Puterea (Seria Titanii, volumul 2), de Jennifer L. Armentrout-Terapie prin amor zeiesc

Puterea (Seria Titanii, volumul 2), de Jennifer L. Armentrout-Terapie prin amor zeiesc

by -
17
Puterea Seria Titanii volumul 2 de Jennifer L. Armentrout

Puterea (Seria Titanii, volumul 2), de Jennifer L. Armentrout-Terapie prin amor zeiesc

Puterea (Seria Titanii, volumul al doilea), de Jennifer L. Armentrout

Editura Corint (Leda Edge, 2018)

Titlu original: The Power (2016)

Traducere de Roxana Olteanu

Număr pagini:400 de pagini

Nimic nu e definitiv… Toate profețiile sunt menite să fie rescrise. Niciun destin, sacrificat sau negociat, nu e definitiv.

   Așa cum era de așteptat, în volumul al doilea al seriei, continuă în mod firesc povestea de dragoste și de război într-o lume atât de aproape de cotidian, dar totuși ascunsă ochilor lumii. Am apreciat că autoarea a renunțat la clișeica recapitulare inițială. Astfel, devine imperios necesară o Întoarcere, pentru a pătrunde tainele Puterii.

   În Întoarcerea, Apollyonul Seth este trimis de Apollo, zeul Soarelui, să-i protejeze fiica și să o ducă la Universitatea Covenant. Cei doi trebuie să le facă față Titanilor, Umbrelor și daimonilor, dar și  propriilor demoni. Tensiunea erotică declanșată încă de la prima întâlnire se transformă în iubire adevărată (nu neapărat și sinceră, căci secretele încă nu s-au mărturisit).

   În Puterea, Josie trebuie să-și descopere puterile de semizeu (mai exact, să stăpânească cele cinci elemente: aer, apă, foc, pământ și eter), să se antreneze pentru a fi pregătită să înfrunte Titanii. Descoperim o Josie puternică, hotărâtă, curajoasă, dar care tânjește după afecțiunea tatălui pe care l-a văzut de câteva ori în viață. Iubirea pentru Seth o motivează, deoarece speră să-l dezlege de legământul făcut lui Apollo. Apariția Alexandriei, persoana cu un trecut comun cu al lui Seth, îi tulbură liniștea aparentă. Fizic, Josie nu iese în evidență decât cu părul blond, de diferite nuanțe, iar silueta este ultima ei grijă, mănâncă bacon și cartofi prăjiți și bea suc; Alex, în schimb, arată impecabil. Cum să nu fie măcar puțin geloasă?

,,Îmi dădeam seama [Josie, n.n.] că iritarea mea era nerezonabilă și înțelegeam perfect motivul furiei mele.

Gelozia.

Probabil că eram verde. Când o văzusem ieri pe Alex, mi se confirmaseră toate bănuielile. Era fix ceea ce eu nu eram.

Cum să fie vreodată Seth interesat de mine după ce, într-un fel, avusese o relație cu ea?

Ea nu avea nicio vină. La naiba, tipa nici nu știa de existența mea. Ea concura în liga mare, iar mă chinuiam să intru în liga mică. Eram iritată și frustrată.

De asemenea, eram și destul de matură să o recunosc.”

   La Universitatea Covenant, Seth este antrenor personal ziua și amant pasional noaptea. El, un munte de încăpățânare, insensibilitate și nesimțire, s-a transformat într-un sentimental. Autoarea oferă o imagine fragmentară a conștiinței personajului, pe care îl analizează cu precizia unui tomograf. Problemele lui Seth își au originea într-un trecut îndepărtat, în copilăria austeră din punct de vedere emoțional și în anii în care activitatea lui principală a fost să ucidă, ca unealtă a zeilor. În momentul în care se trezește „hrănindu-se” cu eterul lui Josie, se sperie și încearcă să se distanțeze, tocmai pentru a nu deveni un pericol pentru ea. Prin urmare, în sufletul lui Seth se duce o luptă cu un singur câștigător: între iubirea pentru Josie și nevoia de eter. Ceea ce vă pot spune e că Seth va accepta un sacrificiu, anunțând că o profeție e pe cale să se adeverească.

,,Pe cine încercam să prostesc? [Seth, n.n.] Dacă chir aș fi vrut să plec naibii de aici, plecam. Puteam să-l dau naibii pe Apollo și toate consecințele. Da, el era într-adevăr păpușarul care mă manevra ca pe Pinocchio, dar până de curând nu mă împiedicase să mă duc unde voiam. Dacă aș fi vrut într-adevăr, puteam să plec chiar în clipa aceea și să mă duc în Ciclade. Eram încă aici pentru Josie.”

   Se consolează spunându-și că trebuie să o protejeze. Dar de el cine o va proteja?

   Volumul abundă în scene erotice (unele fiind așa de explicite încât nu mai au farmec), în detrimentul celor de acțiune, dintre care cea mai importantă e înfrângerea neașteptată a Titanului Atlas. Mitologia nu mai este cum o știam eu! Legendele au voie sa sufere modificări, nu? (glumesc) Meduza e aici personaj donator (îi oferă lui Josie sânge de Pegas, avertizând-o că îi va folosi pentru altcineva decât crede), Hercule – personaj adjuvant, cu un ego imens și enervant de vorbăreț, cu un limbaj argotic, specific adolescenților rebeli.

  Cei doi naratori implicați relatează evenimentele din proprie perspectivă, zugrăvind o societate în care, pe lângă iubire și lupta pentru putere, își fac loc rasismul (Orânduirea Rasei – puri/semipuri), abuzul, șantajul. Ei trebuie să îi găsească pe ceilalți semizei, însă din câte se pare, o vor face în moduri diferite. Josie nu are încredere în ea, dar se încrede total în Seth, spre surprinderea acestuia, care consideră că nu merită nimic bun. O optimistă și un pesimist care se completează unul pe celălalt, o visătoare și un realist încercând să salveze lumea – două personaje care sfidează regula conform căreia nu pot fi împreună cei care fac parte din lumi diferite.

Verifică disponibilitatea cărţii Puterea (Seria Titanii, volumul 2), de Jennifer L. Armentrout, în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Divertalibrărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărţi Editura Corint

Puterea Seria Titanii volumul 2 de Jennifer L. Armentrout

 

 

 

***Andreea Oana Duduman-(Andreea D)***Soție, mamă a trei fete superbe, profesor de limba și literatura română, cu un viciu fără leac: cititul. Când am o carte bună în mână, uit de cotidian. Sunt o persoană practică, cu simțul umorului, însă nu foarte sociabilă; vorbesc doar dacă am ceva de spus. Empatică, iubesc oamenii și mă impresionează poveștile lor. Nu de puține ori mi le-am imaginat subiecte ale unor romane celebre. Respir literatură, eman literatură pe tocuri, pe platforme, în balerini sau în opinci; viața toată e literatură, trebuie doar să observi... .

17 COMMENTS

  1. Pana acum nu am mai citit ceva scris de Armentrout, dar am fost suficient de curioasa incat sa achizitionez tot ce a aparut pe piata. Recenzia ta sincera ma determina sa citesc seria aceasta, ca sa imi fac si eu o parere.

  2. Nu am citit încă Puterea pentru ca am pus stop la comenzi. Ce sa fac? Începe școală și pentru mine și pentru copii. :)) Abia aștept sa vad ce se mai întâmplă, mi-a plăcut mult primul volum. O recenzie minunată!

  3. Primul volum mi-a plăcut, a fost foarte hot 😀

    O să-l citesc și pe al doilea, la un moment dat!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.