Până ne vom revedea… de Renee Collins – Editura Leda
Titlul original: Until We Meet Again
Traducere: Alexandra Limoncu
Editura: Leda
Colectia Leda Edge
Anul apariţiei: 2016
Nr. de pagini: 320
Gen: Young Adult; Romance; Fantasy; Mystery
,,Cluburi rurale și petreceri în grădină. Ultimul lucru pe care și-l dorește Cassandra e să petreacă vacanța dinaintea ultimului an de liceu izolată într-un orășel plin de snobi din Massachusetts, pe țărmul oceanului. Cass tânjește după dramatism și aventură, lucruri greu de găsit în acel loc, unde se simte prinsă ca într-o capcană. Dar când un străin încântător apare pe plaja privată a familiei ei, susținând că este proprietatea lui – și că sunt în anul 1925 – , Cass este atrasă într-un mister vechi de aproape o sută de ani. În vreme ce caută răspunsuri în prezent, Cass descoperă un adevăr care pune viața lui Lawrence în pericol. Nu va mai conta din ce secol vine el, dacă nu va mai trăi până mâine. Disperată să-l salveze pe băiatul care înseamnă totul pentru ea, Cassandra trebuie să găsească o cale de a schimba istoria… sau să riște să-l piardă pe Lawrence pentru totdeauna.”
„Timpul s-a oprit în loc atunci când am citit această poveste, atât de frumoasă, încât mi-a tăiat răsuflarea. Nu voiam să se mai termine niciodată.” – KASIE WEST
Renee Collins a crescut în Hawaii și știe să facă surf, are o soră geamănă, iubește istoria – mai ales cea americană și cea asiatică, iar în timpul facultății a avut o mică obsesie legată de comunism, scrie cărți YA și iubește magia.
De când mă știu am fost fascinată de poveștile sau filmele care au ca subiect călătoria în timp, așa că nu se putea să ratez cartea de față. Trebuie să recunosc că atunci când i-am citit descrierea, am avut o senzație de deja vu și asta pentru că tematica îmi amintea de o altă carte apărută la editura Leda: Cascada șoaptelor de Elizabeth Langston. Mi-a fost puțin teamă că voi găsi asemănări între cele două povești, dar nu a fost așa. De această dată, personajele nu pot călători dintr-un timp în altul, ci se vor întâlni doar într-un anumit loc: plaja. Imediat cum se îndepărtează de această zonă, ei par a se estompa, revenind fiecare în timpul său: 1925 și 2015.
Deși se observă îmbinarea mai multor genuri (young adult, romance, time-travel, fantasy, mystery), eu l-am perceput ca pe un roman de dragoste. O imposibilă poveste de dragoste!
De fapt, avem de-a face cu un triunghi amoros și asta pentru că de Lawrence s-au îndrăgostit două fete: Cassandra (fata din zilele noastre) și Fay. Aceasta din urmă este o tipă extrem de frumoasă, seducătoare și vicleană care îi zdruncină hormonii tânărului și cu care este ca și logodit (unchiul lui a decis ca el și Fay să se căsătorească). E drept că ea îi aprinde dorința de fiecare dată când o vede, dar în același timp, nu-și poate lua gândul de la Cass.
“În plus, deși țin mult la Fay, am un sentiment ciudat de loialitate față de Cassandra. Ceva s-a întâmplat între noi pe plajă. Chiar dacă n-o voi mai vedea niciodată, și-a lăsat puternic amprenta asupra mea. Iar situația în care mă aflu acum cu Fay, însă cu gândul la Cassandra, o resimt ca pe o trădare la adresa ambelor femei.”
Povestea este spusă din perspectiva celor doi protagoniști, Cassandra și Lawrence (Lonnie), așa că avem posibilitatea să înțelegem mai bine toate stările lor emoționale, dar să și vedem diferența dintre cele două epoci.
Cassandra (17 ani) este o adolescentă din Ohio, puțin cam rebelă, cu ceva aere de divă, ce tânjește după dramatism și aventură. În loc să meargă la un stagiu de practică într-un studio de film în New York sau să plece la Paris cu prietena ei Jade, este nevoită să petreacă vacanța dinaintea ultimului an de liceu izolată într-un orășel plin de snobi din Massachusetts, pe țărmul oceanului. Cum să nu se supere că mama și tatăl ei vitreg au închiriat o vilă pe toată perioada verii? Sărăcuța de ea!
