Recomandare de carte
1.Prăvalia de mărunţişuri a domnului Nakano-Hiromi Kawakami
„Un roman de o forţă extraordinară, care ilustrează, fără îndoială, moştenirea marilor prozatori moderni ai Japoniei.” (La Vanguardia)
Într-un cartier mărginaş din Tokyo, pe o stradă comercială, se află un magazin de mărunţişuri aparent banal. Însă aici, într-un spaţiu cu parfum nostalgic, se ţes încetul cu încetul, cu rafinament şi subtilitate, poveşti de iubire trădată sau neîmplinită. Vîrstnicul domn Nakano, patronul prăvăliei, tînjeşte după ceva nedefinit şi îşi împarte viaţă între magazin şi iubitele sale vremelnice. Sora lui, Masayo, îşi caută şi ea iubirea, în vreme ce tînăra Hitomi, angajata lui Nakano şi, în acelaşi timp, naratoarea din roman, are o relaţie ciudată, marcată de avansuri şi retrageri, cu Takeo, celălalt angajat al prăvăliei. Iar pe parcursul cărţii apar mereu, odată cu diverse obiecte ajunse în prăvălie, alte personaje şi alte poveşti. Toate aceste istorii de viaţă contemporană japoneză, îmbibate cu melancolie şi dezvăluite cu delicateţe, construiesc o lume care pentru cititorul european e în acelaşi timp stranie şi familiară, căci, dincolo de culoarea locală, ele vorbesc despre ceea ce e profund uman în fiecare dintre noi.
„Talent descriptiv, capacitate de evocare vizuală, subtilitate şi o analiză pasionantă a comportamentului şi a relaţiilor umane…” (El Pais)
„Descriind o reţea de legături ce pare la fel de fragilă ca o pînză de păianjen, Hiromi Kawakami ne vorbeşte despre superficialitatea şi lipsa de comunicare predominante în Tokyo, unde singurătatea a devenit o constanţă a vieţii indivizilor.” (Elle)
„Pentru cele trei personaje feminine din roman, iubirea fără compromisuri ia o formă tragică. Cea mai importantă mărturisire din viaţă lor, cea a iubirii, rămâne nerostită. Această autoare japoneză vorbeşte despre dragoste şi teamă, dar mai ales despre teama de dragoste şi de moarte.” (Die Zeit)
2. Pantofarul şi moartea-Peter James
După balul de Anul Nou, o femeie e violată în drum spre hotelul sau, la Brighton. Peste o săptămâna, altă femeie e atacată. Agresorul face prăpăd şi pleacă şi cu pantofii victimelor.
Detectivul Roy Grace îşi dă seama de asemănările dintre câteva crime comise în anul 1997. Astfel în poveste apare Pantofarul. Cine este el?
Grace şi echipa lui se trezesc într-o cursa infernală. Au la dispoziţie un timp limitat ca să identifice următoarea victima şi să-i salveze viaţă.
3. Făritorul de oglinzi-Philipp Vandenberg
Europa, secolul al XV-lea. Meşterul Michael Melzer din Mainz descoperă secretul fabricării unor oglinzi în care realitatea pare… altfel. Faima pe care o dobândeşte nu îl ajută, însă, şi la pungă, aşa încât se vede nevoit să îşi caute norocul pe alte meleaguri. Călătoria sa îl va purta de la Constantinopol la Veneţia şi înapoi la Mainz, în căutarea succesului, a fericirii, a fiicei sale pierdute printre străini, a iubirii şi a succesului financiar. Va descifra misterele… tipografiei, artă considerată, la acea vreme, vecină cu magia neagră, şi va descoperi că în spatele celor mai bune intenţii se ascund adesea trădarea, făţărnicia şi interesele politice. Un roman istoric captivant, în care veţi simţi, cu fiecare nouă pagină, parfumul unei epoci demult apuse.
4. Imagini fugare-Anne Michaels
Imagini fugare (1997), roman de debut al scriitoarei canadiene Anne Michaels, a fost unanim apreciat, atât de critici cât şi de publicul larg, aducându-i recunoaşterea internaţională şi mai multe premii însemnate: Orange Prize for Fiction (1997), Trilium Book Award (1997) şi Guardian Fiction Award (1997).
