Orașul pierdut de Clive Cussler și Paul Kemprecos – Editura Rao – recenzie
Orașul pierdut, de Clive Cussler și Paul Kemprecos – Editura Rao – recenzie
Orașul pierdut
Lost City
Clive Cussler și Paul Kemprecos
Editura Rao – 2019
Număr pagini: 441
Orașul pierdut de Clive Cussler și Paul Kemprecos mystery thriller.
“Clive Eric Cussler este un scriitor american de romane de aventură și arheolog marin. Romanele sale, în majoritatea regăsindu-se personajul Dirk Pitt, au ajuns pe lista celor mai bine vândute cărți întocmită de The New York Times de mai bine de 17 ori. Cussler este fondator și președinte al Național Underwater and Marine Agency (NUMA), care a descoperit peste 60 de epave.
Este membru al Clubului Exploratorilor din New York, Royal Geographic Society din Londra și Societății Americane a Oceanografilor.”
“Orașul pierdut face parte din seria Dosarele Numa.
Descoperirea unui cadavru înghețat timp de 90 de ani într-un ghețar din Alpii Francezi nu pare a fi de competența NUMA și a lui Kurt Austin.
Dar când cei aflati la fața locului sunt blocați în tunelurile alpine inundate de apele ghețarului în curs de topire, Austin nu poate ignora strigătele lor după ajutor. Iar această tragedie pe cale de a se întâmpla se dovedește a nu fi un simplu accident. Căci cadavrul ascunde un secret. Un secret pentru care cineva este gata să ucidă. Curând Austin este antrenat într-un mister care implică invazia unor alge virulente pe cale de a distruge zona cunoscută drept Orașul pierdut din Atlanticul de Nord, în timp ce el și echipa sa înfruntă o familie de o nemaipomenită lăcomie, care nu s-ar da în lături de la nimic pentru a obține ceea ce dorește.”
Povestea începe în 1914, odată cu prăbușirea avionului condus de Jules Fauchard, care cu toată împotrivirea superputernicei sale familii voia să facă ce e bine. Era singur în avion cu un coif antic pe cap și un mic seif, când este lovit de un glonț tras de oamenii trimiși de familie. Cu toate eforturile celor rămași nici cadavrul nici lucrurile lui, nici avionul nu au mai fost găsite.
La asta se adaugă dispariția în zilele noastre a unei întregi echipe de filmare și a concurenților pe o mică insulă din Scoția. Singura supravietutoare nu este crezută când povestește că ceilalți au fost uciși de niște oameni-creaturi hidoase cu ochii roșii, care i-au sfâșiat și i-au mâncat. Incredibil… și totuși pe plajă nu se mai găsește nici urmă de oameni sau aparatură, doar urme de sânge.
În Greci, la Mistras, la mănăstire era găzduit profesorul MacLean. Acesta predase ani întregi chimie avansată la Universitatea din Edinburgh. Când i se oferise o slujbă de vis acceptase fără să stea pe gânduri, deși era o perioadă și un proiect plin de secretomanie. Apoi totul luase un curs interesant și tulburător și cercetătorii începuseră să pună întrebări. Li se comunicase că Proiectul se închide și sunt trimiși acasă. MacLean plecase în excursie în Turcia și la întoarcerea acasă avea pe robotul telefonic mesaje ciudate. Află că toți ceilalți cercetători muriseră în diferite accidente. Aici în Grecia încerca oarecum să se ascundă, dar este găsit, răpit, pare că cei cu proiectul mai aveau nevoie de el.
Și ultimii protagoniști se întâlnesc în Alpii Francezi. Vârfuri de munte, un râu, un lac glaciar și ghețarul “La Langue du Dormir” (Limba Adormitului).
Sub munte în inima ghețarului la o adâncime de 243 m era construit observatorul glaciar. Aici se săpase o adevărată rețea de tuneluri, apa care se topea din ghețar era adunată într-o turbină pentru a produce energie hidroelectrică. Compania de energie electrică pusese lumini când perforase tunelurile, suficient de mari să mergi normal, totul semăna cu o mină doar că în jur era gheață. Se efectua un studiu pe 5 ani privind mișcarea ghețarilor și modul cum afectează rocile peste care alunecă.
Reporterul Rawlens, care venise să facă un reportaj despre cercetare, este așteptat de profesorii Thurston și Le Blanc. Este momentul când sunt anunțați de echipa de lucru că în gheață s-a găsit un cadavru.
Pe lacul La Dormeur se găsea catamaranul NUMA, cu un grup de cercetători din diferite domenii. Austin conducea grupul și cu submersibilul SEAmobile cercetau fundul lacului. O dusese pe Skye să vadă ce era acolo și descoperă o zonă cu ruinele unui drum numit Drumul Chihlimbarului, drum pe care cu mii de ani în urmă circulau negustori. Skye era specialistă în arme antice și spera să găsească urme ale acelei vechi civizilații.