În scurt timp se împrietenește cu doi tineri ce fac parte din nobilimea locală a acestei regiuni străvechi, de fițe – Travis Howard și Brandon Marks, și alături de ei încearcă să se distreze cât mai mult. Acesta e felul ei de a-și manifesta furia și iresponsabilitatea și chiar singură recunoaște că trece printr-o ”criză adolescentină. Pubertate. Hormoni. Chestii de-astea.” Adesea este pedepsită pentru ceea ce face.
“-Pedeapsă pe viață. Am înțeles. Cred că a sosit vremea să-mi iau muzicuța și să scrijelesc trecerea zilelor pe peretele de lângă pat.”
Într-o seară cu lună plină, pe când era pedepsită, impulsul de a face ceva prostesc îi dă ghes încă o dată, așa că pleacă pe furiș din casă, îndreptându-se spre plaja privată a proprietății. În timp ce medita asupra evenimentelor din ultimul timp, ceva inexplicabil se întâmplă.
“O scânteie luminoasă, o săgeată strălucitoare emană din luna ce răsare și plutește peste ocean, atingând cu un sărut țărmul.”
Și brusc își dă seama că cineva se află pe plajă, stând aproape de linia țărmului. Silueta este cu siguranță masculină și tânără. Observându-i hainele ciudat de elegante, Cassandra deduce că este vreun invitat de la petrecere pe care o ține părinții ei.
Curiozitatea o îndeamnă să se apropie de tânăr, află că pe îl cheamă Lawrence și după o scurtă discuție are impresia că nu este decât un “nenorocit cu bani în căutarea unei prăzi ușoare.” Iar când el îi spune că petrecerea se ține cu ocazia zilei lui de naștere (tocmai a implinit 18 ani), tinerei noastre îi sare țandăra. Cum adică? Părinților ei le-a venit ideea să-l facă pe acest străin vedeta petrecerii la ei acasă? Fie individul este îngrozitor de narcisist, fie a luat-o razna! Mai rău e că el susține că unchiul lui este proprietarul vilei în care stă Cassandra și că sunt în anul 1925!
În ciuda acestui început nefavarabil, cei doi tineri se simt tot mai atrași unul de celelalt și doresc să se cunoască mai bine. Vor să petreacă timpul împreună, însă descoperă că plaja este singurul loc în care pot interacționa. Imediat cum părăsesc acel loc, imaginea lor se estompează.
“Vine spre mine vorbind, dar tot ce aud este un murmur. Și dacă e posibil așa ceva, devine și mai transparent. Deja se contopește cu fundalul, cu tufișurile, cu oceanul, cu apusul din spatele lui.“
Însă lucrurile încep să ia o turnură neplăcută! Simplu fapt că ei doi se pot vedea este o anomalie a naturii și orice întâlnire a lor afectează cursul istoriei. Există consecințe până și în urma unei schimbări minore neplanificate. De exemplu, Lawrence preferă să își petreacă ziua cu Cassandra în loc să se întâlnească cu Bill Howard, un prieten de-al lui, iar acesta din urmă face un accident și moare. Atunci când Cassandra revine acasă, încearcă să dea de cei doi prieteni ai ei – Travis și Brandon. Însă ciudat este faptul că Brandon îi spune că el nu cunoaște niciun Travis Howard. Disperată, fata încearcă să îi arate fotografiile în care apare prietenul lor, dar acesta nu mai apare în poze.
Cred că ați înțeles ce s-a întâmplat…Lawrence a renunțat la întâlnire cu Billy (străbunicul lui Travis) pentru a fi cu Cassandra, iar moartea lui Billy a dus la eliminarea întregii lui descendențe, iar Travis Howard a încetat să existe. Nici măcar nu s-a mai născut.
