Recomandare de carte
Iubire de Toni Morrison
Viziune îndrăzneaţă despre natura iubirii, orchestrată de o povestitoare fără egal, Iubire este un roman captivant, cu numeroase personaje şi întâmplări dramatice. Plin de senzualitate, nostalgic, memorabil, Iubire oglindeşte numeroasele feţe ale iubirii, dincolo de pasiune şi de dorinţă, pentru ca în final să revină, circular, la acea atotputernică şi de neuitat primă dragoste care ne însemnează pentru totdeauna.
May, Christine, Heed, Juniora, Vida – chiar şi I. -, femei cu o obsesie comună: Bill Cosey. Acesta e mai mult decât proprietarul Hotelului şi Complexului Cosey, întrupând pentru fiecare dintre ele idealul de tată, soţ, amant, apărător şi prieten, chiar şi la mult timp după dispariţia sa. La rândul său, Cosey este tributar unui trecut tulbure şi subjugat de o femeie fermecătoare, dar de moravuri uşoare, Celesta.
„Cu această carte, Morisson îşi atinge culmea măiestriei. E un roman care se cere citit cel puţin de două ori, pentru că este atât de încântător şi de complex, încât te transportă într-o lume delicată care se lasă descoperită încet-încet… Pur şi simplu îţi taie respiraţia.” The Daily Mail
„Iubire este o carte desăvârşită. Cu o abilitate extraordinară, autoarea conferă mister şi suspans unei împletiri de fire narative, folosindu-şi din plin potenţialul creator.” Financial Times
Răniţi de Jasinda Wilder
recenzie carte
Războiul mi-a răpit totul. Familia. Casa. Inocența.
Într-o țară devastată de conflicte armate și ruinată, o tânără orfană ca mine are foarte puține variante pentru a supraviețui. De aceea, fac ceea ce fac ca să trăiesc, ca să mănânc, și mă străduiesc din răsputeri să nu iau în seamă prețul plătit de sufletul meu. Inima îmi este pustie, iar existența, plină de durere.
Iubirea pare un lucru imposibil pentru mine.
Dar, totuși, într-o zi, l-am întâlnit pe EL.
Războiul este iadul. Ca să poți să fii capabil de fapte care ți se cer să le faci atunci când ești la război, e nevoie să-ți sacrifici o parte considerabilă din însuși sufletul tău. Trăiești cu frică, trăiești cu vinovăție, trăiești cu coșmaruri. Dacă n-ai trecut prin așa ceva, n-ai cum să înțelegi. Războiul nu lasă loc pentru iubire, nu lasă loc pentru tandrețe sau duioșie. Trebuie să fii dur, impenetrabil, și pregătit pentru luptă în fiecare clipă a fiecărei zile. Doar pentru o fracțiune de secundă dacă-ți pierzi concentrarea, ești mort.
Acum, singura capabilă să-mi salveze viața este EA.
Skellig de David Almond
Michael, părinţii şi sora lui nou-născută tocmai s-au mutat într-o casă care trebuie renovată, lucru care ar fi fost probabil foarte palpitant dacă surioara lui nu ar fi fost atât de bolnavă. Din cauza asta, Michael este lăsat de capul lui şi băiatul începe să exploreze garajul părăginit unde face o descoperire surprinzătoare. La început Michael crede că e doar un vagabond care s-a adăpostit acolo, dar îşi dă repede seama că această fiinţă nu e doar umană. Îşi spune Skellig şi este în parte om, în parte înger sau pasăre sau poate amândouă, în orice caz, o fiinţă remarcabilă. Mina, noua prietenă a lui Michael, o fată inteligentă, dar şi excentrică, îl ajută să-l ascundă şi să-l protejeze pe Skellig. Fericirea lui Michael este umbrită însă în momentul în care sora lui trebuie internată. Dar întâlnirea cu Skellig îi ajută nu doar pe Michael şi pe Mina, ci şi pe restul familiei. Toată povestea are o anumită aură de mister. Autorul nu explică niciodată exact ce e un Skellig, dar nici nu e nevoie. Acesta e important prin însăşi existenţa sa. David Almond scrie într-un stil captivant, uimitor şi magic şi cititorul îi cade de la bun început în mreje. El îşi construieşte personajele cu grijă, ele sunt unice, atrăgătoare şi stârnesc simpatia cititorilor.
