Piatră, Hârtie, Foarfecă de Alice Feeney - Storia Books - recenzie

Piatră, Hârtie, Foarfecă, de Alice Feeney – Storia Books – recenzie

Piatră, Hârtie, Foarfecă

Autor: Alice Feeney

Storia Books – 2022

ROCK, PAPER, SCISSORS
Traducere din engleză Roxana Branceanu
Număr pagini: 313

“Ai încredere în persoana cu care te-ai căsătorit?

Crezi că o cunoști? Mai gândește-te… “

  Este prima carte a autoarei pe care o citesc și trebuie să recunosc că “mi-a dat de furcă” la început până “m-am prins”, cum se spune.

  Ok, cartea este scrisă din prisma celor trei personaje, lucru pe care l-am mai întâlnit, dar ce te faci cu scrisorile semnate doar “soția ta” și scrise la finalul fiecărui an de căsnicie, pentru că avem aniversări de hârtie, piatră, aramă, fier, etc.

Dar să vorbim puțin despre personaje….

  Îl avem pe Adam Wright, un om care a muncit de copil, și, obsedat de cinematografie, s-a hotărât să scrie. Începe cu un scenariu “Piatră, Hârtie, Foarfecă”, o poveste despre un cuplu căsătorit, aflat în impas, și în care la fiecare aniversare soția îi scria soțului câte o scrisoare. Prezintă scenariul unui agent, nu este acceptat. Dar agentul își dă seama că Adam ar putea să scrie adaptări ale unor romane ce urmau să fie ecranizate. Și asta va deveni munca lui. Problemele lui Adam erau :moartea mamei lui într-un accident de mașină, coșmarul îi bântuia și acum visele, și propria boală – prosopagnozie – o boală rară care-l împiedică să recunoască trăsăturile feței celor din jur, inclusiv a lui proprie. Nu-și recunoștea nici soția după față, ci după întregul ei: vocea, sărutul, vibrațiile corpului și sufletului ei. De fapt el și spunea că “identifica omul după frumusețea interioară”.  Întâlnirea cu Robin, și  dragostea lor este cel mai bun lucru care i se putea întâmpla, iar adaptarea cărții lui Henry Winter, autorul lui preferat, îi întărește încrederea în el.

  Robin are și ea multe secrete, dar asta pentru că vrea să uite trecutul și să nu-l aducă în căsnicia ei. Și totuși ea este cea care, pe ascuns, îl ajută pe Adam să obțină contractul pentru scenariul după cartea lui Henry Winter.

Oare ce legătură este între Henry Winter și Robin?

  În orice caz Henry Winter este un scriitor foarte bun de romane horror, dar departe de omul pe care-l vede lumea.

  Și apare în peisaj Amelia, colegă cu Robin la adăpostul de câini, și, aparent, prietena ei. Amelia  profită de impasul căsniciei lor și ajunge în pat cu Adam. Robin îi surprinde și pleacă, urmează divorțul, apoi parcă dispare cu totul.

  Deși Adam simte că nimic nu e în regulă cu Amelia cedează și se căsătorește cu ea, stând în casa pe care Robin o restaurase cu atâta dăruire.

  Dar trec niște ani, apare un nou impas în căsnicia lui Adam și Amelia crede că un weekend în doi într-o excursie câștigată, le va fi de folos.

  Dar drumul lung și dificil până în Scoția la Blackwater Loch, apoi cazarea în capela sinistră amenajată ca o locuință, pustietatea locului, “vrăjitoarea” care locuia în căsuța de stuf, și dispariția lui Bob, câinele familiei, le pun nervii la încercare.

  Adam, căutând repere în biroul casei, își dă seama că este locuința lui Henry Winter, apoi scrisoarea găsită sub ușa lămurește lucrurile.

Dar cum au ajuns tocmai în refugiul lui Henry Winter?

Unde este scriitorul? Ce s-a întâmplat cu el?

Cine este “vrăjitoarea” din căsuța de stuf?

Unde a dispărut Bob?

Unde a dispărut Robin?

Cine a fost ea cu adevărat?

Cine este de fapt Amelia?  De ce s-a infiltrat în viața lor?

Cum a murit mama lui Adam?

Ce se va întâmpla cu cei trei protagoniști?

Citiți romanul și veți înțelege tot.

  La început cartea mi s-a părut puțin statică și chiar ușor enervantă, poate din cauza succedării poveștilor și scrisorilor, dar, pe urmă, n-am mai putut s-o las din mână până la final, când am descâlcit păienjenişul creat de autoare, prin prisma celor două personaje feminine. Finalul m-a surprins, m-a bulversat, dar m-a și pus pe gânduri prin problemele pe care le-a prezentat.

Sunt sigură că veți simți la fel ca mine, dacă veți citi cartea. Așa că… lectură plăcută!

Iată și câteva păreri avizate:

“Mi-a plăcut la nebunie!” ( Sarah Pinborough, autoarea romanului Prin ochii ei)

Acest thriller complex, cu o atmosfera gotică, despre soți prinși în dueluri periculoase și scriitori cu instincte ucigașe, are o intrigă inteligentă și un final spectaculos.”( Kirkus)

Piatră, hârtie, foarfeca este un thriller perfect conceput până la ultimul detaliu, care m-a captivat de la primul captol. O poveste cu adevărat ingenioasă, cu răsturnări de situație inteligente care m-au luat pe nepregătite (și m-au făcut să mă uit mereu peste umăr!). Un thriller tulburător, antrenant și ingenios.”( Philippa East, autoarea romanului Little White Lies)

Carte disponibilă pe Storia Books

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Piatră, Hârtie, Foarfecă de Alice Feeney - Storia Books - recenzie

 

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

5 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.