Recomandare de carte
Beautiful you-Chuck Palahniuk
„Tot ce se petrece în Beautiful You, ultimul roman al lui Chuck Palahniuk, are legătură cu sexul, ale cărui reprezentări depăşesc orice limită, cam tot ce ar fi trebuit să fie 50 Shades of Grey, dar n-a fost…Totul e desacralizat, ars pe rug, de la cultură pop la celebrităţile contemporane.“ – USA Today
„Chuck Palahniuk ne propune prin romanul sau un discurs satiric, o Lysistrata reinterpretată, o poveste despre care cititorii vor vorbi mult timp.“ – San Francisco Chronicle
„Beautiful You este o satiră a sexului şi a consumerismului… Fantezia lui Palahniuk se află în momentul ei de aur în acest roman burlesc.“ – Publishers Weekly
Se numeşte pasiune-Alawiya Sobha
O odă de o intensitate mistuitoare închinată trupului feminin
Romanul lui Alawiya Sobh conturează o imagine a societăţii Beirutului întinsă pe o perioada îndelungată, până în contemporaneitate, urmărind destinele unor personaje marcate de istoria Libanului, reacţia lor în faţa dramelor societăţii libaneze, drame ce cuprind Războiul Civil din 1975, dar şi conflictul din iulie 2006. În acest mediu instabil social şi politic trăieşte Nahla, o tânără musulmană crescută într-o familie tradiţionalistă, înzestrată însă cu frumuseţe, inteligenţă şi cu o pornire accentuată spre revoltă şi nonconformism. Nahla se îndrăgosteşte de Hani, un creştin pe care intenţionează să-l ia de bărbat, însă intoleranţa care cuprinde Libanul după Războiul Civil din 1975 îi spulberă visul. Deşi obligată să se mărite cu un musulman, Nahla continuă să întîlnească alţi bărbaţi, dar înţelege că aventurile îi vor lasă urme adînci în suflet. Ajunsă la maturitate, reia relaţia cu Hani, întrucât ceea ce o încătuşează „se numeşte pasiune”.
Povestea Nahlei, personajul lui Alawiya Sobh, este strigătul de protest al unei femei care nu doreşte să facă un denunţ, ci doar să dea glas unor gânduri numai ale ei, în care sentimentele se exprimă liber prin sexualitate.
„În literatura arabă, aceia care vorbesc despre femei sunt bărbaţii. Ei ne conturează personalitatea, îşi spun adevărul lor despre noi. În O mie şi una de nopţi, Şeherezada deapănă poveşti ca să-şi salveze viaţa, a ei, dar şi a altor femei. Eu am creat o Şeherezada modernă care poartă cu sine amintirile a trei generaţii de femei, amintiri care mi-au redat viaţa, au risipit întunericul tăcerii adus de război.” (Alawiya Sobh)
„Să îndrăzneşti să înfrunţi tabuurile islamului, să vorbeşti despre sexualitatea femeilor, dar şi despre servituţile lor, iată ceva deloc obişnuit.” (L’Express)
Criminal în serie-Daniel Lacoste
Borfaş, spărgător de locuinţe şi escroc, Samuel Branigan are o altercaţie cu trei pederaşti, în urma căreia amicul său îşi pierde viaţa, iar el ajunge la un pas de moarte. Este salvat ca prin minune de nişte copii ce au alertat autorităţile oraşului Philadelphia, după care ajunge să facă parte – fără voia lui – dintr-un program de cercetări medicale finanţat de Central Intelligenţe Agency, care dorea să realizeze o armă infailibilă, şi anume spionul superinteligent, ce se poate adapta oricărei situaţii. Trezit dintr-o comă profundă care a durat 20 de ani, Lucky are un singur gând, anume acela de a se răzbuna pe cei care i-au mâncat 20 de ani din viaţă, cu toate că ceasul său biologic s-a oprit în tot acest timp. Numai că planurile lui nu se potrivesc cu cele ale CIA, care încearcă să-l controleze în totalitate.
Roman distins cu Giller Prize şi nominalizat la Booker Prize
„Umorul lui Atwood nu a fost niciodată mai subtil, stăpânirea materialului romanesc complex mai abilă, erotismul ei mai franc… O performanţă magnifică…” – Booklist
Inspirat de un fapt real – dublul asasinat, de o violenţă fără seamăn, care a cutremurat Canada anului 1843 –, romanul captivant scris de Atwood investighează destinul uneia dintre cele mai enigmatice şi faimoase femei din secolul al XIX-lea. Acuzată de o crimă abominabilă, comisă la numai şaisprezece ani, Grace Marks este absolvită de pedeapsa capitală şi condamnată la închisoare pe viaţă.
