Pasagerii de John Marrs – Editura Trei – recenzie
Pasagerii, de John Marrs – Editura Trei – recenzie
“John Marrs a lucrat 25 de ani ca jurnalist freelancer, specializat în interviuri cu actori, muzicieni și celebrități TV. A debutat în 2013 cu romanul The Wronged Sons (republicat în 2017 sub titlul When You Disappeared), urmat de Welcome To Wherever You Are, The Good Samaritan, Her Last Move, What Lies Between Us și The Minders.
La Editura Trei, de același autor a apărut “Suflete pereche”, tradus în 23 de limbi și desemnat cel mai bun roman SF al anului de către Wall Street Journal. A fost ecranizat sub forma unui serial Netflix de zece episoade.”
“Te afli în mașina ta fără șofer când brusc ușile se blochează, ruta se schimbă și nu mai ai niciun control asupra vehiculului. După care o voce misterioasă îți spune: „O să mori”. Pe măsură ce mașinile autonome devin varianta mai sigură și mai de încredere, opt oameni se trezesc în această situație înfiorătoare. Printre ei, se numără o vedetă de televiziune a cărei glorie a apus, o tânăra însărcinată, o femeie abuzată care fuge de soțul ei, un emigrant fără acte, un cuplu căsătorit și un bărbat care vrea să se sinucidă. Camerele de filmat ascunse în mașinile lor transmit către milioane de oameni din întreaga lume panica teribilă care-i cuprinde. Dar publicul își va arăta adevărata față când va fi întrebat: „Pe care dintre acești oameni ar trebui să-l salvăm? Și pe care să-l ucidem primul?”
“Cine trăiește?
Cine moare?
Tu decizi.”
Asta este afirmația de pe coperta cărții. Sigur că te întrebi: cum adică eu decid?
M-a pus pe gânduri, mai ales că este prima carte a autorului pe care o citesc și m-a surprins plăcut. Este o carte alertă, interesantă, te ține cu sufletul la gură, spune multe povești, dezvăluie multe secrete, dar este și o satiră necruțătoare la adresa societății actuale. Autorul ironizează ideea unor mașini – gen robot, a unei conduceri politice care aparent acționează pentru binele oamenilor, dar în realitate, prin programarea mașinilor, merge pe ideea unei selecții a populației după bogăție, poziție socială, intelect.O societate care stă cu ochii pe televizor și forumuri, oameni încântați de necazul altora, oameni care în spatele ecranelor, sub protecția anonimatului dau verdicte de viață și de moarte, oameni pentru care bârfa, cancanul, mizeriile umane sunt ridicate la rang de artă.
Vă sună cunoscut?
Dar să vă schițez puțin acțiunea cărții.
Pe șoselele Angliei s-au introdus mașinile autonome, conduse de computere. Ca pasager spui doar destinația, în rest mașina se conduce singură și te duce la destinație. Mulți oameni au rămas fără locuri de muncă și posibilitatea de-a trăi, așa că erau tot timpul manifestații împotriva inteligenței artificiale. Mai mult, accidentele în care au murit pietoni au dat o altă amploare subiectului.
Tocmai de aceea s-a înființat o comisie condusă de Jack Larsson, un susținător al mașinilor autonome. Comisia avea 4 membrii numiți, ai guvernului: un membru al Parlamentului, reprezentanți ai Consiliului Medical General, Consiliul pentru Servicii Juridice și ai Pluralismului Religios, şi un al cincilea membru selecționat aleatoriu din rândul publicului. Totul dura cinci zile, era ultrasecret și obligatoriu, adunările se desfășurau în diferite locații și se decidea asupra unor accidente deja petrecute. Totul era înregistrat. Parlamentarul Jack Larsson conducea comisia cu mână de fier, neadmiţând alte păreri decât a sa.
Libby, cea aleasă din public, ura toată treaba asta,dar era obligată, conform legii, să participe. Orice încercare timidă de a-și spune părerea era respinsă cu brutalitate și îngâmfare de Larsson.
