Pasi printre carti

Pasi printre carti

by -
15

Paşi printre cărţi

    M-am gândit să trec în revistă câteva cărţi, pentru că nu pot să fac un top. E greu ţinând cont că sunt genuri diferite, autori diferiţi, dar toate au un loc în sufletul meu.
Aşa că am să încep cu genul pe care ştiţi deja că-l citesc mai mult adică – thrillere.

1.“Nesfârşita zi de ieri”-George Arion

   Nu este numai un roman poliţist este şi un roman de spionaj şi o frescă a situaţiei politice interne şi internaţionale din anii 90. Acţiunea se centrează în jurul vizitei regelui Mihai în România în 1992, prima vizită după căderea comunismului, vizită care i-a fost iniţial interzisă. Puteri străine pun la cale asasinarea regelui pe pământ românesc, pentru a destabiliza guvernul şi a facilita intrarea ruşilor în ţară. Normal în poveste, şi de partea răului şi a binelui sunt şi politicieni români şi agenturi străine. Drumurile tuturor se intersectează, terorişti, asasini, ofiţeri, agenţi, urmăririle, exploziile, încercarea de asasinat, îmbinate într-o poveste alertă, interesantă, fără descrieri inutile, culminând cu un final surprinzător şi moartea câtorva protagonişti consideraţi “pioni”pe harta istoriei, ”pioni” pe tabla de şah a serviciilor secrete şi a mai marilor lumii.

2. “Recviem pentru un asasin”-Monica Ramirez

   Romanul este volumul şase (şi ultimul) al seriei “Alina Marinescu”. Seria este povestea vieţii unor agenţi în organizaţia super secretă “Elite”, care din umbră încearcă, şi uneori reuşeşte, să conducă destinele lumii. Şi totuşi în viaţa aceea dură, cu antrenamente, misiuni şi multă moarte, sentimentele de dragoste şi dorinţa unei vieţi normale îşi fac locul lor. Am trăit cu personajele toate evenimentele din volumele seriei, fiecare acţiune, fiecare întorsătură de situaţie. Citind ultimul volum eram tentată să spun: ”Ai grijă Alina!”, ”Marius vezi că te urmăreşte Brett!” şi multe altele. Ca de obicei în cărţile Monicăi multă acţiune, care te ţine cu sufletul la gură, personajele excelent conturate, momente de ură, tristeţe, răzbunări,î ncercări de acaparare a puterii. Şi totuşi dragostea şi speranţa triumfă şi ajungi la concluzia că viaţa e frumoasă şi merită trăită chiar şi mai ales în umbră. ”O iubire imposibilă, interzisă, din altă lume …şi totuşi.”

3. “Gemenii lui Bormann”-Lucian Ciuchiță

    M-a intrigat titlul şi mi-a plăcut foarte mult ideea autorului de-a prezenta evenimentele în două planuri, mai precis în două veacuri anii 1944-1945 şi 2015, demonstrându-se încă odată că evenimentele trecute pot avea grave urmări în zilele noastre.Totul porneşte de la dorinţa naziştilor de-a schimba soarta războiului şi a lumii cu o ultima armă ”minune”. Implicarea serviciilor secrete ale lumii, a detectivului Mark Preston şi a echipei lui (o echipă eterogenă formată din cei mai buni agenţi din ţări diferite) duc la rezolvarea enigmelor. Romanul lui Lucian Ciuchiţă nu e doar o poveste bazată pe realităţile istorice şi politice ci aşa cum deja ne-am obişnuit o comoară de cunoştiinţe de istorie, geografie, politica de ieri şi de azi, relaţii interumane, o călătorie prin ţări, continente şi chiar în timp, cu dialoguri serioase, dar în acelaşi timp cu un umor englezesc de calitate. ”În istorie ceea ce s-a întâmplat a fost inevitabil, ceea ce nu s-a întâmplat, imposibil”(Baruch Spinoza).