Dar este de fapt Grace vinovată sau nevinovată? Amnezică sau doar vicleană? A fost Grace diavolul în haine femeieşti, o femeie fatală, adevărata ucigaşă, sau, dimpotrivă, doar victima neajutorată a unui violent complice?
O dată pentru totdeauna-Judith McNaught
recenzie carte
El a fermecat-o şi i-a dezvăluit magia iubirii
„O dată pentru totdeauna este o carte captivantă cu multe evenimente neprevăzute, am râs, am plâns şi m-am enervat atunci când personajele au fost atât de încăpăţânate încât răbdarea mea a fost pusă la grea încercare. Am fost norocoasă să o descopăr pe Judith McNaught cu ajutorul unei doamne care mi-a recomandat-o fără comentarii suplimentare şi aşa m-am îndrăgostit iremediabil. Îmi place atât de mult cum scrie, încât atunci când sunt indecisă şi nu ştiu ce să aleg, apelez fără drept de apel la una din cărţile autoarei şi o recitesc cu drag.”
Glasul morţilor-Julian Sanchez
Inspectorul de poliţie David Ossa se confruntă cu un caz dificil, în care nimic nu este ceea ce pare: pe Las Ramblas, în inima faimosului Barrio Gotico din Barcelona, au avut loc un asasinat multiplu şi o sinucidere a căror cruzime i-a îngrozit chiar şi pe poliţişti.
Dar inspectorul Ossa nu este un poliţist obişnuit. În urmă unei întâmplări pline de pericole din copilărie, David Ossa şi-a descoperit nişte însuşiri ieşite din comun, care mai târziu îl vor ajută în munca sa de detectiv, dar îl vor obliga de asemenea să ducă o viaţă singuratică. Deşi superiorii săi îl presează să închidă dosarul, David Ossa sprijinit de şeful sau, comisarul Rosell, şi de subinspectorul Joan Rodriguez, îşi va continua ancheta care îl conduce la un caz similar din 1969, rămas nerezolvat. Hotărât să rezolve misterul, inspectorul Ossa va afla un secret teribil şi va înfrunta forţe întunecate, cu riscul de a-şi pierde minţile şi chiar viaţa.
„Arbitrul de baschet, ca şi scriitorul, face parte din spectacolul care tocmai se desfăşoară, dar este şi un spectator privilegiat. (…) Inspectorul Ossa există, deşi nu are acest nume. Spre eterna mea uimire, unele dintre ciudatele lui capacităţi sunt adevărate, le-am experimentat chiar eu. Să povestesc când şi cum mi s-au demonstrat ar fi materie suficientă în sine pentru un nou roman. Va fi timp şi pentru asta în viitor.“ – Julian Sanchez
Jurăminte neobişnuite-Mary Jo Putney
prezentare carte
Surprinsă pe pământurile contelui de Shropshire, cu șoimul prins de braț, Lady Meriel de Vere pretinde că este o femeie galeză de origine umilă prinsă la braconaj, nicidecum o nobilă din Normandia. Lord Adrian de Warfield este fascinat de privirea albastră plină de sfidare și simte cum pasiunea îi ia mințile, făcându-l pentru totdeauna prizonier al farmecului necunoscutei. Sfidând destinul și orice i-ar fi putut spune o minte rațională, contele poruncește ca această frumusețe sălbatică să fie încuiată în turnul din castelul său, jurând să o convingă să-și predea necondiționat inima și trupul. Încăpățânată și independentă, Meriel urăște să fie ținută captivă și jură să nu-i cedeze niciodată, chiar dacă va muri încercând să-și păstreze neîntinată fecioria. Însă viața îi atrage pe amândoi într-un vârtej neașteptat și impetuos al luptelor și al intrigilor, dar și în mrejele primejdioase ale mângâierilor pline de tandrețe, ademenindu-i spre o iubire pătimașă care va spulbera totul în cale.
