Proprietăreasa de Valerio Varesi – Crime Scene Press – recenzie
Proprietăreasa, de Valerio Varesi – Crime Scene Press – recenzie
Proprietăreasa de Valerio Varesi
Crime Scene Press – 2021
“Valerio Varesi s-a născut la Torino în 1959, locuiește la Parma și lucrează la redacția ziarului “La Republica” din Bologna.
Romancier prolific, este părintele comisarului Soneri,protagonistul cărților care au inspirat serialul “Nebbie e delitti”, cu Luca Barbareschi în rolul principal (difuzat și în Statele Unite)
Romanele care-l au în prim-plan pe comisarul Soneri au fost traduse în toată lumea, iar în 2011 Valerio Varesi a fost finalist al premiului Crime Writers ‘Association Internațional Dagger, premiul internațional pentru roman polițist “.
“O nouă anchetă a comisarului Soneri
Cu puține zile înaintea Sărbătorilor, în timp ce Parma e cuprinsă de ceață și de frenezia cumpărăturilor, Ghitta Tagliavini dispare în chip misterios. Bătrâna e proprietăreasa unei pensiuni unde comisarul Soneri și mulți alții și-au făcut veacul pe vremea studenției. Dar clădirea ascunde și tainele mai-marilor din prezent…
Ancheta îl conduce pe Soneri printr-un oraș pe care nu-l mai recunoaște, purtându-l înapoi în timp, într-un trecut dureros al conflictelor violente dintre comuniști și fasciști. Conflicte care, se dovedește, au ramificații mult mai profunde și insidioase decât s-ar fi așteptat. Puțin câte puțin, iluziile se risipesc, rănile se deschid la loc, trecutul își pierde din frumusețea de odinioară, dezvăluind o realitate tulburătoare. O realitate în care a fost implicată și Ada, fosta soție a lui Soneri, și în care moartea unei bătrâne e doar vârful aisbergului.”
Aceasta este prima carte scrisă de Valerio Varesi pe care o citesc, deși la Crime Scene Press a mai apărut “Fluviul de ceață”, unde facem cunoștiință cu comisarul Soneri.
Un adevărat “lup singuratic”, Soneri ajunsese să fie marginalizat de șefii săi, și chiar izolat oarecum, mai ales pentru că nu știa să lingușească și nu se pleca în fața averii sau a politicului. Era sătul și plictisit de jocurile pe care le făceau șefii lui,dar agasat și de pierderile personale. Își iubise și chiar idolatrizase soția, doar că ea murise în urma unei hemoragii, iar el devenise posac, pessimist, ciudat uneori, deși Angela, prietena lui încearcă să-l pună pe picioare. Și totuși lui Soneri parcă îi este frică să între într-o nouă relație, ezitând și căutând pretexte puerile. Doar că Angela îl înțelege, psiholog fiind, îl ocrotește, îl lămurește, îl acceptă așa cum e și-i dă timp să se înțeleagă el însuși.
Este momentul când Fernanda Schianschi anunță dispariția vecinei și prietenei ei Ghitta Tagliavini, care deținea pensiunea cu același nume. La început Soneri o evită, apoi când vrea totuși să vorbească cu ea n-o mai găsește. Fernanda îl căutase pe el pentru că îl cunoștea din tinerețe.
Pensiunea Tagliavini era o pensiune pentru studenți care găzduia și fete de la școala de asistente. Aici o cunoscuse și el pe Ada,aici se iubiseră pe ascuns și se căsătoriseră. Soneri o plângea și pe ea și copilul născut mort.
Abia începe cercetările și o găsește pe Ghitta moartă în pensiune, ucisă în același fel și cu același tip de cuțit cu care erau uciși porcii la țară. Soneri și ajutorul lui Juvara caută prietenii, cunoștințele bătrânei, moștenitorii ei. La pensiune mai locuia doar Elvira Cadoppi, din Rigoso, satul natal al bătrânei,ea va apărea în acte și ca moștenitoare. Elvira îi povestește că Ghitta era cunoscută și ca vindecătoare, că făcea și avorturi ilegale, că închiria camerele cu ora, deci pensiunea funcționa acum ca un bordel pentru persoane de vază.
Între timp părintele Fiorenzo găsește după spovednia unei tinere, cuțitul crimei și-l predă poliției.