4. “Clubul Mefisto”-Tess Geritsen

  Pe baza unor date istorice întunecate şi a unui simbolism religios misterios, membrii Clubului Mefisto, doresc să dovedească o teorie uimitoare: că însuşi Satan se află printre noi. O crimă în seara de Crăciun care-i pune pe gânduri, o tânăra ucisă în propria casă, masa pusă pentru patru persoane, un braţ uman pe masă, capul tăiat al tinerei pus în mijlocul unui cerc Satanist şi pe perete scrijelite cruci întoarse şi cuvântul ”peccavi” (am păcătuit). Un alt caz pe care detectivă Jane Rizzoli şi medicul legist Maura Isles îl rezolvă. Trecem prin vieţile poliţiştilor, dar avem şi un pic de paranormal şi fantasy. Cartea te duce cu viteză în diferite părţi ale lumii şi ale minţii omeneşti, între diferite destine din vremuri actuale şi străvechi. Şi ca de obicei la Tess Geritsen finalul este surprinzător la fel ca şi declaraţia finală a ucigaşului: ”Răul nu moare niciodată.”

5.“Vinovăţie dovedită”-Scott Turow

    După 31 de ani de căsnicie, care crede el fuseseră ani buni, trei copii mari, fiecare cu casă şi preocupările lui, avocatul Alejandro (Sandy) Stern vine acasă şi-şi găseşte soţia moartă. Ca explicaţie un simplu bilet: ,,mă poţi ierta?” Şocul puternic, copiii, înmormântarea, problemele clientului principal, toate îl fac să se comporte ca un robot. Apoi singurătatea, încercarea de-a înţelege, momentele de introspecţie şi amintiri noaptea şi cercetări şi justiţie ziua. Cercetările determină un adevărat haos, descoperiri uimitoare legate de membrii familiei, de vecini, povestiri din culisele justiţiei, rivalităţi, comploturi, invidii, interacţiuni umane. Descoperă trădarea soţiei, a cumnatului şi chiar a copiilor lui faţă de familie, îşi descoperă chiar propria sexualitate. Romanul este absolut surprinzător, personajele foarte bine creionate, deznodământul neaşteptat, dar în acelaşi timp profund uman.

6.”Lacrimi de ceacâr”-Tessa Nadir

   Deşi nu citesc fantasy povestea Tessei m-a prins, curge lin fără a fi obositoare, personajele sunt fireşti, acţiunea interesantă iar varietatea de sentimente şi trăiri incredibilă. ”Demonii din oglindă sunt mai aproape decât par” este ca o sinteză a cărţii. Este o poveste despre încredere şi trădare, dragoste şi ură, bucurie şi suferinţă, adevăr şi minciună, vieţi distruse de lăcomie, despre destine, o lume foarte reală chiar dacă situată undeva între trecut şi viitor. ”Nu am nevoie de o Lume mai Bună ca să ştiu că oriunde, oricând, sunt om şi oricât de bună sau rea e lumea voi rade, voi suferi, voi greşi şi voi varsa lacrimi”.

7.“Doi”-Tony Mott

   Autoarea structurează romanul în două părţi a lui şi a ei. Este incredibil cât de diferit pot vedea doi oameni aceeaşi viaţă şi asta o vedem în poveştile lor. Doi oameni merg la mall, urmând să se revadă la masă. Dar el dispare şi de aici acţiunea cărţii, interpretările, ameninţările, cercetările, evadarea din cuşca unei vieţi planificate de alţii şi gustul libertăţii. Toate le veţi găsi în cartea lui Tony Mott care este o adevărată lecţie de viaţă. ”Ca şi feţele aceleiaşi monede aşa sunt şi poveştile celor doi despre viaţa lor împreună”.