Legile frontierei-Javier Cercas
Javier Cercas este unul dintre marii scriitori contemporani, admirat de Mario Vargas Llosa și J.M. Coetzee și recompensat cu numeroase premii internaționale. În Legile frontierei (2012), radiografie pasionantă a unei generații proscrise, Cercas fisurează graniţa dintre realitate şi ficţiune, personajul său Zarco fiind inspirat de un delincvent iconic, Juan José Moreno Cuenca (1961-2003), cunoscut drept El Vaquilla. Romanul a obţinut, în 2014, Prix Méditerranée Etranger și Premio Mandarache. Opera lui Javier Cercas este tradusă în peste douăzeci de ţări.
În vara lui 1978, într-o Spanie care a început să se despartă de franchism prin renașterea lentă a democrației, graniţele sociale şi limitele morale sunt mai laxe ca oricând. În vârstă de şaisprezece ani, Ignacio Cañas îi cunoaşte pe charismaticul Zarco şi pe prietena lui, Tere, doi delincvenţi juvenili care îşi fac veacul într-un cartier rău famat al Geronei. Odată „frontiera“ trecută, viaţa lui Ignacio în această junglă unde singura lege e cea a armelor şi drogurilor nu va mai semăna cu nimic din ce a trăit înainte, mai ales că el se îndrăgosteşte iremediabil de frumoasa Tere. După douăzeci de ani, Ignacio e un avocat renumit şi asigură apărarea fostului său prieten, pledând în acelaşi timp pentru simbolul viu al unei revolte salutare, pentru victima unui sistem corupt şi, de ce nu, pentru zonele de umbră din propria sa tinereţe.
Uriaşul îngropat-Kazuo Ishiguro
Roman aflat pe lista de bestselleruri la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia 2015
Kazuo Ishiguro este autorul romanului Rămăşiţele zilei, transpus cinematografic, în anul 1993, de regizorul James Ivory, într-un film de excepţie, avându-i ca protagonişti pe Anthony Hopkins şi Emma Thompson.
Prin Uriaşul îngropat, Kazuo Ishiguro alege să se aplece asupra unei ere de legendă, spunând o poveste ce pare desprinsă din isprăvile Cavalerilor Mesei Rotunde. La câţiva ani după moartea regelui Arthur, cel care i-a condus pe britoni la izbândă în faţa saxonilor invadatori, căpcăunii, dragonii şi zânele încă aprind imaginaţia oamenilor, într-o Anglie aflată în ruină. Dar cel puţin au încetat războaiele crunte care măcinaseră ţara ani de-a rândul, întreţinute de ura înverşunată dintre cele două popoare. Peste toate pare să se fi pogorât ceaţa unei uitări stranii, iar trecutul tuturor şi al fiecăruia în parte se mai poate alcătui doar din zvonuri, presupuneri şi crâmpeie de amintiri. Pe acest fundal, doi bătrâni britoni, Axl şi Beatrice, pe care îi leagă o îndelungată şi trainică iubire, hotărăsc să plece în căutarea fiului lor de mult uitat. Pe drum îi întâlnesc pe iscusitul cavaler saxon Wistan, pe protejatul lui orfan şi pe bătrânul Sir Gawain, cavaler al lui Arthur, căutând fiecare să-şi îndeplinească misiunea misterioasă, dar şi să dezlege iţele propriului trecut neguros. Călătoria lor prin acel ţinut al supranaturalului şi al uitării este transpusă într-o elegie emoţionantă despre memorie, înfrângeri, loialitate şi răzbunare.
Flori de ruină-Patrick Modiano
Doi tineri soţi se sinucid din motive necunoscute. În ultima lor noapte întâlnesc două femei şi doi bărbaţi misterioşi, frecventează mai multe cluburi şi ajung într-o casă cu un ascensor roşu. Treizeci de ani mai târziu, personajul narator din Flori de ruină încearcă să descifreze misterul sinuciderii cuplului, descoperind legături ciudate între persoane pe care le cunoscuse în tinereţe şi care se pare că avuseseră un rol decisiv în povestea celor doi.
Scriitura delicată şi rafinată a lui Patrick Modiano îl poartă pe cititor prin Parisul mereu fascinant, schimbător şi surprinzător, pe urmele regăsirii trecutului şi identităţilor pierdute.
„Modiano este un original pur. A făcut din roman un laborator pentru producerea de atmosferă, nu de situaţii – unde totul trebuie presupus şi nimic nu poate fi dovedit.“