Premiile Liebster
În sfârşit reuşesc să răspund provocării lansate de 3 bloggeri legată de Premiile Liebster sau cum să descoperi ce mai gândesc prietenii din blogosferă. Am primit tag-uri de la Shattering Words, The beauty of books şi Where the rain falls. Le mulţumesc pentru răbdare, chiar nu v-am uitat, doar că întotdeauna sunt atât de multe lucruri de făcut şi timpul limitat.
Regulile Premiilor sunt cele de mai jos:
– Mulţumeşte-i persoanei care te-a nominalizat scriind link-ul către blogul ei în postare;
– Răspunde la toate întrebările primite;
– Nominalizează 11 bloggeri;
– Formulează 11 întrebări la care să răspundă cei nominalizaţi de tine;
– Nu poţi nominaliza persoana care te-a nominalizat pe tine;
– Trimite-le nominalizaţilor un link la postarea în care i-ai numit, pentru a-i informa.
Încep cu întrebările de la fetele de la Shattering Words
1. Dacă ar fi să recomandaţi o carte sau mai multe, cu care ne-aţi tenta în fiecare lună a anului?
Se pare că voi fetelor, chiar vreţi să mă puneţi la treabă. Am să fiu practică şi voi alege câte o carte pentru fiecare anotimp: Primăvara-Exorcizat de Radu Găvan-este practică, sinceră şi trezeşte la realitate, iar primăvara chiar aşa suntem, renaştem, ne reinventăm.
Vara: Seducţia apei de Monica Ramirez şi Lunga vară fierbinte de Karen Robards, acestea sunt cărţile care le-am avut cu mine în vacanţă, dar una singură am putut citi, doar am fost la relaxare, nu la maraton literar.
Toamna: După ce ne-am certat de Anna Todd– o carte intrigantă, tulburătoare, dar aromată. Poate fi savurată cu fructe de sezon 🙂
Iarna: Fulgi de iubire de John Green, Maureen Johnson, Lauren Myracle. Dacă n-am abordat-o iarna trecută, sigur o voi parcurge de data acesta. A fost cadou primit de ziua mea (doar ştiti că-s născută în februarie) de la o bună prietenă şi am zis, gata, până aici a fost, este cazul să o citesc cu un ceai fierbinte, tot se apropie vremea rece. Încă puţin şi vine Crăciunul, nu-i aşa?
2. Cartea preferată şi de ce?
Hopeless. Fără speranţă de Colleen Hoover. Un motiv clar nu am, dar cert este că mi-a plăcut foarte mult. Fără să ezit o recomand pentru că are acel ceva care face diferenţa.
3. Ai descoperit vreo melodie preferată în cărţile citite? Care sunt acelea?
Sunt o mulţime de melodii în cartea Marea călătorie a lui Amy & Roger de Morgan Matson. Se regăsesc o serie de sugestii care pot fi savurate. Pentru a mă edifica vă dau un exemplu: Led Zeppelin – Going To California.
4. În lumea cărei cărţi, ai dori să te aventurezi?
Dacă m-ar fi întrebat cineva acum 15 ani, aş fi afirmat cu surle şi trâmbiţe că aleg Rusia pentru a descoperi ce se întâmplă cu Anna Karenina, dar m-am răzgândit între timp şi aleg să călătoresc câte puţin în fiecare epocă. Aşa voi descoperi farmecul fiecăreia şi nu voi trăi cu regrete.
5. Locul preferat în care citeşti?
În general pe canapea, dar aş vrea să mă reîntorc la locul meu preferat din leagăn, la umbra unei sălcii pletoase, mirosind aer curat chiar în preajma unui lac. Nu este o fantezie, ci realitate pură.
6. Înafară de citit, ce altceva îţi mai place să faci?
O perioadă am cochetat cu handmade. Am vrut să descoper ce se întâmplă cu sârma şi mărgeluţele, iar mai târziu am realizat bijuterii, inclusiv câteva coliere pe material. În ultima perioadă am neglijat acest hobby, dar atunci când doresc altceva îmi caut cutiuţele cu materiale preţioase.
7. Cuplul de personaje preferat şi de ce?
Greu de răspuns, dar am să aleg pe Jaqueline și Lucas din cărţile autorei Tammara Webber. Ei rămân constanţi şi chiar dacă apar alte cărţi pe parcurs, sensibilitatea personajelor este contagioasă. Au mister, realitate, sinceritate şi acel ceva care transformă cartea într-un must remember.
8. Una dintre cărţile preferate ce a fost şi ecranizată. Ce impresie ţi-a făcut filmul?
Fără doar şi poate ecranizarea de la Mândrie şi prejudecată, dar varianta din 2005. Keira Knightley şi Matthew Macfadyen m-au făcut să revăd de multe ori acest film. Nu îmi pot explica motivul, dar dacă vreau să retrăiesc emoţia, întotdeauna are un farmec aparte.
9. Un citat preferat dintr-o carte?
În acest moment mă gândesc la nebunia din După ce ne-am întâlnit. Este cartea care mi-a dat bătăi de cap dar mi-a plăcut prea mult încât chiar trebuie menţionată.
