Războiul minciunilor de Taylor Stevens – Editura Rao – recenzie

Războiul minciunilor de Taylor Stevens – Editura Rao – recenzie

by -
2
Războiul minciunilor de Taylor Stevens - Editura Rao - recenzie

Războiul minciunilor, de Taylor Stevens – Editura Rao – recenzie

Războiul minciunilor

Autor: Taylor Stevens

Editura Rao  – 2022

LIAR „S  PARADOX 
Traducere Roxana- Cristina Gheorghe
Număr pagini: 415

  “Taylor Stevens este autoarea seriei Vanessa „Michael” Munroe, serie ce s a bucurat de un succes răsunător. Publicate în peste 20 de limbi, cărțile seriei au în centru o femeie mercenar, amestec de Jason Bourne și Jack Reacher, care vânează informații. Drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Lightstorm Entertainment, casa de producție a lui James Cameron.
Stevens a început să scrie ficțiune târziu. Născută în interiorul unui cult apocaliptic, despărțită de familia ei când avea 12 ani și lăsată să meargă la școală doar până în clasa a șasea, Taylor Stevens a locuit pe trei continente și zece țări până la vârsta de 14 ani. Aproape toată adolescența și a petrecut o cerșind pe străzi și făcând tot felul de munci istovitoare. La 20 de ani, Stevens a părăsit cultul și a început să și construiască o viață nouă, în libertate.”

“Jack și Jill, doi gemeni care trăiesc ascunși de mama lor, Clare, fost agent și spion în timpul Războiului Rece, au fost învățați să supraviețuiască în condiții extreme. Ea i-a antrenat în arta spionajului, le-a testat abilitățile în folosirea armamentului, în supraveghere și în sabotaj și le-a ascuțit mințile cu jocuri psihologice dure.
Până la vârsta de douăzeci și șase de ani, gemenii au încercat să ducă o viață normală, dar când mama lor dispare, sunt forțați să creadă ceea ce era de neconceput: iluziile paranoice ale mamei lor au fost reale tot timpul. Toată lumea, se pare, îi vrea morți. Un traseu încurcat duce de la CIA la KGB, apoi la o rețea subterană de asasini globali, unde
vânătorii devin pradă.”

Un thriller plin de acțiune explozivă, suspans și o puternică dramă umană…”( Criminal  Element)

Așa este!!! 

  Trebuie să recunosc că m-a surprins prin modul de scriere și de structurare al cărții. Fiecare personaj își deapănă viața, poveștile se intersectează, prezentul duce la amintiri din trecut, pline de sentimente: ură versus dragoste, înțelegere versus resentimente, sănătate mintală versus nebunie.

Și totuși impactul poveștii este semnificativ și surprinzător.

  O mamă, agent și asasin de top în Războiul Rece, se îndrăgostește, ca orice tânără naivă și visătoare, dar când realizează că e gravidă hotărăște să renunțe. Planificase să plece cu Dimitri, dar el nu  vine la locul de întâlnire și ea dispare, acoperindu-și urmele, pentru că în branșa ei nu se acceptă renunțarea. Are gemeni, un băiat  Jack și o fată Jill, și un singur prieten adevărat pe Ray, dispărut și el din branșă.

  Toată viața ei se transformă într-o continuă fugă și ascundere, a ei, a  copiilor, dar și o căutare a lui Dimitri. Nu vrea să se afle despre copii pentru că asta ar fi fost o armă în mâinile celor ce o caută, și e conștientă că Boris, acum Brokerul, voia s-o găsească. Era orgoliul lui în joc, în primul rând pentru că-i dispăruse agenta, dar mai ales fiindcă îi refuzase avansurile sexuale.

  Deși e conștientă că, poate, copiii o vor urî, deși ea îi iubește necondiționat (de asta nu le spune cine e tatăl lor), îi antrenează de mici pentru diferite situații și scenarii, ajutându-se de oameni pe care-i cunoaște din “altă viață” și de Ray.

  Pentru copii antrenamentele dure, mutările permanente dintr-un loc în altul, schimbarea numelor, situațiile imaginate(credeau ei) de Claire, nu fac decât s-o creadă nebună și paranoică, dar sunt ascultători și nu se revoltă. Sunt obligați de circumstanțe să se supună și vor deveni două arme letale, și totuși  umane.

  Fiecare își croiește viața, Jill practicând meseria mamei, fără să știe că cel care-i dădea de lucru este dușmanul, noroc că nici el nu știa al cui copil e ea. De fapt,  și ea și el,  erau doar numere și voci la telefon.

Clare părea că-și găsise liniștea într-o casă izolată și bine protejată de tehnologie.

Dar…

  Totdeauna intrase în probleme când încercase să afle ce s-a întâmplat cu Dimitri, dar și unde se ascunde  Boris. Voia să elimine orice pericol din preajma copiilor și să se răzbune pentru trecut. Până acum reușise să evite ca lumea din care venise să afle despre copii, dar de data asta lucrurile stau altfel.

De data asta greșește…

Vrând să-și ia rămas bun de la copii este interceptată, luată prizonieră, închisă, torturată.

Cât va dura? Cine știe…

  Între timp copiii o caută, nevoiți să se apere de pericol, realizând abia acum, ajutați și de Ray, că mama lor nu aberase, că nu era paranoică,

  Așa că pornesc și ei să-și apere viața, să-și salveze mama, și mai ales să afle răspunsuri referitoare la viața lor.

  Și acțiunea curge cu interceptări, urmăriri, criminali, vânători și vânați, totul intersectat cu amintiri din viața de până atunci.

Vor reuși Jack și Jill?

Se vor salva?

Își vor salva mama?

Vor afla cine este tatăl lor?

Se va răzbuna Clare pe Boris?

Citiți cartea pentru că merită. Veți găsi multe răspunsuri, alte întrebări, acțiune și adrenalină, dar și diferite tipologii umane.

Așa cum spune și publishersweekly.com:

Acțiune explozivă, răsturnări de situație neașteptate și o narațiune caleidoscopică mențin un ritm rapid și o tensiune ridicată.”

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Războiul minciunilor de Taylor Stevens – Editura Rao – recenzie

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.