Când află că Ghitta făcea avorturi ilegale Soneri își amintește că doctorul, care-i tratase soția, îi spusese, la moartea ei și a copilului, că hemoragia putea fi urmarea unui avort făcut necorespunzător. Soneri realizează că poate nu-și cunoscuse soția cum credea el și ancheta devine ciudată, pe de-o parte moartea și viața Ghittei, pe de altă parte viața Adei și a lui.
“„Dintr-o dată, ancheta devine o călătorie înăuntrul său. Temerile lui ajung să se materializeze în forma cea mai cumplită, cea a tristului adevăr. Omul, care nu mai e comisar, nu va putea evita realitatea aceasta care, treptat, va ajunge să-l înghită. Valerio Varesi lovește din nou.”(SoloLibri.net)
Discută cu Pitti, un homosexual, trimis de bătrână cu diferite comisioane, cu Mohamed, care avea un bar mereu plin cu imigranți, cu părintele Fiorenzo, cu Chiastra iubitul Ghittei încă din tinerețe, cu Fadiga un om al străzii. Fiecare îi spune anumite lucruri despre Ghitta, din care își dă seama că de fapt nimeni n-o cunoscuse cu adevărat.
Află că din dorința de-a se răzbuna pe cei din Rigoso, care o chinuiseră și o priviseră de sus încă din tinerețe, cumpărase multe proprietăți, îi umilea cu orice ocazie, îi folosea pe cei care veneau la pensiunea ei șantajându-i s-o ajute în planurile pe care le făcea.
În agenda ei Soneri găsește multe notițe, dar în loc de nume erau porecle inventate de ea. Cu ajutorul lui Pitti și al Elvirei îi identifică pe unii, toți oameni bogați și figuri politice proeminente din localitate.
Găsește multe poze, și unele în care o vede pe Ada în brațele altui bărbat. Discuția cu Marta, o asistentă fostă colegă cu Ada, îi lămurește unele lucruri, dar îl și conectează cu un alt caz, un caz de omor, vechi de 25 de ani, nerezolvat. Cazul Dallacasa în care fusese ucis Mario, iubitul Martei, și criminalul părea să fi fost dintre colegii lui socialiști.
Cercetările scot la iveală o înlănțuire de fraude și politică. Sunt prinși evazioniști și activiști politici. Sigur că șefii lui Soneri se împăunează cu rezultatele, dar el vrea să descopere doar cine a ucis-o pe Gitta.
Va reuși Soneri să afle cine este criminalul?
De ce a fost ucisă Ghitta?
Cine l-a ucis pe Mario Dallacasa?
Cine era bărbatul din poza cu Ada?
De ce îi ascunsese Ada viața ei dinainte?
Cine este cel numit “Roșu” și de ce se temea Ghitta de el?
Cine a lăsat cuțitul la biserică?
De ce s-a sinucis afaceristul Cornetti?
Ce era cu fiul retardat al Ghittei?
Ce afaceri învârteau capii orașului?
Cu ce îi șantaja Ghitta?
Sunt o mulțime de întrebări la care veți găsi răspuns citind cartea.
Valerio Varesi face un melanj interesant și sensibil între acțiune și viața și sentimentele personajelor. Fiecare dintre ei fie delicvenții, fie comisarul trece printr-o gamă de trăiri și sentimente, iubiri și regrete, ură, trădare. Trecutul se îmbină cu prezentul, fiecare faptă sau întâmplare veche având corespondentul în prezent.
Iată și câteva păreri avizate:
“„Un povestitor excepțional.”(Barry Forshaw, Independent)
„O lectură excelentă, bine dozată și inteligent concepută.”(Annie Cunningham, Sunday Independent)
Carte disponibilă pe Crime Scene Press
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Proprietăreasa de Valerio Varesi – Crime Scene Press – recenzie
O carte tentantă. Multumesc de recomandare
Intreaga colectie e intriganta si tentanta, iar tie iti ies de minune recomandarile crime-scene! Multumesc de recomandare!
Dana e editura mea preferata de cand a aparut.
Foarte rar am gasit un autor la ei cu ale carui carti nu am rezolvat.
Multumim pentru impresii, Arci!
Un roman interesant și frumos prezentat! Trecut pe listă pentru următoarea comandă. Felicitări!
Imi place subiectul acestei carti. Multumesc pentru recomandare, Arci!