„Mă face să râd și să plâng, să zbier și să țip, dar mai ales, mă face să simt că trăiesc.”
10. Prima carte citită?
Chiar nu mai ţin minte, dar mă gândesc că era ceva uşor, gen Poveşti nemuritoare sau poveştile lui Creangă.
11. Ce impresie ţi-a făcut blogul nostru?
Îmi place că sunteţi unite, abordaţi genuri diferite şi da, vă invidiez (în sensul bun) că citiţi şi în engleză. Vă asigur că din afară se vede foarte bine şi trebuie să vă menţineţi la acelaşi nivel.
Întrebările de la Alwssa Aly via The beauty of books
1. Care este cartea voastră preferată și de ce?
Citesc mai multe genuri, dar dacă aş menţiona una din historical romance, atunci O iubită potrivită pentru un conte de Sarah MacLean. Are sare şi piper, dar şi inteligenţă pe deasupra. Este relaxantă, ideală pentru momentele de saturaţie literară.
2. Ați citit o carte de mai multe ori? Dacă da, care este aceasta?
Mă întorc cu drag la cărţile autoarei Lisa Kleypas-Diavolul în iarnă, iar de la Linda Howard-Umbrele trecutului. Fiecare mi-a transmis ceva anume şi mă reîntorc cu drag la ele.
3. Ce preferați paperback sau ebook?
Dacă aş avea posibilitatea să aleg, atunci clar paperback. Îmi place să le strâng, iar pe cele dragi să le recitesc, să le am aproape. Dacă nu am de ales şi primesc cadou un ebook, atunci este pefect şi acela. De multe ori decât nimic, mai bine ceva. 🙂 Aici menţionez cartea Încă o dorinţă de Andres, este disponibilă doar în format electronic.
4. Aveți vreo carte căreia ați dori să-i modificați sfârșitul?
Leonie de Elizabeth Adler. S-a terminat trist, spre oroarea mea, întotdeauna înarmată cu optimism.
5. Aveți vreo copertă preferată?
Ceva anume nu am, dar sunt bine realizate coperţile editurii Herg Benet. Se vede calitatea şi fără să vrei te duci cu gândul la ce se ascunde printre rânduri.
6. Ce carte citiți acum?
Am ales Anul în care te-am întâlnit de Cecelia Ahern. Este perfectă pentru starea mea melancolică de toamnă.
7. Dacă ai naufragia pe o insulă pustie, ce cărți ai prefera să ai cu tine?
Cea mai dificilă alegere. Aş alege pe moment, în funcţie de cantitatea pe aş putea să o abordez. Niciodată nu ar fi suficient, dar probabil, câte puţin din fiecare.
8. Ceai sau cafea alături de o carte bună?
În general ceai. Cafeaua este tare şi mă agită, iar singurică am decis că puţină miere combinată cu aromele unui ceai bun, ar fi perfect pentru zilele răcoroase.
9. Care este personajul preferat dintr-un film sau o carte de care te-ai îndrăgostit? dar pe care îl urăști?
Iubesc la nebunie pe Hardin, dar în acelaşi timp mă enervează în egală măsură. Gesturile lui radicale îl fac imposibil de ignorat şi oscilez în funcţie de cum îl duce…mintea. Chiar dacă este opusul tuturor personajelor întâlnite, îmi este greu să îl scot din schemă şi chiar înţeleg de ce autoarea a ales aşa temperament contradictoriu. Prin felul său de a fi, scoate tot ce este mai bun din cititor.
10. Dacă v-ați putea planifica o călătorie perfectă, unde ar fi aceasta?
Probabil aş călători direct într-o regiune exotică. Mă gândesc la o oază de relaxare, ideală pentru mine în acest moment. Soarele nu este punctul meu forte, dar sunt dispusă la sacrificii şi la multe creme protectoare pentru starea binefăcătoarea a apei turcoaz şi a băuturilor răcoritoare.
11. Ce ați schimba la blogul pe care îl aveți?
Schimbările sunt benefice, dacă aduc noutăţi pozitive. În acest moment, sunt câteva puncte de rezolvat, dar sunt relevante doar pentru noi, admini.
Întrebările de la Andrei via Where the rain falls
1. Ce simți atunci când citești o carte în care te regăsești?
O stare de bine care cu greu poate fi definită în cuvinte. Atunci când râd ca o nebună prin casă, iar soţul meu de uită lung la zâmbetul meu contagios, nici că ar mai putea fi loc de alte comentarii.
2. Dacă ar fi să ai puterea de a da viață fizică unui autor mort, care ar fi acesta?
Autorii trăiesc prin tot ce au scris. Dacă ar fi să dau o şansă cuiva, probabil aş alege un român, iar acum mă gândesc la Marin Preda.
3. Ce preferi, clasicii sau scriitorii contemporani? De ce?
Am citit clasici foarte mulţi ani, dar am ajuns la un stadiu de saturaţie, prefer ceva contemporan. Cantitatea de descriere este mai mică, iar emoţia este alta. Doar citind îţi vei da seama care este diferenţa dintre ele.
