Permisiunea de a ucide – Vince Flynn – Editura Coresi-RG Publishing –...

Permisiunea de a ucide – Vince Flynn – Editura Coresi-RG Publishing – recenzie

by -
18
Permisiunea de a ucide - Vince Flynn

Permisiunea de a ucide, de Vince Flynn – Editura Coresi-RG Publishing – recenzie

Permisiunea de a ucide

Consent To Kill

Vince Flynn

 Editura Coresi-RG Publishing 2006

Traducere: Simona Roman si Iulia Violeta Vasile

Număr pagini: 460

  Vince Flynn (1966-2013) s-a născut în Saint Paul, Minnesota. Absolvent al Academiei Saint Thomas (1984) și Universității St. Thomas (1989), Flynn decide, în 1991, să renunțe la o promițătoare carieră în marketing pentru a deveni pilot în Forțele Aeriene ale SUA. Din motive de sănătate este obligat să renunțe și devine scriitor până în 19 iunie 2013 când moare de cancer.

   Flynn a fost influențat în scrierile sale de autorii: Leon Uris,Tom Clancy, Ernst Hemingway, John Irving, Robert Ludlum, J.R.R.Tolkien, Gore Vidal.

   Invitat frecvent al posturilor de știri, Flynn a câștigat recunoașterea publicului și a presei datorită expertizei sale în zona serviciilor secrete și a previziunilor referitoare la amenințarea crescândă a terorismului Islamic.

  Seria Mitch Rapp se compune din 13 romane scrise de Flynn și încă 5 scrise de Kyle Mills, folosind și notițele lui Vince.

   Romanele din seria Mitch Rapp scrise de Vince Flynn sunt: ”American Assasin”(Asasin American-ed Preda),”Kill Shot”(Lovitură Fatală – ed Preda),”Transfer of Power”,”The Third Option”,”Separation of Power”,”Executive Power”,”Memorial Day”,”Consent To Kill” (“Permisiunea De A Ucide – ed Coresi),”Act Of Treason”,”Protect And Defend”,”Extreme Measures”,”Pursuit Of Honor” și “ The Last Man”.

Următoarele 5 au fost scrise de Kyle Mills: ”The Survivor”,”Order To Kill”,”Enemy Of State”,”Red War” și “Lethal Agent”.

   Am tot auzit de Vince Flynn, mai ales după apariţia cărții și a filmului “Asasin American”. Sincer, filmul nu prea m-a impresionat (dar acum sunt sigură că e o palidă imagine a cărții) obișnuită fiind cu filme de acțiune și cu cărți cu multă adrenalină și intrigi politice. La o comandă de cărți am adăugat și  romanul lui Vince Flynn –“Permisiunea  De  A  Ucide”. Să spun că a fost o carte foarte bună mi se pare prea puțin, cert e că n-am putut s-o las din mâna  în ciuda scrisului mărunt (460 pagini).

   Am fost încântată de felul  în care autorul combină cu măiestrie intrigile politice, acțiunea, crimele, dragostea, politica Orientului, acțiunile clasei politice și jocurile de culise din Washington.

Dar haideți să vorbim puțin despre roman, acțiunea și personajele lui.

   Personajul principal Mitch Rapp, un agent operativ superantrenat, preferând să lucreze mai mult singur. Este un “asasin”de temut, dar este în slujba țării sale, eliminând ținte care înseamnă dușmani periculoși, raportând numai șefei sale, Kennedy, sau direct președintelui S.U.A., pe care-l salvase de două ori de la moarte. Rapp avea un talent deosebit pentru a sesiza detaliile și pentru a lua decizii rapide, ceea ce-i permitea să nu piardă oameni. Mulți  membrii ai Forțelor Speciale lucrau acum în diferite structuri: armata, poliție, rangeri sau aveau firme de pază sau consultanță, la fel ca și Coleman, fost coleg și mai ales prieten cu Rapp.Toți colegii lui, chiar și numai aceia care auziseră de el, îl respectau pe Rapp și-i săreau în ajutor la nevoie. Acesta era un lucru pe care cei din mediul politic nu-l știau, pentru că ei erau în stare să se trădeze și să calce pe cadavre pentru a ajunge în poziția de putere pe care o doreau.

