Recenzii carti

Războiul bătrânilor –  John Scalzi – Editura Nemira – recenzie

Războiul bătrânilor – John Scalzi – Editura Nemira – recenzie

Titlu: Războiul bătrânilor
Autor: John Scalzi
Editura Nemira
Colecția Armada
Anul publicării în limba română: 2023
Titlul original: Old Man’s War (2005)
Traducere: Marian Truță
Număr de pagini: 320

  Războiul bătrânilor este un roman de science fiction militar care își arată originalitatea și dorința radicală de inovare încă de la început: protagonistul său, John Perry, e un bărbat de 75 de ani, recent văduv. Rămas fără un scop în viață, acesta decide să părăsească siguranța monotonă a existenței pe Pământ, cu peisajul său provincial nemuritor și neschimbat, pentru a se înrola în FAC (Forțele Coloniale de Apărare), în ideea de  a lupta împotriva extratereștrilor, într-un decor spațial mereu surprinzător, în schimbul mirajului unei noi tinereți. Autorul a sfărâmat deja primul tabu: nu este obișnuit să găsești protagoniști atât de în vârstă într-un roman SF, mai ales în cele militare.

  Chiar dacă este adevărat că în curând John Perry își va abandona vechiul corp, îmbrăcând unul nou, updatat și supra-echipat, făcut pe măsură pentru el, va rămâne întotdeauna un bărbat de 75 de ani, purtând greutatea experiențelor sale de viață, nevoilor și convingerilor sale, atât de solid înrădăcinate încât nu va pierde niciodată din vedere sensul umanității.

  Ingredientele principale ale romanului sunt multiple și atent prelucrate. Iubitorii de science fiction cu siguranță vor aprecia descrierile tehnice lungi și detaliate, imaginația lucidă care a condus la crearea corpurilor modificate, verzi (chiar pentru a aminti cât de extraterestre sunt), capodopere ale bioingineriei și nanotehnologiei (SmartBlood, sângele artificial, și BrainPal, creierul-computer, sunt câteva dintre invențiile extraordinare descrise în mod realist). La fel de atent urmărite sunt și scenele de acțiune, aproape ca într-un joc video first-person shooter.

  Stilul autorului se ridică la înălțimea cerințelor narative învolburate. Scrierea lui Scalzi este bine rafinată, datorită experienței în gen (de menționat participarea sa la seria Stargate Universe). Remarcabilă este ironia răspândită de-a lungul romanului, una oarecum fatalist-cinică, potrivită unui personaj care a văzut totul, sau aproape totul, în lunga sa viață.

  Vestea bună este că oamenii au cucerit, în sfârșit, stelele. Vestea proastă este că planetele potrivite pentru a fi locuite sunt puține, iar rasele de extratereștri cu care omenirea luptă pentru ele sunt numeroase. Așa că oamenii luptă. Pentru a apăra Pământul și pentru a revendica noi teritorii în spațiu. Departe de casă, războiul continuă de zeci de ani și Forțele Coloniale de Apărare caută întotdeauna noi recruți.

  Toată lumea știe că atunci când cineva ajunge la vârsta pensionării, se poate înrola în FCA. Recrutorii  nu caută tineri, ci oameni cu toată experiența și cu toate cunoștințele acumulate într-o viață. Odată înrolat, voluntarul este luat de pe Pământ și nu se mai poate întoarce niciodată. Va lupta doi ani pe front și, dacă va supraviețui, va fi recompensat cu o casă pe una dintre planetele-colonii greu câștigate.

  John Perry profită de ofertă și pleacă la război, fără să aibă habar ce îl așteaptă în spațiu. Pentru că atât adevărata luptă, la ani-lumină de casă, cât și transformarea prin care va trece sunt mult mai grele și mai ciudate decât orice și-ar fi putut imagina.

  Am început recenzia evidențiind aspectele originale ale scrierii lui Scalzi, dar el însuși își recunoaște declarativ acest ciclu literar ca fiind un omagiu adus lui Robert Heinlein. Infanteria Stelară / Starship Troopers, este un roman de science fiction, scris de Robert A. Heinlein și publicat în 1959, care a devenit un clasic al genului și a influențat profund literatura și cinematografia  SF. Cartea este cunoscută pentru explorarea  detaliată a temelor militare și politice într-un cadru futurist, oferind o perspectivă incitantă și uneori controversată asupra societății umane și a războiului.

  Scalzi folosește această inspirație ca punct de plecare pentru a explora noi idei și a adăuga propriile sale contribuții la genul SF, subgenul space opera. În timp ce Heinlein analizează structura și moralitatea unei societăți militariste utopice, Scalzi alege să se concentreze mai mult pe individ, pe experiențele personale și transformările fizice sau mentale ale soldaților. Heinlein abordează războiul într-o manieră mai filozofică și politică, în timp ce Scalzi adaugă un sentiment de imediat și intim la poveste.

 Heinlein este cunoscut pentru stilul său direct și didactic, folosind Infanteria Stelară / Starship Troopers pentru a diseca idei despre responsabilitatea civică și moralitatea militară. Scalzi, în schimb, adoptă un ton mai lejer, cu un umor mai evident și dialoguri pline de vervă, făcând ca Războiul bătrânilor / The Old Man’s War să fie accesibil unui public mai larg și oferind o nouă perspectivă, demonstrând că genul SF continuă să evolueze și să se reinventeze.

  Războiul bătrânilor este o poveste despre puterea simțului umanității, care rezistă chiar și în cele mai ostile medii, în cele mai teribile condiții, despre conflictul dintre uman și inuman, dintre familiar și străin. În spatele misiunilor de război și a obiectivelor militare, se ascunde cea mai dificilă sarcină a omenirii: chiar trasarea granițelor umanității.

Marius Andrei

Recent Posts

Martorul durerii – Paul Cleave – recenzie

Martorul durerii - Paul Cleave - recenzie Titlu: Martorul durerii Autor: Paul Cleave Editura Niculescu…

3 zile ago

Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) – Andrzej Sapkowski – recenzie

Luptătorii lui Dumnezeu (Trilogia Husită #2) - Andrzej Sapkowski - recenzie Titlu: Luptătorii lui Dumnezeu…

3 zile ago

Ducele și Trandafirul – Maria Philip – recenzie

Ducele și Trandafirul - Maria Philip - recenzie               Titlu: Ducele și Trandafirul  Autor: Maria Philip Editura: Editura Petale…

5 zile ago

Aventură la Odesa – Clive Cussler și Dirk Cussler – recenzie

Aventură la Odesa - Clive Cussler și Dirk Cussler - recenzie Titlu: Aventură la Odesa…

6 zile ago

Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I –  Adrian Voicu – recenzie

Povestiri din aeroport și de pe lângă. Cartea I -  Adrian Voicu - recenzie Titlul:…

7 zile ago

Vârsta fragilă – Donatella Di Pietrantonio – recenzie

Vârsta fragilă - Donatella Di Pietrantonio - recenzie Titlu: Vârsta fragilă  Autor: Donatella Di Pietrantonio…

7 zile ago