Pământul viitorului. Dialoguri cu Papa Francisc pe tema ecologiei integrale – Carlo Petrini – Editura RAO – recenzie
Pământul viitorului. Dialoguri cu Papa Francisc pe tema ecologiei integrale – Carlo Petrini – Editura RAO – recenzie
Pământul viitorului. Dialoguri cu Papa Francisc pe tema ecologiei integrale
Autor: Carlo Petrini
Editura: RAO
Anul apariție: 2021
Nr. Pagini: 200
Criza ecologică a Pământului reprezintă însăși criza civilizației tehnico-științifice și constituie principalul cap de acuzare împotriva unuia dintre miturile vremurilor noastre: progresul.
Cele trei dialoguri realizate în perioada 2018 – 2020, a căror profunzime și mod de abordare a unor teme de interes la nivel mondial pornind de la analizarea cauzelor de natură antropologică și etică a situație actuale, reprezintă subiectul cărții de față. Dezbaterea prezentată prin intermediul acestor dialoguri are ca scop cunoașterea matricelor culturale ce stau în spatele actualului proces de evoluție. Legătura vitală care se stabilește între o societate umană și habitatul său natural nu este “ pur și simplu rezultatul unor tehnici, ci un proces metabolic care depinde, până la urmă, de alegerile importante făcute de om” .
“ Toate realizările științei și tehnicii sunt imediat transformate în capital politic menit să extindă și să consolideze puterea. De aici conceptul unei dezvoltări intense văzute exclusiv în termeni cantitativi, fără a ține deloc cont de resursele limitate și ignorând în totalitate argumentele de ordin calitativ care derivă din însuși scopul ei: adevăratul progres al rasei umane. “
În primul dialog discuțiile pornesc de la impactul pe care l-a avut Enciclica Laudato si, dar și importanta acestei în dezbaterile care au urmat. Traseul parcurs de la concept până la apariția acestui document de o forță incredibilă care poate cu adevărat să constituie un punct de plecare pentru a inspira conștiințele și acțiunile viitoare, merită cunoscut. Subiectele dezbătute sunt variate , faptul că cei doi interlocutori au, conceptual vorbind, opinii atât de diferite în ceea ce privește religia în sine, adaugă o notă fascinantă discuției. Carlo Petrini, un agnostic convins și Papa Francisc, numit și Părintele Sfânt, aduc în atenția nostră unele dintre marile subiecte ale vremurilor pe care le trăim.
Auzim deseori spunându-se că trebuie să respectăm natura pentru “a salva planeta”. Ceea ce omite, deseori cu rea intenție, această afirmație este faptul că planeta va exista în continuare cu sau fără noi. Se va schimba, va dezvolta noi forme de adaptare și de viață. Însă noi, ca specie, Homo sapiens, riscăm să dispărem.
Biodiversitatea umană, raporturile sociale, echitatea și egalitatea sunt câteva dintre temele dezbătute pe larg în cel de-al doilea dialog. Argumentele aduse în discuție, întâmplări care le confirmă și posibile soluții, le regăsim frumos relatate și cu multă grijă pentru detalii de către autor. Eu sunt încrezător că lucrurile se vor îmbunătăți – văd semnale încurajatoare peste tot, deși mai avem încă mult de muncă.
Un alt aspect discutat se referă la ideea care a stat la baza Sinodului despre Amazonia și așteptările Papei cu privire la impactul și realizările care vor urma acestuia.
Mă aștept să aibă un impact foarte puternic. Pentru Biserică așa este. Biserica a avansat datorită schimbărilor bruște, salturilor înainte. În unele momente istorice s-au propus pași curajoși care au amestecat cărțile și au generat discuții aprinse; de acolo au rezultat reacții și, în unele cazuri, persecuții, dar până la urmă s-a făcut pasul înainte. Este nevoie să inițiem discuții fertile și profitabile, este nevoie să punem în mișcare energii și idei.
Ultimul dialog aduce în discuție, pe lângă multe alte subiecte importante și aspectele pandemiei actuale, cea care a reușit să îngenuncheze întreaga planetă prin implicații, virulență și consecințe.
În toate cele trei dialoguri avute cu autorul, Papa Francisc vorbește de impactul pe care reuniunile la un anumit nivel îl pot avea asupra acțiunilor viitoare, devenind benefice tuturor locuitorilor pământului. Exemplele aduse în acest sens sunt remarcabile.
A doua parte a cărții prezintă opiniile autorului in legatură cu unele teme dezbătute anterior. Modul de analiză, argumentele și contextul pe care îl creionează, sunt impresionante. Un exemplu îl constituie instrumentul de distragere a atenției, modalitatea de canalizare a propiilor dorințe de progres și emancipare către o țintă comodă și anume migranții. Modul distructiv pentru economia unor țări ,cu consecințe pe termen lung, este constituit de mișcarea datorată inegalității căreia ii sunt victime. Acesta și multe alte subiecte le regăsiți în paginile următoare.
Recomand lectura acestei cărți care oferă multe teme de gândire, dar și o analiză structurată și direcționată în obținerea mecanismelor care pot schimbă viitorului nostru, al tuturor.
Fără o convocare a tuturor persoanelor de bună credință și a tuturor competențelor, va fi dificilă introducerea unei schimbări importante care să transforme viața omului. Această viziune de la baza și foarte pragmatică se află la originea întâlnirii dintre Papa Francisc și Carlo Petrini. Ambii sunt interesați de soarta Pământului. De aici ia naștere și discuția lor care îmbină realitatea imediată cu profunzimea, lăsând să iasă la iveală căile către o ecologie care să nu fie standard, ci să devină o alegere. Pentru viață Pământului.
Carte disponibilă pe site-ul Rao
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Pământul viitorului. Dialoguri cu Papa Francisc pe tema ecologiei integrale – Carlo Petrini
Interesanta si instructiva cartea.
Felicitari Iliuta pentru recenzie!
Mulțumesc!
Multumesc pentru recomandare, Iliuta!
Cu drag !
Mulțumesc pentru recenzie!
3lassitude