   În același timp Rapp este un tip îndrăgostit de soția lui Anna Rielly, corespondent pentru N.B.C. la Casa Albă. Una dintre ultimele misiuni a lui Rapp este uciderea lui Khalil, egiptean, ajuns lider musulman, îndoctrinat cu varianta rigidă a Islamului, finanțat de membrii Wahhabi din Arabia Saudită. Khalil nu doar că predica, dar și racola tineri pe care-i trimitea la instructaj și-i transforma în martiri. Rapp nu-l consideră un războinic pentru că nu lupta el însuși, îi trimite pe alții cu sau fără voie să ucidă pentru Islam și el încasează  banii (se va dovedi că va folosi banii pentru plăceri perverse).

   Uciderea lui Khalil și a altor lideri religioși îl fac pe Rapp cunoscut și temut în Arabia Saudită, acolo unde regele sprijinit de americani era într-un permanent conflict cu fratele lui vitreg, prințul Rashid credincios Wahhabi, care-și dorea să conducă țară.

   Rashid își țese cu migală pânza când prietenul lui Saeed, un lider foarte bogat și influent, îi cere să-i recomande un asasin care să aibă curajul să-l ucidă pe Rapp. Saeed îl învinuia pentru uciderea fiului său Wheed, într-un raid de anihilare al jihadistilor (dar oare e mort cum crede tatăl lui sau doar arestat?)

   Rashid îl contactează pe Abel care făcea afaceri cu arabii și-i ajută în rezolvarea “problemelor” mai delicate. Abel fusese în serviciile secrete est-germane, apoi la contraspionaj unde colaborase cu K.G.B-ul și mai ales cu Petrov. La acesta și apelează când își dă seama că are nevoie de un asasin necunoscut, dar foarte bun, care să considere o provocare uciderea lui Rapp. Așa ajunge să-i angajeze pe Gould și partenera lui Claudia, care acceptă, pentru că, pentru ei însărcinarea aceasta urma să fie ultima. Claudia dorea să se retragă și să-și întemeieze o familie. Cei doi iau datele de contact și-ncep s-o urmărească pe Anna până află unde le este casa.

   Între timp Rapp este contact de doi senatori care voiau să schimbe anumite lucruri în politică, dar apare în peisaj și Ross un alt senator, foarte ambițios, ajuns noul  director al Serviciului de Informații. Ross voia să se remarce pentru că viza la următoarele alegeri președenția. Pentru că nu reușește să se impună în fața lui Rapp și a lui Coleman, deși intrase neinvitat peste ei și Kennedy, Ross încearcă să-i pună sub control. Începe să-l cerceteze pe Coleman, să-l urmărească pe Rapp, dar acesta îl amenință. Kennedy apelează la președinte care oprește acțiunile lui Ross. Și totuși, pe parcursul cărții, din dorința de-a se răzbuna pe Rapp, dar și vrând să-și atragă aliați puternici, Ross îl va trăda pe Rapp lui Rashid (fără măcar să fie conștient până la capăt ce provoacă).

Rapp află că e vizat de asasini, că pe capul lui s-a pus un premiu și încearcă din toate puterile să-și apere soția.

   Dar… intervine moartea lui Anne, rănirea foarte gravă a lui Rapp și mai ales certitudinea că totul fusese pus la cale. Inițial Kennedy anunță că și Rapp e mort, revenind peste vreo 2 zile cu noi știri. Ideea era să monitorizeze mesajele și mișcările de bani în conturi, care i-ar putea duce la vinovați. Între timp îl duce pe Rapp la o locație super secretă a CIA, vizitându-l doar ea, fiul ei Tommy și Coleman.