Neașteptat găsesc coloane, par urmele unui monument funerar străvechi.
Sunt chemați la suprafață și Skye este dusă, la cererea unui înalt funcționar francez, pe ghețar. Pe lângă cadavrul din gheață se găsise un coif antic și un mic seif.
Austin nu merge cu ea, dar o urmărește de pe puntea vasului.
Reprezentantul guvernului francez chemase deja o hoardă de reporteri ca să se poată împăuna cu descoperirea și voia părerea lui Skye despre vechimea coifului.
În timp ce ea cercetează coiful, un așa zis reporter fură seiful, fuge și inundă centrala, oamenii fiind blocați în subteran.
Austin cu echipa lui, căreia i se alătură și prietenul său Zapala va reuși să-i salveze.
Pe vas sunt alți doi cercetători de la NUMA și cu toții încearcă să afle ce se întâmplă cu algele care pornesc de sub ghețar și se înmulțesc cu rapiditate. Dacă nu fac ceva algele vor distruge toată vegetația și fauna marină, mai mult… vor solidifica oarecum apa.
În timpul cercetărilor găsesc scheletul avionului, așa află că pilotul și proprietarul fusese Jules Fauchard. Și Austin și Skye pornesc pe pista aceasta.
Ceilalți doi cercetători Trout cu soția sa Gamay și Sandy, pilot pe mini submarin încep să verifice cu atenție fundul oceanului, pentru a urmări algele și a vedea cum ar putea fi stopate. Dar găsesc urme de șenile, ca și cum pe acolo s-ar fi plimbat un tanc, apoi sunt efectiv “înghițiți” de un submarin mare, răpiți și duși pe o mică insulă, unde îl găsesc și pe MacLean. Pentru a-i salva de la moarte el susține că are nevoie de cei trei în laboratorul de cercetare. Pe insulă era un laborator de cercetare ultraperformant, câțiva cercetători, o echipă de mercenari care-i păzea și beciurile unde erau celule în care erau închiși o mulțime de oameni-mutanți cu ochii roșii.
Austin și Skye iau legătura cu Darney, un “anticar” și vor descoperi pe coif o formulă, înțelegând de ce e așa căutat artefactul.
Ajung la familia Fauchard, unde o întâlnesc pe Racine și fiul ei Emil. Plini de falsitate aceștia încearcă să-i determine să le spună unde e coiful.
Și încep o serie de aventuri și întâmplări incredibile de la castel la ghețar și la insulă.
Istoria familiei Fauchard implică de-a lungul secolelor atentate, crime distrugeri și dorința formării unui guvern din umbră care să conducă lumea, prin membrii săi nemuritori ”cei aleși” și o formulă care să ofere tinerețe veșnică.
Vor reuși Austin, Skye și prietenii lor să învingă? Vor găsi leacul pentru a stopa înmulțirea algelor? Vor înfrânge familia Fauchard? Vor reuși cei de pe insulă să scape? Ce vor găsi forțele de poliție și armata acolo? Ce se întâmplă cu cei din familia Fauchard și acoliții lor? Care era secretul coifului și de ce era așa important? De ce încercase Jules Fauchard să scape de familie și ce voia să facă?
În final toate acestea vor fi explicate și rezolvate.
Și încă odată vedem cum întâmplări din trecut afectează prezentul.
Romanul este scris în stilul lui Clive Cussler plin de aventuri, urmăriri, crime, mistere, lumi din adâncuri. Totul dozat cu mare grijă și explicații referitoare la diferite denumiri evenimente, mituri, legende.
Nu degeaba New York Post spune despre Clive Cussler: “Cel mai bun povestitor de acest gen”.
Woau! Ce recenzie super interesanta! Cate intrigi si actiune! Felicitări Arci,am sa trec cartea pe lista mea!
Asa este Nicol o carte interesanta cu mult dialog,actiune si o poveste frumoasa.
Foarte interesante, romanele lui Clive Cussler! 🙂
Si mie imi plac,am mai citit cateva dintre ele
Cred ca o sa-mi placa si mie
O sa-ti placa si tie si lui Razvi
Mulțumesc mult pentru recomandare, Arci!
Buna!
Da! Iata inca o carte de pus pe lista.
Si observ ca face parte dintr-o serie.
La noi la biblioteca nu le aveau pe toate cand am mers anul trecut.
Dar cu prima ocazie, daca o gasesc, o iau si pe ea si pe altele.
Sa treaca perioada asta, si, sigur voi lua mai multe carti scrise de el.
Imi place f mult cum scrie.
Multumim mult pt recenzie!
Chiar daca fac parte dintr-o serie pot fi citite separat.E comuna doar echipa de cercetatori sau investigatori.
Multumim pentru impresii, Arci!
Un roman pe care trebuie să îl citesc ! Esti o ispită pentru mine , ador romanele pe care le prezinți atât de frumos! Felicitări!