Războiul Celestinei de Sergiu Someșan – Editura Pavcon - recenzie

Războiul Celestinei, de Sergiu Someșan – Editura Pavcon – recenzie

Titlu: Războiul Celestinei

Autor: Sergiu Someșam

Editura: Pavcon

Anul: 2019

Număr pagini: 149

  Pentru cei care încă nu au citit scrierile lui Sergiu Someșan, vă recomand să o faceți. Veți descoperi un scriitor cu o tehnică elaborată, cu un stil original și cu povești inedite.

  „Războiul Celestinei” este mai mult decât un thriller. Este, desigur, o carte care te ține cu sufletul la gură, pentru că autorul dezvăluie misterul abia la ultima pagină, dar este și o carte care atinge tematici sociale dureroase și complicate ale secolului nostru. Da, paradoxal, în plin secol al teoretizării comunicării, nu aplicăm nimic în traiul concret. Discriminarea și intoleranța sunt aspecte pe care autorul le dezvoltă în cartea sa, reliefând faptul că indiferent de ocupație, indiferent de educație, există oameni ale căror caracter este predispus la a emite judecăți și etichete injuste asupra celorlalți.

  Celestine este o fată care tocmai a terminat liceul, aflată la vârsta întrebărilor existențiale despre viață și sensul acesteia. Perioada devine tot mai dificilă, din cauza bolii de care fata suferă, psoriazis. Pentru colegi, dar și pentru unii profesori, aspectul acesta este respingător și o tratează cu  dispreț. Marginalizarea fetei pentru că nu arată precum standardele impuse reflectă o societate defectă, un fel de spațiu impur, unde oamenii, prin gândurile, vorbele și faptele lor, își atrag propria suferință. După ce familia sa a cheltuit foarte mulți bani pentru tratamente și proceduri, copleșită zilnic de priviri pline de dispreț, Celestine se hotărăște să apeleze la o vrăjitoare. Fata călătorește de la Brașov la Ploiești, în căutarea unei soluții miraculoase care să o scape de psoriazis.

  Aici află că este victima unui „blestem de sânge” și că ar putea fi dezlegată prin moartea a șapte persoane care au supărat-o. În același timp, Mihai, prietenul fetei, caută pe internet leacuri care să o ajute pe fată. El găsește o tinctură despre care se spune că ar face minuni. Între timp, fata scrie în jurnalul său lista cu cele șapte persoane care au supărat-o de-a lungul timpului. Jurnalul îi este furat, iar în mod inexplicabil, cei aflați pe listă încep să moară, iar la fiecare persoană ucisă, petele fetei dispar.

  Ce se întâmplă este cu adevărat provocator, atât pentru Celestine, dar mai ales pentru inspectorii care investighează cazurile. N-o să vă dezvălui mai mult, vă spun doar că veți citi un thriller de excepție, cu final neașteptat.

Iată câteva citate:

  „Am mai făcut câțiva pași, apoi m-am ascuns după o poartă, am scos un batic din geantă și mi-am acoperit hidoșenia. Așa îi spuneam petei acoperite cu solzi roși-verzui, când rămâneam între patru ochi cu ea. Hidoșenia mea dragă… sau, dacă eram într-o dispoziție ceva mai bună, o avansam la scumpa mea hidoșenie. La câți bani a băgat tata în ea încercând să mi-o trateze, îi puteam spune făr nicio greșeală și așa.”

  „Pentru că eram o fire ordonată, am făcut lista cu cele șapte persoane, apoi am ales și câte o rezervă pentru fiecare, în cazul în care nu l-aș fi găsit repede pe primul preferat. În capul listei am scris mare, cât am putut mai caligrafic „Lista Celestinei”.

  Sergiu Someșan s-a născut pe 8 decembrie 1954 în orașul Reghin, județul Mureș. A urmat școala primară în Teaca, județul Bistrița-Năsăud și în Codlea, județul Brașov. Liceul l-a început în Codlea și l-a terminat la Petroșani, unde a urmat trei ani cursurile Institutului de Mine.

  Între 1972 și 1990 a ocupat mai multe funcții, în cele mai diverse domenii: – topograf la Mina Dalja în Petroșani, merceolog, tehnician, armurier, electronist, instructor la un club de radioamantori, profesor suplinitor (limba și literatura Română), director la Casa de Cultură a Sindicatelor din Codlea. Sergiu Someșan afirmă despre această perioadă a vieții sale ca fiind foarte importantă în formarea sa ca scriitor și ca în proză sa se regăsește experiența acumulată în acesti ani „de căutare”.

Din 1990 până în anul 2000 a ocupat mai multe funcții în administrația publică locală, în cadrul Primăriei Municipiului Codlea.

  Iată câteva dintre titlurile publicate până acum: Să n-o săruți pe Isabel, Radiestezia – realitate și mister, Carte de magie, Cadouri de Crăciun, Poiana îngerilor, Numărul fiarei, Aproape îngeri, Cum să cumperi un calculator, Șapte flori erotice, Apocalipsa după Ceauşescu, URSSA, Vampirul de pe strada Sforii, Pisica și căpcăunul, Justițiarul, Întâlnire cu Dragonul, Comisarul și cei șapte pitici, Manual practic de magie, Comisarul și blestemul sângelui, Dragonul cu aripi ascunse.(recenzii aici)

Recomand cartea celor care vor să descopere autori români foarte talentați, iubitorilor de thriller, indiferent de vârstă.

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libriselefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.