   Este momentul când Rashid, aflând de la Ross  locația lui Rapp, își trimite aghiotantul să pună la cale un atac, care să nu-l implice. Atacul are loc exact când Kennedy, fiul ei și Coleman sunt acolo. Tommy ținea foarte mult la Rapp și toți încercau să-l ajute să-și revină. Dar gândul lui Rapp era numai la Anna, la copilul lor nenăscut și la răzbunare. Locația este atacată de o bandă de spanioli, dar Rapp redevine armă letală și-și salvează prietenii. Reușește să afle de la șeful bandei cine e în spatele atacului.

   La Washington, Ross încearcă să afle ce se întâmplă dar, după ce Kennedy îl atacă spunându-i clar că știe ce a făcut refuzând să discute cu el, nu mai este susținut de nimeni.

   Kennedy află despre cuplul de asasini, și mai mult, Claudia ia legătură cu ea pe email. Claudia era și ea gravidă și a fost devastată de moartea Annei și a copilului, mai ales că-i ceruse lui Gould să aibă grijă să nu existe victime. Ea socotește că trebuie să facă ce e corect. Îi dă lui Kennedy toate datele, cine i-a angajat, conturile în care primea banii, totul, singurul lucru pe care i-l cere este s-o lase să-și aducă pe lume copilul, apoi poate veni după ea. Inițial Gould a vrut să termine contractul, dar renunţă și se întoarce la Claudia.

   Scrisoarea Claudiei, mesajele furioase dintre arabi și Abel, mărturia spaniolului și ajutorul colegilor din Operațiuni Speciale, mai ales a lui Coleman, îl ajută pe Rapp să afle totul și să-și plănuiască răzbunarea.

Pe rând va ajunge fiecare vinovat să dea socoteală, dacă vreți să aflați cum se va răzbuna, citiți cartea, merită.

   După 9 luni urmează rândul celor doi asasini, pe care-i găsește pe o insulă. Ce va face? Cum sau dacă se va răzbuna? Vreți să știți? Trebuie să citiți romanul.

   Cartea este cu atât mai interesantă cu cât este foarte “umană”. În paralel cu politica, istoria, crimele, luptele, urmărim și viețile personajelor. Aflăm cum și de ce au ajuns ceea ce sunt, ce-i motivează să trăiască astfel. Vedem  prefăcătorie, ură și lupta pentru putere între vârfurile politice și-n același timp respectul și camaraderia celor din Forțele Speciale, care se ajută între ei indiferent unde sau de partea cui lucrează acum.

   Am citit păreri despre Mitch Rapp că ar semăna cu Jack Reacher (Lee Child) sau cu John Puller (David Baldaci). Doar că, deși bine antrenat, la fel ca și cei doi, Rapp nu este nici atât de mult robul regulilor ca John Puller, dar nici amatorul unei vieți de hazard ca Jack Reacher. Este în schimb mult mai uman decât ei, în ciuda meseriei pe care o practică.

Și pentru că nu numai mie mi-a plăcut romanul iată câteva păreri avizate:

“Plină de informații confidențiale, secrete CIA  și strategii militare”(Dan Brown)

“Vince Flynn rămâne regele absolut al intrigii politice la cel mai înalt nivel”(Dan Brown)

“Un thriller plin de suspans, plin de acțiune și adrenalină. Un super-thriller, ascuțit și foarte alert.”(Publishers Weekley)

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

18 COMMENTS

  1. Arci, eram sigur ca o sa te prinda si pe tine seria. 😀 Cele de la Preda Publishing sunt editate tare frumos, o adevarata placere sa le tii in mana. Sper sa le scoata ei pe toate, in ordine, in continuare. 🙂

  2. Multumesc Cos!Cred ca ti-ar placea si tie,mai ales partea de istorie,terorism,intrigi politice

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.