurile de canal, praful de la casa de alături care se renova. Totul constituia motiv de îngrijorare, lucruri pe care nu le puteam ignora, cu riscul de a-mi pierde copilul. De a-mi fi furat.
Am încercat din toate puterile să-l protejez.
N-am reușit.”
„Tocmai se pregătea să încheie o afacere importantă, când i se rupsese apa, cu două săptămâni înainte de data programată a cezarienei, și nu fusese deloc fericită văzându-se nevoită să-și ia concediu înainte ca afacerea să fie parafată. Spusese că se duce la birou pentru numai câteva ore, atunci, în prima zi, dar se întorsese acasă abia la ora 21:30, iar de atunci își reluase programul de lucru de șaizeci de ore pe săptămână. Sau așa spunea ea, că e la lucru.”
O altă temă tratată este aviditatea reporterilor după povești de scandal, felul în care nenorocirile sunt exploatate la maxim pentru audiență, insensibilitatea față de amplificarea suferinței persoanelor implicate.
Totodată, autoarea ne spune câte ceva despre piața editorială, unde persoane influente își permit să plătească pe cineva pentru a scrie o carte în numele său. Este situația lui Francie, care lucrează pentru primarul orașului, scriindu-i cărțile.
Nici hărțuirea sexuală nu este un subiect lăsat deoparte; o să aflați mai multe din povestea lui Nell, nevoită să-și schimbe identitatea pentru a scăpa de un anumit stigmat.
Fiecare mămică are propria poveste, ce merită a fi descoperită.
Să nu uităm, totuși, de misterul principal: ce s-a întâmplat cu Midas? Cine l-a luat? Să fie vinovată chiar Winnie, așa cum ziarele de scandal și mai târziu, Poliția, susțin? Să fi fost totul premeditat? Rămâne de aflat citind cartea, cum altfel?
Romanul va fi ecranizat, Kerry Washington făcând parte din distribuție.
Despre autoare:
Aimee Molloy este autoarea bestseller-ului New York Times „However Long the Night: Molly Melching’s Journey to Help Millions of African Women and Girls Triumph” și co-autoarea mai multor cărți de non-ficțiune, printre care și „Jantsen’s Gift”, alături de Pam Cope. A colaborat cu Maziar Bahari la scrierea cărții de memorii a acestuia, „Then They Came for Me”, pe care s-a bazat filmul „Rosewater”.
„O mamă perfectă” este primul ei roman. (surse: https://en.wikipedia.org)
Cartea O mamă perfectă – Aimee Molloy poate fi comandată de pe site-ul Libmag.ro
Recenzii cărţi Editura Litera
Si mie imi ,,straciulesc” ochii cand dau peste un thriller. Curiozitatea ma indeamna sa ii dau o sansa acestei carti. Faina recenzie, Sorinache!
Multumesc, Alina! Normal, la cum suntem noi cu thrillerele :))
Sorina, ti-am recunoscut pisica in poza, mi-am dat seama inca de acolo ca e recenzia ta. Foarte faina recenzie. Si eu am cartea, dar inca nu am apucat sa o citesc.
Da, pisica e deja marca inregistrata! :)) Merci, lectura placuta!
Suna ca un semi-thriller femeiesc ciudat de-al lui Margaret Atwood. Mie imi place mult genul. 😀 Multumim de recomandare, Sorina!
Sa stii ca e nitel ciudatel… Stilul, mai ales la inceput, este destul de ambiguu. Dar asta e o strategie 😉
pare o carte ce mi-ar placea in mod cert! cred ca m-ai convins 😀
Ma bucur, lectura placuta!
Am citit cartea si m-a cucerit.Este asa cum spune Sorina o carte cu multe povesti.Felicitari Sorina pentru recenzie.
Multumesc, Arci! Da, este o carte complexa.
Am cartea. Necitita inca . Multumim de recomandare, Sorina
Merci si eu! Lectura placuta!
Sorina, m-ai făcut curioasă! Așa cum ai descris-o, pare un thriller foarte bun! Merci de recomandare!
Merci si eu, lectura placuta!
Felicitări pentru recenzie, mi-ai stârnit curiozitatea.
Multumesc! Lectura placuta!
Faină recenzie! Te felicit, Sorina 🙂
Merci!