8.“Rockstar”-Cristina Nemerovschi

   “Fii sincer cu ţine însuţi şi aminteşte-ţi să razi în fiecare zi. Este tot ce contează cu adevărat”. Povestea lui Storm aduce în atenţie multe poveşti de viaţă, idei, sentimente, trăiri. Rockstar este o poveste despre viaţă şi moarte, pasiune şi ura, deznădejde şi speranţă, dragoste, indiferenţă, trădare, prietenie. Rockstar e viaţăaînsăşi. ”Nu există drumuri bune şi căi greşite, Pur şi simplu nu există. Când vei găsi drumul tău, vei şti. Te vei simţi viu şi vei şti. Întotdeauna.”

9.“Zădărnicia unui mers pe sârmă”-Amalia Nacrin

    Cartea Amaliei este în pagini puţine o poveste tristă a unui tânăr în scaunul cu roţile, al unei tinere, iubita lui pentru o vreme şi a mamei lui. Amalia Nacrin nu îmbracă povestea în cuvinte suave, delicate, ci o spune cu încrâncenarea celui rănit, disecând până la ultima fibră sufletul uman, tăind cu bisturiul cuvintelor până scoate la iveală şi ultimul sentiment. Tristă, dar cumplit de reală.

10.“Elsa”-Florina Sanda Cojocaru

   Elsa este un om puternic care renaşte de fiecare dată ca pasărea Phoenix din cenuşă arderilor ei. Un om care până la urmă îşi găseşte drumul în viaţă înţelegând că toţi cei pe care i-a întâlnit pe parcursul ei au pus o cărămidă la baza omului care a devenit. Cartea Florinei merită citită cu atenţie pentru că este o poveste despre oameni reali (puteam fi noi), despre întâmplări şi trăiri, despre dragoste şi luptă, o lecţie despre viaţă. ”Să te primesc în viaţa mea a fost o lupta dată cu lumea şi cu mine să mi te alung din ea, a fost şi mai greu.”

11.“Life Stuff sau învăţături pentru Andreea”-Cezar Pârlog

   La fel ca şi la prima carte ”Flori,fete,fiţe sau băieţi” şi la această carte te intrigă în primul rând coperta apoi titlul; ”Life Stuff sau Învăţături pentru Andreea” (şi apare întrebarea: oare există Andreea sau e ficţiune?). Imaginile de pe copertă: chipuri, trupuri, figurine schiţate, aruncate parcă la întâmplare de pensula unui pictor sunt surprinzătoare. Şi Cezar ne surprinde din nou cu întâmplări, paşi ai vieţii lui, observaţii, toate parcă menite a dezvălui idei, sentimente şi păreri scrise ca sfaturi pentru o tânăra sau un tânăr. Până la urmă nu contează dacă există în plan real sau nu o Andreea, important e că sfaturile sunt date cu sinceritate şi sensibilitate parcă traducând o lume de zbateri, idei, dorinţe şi frustrări.

   Acestea sunt doar foarte puţine dintre cărţile pe care le-am citit în acest an. Am încercat să vă aduc câte ceva din fiecare gen şi am încercat să le grupez puţin pe teme.Toate cărţile despre care v-am spus şi multe, multe altele merită citite pentru a ne face viaţa mai frumoasă.

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

15 COMMENTS

  1. Arci…multumesc din sufet! Mi-ai facut o surpriza deosebita enumerandu-ma aici.
    Cu muta daruire! 🙂

  2. Frumoase carti citite Arci 🙂 .Eu nu m-am gandit pana acum sa fac un top, nu am tinut evidenta. Dar de la anul o sa o fac.
    Romanul „Elsa” l-am citit si intr-adevar este minunat, este cutremurator 🙂

  3. Foarte frumoasa lista. Este frumos sa vezi ca multa lume a inceput sa isi indrepte atentia inspre literatura romana contemporana. Chiar sunt din ce in ce mai convinsa ca avem autori deosebit de talentati. Felicitari lor, si mult succes, iar noua, tuturor, cat mai multe lecturi frumoase! 🙂

  4. Multumesc tuturor!am incercat sa va spun cate ceva din fiecare gen(sunt multi autori si multe carti citite. anul asta),si repet din nou nu e un top cu locuri,fiecare carte si fiecare autor citit are un loc in sufletul meu.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.