Primul Război Mondial: 1914-1918 de Vyvyen Brendon-recenzie
Primul Război Mondial: 1914-1918 de Vyvyen Brendon-recenzie
Titlul original: THE FIRST WORLD WAR 1914-1918
Traducere din limba engleză: Daniela Mișcov
Editura All
Anul apariției: 2018
Număr pagini: 208
Vyvyen Brendon este o istorică, cercetătoare și profesoară britanică. A predat istoria la Colegiul St Anne din Oxford. Și-a încheiat fructuoasa carieră didactică în timp ce conducea catedra de istorie de la Școala St Mary din Cambridge, pentru a se dedica scrisului și cercetării cu normă întreagă.
Ne aflăm în 1918, an în care celebrăm, deopotrivă, Centenarul Marii Uniri și sfârșitul Primului Război Mondial. În acest an, mai mult decât oricând, ne amintim de tot ceea ce a însemnat Marele Război pentru România, Europa, pentru umanitate, de modul în care a modificat harta lumii, de efectele pe care le-a avut asupra societății omenești și, implicit, asupra românilor.
La sfârșitul războiului, după ani de carențe, suferințe, deznădejde, românii au izbutit să-și împlinească un ideal secular, acela al reunirii întregii națiuni între granițele aceluiași stat și sub sceptrul aceluiași conducător. Cele trei provincii (Basarabia, Bucovina, Transilvania) au votat unirea cu patria-mamă (27 martie, 15 noiembrie, 1 decembrie), dând naștere României Mari, o aspirație devenită realitate.
Anul 1918 continuă să rămână un punct de reper în conștiința istorică a națiunii române, reprezentând o etapă esențială din procesul de consolidare a statului modern român și având, în același timp, o importanță simbolică și practică.
Pentru a înțelege mai bine semnificația anului 1918 în istoria românilor, în istoria europenilor și ceea ce a urmat, este importantă studierea Primului Război Mondial, mai întâi, la nivelul Europei și al lumii și, ulterior, din perspectiva Regatului României. În acest demers, consider că lucrarea autoarei britanice Vyvyen Brendon este mai mult decât binevenită.
,,Cartea reputatei istorice Vyvyen Brendon vă prezintă în detaliu, dintr-o perspectivă obiectivă, povestea acestui conflict sângeros, de la scânteia care l-a declanșat – atentatul de la Sarajevo – și până la armistițiul care i-a pus capăt și care, involuntar, va sădi semințele viitorului război mondial.
Cititorul va putea face cunoștință cu cele mai noi studii și cercetări privind evoluțiile de pe cele două mari Fronturi – de Vest și de Est, dar și de pe teatrele de operațiuni secundare, cum ar fi frontul italian sau fronturile navale. Experiența participanților la război este reflectată prin numeroasele surse documentare la care autorul apelează și se constituie într-o serie de mărturii cutremurătoare, care ne fac să înțelegem mai bine ce a însemnat acest coșmar pentru omenire, în general, și pentru continentul european, în special.”
Cel mai mare avantaj al acestei lucrări constă în faptul că este special concepută pentru cei dornici să studieze Primul Război Mondial, fie elevi, studenți, fie simpli pasionați de istorie.
Fiecare capitol cuprinde o secțiune intitulată ,,Obiective de atins” și o casetă cu probleme cheie care au rolul de a atrage atenția cititorilor asupra ideilor principale, asupra subiectului în cauză. De asemenea, există o secțiune ,,Să studiem capitolul…” ce cuprinde sugestii pentru ca cititorul să-și poată însuși cât mai eficient informațiile prezentate pe parcursul capitolului.
Capitolele acestei lucrări sunt însoțite de tabele cronologice ce permit stabilirea unor coordonate temporale, de tabele/scheme cu caracter rezumativ, de întrebări ce au drept scop verificarea cunoștințelor însușite în timpul studiului.
Am apreciat prezența numeroaselor izvoare istorice citate și analizate de autoarea lucrării, includerea acestora în descrierea războiului. Mai mult decât atât, la finalul volumului se regăsește o listă consistentă de lecturi suplimentare pentru cei dornici să aprofundeze subiectul, pentru cei care vor mai mult, pentru cei curioși să afle mai multe despre un anume eveniment, despre o anumită personalitate.
Cele 8 capitole analizează, rând pe rând, cauzele izbucnirii Primului Război Mondial (cu controversele de rigoare), obiectivele beligeranților, resursele acestora, după care urmează o prezentare a bătăliilor și a acțiunilor militare de pe Frontul de Vest, de pe Frontul de Est. Anului 1918 îi este dedicat un capitol, esențial pentru a înțelege sfârșitul războiului, pașii urmați spre victorie/înfrângere. Ultimele două capitole surprind moștenirea mondială a războiului, efectele, consecințele pe termen scurt/lung, dar și moștenirea socială, economică, culturală a marii conflagrații.
Informația este sintetizată într-o asemenea manieră, încât cititorului îi vine ușor să înțeleagă, să parcurgă capitolele și să-și facă o idee generală sau una mai detaliată, după dorințele fiecăruia. Experiența ca profesor de istorie a autoarei este vizibilă, aceasta fiind capabilă să transmită un volum de informație sub o formă atractivă și nu foarte academică. Din acest motiv, oricine este dornic să-și lărgească orizontul de cunoaștere, să afle mai multe despre Primul Război Mondial – atât de prezent în memoria colectivă a europenilor -, nu va întâmpina dificultăți în a studia lucrarea de față.
Primul Război Mondial a fost sângeros, dureros, lung, inovator, a distrus, dar a și pregătit terenul pentru noi construcții. Imperii s-au dezmembrat, capete încoronate și-au pierdut tronul, oameni au murit, alții au rămas infirmi, familii au fost destrămate. Primul Război Mondial a avut efecte pe care le-au resimțit locuitorii Europei (și nu numai) din interbelic, a influențat izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial și, în anumite privințe, continuă să planeze asupra noastră ca o umbră… Primul Război Mondial a fost un prim pas spre schimbare… În bine… în rău… asta rămâne de aflat… asta o vor decide istoricii.
Recomand volumul ,,Primul Război Mondial. 1914-1918” de Vyvyen Brendon, apărut la Editura All, tuturor celor dornici să studieze și să înțeleagă mai bine istoria, cea pe care mulți au numit-o ,,magistra vitae”!
O carte foarte interesanta pentru pasionatii de istorie.
Felicitari Cosmin
Mulțumesc, Arci 🙂
Frumoasa prezentare
Mulțumim pentru recomandare, Cosmin
Cosmin, am mai spus-o și cu alte ocazii: ești pasionat de istorie, iar acest lucru se vede clar în recenziile tale! Felicitări pentru această frumoasă prezentare a unei file de istorie!
Ce sa mai spun? Specialitatea ta. Felicitari pentru recenzie!
Mulțumesc tuturor pentru apreciere!
2esquire