Profetul de Kahlil Gibran - Editura FOR YOU - recenzie

Profetul, de Kahlil Gibran – Editura FOR YOU – recenzie

Titlul: Profetul

Autor: Kahlil Gibran

An apariție: 2018

Număr pagini: 144

Editura: FOR YOU

Traducător: Ana-Maria Datcu

  Când spui Kahlil Gibran, gândul zboară spre „Profetul”… și cum să nu fie așa, dacă au fost perioade în care aproximativ 5000 de exemplare noi au fost vândute în fiecare săptămână, cartea aceasta fiind considerată de unele publicații drept o capodoperă, o lucrare filosofică extrem de profundă, o infuzie reușită de poezie în proză.

  Kahlil Gibran a fost pictor, filosof și poet. S-a născut în Bsharri, o așezare de la poalele muntelui Fam al-Mizab, în Liban în anul 1883 și a murit în 1931. În Liban a studiat arta, franceza și literatura arabă, apoi,  împreună cu familia sa a emigrat în Boston. În 1912 s-a stabilit în New York. Deși acum este cunoscut publicului larg mai mult prin cărțile sale, Kahlil a fost un pictor renumit, cu opere a căror valoare a fost recunoscută la nivel internațional. Cât timp a locuit în Statele Unite a dus mereu o luptă pentru  revitalizarea spiritualității arabe. De altfel, el a inițiat gruparea „Liga Literară”, formată din scriitori libanezi și sirieni.

  Datorită gândirii sale nonconformiste și a spiritului său independent, în anul 1908, la Beirut, a fost declarat eretic. La doar 48 de ani, părăsește lumea aceasta, lăsând 16 opere literare, dar și numeroase picturi caracterizate prin aceeași originalitate precum scrierile sale, tablouri prezente și azi în marile muzee ale lumii.

  „Profetul” este opera care a avut cel mai mare impact asupra publicului, fiind tradusă în peste 50 de limbi și vândută, de la prima publicare, în peste 100 de milioane de exemplare, însă iată și alte opere ale sale: The Music, Spirits Rebellious, Broken Wings, A Tear and A Smile, The procession, The Madman, The Forerunner, Sand and Foam, Jesus, the Son of Man.

  „Profetul” este o carte a cărei schiță a început pe când Kahlil avea doar 15 ani. Scrisă și rescrisă de-a lungul a 25 de ani, cartea capătă forma finală abia în anul 1923 la editura Alfred Knopf. După efortul depus de-a lungul acestor ani, cartea devine un adevărat fenomen de cizelare spirituală a întregii lumi, fiind rezultatul inspirației divine în care milioane de cititori își găsesc răspunsuri la cele mai profunde frământări. Odată cu publicarea lucrării „Profetul”, Gibran a devenit al treilea cel mai vândut autor din lume, după Shakespeare și Lao Tze.

  Așa cum precizează Teodora Enache în prefața cărții, „Profetul” este un manual de viață, o colecție de eseuri poetice cu înțelesuri profunde, ale căror sensuri pot fi descoperite în mod diferit, în funcție de etapele vieții. Cu alte cuvinte, poți citi „Profetul” în adolescență, în tinerețe, la maturitate sau la vârste mai înaintate și poți descoperi că vezi totul într-o altă lumină, ți se reliefează alte sensuri, de parcă această carte are magica putere de a se adapta întocmai la frământările tale.

  „Profetul” nu este o carte care să se adreseze unui anumit segment cultural, regional sau etnic… ci poate fi considerată o entitate vie, cu capacitatea de a-ți activa butonul start al călătoriei interioare. E o invitație la introspecție, o oglindă care-ți dezvăluie aspectele personalității tale, plusurile sau minusurile ființei tale, ți se relevă modalitățile prin care tu să-ți cizelezi drumul spre tine și spre divinitate.

  Cartea conţine 26 eseuri cu accente lirice, toate scrise sub formă de proză, fiecare purtând încărcătura unei înțelepciuni pe care fiecare cititor o va culege așa cum crede de cuviință și o va aplica în existența sa.