“- Billy Howard nu trebuia să moară. Trebuia să fii cu el, dar n-ai fost din cauza mea. Nu realizezi? Noi doi ne-am jucat cu timpul. Am schimbat lucruri care nu trebuiau schimbate și asta doar pentru că ne-am cunoscut.
Lawrence clătină din cap:
– Dar cum este posibil așa ceva? N-ai venit în timpul meu și nici eu în al tău. Cum am fi putut schimba ceva?
– Pentru că tu ești în trecut. Nici măcar n-ar trebui să ai habar de existenta mea. Uite, cred că suntem de acord că simplu fapt că ne putem vedea este o anomalie a naturii.“
Cassandra își dă seama că singura soluție ar fi ca ei doi să nu se mai vadă niciodată, să-și vadă de viețile lor ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat vreodată. Și până la urmă își spun un sfâșietor adio!
Însă lucrurile nu rămân așa. Curiozitatea o îndeamnă pe Cass să caute informații despre viața lui Lawrence la Biblioteca din Crest Harbor. Și descoperă ca prietenul ei este în pericol!
“Câteva rânduri pe o pagină de mijloc. Datată 9 august 1925. Câteva rânduri care mă străpung precum un glonț în gâtlej.
“Proprietatea de la adresa 11544 Seaside este scoasă pe piață. Proprietarul, bancherul local Edward Foster, dorește să o vândă rapid, ca urmare a tragicei asasinări a nepotului său, Lawrence Foster, pe plaja lui privată. Moartea aceasta a pus în încurcătură autoritățile, care încă investighează posibilii suspecți.”
Crima a fost comisă pe 5 august. Adică peste două săptămâni!”
Disperată să-l salveze pe băiatul care înseamnă totul pentru ea, Cassandra trebuie să găsească o cale de a schimba istoria sau să riște să-l piardă pe Lawrence pentru totdeauna.
Cine îi dorește moartea lui Lawrence și de ce? Va reuși până la urmă Cass să-l salveze pe tânăr?
“Până ne vom revedea” este un roman surprinzător de bun, cu personaje bine conturate, adresat în special persoanelor care îndrăgesc genul romance.
“…Dacă ne putem atinge, deși ne despart aproape o sută de ani, cum crezi că menirea mea de a te salva este un simplu basm? E soarta, Lawrence. Este destinul. Suntem meniți să fim împreună. Trebuie să crezi asta.”
Nota 9,5
Cartea Până ne vom revedea de Renee Collins a fost oferită pentru recenzie de către Editura Leda. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Corint. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook
ham,o recenzie superba,felicitari draga mea!pana nu stiu finalul,ii zic pas cartii…
Multumesc Nicol!
uite ca m-a captivat recenzia ta! de obicei nu citesc astfel de carti, rar cand ma vezi cu ceva young adult in mana. dar cartea asta pare foarte faina, sunt extrem de curioasa sa vad ce se intampla. oare raman impreuna? gasesc o solutie? sau ramane fiecare in timpul lui?
Gabriela, aceasta poveste m-a impresionat profund. Cat despre intrebarile pe care tii le pui, crede-ma ca pana la ultima pagina, nici eu nu am stiut care va fi „verdictul „.
De fiecare data cand citesc o recenziel la tine pe blog, ma intreb cand voi avea suficient timp pentru a citi tot ce imi doresc.
Stii ca uneori mi-e putin teama sa citesc recenziile colegilor mei? Daca sunt ispitita si in acest fel trebuie sa cumpar iarasi o gramada de carti? Dar curiozitatea ma impinge sa citesc si ..o comit ! locco_smiley_40 Multumesc mult !
Pare interesanta. Spre rusinea mea, de cand am nascut a doua oara nu am mai pus mana decat pe carti de povesti si mai nou, cartile de scoala ale fetitei mai mari
Sunt si momente de acest fel. Dar sunt convinsa ca vei recupera ! locco_smiley_46
Interesanta povestea, imi doresc sa o citesc si eu.
Sper sa iti placa!
De fiecare data pe acest blog gasesc recenzi foarte bine scrise
Multumim!
WOw!! La prima vedere mi-am spus ca nu pare a fi pentru mine 😉 dar recunosc ca recenzia m-a atras 🙂 . Imi place si mi se pare foarte interesanta si captivanta 🙂 .