Grotesc de Natsuo Kirino
În Grotesc, Natsuo Kirino ne prezintă din nou o Japonie aproape necunoscută. Aceasta este povestea a trei femei japoneze şi legăturile dintre frumuseţe şi cruzime, sex şi violenţă, urâţenie şi ambiţie din vieţile lor. Prostituate la Tokio, Yuriko şi Kazue au fost ucise cu sălbăticie, iar morţile lor lasă în urmă o sumedenie de chestiuni nerezolvate precum şi întrebarea de ce au sfârşit-o aşa. Pe măsură ce poveştile lor ni se dezvăluie într-o structura narativă ingenioasă mediată cu sânge-rece de sora mai mare a lui Yuriko, suntem purtaţi în trecut în vremea când erau toate trei elevele unei prestigioase şcoli – unde soarta le era decisă de o ierarhie socială strictă – şi le urmărim destinele de-a lungul anilor, precum şi lupta cu convenţiile sociale rigide. Scoţând la lumina cele mai ascunse sectoare ale societăţii japoneze contemporane, Grotesc este pe de-o parte o analiză psihologică a psihicului feminin şi pe de altă parte o lucrare clasică de ficţiune noir. Este un roman surprinzător, o carte care confirmă talentul scriitoricesc extraordinar al lui Natsuo Kirino.
Ruletistul de Mircea Cărtărescu
„Nu puteam crede că poate fi adevărat ceea ce urma să se producă. Pentru că Ruletistul anunţase cu câteva săptămâni înainte că la următoarea ruletă va încarca revolverul cu toate cele şase gloanţe! Între progresia de la un cartuş la cinci, oricât de neverosimilă ar fi fost şi aceea, şi nebunia de acum era prăpastia de la o singură şansă la nici una. Stropul de omenesc pe care Ruletistul îl mai păstrase în tentativa sa se evaporă acum sub milionul de sori al certitudinii. Verificarea cartuşelor şi a revolverului a durat ore în şir. Când s-au întors la el, Ruletistul, suit pe lada sa, le zornăi o clipă în pumn ca pe nişte zaruri şi apoi le introduse, câte unul, în cele şase locaşuri ale butoiaşului.” – Mircea Cărtărescu
Piatra lunii de Wilkie Collins
Carte poliţistă care întemeiază romanul britanic modern de gen, Piatra Lunii este povestea unui diamant excepţional care ajunge, printr-un testament, în posesia tinerei lady Rachel Verinder. Dincolo de zidurile casei ei din Yorkshire pândesc preoţi hinduşi, veniţi să recupereze piatra sfânta, pradă de război a colonizatorilor britanici. De aceea, când Piatra Lunii dispare din camera lui Rachel, explicaţia cazului pare la îndemână, însă ancheta detectivului Cuff descoperă o istorie mult mai complicată şi un număr neobişnuit de mare de suspecţi: o cameristă complexată, îndrăgostită fără speranţa de logodnicul lui Rachel, vărul lui Rachel, Franklin Blake, sau chiar tânăra moştenitoare în persoană.
Păpădiile de Yasunari Kawabata
Scris cu intermitenţe, ultimul mare roman al lui Kawabata a fost publicat în foileton în revista Shinchō între 1964 şi 1968. De la finele anului 1968, când i s-a decernat Premiul Nobel pentru literatură, până în 1972, când îşi ia viaţa, Kawabata nu a mai putut să se aplece asupra textului. În 1970, sinuciderea bunului sau prieten scriitorul Yukio Mishima îi subminează şi mai mult starea de sănătate, iar textul neterminat al Păpădiilor va vedea lumina tiparului postum, editat, conform notelor din manuscris, de ginerele autorului, Kaori Kawabata.
Atinsă de o boală ciudată, frumoasă Ineko ajunge în azilul psihiatric din Ikuta, iar celor dragi, mamei şi iubitului ei, nu le rămâne decât să trăiască tortura de a nu şti dacă au acţionat spre binele tinerei. Va putea dragostea lui Hisano să o salveze de consecinţele traumei care i-a afectat spiritul? Kawabata, recunoscut drept marele scriitor al clar-obscurului, l-a lăsat pe cititor să-şi ofere singur un răspuns.
Imaginea din oglindă de Sandra Brown
recenzie carte
Ea trăia viața altei femei…și era îndrăgostită nebunește de soțul unei alte femei… O tînără reporteră TV capătă brusc identitatea altei femei și este obligată să trăiască în cu totul alt mediu pentru a-și salva atît propria viață cît și pe a bărbatului de care se îndrăgostește.
