Pandemie și alte povestiri de Cosmin Baiu – Editura Neverland – recenzie

Pandemie și alte povestiri de Cosmin Baiu – Editura Neverland – recenzie

Pandemie și alte povestiri de Cosmin Baiu - Editura Neverland

Pandemie și alte povestiri, de Cosmin Baiu – Editura Neverland – recenzie

Pandemie și alte povestiri

Autor: COSMIN BAIU

Editura Neverland, 2020

  Am lăsat la urmă volumul de proză scurtă al autorului Cosmin Baiu. Până acum v-am prezentat INTERVIUL și ULTIMA NOAPTE LA AUSCHWITZ. Fiecare carte a rămas întipărită bine în mintea mea și spun cu sinceritate că sunt mândră că sunt scrise de un autor român contemporan.

  Pandemie și alte povestiri conține patru texte și fiecare abordează subiecte diferite. Cel mai probabil inspirate din realitate sub viziunea autorului având o tentă oarecum ironică.

  O să vă spun câteva cuvinte despre fiecare și apoi îmi exprim opinia sinceră asupra celor citite.

  Pandemie – prima povestire ne prezintă o situație deja cunoscută, o radiografie a vremurilor actuale în care Cosmin Baiu a pus toate frustrările oamenilor în câteva personaje. Doi bătrâni, speriați de pandemia care a lovit întreaga lume s-au izolat într-o cabană pe munte. Într-o zi câteva persoane le invadează spațiul intim și sunt oarecum forțați de împrejurări să-i primească în cabană. Cei trei, doi bărbați și o femeie, par suspecți și încep o serie de întâmplări ciudate. Scene desprinse din filme horror și scene de dragoste se întrepătrund, iar personajul principal devine confuz neștiind unde este realitatea mărginită de halucinații.

  E impresionant cum autorul a reușit să creioneze condiția umană și până unde suntem capabili să mergem pentru a supraviețui, pentru a trăi o zi în plus. O poveste ce merită citită și care ar fi putut să fie un roman horror impresionant, demn de scrierile maestrului Stephen King.

  Monstrul – ne arată fața urâtă a celei mai mediatizate dispariții din ultimul timp. O adolescentă dispare și toată lumea urmărește acest caz la televizor. Povestea ne prezintă teroarea unei fete de 15 ani care pleacă cu ocazie la prima întâlnire. Ajunge într-o mașină ruginită condusă de un gras libidinos. Deși regretă este prea târziu și fata este violată și răpită. Urmează o perioadă groaznică de abuzuri fizice repetate și de nedescris. O poveste menită să tragă semnale de alarmă către lumea disfuncțională în care trăim: violență, corupție, trafic de carne vie și consecințele acestora .

  Lumea gândacilor – dacă la începutul lecturii nu înțelegeam unde vreau să ajungă autorul, pe parcurs m-am trezit într-o analiză umană, dar în care oamenii au devenit gândaci. Personajul principal se trezește într-o lume plină de gândaci. O poveste asemănătoare cu cea din romanul Interviul și care șochează prin instinctul de supraviețuire redat cu o impresionantă imaginație. Dacă vă așteptați la un final clișeic… . Ei bine… citiți!

  Călător în noapte – ne poartă într-o călătorie de coșmar, un drum aparent ușor de la București la Mamaia parcurs de doi tineri dornici să petreacă un week-end special. Drumul le este întrerupt pe autostradă de un străin care pare disperat. Surpriza pe care o rezervă Cosmin Baiu pentru personaje creează o poveste incitantă, alertă și plină de neprevăzut.

  În opinia mea fiecare dintre aceste povestiri pot ajunge un roman de succes, iar stilul original și inconfundabil de scriere al românului nostru îi poate aduce titlul de Best Seller oricărei povești transformate în roman. În special Monstrul. Regret că piața de carte nu are suficientă publicitate, regret că sunt autori români contemporani care scriu la fel de bine ca cei străini sau chiar și mai bine, dar rămân cunoscuți de prea puțini cititori. Cosmin Baiu este sigur unul dintre aceștia. Sincere felicitări!

Autori români

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

recenzii cărți

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

8 COMMENTS

    • Daaaaa . Sunt curioasă ce părere ai . Cred ca te-ar prinde scrierile autorului, Sorina !

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.