Pacienta tăcută - Alex Michaelides - Editura Litera

Pacienta tăcută, de Alex Michaelides – Editura Litera – recenzie

Pacienta tăcută

Titlu original: The Silent Patient

Autor: Alex Michaelides

Editura: Litera

Colecția: Buzz Books

Data apariției: 2019

Număr pagini: 368

Traducător: Dana Ligia

   Alex Michaelides debutează cu romanul ,,Pacienta tăcută” și plănuiește să ne dea toată viața peste cap! Născut în Cipru, are studii de scenaristică la Institutul American de Film din Los Angeles. A scris scenariul pentru filmul The Devil You Know (2013) și a fost co-scenarist pentru filmul The Con is On (2018). Pentru un roman de debut și cu ceva experiență în scenarii de film, nu e de mirare că a reușit să plaseze personaje și să țeasă intrigile așa cum nu te-ai aștepta nicicum!

”Și ea de ce-a rămas acuma fără glas?” Euripide – Alcesta

   Povestea Aliciei Berenson are la bază acest mit al Alcestei. Viața pictoriței este aparent perfectă, dar toate aparențele cad atunci când își ucide soțul în mod inexplicabil. Pare de neînțeles, dar ea se pictează ulterior ca Alcesta, eroina din tragedia greacă cu același nume. Iar din momentul înfăptuirii crimei nu mai scoate niciun cuvânt.

Alcesta este eroina unui mit grecesc. O poveste de dragoste dintre cele mai triste. Alcesta își dă viața pentru soțul său, Admet, murind în locul lui când nimeni altcineva n-a vrut s-o facă. Un mit tulburător despre sacrificiul de sine, și nu era clar cum se leagă de situația Aliciei. Adevăratul înțeles al aluziei mi-a rămas necunoscut o vreme. Până ce, într-o zi, adevărul a ieșit la lumină…”

   Îmi era greu să mă gândesc din primele pagini de ce Alicia a comis această crimă și de ce nu dorește să se apere. De unde similitudinile cu mitul grecesc. Dar adevărul e ascuns undeva mult mai adânc. Romanul este scris din perspectiva psihoterapeutului care vrea să o facă pe Alicia să vorbească. Mulți au încercat, dar nimeni nu a reușit. Alicia este ca o carte închisă, golită de sentimente și de emoții.

”Numele meu este Theo Faber. Am patruzeci și doi de ani. Și am devenit psihoterapeut din pricină că eram sărit de pe fix. Ăsta-i adevărul – cu toate că nu e ceea ce am zis în timpul interviului pentru ocuparea postului, când mi s-a pus întrebarea:

-Ce anume crezi că te-a atras spre psihoterapie?”

   Theo mi s-a părut ciudat încă din start. Interesul lui pentru Alicia nu pare sănătos, ci din contră. Pare că a dezvoltat un soi de obsesie bolnăvicioasă și exasperantă, și chiar crede că o va scoate din carapacea ei. Ba chiar îndrăznește să caute persoanele care au avut contact cu Alicia, fără ca mentorul său sau angajații sanatoriului să afle, tocmai pentru a afla mai multe despre ea. Problema lui e că în paralel pare a avea alte probleme disperate în viața de cuplu. Descoperă din întâmplare că soția sa are o aventură, după ce citește câteva e-mail-uri:

”Am încercat să prelucrez ce tocmai văzusem – însă eram încă așa de drogat, că nu eram sigur ce văzusem. Era adevărat? Ori un soi de neînțelegere – o glumă pe care n-o pricepeam din pricină că eram așa dus?”

   Romanul este intercalat și cu intervențiile Aliciei, făcute prin intermediul jurnalului pe care îl ținea. Viața ei pare să fi fost una reușită, avea o casă frumoasă, un soț iubitor, o profesie pe care o adora. Până în momentul în care începe să observe un bărbat care dă târcoale casei. Atunci se produce un declic în mintea ei și începe să se comporte ciudat. Din cauza atitudinii ei anterioare, având și o tentativă de sinucidere după ce tatăl ei a murit, Gabriel, soțul ei, insistă să meargă la doctor. Dar din păcate, ceea ce vede ea e real, nu e doar o închipuire:

”Tocmai am auzit ceva. Un zgomot afară. M-am dus la fereastră. Și am văzut pe cineva mișcându-se printre umbre…

E bărbatul acela. E afară.

L-am sunat pe Gabriel, dar n-a răspuns. Ar trebui să sun la poliție? Nu știu ce să fac. Mâna îmi tremură atât de tare, că abia pot…

Îl aud – la parter – încearcă să deschidă ferestrele și ușile. Încearcă să intre.

Trebuie să ies de aici. trebuie să fug.

Oh, Dumnezeule – îl aud…

E înăuntru.

E în casă.”

   E greu de descris ce sentimente m-au încercat știind că Alicia e singură, fără ajutor, și că cineva chiar va intra în casa ei. E greu de înțeles ce s-a întâmplat în acea seară. Când a venit soțul ei, cum l-a omorât, de ce? Atâtea întrebări, și ea e totuși hotărâtă să nu răspundă niciuneia. Capul îmi era un amalgam și nu înțelegeam de ce Theo se chinuie și îșți riscă practic meseria pentru a intra în contact cu ea. Dar și Theo are secretele lui, bine ascunse.

   Personajele sunt atât de bine conturate, se vede influența din zona filmului. Theo este un tip contradictoriu, care ai impresia că vrea să facă numai bine, că e un altruist convins. Dar ce ascunde? are totuși ceva ce-l face respingător, și nu am înțeles de ce, că doar nu-mi făcuse bietul om nimic. Până când s-a ridicat voalul…

   Alicia este și ea de prea multe părți ale baricadei. Oare e vinovată? De ce nu o crede nimeni? Din cauza labilității psihice de care a dat dovadă înainte? Toți avem momente mai grele. Doar că ea procesează și înțelege cum stau de fapt lucrurile. Capacitatea sa și decizia de a nu mai vorbi după crima comisă (sau nu?) sunt cheia acestui roman.

Mult mister, răsturnări de situație… unde începe și unde se termină iubirea, de fapt? Cât de mult îl putem iubi pe cel de lângă noi și ce suntem dispuși să facem pentru el?

Da…este thrillerul anului. Minunat! Pur şi simplu fără cuvinte.

Precomandă cartea Pacienta tăcută – Alex Michaelides pe site-ul Litera.ro

Verifică pentru precomandă şi în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi thriller

 

Review overview
5
***Gabriela Bratu***Mămică de beagle, devoratoare de cărți, curioasă din fire. Sunt o tipă sociabilă, loială celor dragi, iubitoare de animale, dar și de oameni. Îmi place să cred că fiecare din noi are ceva frumos în interior. La fel, îmi place să cred că oricine poate să citească, trebuie doar să vrea! Poate că ingineria nu se pupă extraordinar cu literatura, dar cititul și scrisul sunt viața mea. Am răbdare, însă fără să mă calce cineva pe coadă. O dată ce sunt stârnită, chiar îmi pun ambiția să fac un lucru. Și mai ales, să-l fac bine!

12 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.