Cronica focului de John Stephens
KATE: Cea mare. Singura care îşi aminteşte de părinţi. A promis să-şi protejeze fratele şi sora până când se întorc. MICHAEL: Iubeşte cărţile, e slăbuţ, terorizat de cei mari la orfelinat (cumva, ochelarii lui sfârşesc mereu în toaletă). Îi plac mult poveştile cu magie, în special cele care au şi pitici. EMMA: Cea mai mică şi mai războinică. Devotată surorii şi fratelui ei. Crede că Michael e un ciudat fără speranţă. Dar va lua la pumni pe oricine altcineva gândeşte la fel. I-a aruncat în secret lui Michael ochelarii în toaletă. De două ori. Împreună vor învăţa că: 1.,,Magia e reală. 2.,,Emma cunoaşte expresia „te rog”. 3.,,Doar ei pot salva lumea.
Trandafiri şi dragoste de Linda Howard
“ACASĂ E ACOLO UNDE ÎI E ŞI INIMA…
Lucas Cochran se întoarce acasă în Colorado hotărît să îşi mărească pămînturile şi să pătrundă în politica înalta. Iar Olivia, fiica distinsă a unui bancher bogat, pare să fie soţia perfectă, care să îl ajute să îşi îndeplinească planurile.
Dar o cunoaşte pe Dee Swann, propietara fermei ANGEL CREEK şi dorinţa şi pericolul prind viaţă, precum un incendiu scăpat de sub control…
Un roman uluitor despre pasiune din partea celebrei scriitoare Linda Howard, o poveste plină de suspans despre cât de departe sunt dispuşi să meargă o femeie şi un bărbat ca să-şi apere pământurile… şi dragostea.”
Cartea neagră de Orham Pamuk
Orhan Pamuk este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2006.
„Adevărata capodoperă a lui Orhan Pamuk.” (The Times Literrary Supplement)
Galip, un avocat din Istanbul, descoperă într-o dimineaţă că soţia lui a dispărut şi se convinge că l-a părăsit pentru primul ei soţ, Celal, un jurnalist de succes. Galip porneşte în căutarea lui Celal, însă, bizar, jurnalistul a dispărut şi el. Pentru a da de urma celor doi, Galip se afundă tot mai mult în viaţa, scrierile şi identitatea lui Celal. Descoperă lucruri noi despre propriul trecut, al lui Celal şi al soţiei sale, aflând de existenţa unei grupări de admiratori fanatici ai lui Celal. Acesta din urmă este cunoscut ca un iubitor de coduri şi jocuri de cuvinte, iar cititorii caută mesaje secrete în articolele sale. În fascinaţia lui, Galip pare să piardă tot mai mult noţiunea propriei identităţi, iar cititorul nu mai poate distinge clar între amintirile lui Celal şi invenţiile lui Galip despre el. Cartea neagră abundă în intrigi detectiviste, istorisiri ezoterice şi conspiraţii radicale. Aproape orice obiect devine un indiciu sau o enigmă ce se cere soluţionată, de la fotografiile din ziare la imaginile de pe panourile publicitare.
„În Istanbul, civilizaţia se dezvoltă în mai multe straturi. Cartea neagră le uneşte într-un colaj plin de forţă, iar unitatea lor vine din propria mea energie, din limbajul meu. Nu sînt un purist, nu am vrut niciodată cu tot dinadinsul să fim doar orientali sau doar occidentali, căci unicitatea vieţii în Istanbul nu vine din originile ei occidentale sau orientale. În definitiv, cel mai important este că aceste poveşti, imagini şi idei, toate diferite, să poarte un dialog.” (Orhan Pamuk)
„Textura alunecoasă, echivocă, a celui de-al doilea român al lui Orhan Pamuk este o reflectare estetic-literară îngemănată cu imaginea unui Istanbul modern, locul unde se petrece acţiunea Cărţii negre. Romanul este o lume în care «totul imită totul, în care toate poveştile şi toţi oamenii erau, rînd pe rînd, copia şi originalul altor poveşti şi ale altor oameni şi în care toate poveştile se deschideau spre alte poveşti».” (Jonathan Coe)
„În Cartea neagră, Orhan Pamuk da impresia că viaţă are tot atîtea sensuri, cîte covoare sînt într-o moschee. Şi, precum covoarele, adevărurile şi poveştile dintr-o carte arată deosebit unele de celelalte — vechi sau noi, viu colorate sau şterse. Dar, deşi toate sînt făcute la fel, din acelaşi material, doar cîteva au puterea să ne uimească.” (The Nation)
Recomandarile sunt foarte tentante. In special „Skellig” de David Almond.
interesante recomandari!!bine ca am si eu cateva din ele…restul astept pareri!
Toate cartile recomandate sunt de top, chiar le-as citi pe toate, iar cateva le-am citit deja. Multumesc Iasmy, de fiecare data aflu de carti tentante din recomandarile tale!