Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

by -
15

"Nu suntem noi cei care folosesc puterea, ea e cea care se foloseşte de noi."

Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

Orion va răsări, de Poul Anderson-Editura Art / Paladin-recenzie

Editura Art / Paladin
Anul apariției: 2017
Titlul original: Orion Shall Rise (1983)
Traducere: Horia Nicola Ursu
Număr de pagini: 704

  Orion va răsări este un roman științifico-fantastic postapocaliptic ce pune accentul pe filosofiile de viață ale supraviețuitorilor devastatorului război atomic care le-a marcat istoria, pe felul cum reușesc aceștia să reorganizeze o lume a viitorului traumatizată și împuținată, pe principiile ce-i animă la câteva secole de la distrugerea vechii civilizații.

  Societățile rămase au regresat, inevitabil, pe întreaga planetă, dar unele s-au refăcut mai bine decât altele și, momentan, par că au o dezvoltare, deși înapoiată tehnologic, aproape paradisiacă. Astfel încât, nu poți cataloga universul creat de scriitor ca tocmai distopic, atâta vreme cât are și-un pic de utopie. E doar foarte etern uman în învolburarea sa continuă și complexă.

  Poul Anderson a fost contemporan cu autorii clasici pe care ni i-a lansat Epoca de Aur a science fiction-ului. Numele lui li s-a asociat prin premiile câștigate, nominalizările comune și prezențele în aceleași antologii. Niciodată însă nu a fost perceput chiar la nivelul lor. E genul de autor SF cunoscut de toți fanii genului, dar care nu poate fi alipit imediat unui mare roman sau unei serii celebre. La noi, probabil, rămâne cel mai remarcat pentru povestirile din ciclul Patrula Timpului, împrăștiate prin diferite volume și reviste. Cititorii de limbă engleză ar numi alte titluri publicate de el, drept reprezentative.

   Orion va răsări este o speculație sociologică și psihologică asupra viitorului omenirii, pornind de la anumite premise catastrofice, dar nu e deloc un roman foarte analitic sau introspectiv. Stilul lui Anderson are constant o evidentă înclinație înspre aventură, confruntări armate și povești de dragoste.

    Le strânge și aici pe absolut toate: acțiune palpitantă, ciocniri militare, misiuni de partizani, revoluții, pasiuni amoroase și relații romantice turbulente, în cadrul unei scenografii terestro-acvatico-aeriene mereu în schimbare.Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

   Nu a rămas mult din geografia planetară așa cum o știm, după marele conflict apocaliptic numit de cei ce i-au supraviețuit, Războiul Judecății.

  Principalele comunități, grupate statal sau imperial, implicate încă în jocul mondial al puterii sunt:

  Ostrovul Ceresc și Domeniile sale – cea mai puternică societate europeană a momentului, închegată sub protecția tehno-militaristă a unui aerostat dirijabil, un fel de navă plutitoare staționând în stratosferă, la 30 de kilometri deasupra zonelor pe care le ocrotește de orice pericol natural sau artificial.

   Conducătorii Ostrovului Ceresc au oferit imediat după război sprijin susținut tehnologic, comunităților pâmântene care li s-au asociat, aducându-le liniște și bunăstare, construind de-a lungul timpului o relație de interdependență, ce a asigurat lor și urmașilor lor un respect aproape idolatru din partea celor pe care-i protejau.

  Domeniile asociate sunt localizate mai ales în Franța, Zona Alpilor și a Țărilor de Jos, unde colectivitățile umane au regresat numai până spre un feudalism condimentat cu multe invenții tehnice avansate, rămase din vechea lume, spre deosebire de regiunile unde puterea Ostrovului nu s-a mai putut extinde, ce au decăzut într-un barbarism mult mai primitiv.

   Deși Domeniile sunt extinse majoritar peste populații de limba franceză, aristocrația conducătoare formată din cuceritori veniți la un moment dat de peste Canalul Mânecii, înainte de stabilizarea adusă de Ostrov, este formată din vorbitori de limba engleză, ca o reflexie inversată peste timp a cuceririi normande a Angliei, când normanzii erau de limba franceză, stăpânind o majoritate autohtonă anglo-saxonă.

  Federația Maurai – Nouă Zeelandă a scăpat de principalele lovituri din Războiul Judecății și populația ei aproape intactă a reușit să își creeze un vast imperiu maritim, datorită tradițiilor ancestrale de navigatori ale maorilor. Filosofia lor imperială este una liberală, singura impunere drastică fiind respectarea ecologiei, prin distrugerea oricăror inovații ale omului care pot pune din nou în pericol atmosfera planetei.

  Puternicul lor imperiu maritim are ca formă de guvernământ monarhia constituțională și în frunte, o regină, amintind de Imperiul Britanic și posesiunile sale stăpânite cu grație, dar cultura predominantă în Federație este totuși cea polineziană, cu variații temporale și combinative ale celei băștinașe Maori.

  Anderson are o ușor observabilă simpatie pentru această populație aborigenă, victima rezistentă a colonizării, pe care el o transformă în cea mai puternică supraviețuitoare post-atomică. A mai scris alte câteva povestiri și nuvele cu Federația Maurai, integrate toate cu continuitate în același univers.

