Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu de Barry Eisler

Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu, de Barry Eisler – Meteor Press – recenzie

Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu

Barry Eisler

The God’s eye view

Traducere Mihai – Dan Pavelescu

Editura METEOR PUBLISHING – 2019

Număr pagini: 380

  Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu de Barry Eisler thriller.

FASCINANT ȘI ÎNFRICOȘĂTOR.

  “Un thriller inconfortabil de realist și înspăimântător de profetic scris de autorul lui John Rain.

  Cum ar fi dacă absolut tot ceea ce facem ar putea fi văzut, urmărit și examinat de stat? Cum ar fi dacă statul ne-ar putea controla fiecare pas și fiecare mișcare? Dacă cineva ne-ar privi oriunde am merge și orice am face?

  În epoca post-Snowden, Național Security Agency a supraviețuit, deși i-au fost dezvăluite câteva programe delicate pentru spionaj, și agenția s-a reprofilat. Directorul Anders crede că modul cel mai bun de stopare a atacurilor teroriste este să cunoască totul. Și exact asta face aplicația „Ochiul lui Dumnezeu”. Nimeni nu este intangibil și totul este dezvăluit, dar ce se poate întâmpla dacă cineva crede că niciun preț nu-i prea mare pentru a-și proteja programul prețios?

  Când Evelyn Gallagher detectează întâlnirea a doi bărbați care n-ar fi trebuit să fie împreună și raportează descoperirea superiorului ei, directorul NSA, ea nu știe că va declanșa o reacție cu consecințe fatale.”

  Romanul scris de autorul seriei John Rain se referă la un scenariu posibil după Afacerea Snowden. S-a crezut că dezvăluirile făcute de Snowden, un analist genial al C.I.A. și instructor de contrainformații, vor zgudui lumea serviciilor.

  Dar șeful N.S.A., generalul Anders, acționase rapid, cei cu care luase legătura Snowden muriseră uciși în așa zise accidente, iar presa îl descrisese pe acesta ca fiind un narcisist,denigrându-l la fel ca pe Julian Asange.

  N.S.A. ieșise puțin șifonată dar atât, și mai mult nimeni nu aflase de cel mai important proiect numit “Ochiul lui Dumnezeu”.

  Proiectul este lucrat de diferiți informaticieni și analiști pe părți mici, doar generalul Anders și adjunctul lui generalul Remar cunoșteau întregul.

  Anders are încredere doar în Remar, pe care-l salvase de la moarte în război, și în cele două “unelte” ale sale pe care le folosea “să facă curat” în diferite situații.

  Remar îndatorat lui Anders, nu numai pentru că-l salvase pe front, dar și pentru că-l sprijinise toată perioada recuperării și apoi îl luase pe lângă el, începea totuși să-i pună la îndoială metodele și concepțiile.

   Delgado, una dintre unelte, își câștigase reputația ca asasin expert în tehnologii, fusese în slujba a diferite organizații criminale de pe Coasta de Est. Anders îl avertizase când F.B.I. voia să-l închidă definitiv. De atunci Delgado devenise “omul lui”, îi spunea doar “cine”,”unde”, și-i dădea detalii despre “cum” și nu greșise niciodată. Singurul lui defect era că-i plăceau prea mult unele aspecte ale muncii lui, mai ales când era vorba despre femei, dar asta nu-l deranja prea mult pe general.

   Pe Manus, Anders, îl salvase cu 15 ani în urmă când urma să fie transferat din centrul corectional pentru minori în penitenciarul de maximă siguranță. Manus își pierduse auzul când era mic, de la o lovitură în cap primită de la tatăl său. Apoi la 14 ani a încercat să-și apere mama, și acum se învinuia că intervenise târziu. În altercație tatăl său îi ucisese mama, apoi lovit și opărit de Manus murise la spital. Manus a ajuns într-un centru de corecție. Până atunci îi fusese frică de tatăl său, dar în centru bătut și abuzat de alții a ajuns să  învețe să se apere, să răspundă la lovituri și chiar să ucidă.

  Acesta este momentul când Anders l-a luat de acolo, l-a trimis la tabăra de antrenament a C.I.A.-Ferma, unde a învățat să lupte, să se apere, să folosească arme și să lupte corp la corp. Devenise un tip masiv, tăcut mai ales pentru că nu auzea, și foarte singuratic, care-i era recunoscător lui Anders. Asta îl făcea o bună “unealtă”, un bun executant, care nu punea întrebări inutile.

  Anders păzea cu toate mijloacele proiectul “Ochiul lui Dumnezeu”, un ochi omniprezent, care vedea tot ce se întâmplă în țară și în lume, intrând în intimitatea oricui, dând posibilitatea de șantaj celui care-l controla și mai ales multă putere.

  Anders își supraveghea proprii oameni, așa afla în timp util orice relație pe care ei ar fi avut-o cu presa sau cu alte agenții, orice măruntă intenție de trădare.

  Evie Galagher concepuse un sistem de videocamere ce puteau vedea în timp real întâlniri între diferite persoane în țară și-n afara ei. Așa aflase despre Stiles, un administrator de sistem C.I.A. , care avea o relație cu o ziaristă. După ce raportase directorului, Stiles fusese găsit spânzurat, aparent sinucidere.