Jakob Beer, un băieţel în vârstă de şapte ani, este salvat din mlaştinile unui oraş din Polonia, în timpul ocupaţiei naziste, şi dus pe o insula grecească de către salvatorul sau, umanistul şi geologul Athos Roussos. Romanul urmăreşte relaţia specială care se leagă între cei doi bărbaţi din generaţii diferite, din culturi diferite, ale căror vieţi au fost pentru totdeauna schimbate de război.
Romanul a fost ecranizat în 2007, filmul fiind premiat la Festivalul de Film de la Roma.
„Cea mai importantă carte pe care am citit-o în ultimii patruzeci de ani.” John Berger, The Observer
„Lirismul şi stilul ei îndrăzneţ amintesc de operele din tinereţe ale lui Saul Bellow. Doamna Michaels reliefează ideea continuităţii experienţei umane, sugerând că, aşa cum moştenim de la generaţiile anterioare suferinţă şi sentimentul vinovăţiei, tot la fel putem moşteni înţelegerea, iertarea şi frumuseţea.” New York Times Book Review
5. Cele treisprezece motive-Jay Asher
Roman tradus până în prezent în 32 de limbi
Bestseller New York Times şi Publishers Weekly
Distins cu California Book Award
Inclus de YALSA (Young Adult Library Services Association) din SUA pe lista Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Finalist în competiţia Original Voices organizată de Borders
Selectat de Barnes & Noble în Top 10 al Celor Mai Bune Cărţi pentru Tineri
Nominalizat de International Reading Association la categoria Young Adults’ Choices
Nominalizat de Chicago Public Library la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Nominalizat de Association of Booksellers for Children din SUA la categoria Cele Mai Bune Cărţi
Selectat de Chicago Public Library pe lista Celor Mai Bune Cărţi
Recomandat de editorii de la Kirkus Reviews
Recomandare Book Sense Pick
În curând, un film produs de Universal Studios, având-o în rolul principal pe Selena Gomez.
În final, totul contează
Prima dragoste a lui Clay Jensen îşi înregistrează ultimele cuvinte…
Clay Jensen se întoarce acasă de la şcoală şi găseşte pe verandă un pachet ciudat, adresat lui. Înăuntru descoperă mai multe casete înregistrate de Hannah Baker – colega lui de care era îndrăgostit –, care s-a sinucis cu două săptămâni în urmă.
Vocea lui Hannah îi dezvăluie că există treisprezece motive pentru care a decis să-şi pună capăt vieţii. Clay este unul dintre ele. Dacă va asculta casetele, va afla şi de ce.
Clay îşi petrece noaptea străbătând oraşul, cu Hannah pe post de ghid. Devine martor la durerea ei şi află adevărul despre el însuşi – un adevăr pe care nu şi-a dorit niciodată să îl înfrunte.
„Totul contează”, susţine Hannah şi explică apoi cum s-a înlănţuit totul, cum bulgărele de zăpadă a devenit din ce în ce mai mare, cum zvonurile împotriva cărora n-a reuşit să lupte s-au tot înmulţit până ce a simţit că nu mai poate face faţă.
Cele treisprezece motive este, cu siguranţă, un roman care te pune pe gânduri şi care te va face să-i priveşti cu mai multă atenţie pe cei din jur. Vei înţelege de ce cuvintele pot să doară mai mult decât crezi, dar şi – alese cu grijă – să aline.
Iar, în final, când vei închide cartea – pe care o vei urî sau iubi, dar lectura ei nu te va lăsa indiferent – şi vei trage linie, vei descoperi, paradoxal, o minunată pledoarie pentru viaţă – treisprezece motive pentru care e frumoasă şi merită trăită.
6. Plagiatul-Camilla Baresani
Clara – o tânăra atrăgătoare, cu un soţ respectabil şi o poziţie socială sigură – se hotărăşte să scrie un roman. După un timp însă, ea descoperă că acesta a fost publicat de altcineva: intriga, personajele, stilul sunt aceleaşi, plagiatorul schimbând doar atât cât să descurajeze orice acţiune în instanţa.
Dar o femeie ca ea – o vulpe, iar o vulpe nu e altceva decât un lup care face daruri – se va răzbuna întinzându-i lui Marco, un bărbat trecut de prima tinereţe, o capcană amoroasă.
Multumesc pentru propuneri, romanul japonez ma atrage mult.
cu siguranta aceasta carte merita sa fie citita