  Uniunea de Nord-Vest  – este o comunitate ce încă a păstrat suficientă tehnologie pentru a îndrăzni să înfrunte militar imperiul Maurai, spre a-și proteja interesele și stilul de viață bazat pe dezvoltarea industrială. Situată în nord-vestul Americii, având și o vastă zonă de ieșire la ocean, de-a lungul coastelor scăldate de Pacific, această societate constituită pe structura de clan se dovedește totuși destul de fragilă în fața forței navale a Federației Maurai, care ajunge să o stăpânească și să-i impună limitarea dezvoltării industriale până la nivelul pe care membrii ei îl consideră a nu reprezenta un pericol ecologic.

  Cele Cinci Națiuni ale mongilor – s-au format după migrația invadatoare a rămășițelor estice ale unor populații de ruși, mongoli și chinezi, din Extremul Orient, în centrul Americii de Nord, unde și-au impus autoritatea asupra localnicilor, foștii cetățeni americani devenind șerbi sub stăpânirea acestora.

Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

  De parcă varietatea de interese și mozaicul de națiuni supuse sau dominante nu ar fi deja destul de explozive, două noi credințe încep să acumuleze tot mai multă forță capabilă să destabilizeze și ea, echilibrul geopolitic de moment.

  Una este Geeanismul, o religie ai cărei adepți sunt adoratori ai Geei și ultraecologiști cu convingeri extremiste mergând dincolo de doctrina oficială, oarecum echilibrată, a maorilor. Ei consideră că Geea/Pământul este un unic organism viu care conține toate ființele ce o populează, inclusiv omenirea.
Noi suntem doar organe ale Ei, de fapt părți ale unor organe pe care Ea și le-a dezvoltat urmându-și propriile scopuri. Nu existăm în afara Ei, așa cum nici celulele din trupul nostru nu trăiesc în afara noastră. Ființăm doar pentru că îi aparținem.

   În logica asta, Războiul Judecății nu a fost o greșeală dezastruoasă a umanității, ci doar o febră prin care Geea s-a eliberat pe sine dintr-o boală. Rolul omului fiind cel de a sluji marelui organism din care face parte și a venera viața, astfel contribuind la dezvoltarea Geei.

  Această religie se naște printre mongi, dar își atinge potențialul maxim de producătoare de instabilitate în societatea elitistă din Ostrovul Ceresc.

  În Uniunea de Nord-Vest ocupată de Maurai înflorește însă o altă năzuință, și mai misterioasă, definită de sloganul mesianic invocat de buzele unui popor cucerit: Orion va răsări!

  Nu aș vrea să dau prea multe amănunte despre ideile acesteia, pentru că scopul i se dezvăluie treptat și interesant în timpul misiunilor de partizanat executate de una dintre protagonistele acțiunii. Am să spun doar că ea este total opusă celei Geene și dă fiori reci Federației Maorai, fiindcă nesocotește flagrant toate interdicțiile sale, aspirând la refolosirea energiei atomice.

  Galeria de personaje ce populează și definesc prin convingerile lor această construcție geopolitică și filosofică atât de de complexă este foarte mare. Unele apar meteoric, doar pentru a dispărea după câteva pagini, altele sunt prezente și influente până la final. Nu prea apuci să te atașezi nici măcar de cele mai durabile, dar poți să îți alegi ca cititor o tabără cu care să ții, în scopul asigurării unui viitor cât mai viabil civilizației distopico-utopice terestre.

  Prezentată din atât de numeroase perspective, acțiunea nu îți indică nici pe cine preferă drept câștigător autorul, cu atât mai mult cu cât în toate taberele vei găsi personaje bine intenționate, cu sentimente pozitive, generoase și dorind fericirea umanității, singurul lor defect comun fiind faptul că mai toate sunt setate pe principiul scopul scuză mijloacele.

  E amuzant soiul de puzzle ce te provoacă să găsești vechile denumiri geografice ale unor locuri care au ajuns peste secole să fie numite cu o sonoritate un pic sau mai mult diferită.

  Orion va răsări este un roman fluviu în care s-au revărsat multe concepte și moduri de gândire actuale, pentru a da naștere unora reîmprospătate, adaptate noii lumi, unde greșeala supremă a umanității, autodistrugerea, deja s-a produs.

  Dacă ți-a plăcut Saga Umbrelor, volumele care au urmat după Saga lui Ender propriu-zisă, de Orson Scott Card, sau celelalte romane ale lui, în general, în afară de Jocul lui Ender – ce oricum a plăcut tuturor, atunci are să îți placă și Orion va răsări. Aceeași alambicare politico-filosofică fascinantă, ilustrată cu aventuri și intrigi tensionate.

Cartea Orion va răsări de Poul Anderson poate fi comandată de pe site-ul Editura Paladin

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii Cărţi SF
Recenzii cărţi Editura Art

Orion va răsări de Poul Anderson-Editura Art / Paladin

15 COMMENTS

  1. Wow. Bravo, Marius!!!!!!
    Ce multe detalii si totusi nu ai fost darnic cu spoilere. Pare foarte interesantă cartea.

  2. Frumoasa si interesanta prezentarea ta.Meriti toata aprecierea sincer nu cred ca as putea citi sau scrie despre asa un subiect.Dar pentru cititorii genului e super interesanta.Eu ma opresc la recenzia ta.Felicitari !

  3. O asemenea prezentare poate convinge și pe cei care nu iubesc genul acesta să cumpere romanul. Recunosc sincer că încă nu auzisem de acest autor. Mulțumim!

  4. Nici de mine nu sunt romanele SF, insa aici vad mesajul din spate. E un fel de satira a situatiei actuale, nu?

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.