Dar la un moment dat computerele sunt preluate de-o echipă de hackeri,care-i anunță că în două ore jumate opt mașini se vor izbi și ei trebuie să decidă până atunci cine va scăpa în viață. Totul apare și pe rețelele de televiziune și de internet, fiind devoalate imagini din cele opt mașini, dar și din sala juriului.
Pentru că se încearcă interceptarea lor sau închiderea rețelelor, hackerii aruncă în aer două mașini, în una era un veteran în vârstă, în alta o imigrantă ilegală.
În sala de ședință apare și o echipă de IT care va monitoriza situația și o echipa de pază de la guvern. Cei din sala vor putea discuta cu cei din mașini, ca să-și dea seama cu cine vor vota să rămână în viață la final.
În mașini erau; Claire și copilul ei nenăscut încă, Heidi, Sam (soțul lui Heidi), o indiancă care avea 5 copii Shaban, Jude Harrison(un tip pe care Libby îl întâlnise într-un bar) și Sofia, o actriță în vârstă care crede că e la un show televizat. Inițial discuțiile nu sunt foarte intense dar hackerul intervine și fiecare trebuie să-și înfrunte povestea reală.
După multe peripeții și emoții cei din mașini scapă, dar în timpul în care lumea ii urmărea pe ei,pe tot teritoriul țării au loc o serie de accidente soldate cu mulți morți.
În timpul discuțiilor este disecată și viața celor din comisie, iar Jack Larsson este nevoit să recunoască cum alege mașina, de fapt cum a fost programată să hotărască în cazul unui accident, cum se iau măsurile în structurile înalte. Jack va pierde și mulți bani și la final este arestat, urmând să fie judecat.
Tot timpul este monitorizată și reacția publicului, modul cum judecă, setea de-a pedepsi și ucide. Este cutremurător!!!!
Aflăm povești triste, șocante, dovezi de iubire și trădare, de lăcomie și minciună.
Libby este intrigată de dispariția lui Jude, care nu fusese în nici un vehicul, deci era implicat cu hackerii. Va afla până la urmă întregul adevăr sordid și uimitor.
Fiecare va încerca să-și continue viața, pentru unii se termină cu bine, pentru alții mai puțin. Dar rămân întrebările:
Cine a fost Jude?
Ce legătură avea cu echipa de hackeri?
Ce voiau să demonstreze sau să răzbune?
O cunoscuse întâmplător pe Libby? Sau totul făcea parte din “marele plan”?
Ce se va întâmpla cu Claire și sarcina ei?
Ce vor face Heidi și Sam ?
Va scăpa cu bine actrița în vârstă?
Își va regăsi indianca copiii ? De ce fugea de soț?
Va fi condamnat Jack Larsson de justiție?
Va scăpa cu bine?
Ce va face Libby?
Va afla adevărul despre Jude?
Cum va fi viața ei?
Multe semne de întrebare, dar și multe răspunsuri dacă veți citi cartea.
Este un thriller excelent așa cum afirmă specialiștii:
“Fiecare întorsătură de situație pare plauzibilă și inevitabilă. Povestea alertă e însoțită de o satiră socială necruțătoare.” ( The Washington Post)
“Un thriller palpitant, ce ridică întrebări despre moralitate. Marrs își încântă cititorii creând tensiune și oferind un tablou convingător al lumii de azi prin această poveste întunecată și captivantă.” ( LA Times)
“Suspans de cea mai bună calitate”. ( Kirkus Reviews)
Carte disponibilă pe site-ul Trei
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Pasagerii de John Marrs – Editura Trei – recenzie – literaturapetocuri.ro
Multumesc pentru impresii, Arci! Trec cartea pe lista. Anul trecut am citit Suflete pereche, scrisa tot de John Marrs, si mi-a placut.
Alina mi-a placut cartea.Trebuie sa iau si cealalta carte.
Mulțumesc pentru recenzie Arcidalia!