  Apoi o altă administratoare de sistem Aerial primise sarcina să reorganizeze sistemele și filtrele de siguranță din programul “Ochiul lui Dumnezeu”, după care fusese atacată și violată. Ce nu se știa era că Aerial avusese o relație cu Perkins colegul ei și el la rândul lui bun informatician. Ea îi povestise despre programul conceput inițial pentru a urmări teroriști și pe cei care se ocupau de trafic de carne vie, dar care fusese folosit și în alte scopuri,urmărind persoane din țară aflate la putere. Se folosise de portița pe care ca și creator de program și-o lăsase și stocase date în Darknet.,date la care îi dăduse parola și lui ca precauție. După “trădarea” lui Snowden șeful o chemase să verifice sistemul și să schimbe filtrele de siguranță și parolele de acces. Apoi devine victima unui ucigaș care viola femei și le ucidea.

  Perkins își dă seama de realitate și se simte dator iubitei lui. Așa că ia legătura cu Hamilton, un tânăr ziarist, nemânjit, se întâlnesc și-i dă cipul cu date. Hamilton descarcă cipul pe un stik criptat și-l trimite la redacție prin Fedex.

  Evie raportează directorului întâlnirea dintre cei doi, deși începuse să aibă anumite rezerve și bănuieli. Nu are încontro are un băiețel surd pe Dash acasă și un tată bătrân și bolnav la azil.

  În scurt timp Perkins are un accident de mașină mortal, iar Hamilton pare a fi răpit de teroriști. În realitate Anders îi trimisese pe Delgado și pe Manus să rezolve problemele.

  Apoi Anders îi cere lui Manus să se infiltreze în viața lui Evie, să vadă dacă e loială, deși pusese mijloace de urmărire și la ea acasă.

  Evie își continuă viața, drumurile la tatăl ei la azil, ieșirile cu fiul ei Dash, munca, dar este din ce în ce mai frământată de îndoieli.

  Turcii cărora Manus, la ordinul directorului, îl predase pe Hamilton, în loc să-l dea  unei bande de teroriști, pun o postare cu el pe internet, ca și cum ar fi în mâna I.S.I.S. și va fi ucis

   Asta declanșează o serie de acțiuni. Președintele convoacă conducătorii agențiilor și armatei și-i dă putere deplină lui Jones, președintele Comitetului șefilor de Stat Major al S.U.A., să trimită o echipă de salvare pentru jurnalist, ceea ce nu-i convine lui Anders.

  Manus se împrietenește rapid cu Dash și cu Evie, chiar au o relație și el simte că “se topește” în prezența lor.  Dar Anders își dă sema, îl pune pe Delgado s-o urmărească în continuare și pe Manus îl trimite la  întâlnirea cu turcii, cu ordin să-i omoare, să șteargă toate urmele. Manus îndeplinește ordinul fără regrete, dar în dubă îl găsește legat și abuzat pe Hamilton și își dă seama că turcii își bătuseră joc  de toată lumea.

  Contrar ordinelor primite Manus ascunde faptul că l-a găsit pe Hamilton, îl dezleagă și-l lasă să se descurce singur.

  Între timp are loc un atentat cu bombă în Washington. Anders anunță comitetul că cei care au provocat atentatul terorist îl au și pe Hamilton, pe care sigur l-au ucis și nu au vrut să-l predea doar să facă vâlvă. Se ia hotărârea de-a se trimite drone care distrug toată așezarea respectivă.

  Ar părea că lucrurile s-au calmat, dar Evie, căutând drumurile lui Hamilton pe videocamere, realizează că acesta expediase două stikuri unul cu Fedex (despre asta îi spune și directorului și micul centru e distrus), altul cu poșta la o căsuță personală.

Mai mult vede pe camere și pe cel care a pus bombele, deși nu mai are încredere să-i spună lui Anders.

   Merge pe urmele lui Hamilton, ia de la oficiu poștal plicul, găsește stikul original și ia legătura și cu jurnalistul aflând de la Manus că trăiește. Este convinsă că publicarea materialului i-ar salva pe ea și ai ei.

  Manus încearcă să-l facă pe Anders să creadă c-o urmărește el și dacă va găsi stikul îl predă, iar acesta îi promite că Evie scapă și totul se termină. În secret Anders îi dă dispoziție lui Delgado ca după ce recupreaza stikul s-o ucidă și pe ea și pe copil.

  Remar e din ce în ce mai îngrozit și nemulțumit de acțiunile și hotărârile lui Anders și totuși orice încercare a lui de a-l aduce cumva la normal eșuează. Anders este prea convins de dreptatea lui, este avid de putere, pe undeva visând chiar la funcția supremă în stat.

  Acțiunea începe să se deruleze cu repeziciune, se schimbă idei, păreri, tabere, sunt noi urmăriri, crime, trădări, multă adrenalină.

Ce face Evie? Ce face Manus? Cum acționează Delgado?

Va reuși Evie să predea stikul șefei lui Hamilton?  Ce se întâmplă cu jurnalistul?

Pe cine va alege Manus între Anders și Evie? Cum va proceda?

Ce se întâmplă cu Anders și Remar? Ce se întâmplă cu proiectul?

Ce va alege Evie la final? E posibilă o relație cu Manus?

Veți afla toate acestea citind romanul.

  Cu acțiune, adrenalină, crime, urmăriri, prietenii, trădări toate pigmentate cu scene de dragoste, cartea are toate ingredientele necesare pentru a te determina să savurezi povestea.

Cartea o găsiți pe site-ul Meteor Press.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Operațiunea Ochiul lui Dumnezeu de Barry Eisler – Meteor Press review.

 

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

6 COMMENTS

  1. Arci, in materie de suspans esti maestra. Mereu ai un as in maneca, iar cand stii ca este cazul il folosesti cu talent.

  2. Arci, ți-am recunoscut stilul! Felicitări pentru recenzie! Pare o carte plină de acțiune și suspans!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.