Mirela, cred ca povestea iti va place! locco_smiley_46
Mi-ai starnit curiozitatea…Cred ca mai mult ca sigur o voi adauga la lista cartilor pe care le voi citi. Iti recomand un film care este facut dupa un roman care cred ca va fi pe gustul tau – Somewhere in time de Richard Matheson. Dupa ce am vazut filmul am aflat ca este dupa o carte. Sper sa iti placa!
Larisa, mi-ai citit gandurile! Citind cartea, mi-am amintit de Undeva, candva – cu C Reeve, Jane Seymore, C. Plummer… L-am vazut cu multi ani in urma.S… Doamne, cat am mai plans! Finalul mi-a lasat un asa mare gol in suflet incat si acum mi-e greu sa-l mai revad
Chiar astăzi a ajuns si la mine cartea 🙂
Foarte incitanta recenzia, tentanta de-a dreptul! Felicitari! Tu stii cat imi plac mie genul acesta de carti, asa ca, nu puteam sa o ratez!
Curand ii vine randul la citit.
Sunt tare curoasa daca iti va place cartea! Multumesc!
wooooaaaawww, felicitari pt recenzie,cred ca a fost o incantare sa o citesti.
Multumesc mult Mary!
Deci coperta este foarte frumoasa! locco_smiley_37 Am mai auzit de aceasta carte.. se spue ca este destul de captivata! 😉
Felicitari! locco_smiley_10
Multumesc mult Daniela! Coperta imi place si mie. Arata mai fain decat cea originala.
Mi-a placut mult si mie „Cascada soaptelor”, dar m-as bucura sa gasesc ceva asemanator, nu m-ar deranja asemanarea de subiect. 🙂 … Nu stiam de cartea asta si e genul pe care as fi pus-o neaparat pe lista de dorinte, de cum as fi aflat ceva despre ea. O pun acum! Merci, Alina, de descoperire. 🙂
Ador cartea Cascada soaptelor. Inca este nr 1 pentru mine( in privinta cartilor de la Leda). Sper sa-ti placa si Pana ne vom revedea .
Felicitări pentru recenzie locco_smiley_37
Multumesc mult Cos!
Cartea se afla pe lista de dorinte deja! Recenzia asta mi-a starnit si mai mult dorinta de a o avea in biblioteca cat mai repede cu putinta. Felicitarile mele! locco_smiley_10 locco_smiley_37
Multumesc mult Raluca. Sper sa-ti placa cartea!
Frumoasa recenzie. Mi se pare interesant subiectul cartii, dar deocamdata mai astept.
Multumesc Eva.
WOW! Ce recenzie!!! Parca stiu deja cartea! Multumim!
Multumesc mult Corina!
Frumoasa recenzie, multumim 🙂
Multumesc mult, Oana!
Pare interesanta cartea, dar de obicei nu prea citesc chestii SF 😀
Un concept interesant. Din pacate nu prea am timp sa citesc fictiune..
Asa cum am spus in recenzie, poti percepe romanul ca pe unul de dragoste.
Am ramas in suspans, fix la final. Imi vine sa procedez ca Nicol, te sun sa-mi dai detalii. Am trisat o singura data citind ultima pagina la o carte si de atunci am spus… gata, nu se mai poate.
Mili, eu inca o mai comit 😛 In afara de romanele politiste, mai trag cu ochiul la final. Mereu imi spun ca este penru ultima data, dar…
O recenzie minunata!
Multumesc mult!
Super recenzia, Alina! Felicitări! Chiar m-ai făcut foarte curioasă!
Multumesc mult, Rodica! <3
Nu stiu cand citesti sau cat timp liber ai. Uneori ma gandesc ca decat sa ma uit in gol sau sa privesc cine stie ce emisiune as putea pune mana pe o carte.
Imi place recenzia facuta. Chiar mi-a starnit in teresul
felicitari alina!foarte tentanta recenzia ta si cred ca voi pune cartea pe lista(desi stii ca nu e genul meu).dar totusi vedem!inca odata felicitari! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10
N am auzit de aceasta carte dar pare interesanta.