4. Ce părere ai de cărțile interzise în anumite țări?
Şi ele au rolul lor. Dacă au fost interzise, înseamnă că au adus prejudicii anumitor ramuri de interes. Loc este pentru fiecare şi dacă a fost refuzată, atunci sunt mai şanse ca altă editură din altă ţară să îi ofere o şansă. Autorul trebuie să fie răbdător şi să persevereze.
5. Consideri că limbajul vulgar, chiar și în exces, dintr-o operă este inadecvat?
Am citit cărţi cu limbaj ce depăşesc limita mea, dar dacă are un mesaj bun, atunci se poate face abstracţie. La modă sunt acestea, iar unii autori preferă să facă abuz pentru că se poartă. Fiecare citeşte ce doreşte, sunt atât de multe variante încât chiar nu este relant punctul meu de vedere.
6. Consideri scriitura comercială drept „literatură”?
Editurile o consideră, se vinde, atunci se citeşte. Da, citesc literatură comercială pentru plăcerea mea personală, mă bindispune şi uneori chiar am nevoie de o pauză de la ceva…dificil.
7. Ce așteptări ai avea de la editurile din România, date fiind publicațiile actuale (și tot mai dese)?
Ele ne răsfaţă, aşteptările sunt pe măsura dorinţelor. Personal, nu citesc cărţi în alte limbi străine datorită timpului limitat, dar aştept cu nerăbdare noutăţile lor pentru că sufletul meu trebuie răsfăţat. Avalanşa de cărţi ar trebui să vină cu salarii mai mari pentru a putea achiziţiona cât mai multă hrană spirituală.
8. Crezi că publicul românesc este conservator atunci când, într-un roman, se discută despre probleme religioase, diferențe rasiale, homosexualitate, bisexualitate – subiecte tabu? Crezi că este pregătit publicul român să citească despre așa ceva?
Publicul român se formează, dacă apar cărţi de acest gen, normal că se citesc. Dacă s-au citit cărţile interzise, atunci şi acestea vor deveni la un moment dat un must have.
9. Care consideri a fi cel mai critic punct la un roman pentru ca acesta să nu ți se pară bun?
Legătura cu cititorul. Poate fi o carte banală, dar dacă îmi transmite emoţie şi mă învăluie în mister atunci da, este ideală pentru mine.
10. Care este autorul român care ți-a ajuns la suflet?
Mi-a plăcut Andres şi a ei carte Încă o dorinţă. Nu este o capodoperă, dar dacă a scos o lacrimă de la mine, arunci da, este o carte de suflet. Dacă tot sunt la categoria aceasta, îl menţionez şi pe Radu Găvan alături de Exorcizat-o carte enervant de bună. Abia aştept să apară Neverland
11. Din toate cărțile pe care le-ai citit, ce carte ai fi vrut s-o fi scris tu?
Aici voi răspunde sincer. Ador să citesc, orice aş scrie eu, cu siguranţă ar ieşi dezastru. Banalităţi sunt peste tot, eu vreau să public o carte care să placă, dar din moment ce idei originale nu am, prefer să fiu the best doar în mintea mea. 🙂
Provoc la răspunsuri următoarele bloguri:
2. Bookcaffe
8. Bookysme
9. Funions.ro
10. Orăşeneşti.ro
11. Blogul meu de cuvinte fluturi
Întrebări:
1. De ce blog de cărţi şi nu unul personal?
2. Dacă te-ai reîncarna, ai prefera să iei corpul unui personaj anume?
3. Cartea bate filmul sau filmul bate cartea? Oferă un exemplu pro sau contra.
4. Ce gen literar preferi? Obişnuieşti să evadezi din zona de confort sau mergi la sigur alegând întotdeauna ce îţi place să citeşti.
5. Coperta unei cărţi este relevantă? Te poate determina să o cumperi deşi nu ai suficiente informaţii despre ea?
6. Ce părere ai de blogosfera din domeniul nostru, al literaturii?
7. Care este ultima carte citită care te-a stors de energie?
8. Dacă ai avea o putere miraculoasă ce ai dori să schimbi la lumea cărţilor?
9. Ai avut o carte care nu ţi-a plăcut şi ai ales să faci o recenzie negativă?
10. Ce ecranizare a unei cărţi ţi s-a părut originală?
11. Menţionează o carte care a fost waw şi te-a lăsat fără cuvinte?
Bafta fetelor!
succes fetelor!
Bună. În primul rând vreau sa-i mulțumesc numitei Mili pentru ca mi-a nominalizat blogul în Premiile Liebster. Consider asta o onoare, chiar dacă la prima vedere nu e decât o leapșă. Promovarea blogurilor de literatură este un lucru atât de interesant încât nici nu contează ca nu sunt premii concrete.
Am scris propriul articol despre Liebster aseară la mine pe blog, am anunțat lumea nominalizata și am făcut toate astea cu plăcere maximă.
Mulțumesc.
Mela.
Succes.