Panda Huck. Bunătate. Prietenie. Iubire de Laura Pop – recenzie

Panda Huck. Bunătate. Prietenie. Iubire de Laura Pop – recenzie

Panda Huck. Bunătate. Prietenie. Iubire de Laura Pop – recenzie

Panda Huck. Bunătate. Prietenie. Iubire, de Laura Pop – recenzie

Titlu: Panda Huck. Bunătate. Prietenie. Iubire

Autor: Laura Pop

Ilustrator: Ioana-Cristina Vlădoiu

Editura: Lizuka-Educativ

Anul: 2022

  Deși tehnologia a evoluat enorm în ultimii ani, cartea nu a putut fi înlocuită, rolul acesteia fiind primordial pentru dezvoltarea copiilor. Iată de ce, de fiecare dată când apare o carte pentru copii, se mai pune o cărămidă la solida construcție a educației, a unei societăți sănătoase și echilibrate.

  „Panda Huck” este un volum care cuprinde trei povestiri terapeutice, menite nu doar să facă momentul serii în familie mai plăcut, ci mai ales să sudeze familia prin discutarea unor valori care, odată plantate în inimile celor mici, să înflorească mai târziu, în viața lor de adulți.

  Cele trei povestiri: „Panda Huck descoperă bunătatea”, „Panda Huck are un secret” și „Panda Huck descoperă iubirea” au ca personaj principal un ursuleț panda, pe care, cu siguranță, cei mici îl vor îndrăgi pentru firea sa curioasă, jucăușă, dar mai ales pentru bunătatea sa.

  N-o să vă dezvălui acțiunea celor trei povestiri, dar pot să vă spun că veți fi captivați, indiferent de vârstă… pentru că nu e niciodată prea târziu pentru a ne întoarce la inocența copilăriei, la posibilitatea minunată de a vedea întreaga existență prin ochii de copil.

  Dincolo de acțiune, de personajele foarte bine conturate și de povestea care culminează cu o morală ușor de asimilat pentru cei mici, cartea are și ilustrații superbe, elocvente atât pentru personaje, cât și pentru acțiune, ilustrații realizate de către Ioana-Cristina Vlădoiu. Cred că este foarte important,  mai ales într-o carte pentru copii, ca ilustrațiile să fie pe măsura textului, iar aici avem parte de expresivitate, de culoare, de transmitere a emoției, iar toate acestea fac din Panda Huck un personaj care va ajunge imediat la inimile copiilor… și, de ce nu, și a adulților.

  Bunătatea, prietenia, iubirea… acestea sunt valori pe care copiii le simt mai întâi la părinții și oamenii din jurul lor, pentru ca mai apoi să le experimenteze ei înșiși, în mod conștient. Iată de ce este esențial ca părinții să trăiască respectând aceste valori și să le transmită și copiilor, iar lectura este una din modalitățile cele mai frumoase de a transmite și a imprima valori sănătoase.

  După cum se știe, atunci când li se citește, copiii se identifică, cel mai adesea, cu personajele pozitive, iar astfel, li se imprimă ideea de respect al valorilor. Panda Huck ne învață ce este bunătatea, ce este iubirea și ce este prietenia și cum să trăim astfel încât să fim mereu în armonie atât cu cei din jurul nostru, cât și cu noi înșine.

  Cele trei povești au un fir epic fluid, ușor de urmărit de către cei mici, cu numeroase personaje descrise cu iscusință, atât prin text, cât și prin ilustrații, astfel încât copiilor le va fi ușor să și le imagineze acționând în poveste.

  Pe mine, această poveste m-a impresionat, m-am dus în lumea copilăriei pentru un timp… un timp magic, așa cum întâlnești numai în poveștile bine scrise. Știm cu toții că urmează o perioadă în care dăruim, iar pentru cei dragi alegem cele mai frumoase daruri. Cărțile sunt, fără îndoială, cele mai inspirate cadouri, mai ales pentru cei mici, iar eu aș sugera ca ele să fie dăruite nu doar de sărbători, ci chiar și în zilele obișnuite… pentru că astfel, o zi obișnuită poate deveni una magică.

  Cartea „Panda Huck” nu e doar o poveste ilustrată. Ea poate fi un moment magic, o clipă de visare, o modalitate elevată de a petrece timp cu copilul, o excelentă deschidere spre lumea valorilor. Numai cu astfel de cărți, lumea copiilor noștri va căpăta nuanța armoniei, iar lumea de mâine ar putea deveni un loc coordonat de valori sănătoase.

   În final, pot să vă spun că aștept cu nerăbdare și alte aventuri ale lui Panda Huck și ale prietenilor săi, pentru că și de ei mi-a plăcut la fel de mult.

Carte disponibilă pe lizuka.ro

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

7 COMMENTS

  1. Avem mare nevoie sa le daruim copiilor asemenea povesti, caci lumea in care traim pare din ce in ce mai straina de bunatate, prietenie si iubire.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.