  Almustafa, personajul principal este profetul care a locuit timp de 12 ani în oraşul Orphalese, apoi a decis să se reîntoarcă spre locurile de baștină. Așa cum profetul dorește să revină în locul natal, fiecare din noi simte, la un moment dat, să călătorească spre propria ființă. În drumul său, oamenii se arată nerăbdători să asculte povețe despre ceea ce ei numesc probleme ele vieții, dar care, în plan spiritual nu sunt altceva decât lecții pe care le au de traversat în vederea dobândirii echilibrului ființei.

  În fiecare capitol, plecând de la o circumstanță a vieții, profetul dezvoltă un adevărat discurs despre importanța întoarcerii la armonie, la divinitate, invitând, astfel pe fiecare ascultător la o introspecție asupra relației pe care o are cu divinitatea.

  Fie că este rugat să vorbească despre religie, rugăciune, căsătorie, dragoste, copii, viaţă, moarte, mâncare, crime, legi și guvernare, frumusețe, educație sau cunoaștere, profetul își depășește rolul de iscusit orator, irigând mințile și mai ales sufletele celor prezenți cu cunoașterea unei lumi care se deschide amplu și feeric pentru cei care știu să gestioneze cu armonie existența aceasta.

  Însăși momentul discuțiilor este unul plin de însemnătate. Profetul alege să lase celor cu care a locuit timp de 12 ani, o moștenire sub formă de discursuri, o colecție de povețe care îi va ghida în această călătorie numită viață.

  Dimensiunile acestei cărți sunt reduse, ceea ce mi-a amintit de cartea „Cinci dorințe”, apărută tot la editura For You. Ambele sunt esențe ale înțelepciunii, comprimă în pagini destul de puține, o amplă paletă de idei pline de spiritualitate.

  Așadar „Profetul”, acest eseu liric în proză extrage esența din colosala dimensiune a înțelepciunii și o redă printr-un limbaj simplu, pe înțelesul tuturor. Se pare că profetul a înțeles tendința oamenilor de a desconsidera lucrurile simple, în favoarea celor ambalate în culori stridente, dar fără valoare… de aceea a plasat cele mai elevate învățături în cele mai simple cuvinte, lăsându-i cititorului posibilitatea de a discerne. Despre valoare… despre adevărata valoare a esenței umane, va afla cititorul, cu siguranță, după parcurgerea cărții „Profetul”.

  „Profetul” a fost catalogată de către unii critici, drept o adevărată biblie a omului modern. Chiar dacă, la momentul scrierii, circumstanțele mondiale erau diferite, ei bine, cartea cu nume atât de simplu, dar plin de semnificații, pare să să difuzeze înțelesuri dincolo de timp și spațiu. Cu alte cuvinte, în fiecare epocă, evident diferită printr-o multitudine de aspecte de alte epoci, poate fi citită cartea lui Gibran, pentru că înțelesul ei este adaptabil la cititor, moment, loc, stare … și cum să faci asta, ca scriitor… poate doar dacă ești și profet!

  Alura de scriere profetică se evidențiază, de altfel, și în alte scrieri ale lui Gibran (eu am citit Aripi frânte), dar este net nuanțată în cartea „Profetul”.

Iată câteva citate:

„-Dăruiți de fapt foarte puțin atunci când vă dăruiți bunurile.

Numai atunci când vă dăruiți pe voi înșivă, dăruiți cu adevărat.”

„Să știți că sinele vostru divin ca oceanul este:

Rămâne pentru totdeauna neatins

Și precum aerul este ușor, fără a avea nevoie de aripi.”

  „Da, în crângul templului și în umbra citadelei i-am văzut pe cei mai liberi dintre voi că își poartă libertatea ca pe un jug, încătușați.

  Și inima mi-a sângerat îndurerată; căci nu puteți fi liberi atunci când însăși dorința de a căuta libertatea devine un ham pentru voi și când vorbiți întruna despre libertate ca și cum ar fi un scop și o împlinire.”

Recomand cartea celor care simt că a sosit momentul celei mai fascinante călătorii – cea spre propria ființă.

Carte disponibilă pe site-ul Fou You

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

3 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.