Recomandare de carte
1. Marianela-Benito Perez Galdos
Cartea face parte din colecţia Globus a editurii Univers.
Magia creată de cântecele Marianelei se risipeşte când Pablo este vindecat şi găseşte în locul tinerei frumoase pe care şi-o imaginase o fată urâtă şi săracă. Iluziile şi aparenţele sunt piesele de rezistenţă ale romanului, iar confruntarea lor cu realitatea, intriga ce va desfăşura drama.
Marianela este varianta spaniolă a poveştii din copilărie Răţuşcă cea urâtă. Satul Socartes este locul unde se petrece trista poveste de iubire a protagoniştilor lui Perez Galdos; numele localităţii nu este întâmplător, romanul dezvoltând epic teoriile despre frumuseţe ale lui Socrate. Marianela, o fetiţă orfană, săracă şi urâtă, se îndrăgosteşte de Pablo, un băiat orb din naştere. Fermecat de vocea ei, Pablo nu şi-o poate imagina decât frumoasă, fapt pentru care îi va împărtăşi dragostea. Magia se risipeşte atunci când medicul Teodoro Golfin îi redă tânărului vederea. Dacă în basmul lui Andersen frumuseţea este în final dezvăluită, aici lebăda întârzie să apară, Marianela ascunzându-se de privirea lui Pablo. Aşa că happy-end-ul se lasă aşteptat. Va trece Pablo peste această piedică sau iubirea pentru Marianela se va risipi precum cântecele fetei purtate de vânt? Veţi află din finalul romanului lui Perez Galdos.
2. Leagănul respiraţiei-Herta Muller
Premiul Nobel pentru literatură 2009
România anului 1945: al Doilea Război Mondial tocmai a luat sfârşit, iar minoritatea germană este livrată aparatului de represiune sovietic. Adolescentul Leo Auberg cade victimă, alături de zecile de mii de conaţionali, deportărilor în lagărele de muncă din Uniunea Sovietică. În recluziune, întregul univers se restrânge la gesturile şi obiectele simple, la foamea de zi cu zi, la prieteniile pe muchie de cuţit. A-ţi păstra umanitatea în astfel de condiţii înseamnă a te investi sufleteşte în relaţia cu obiectele banale. O lopată de încărcat cărbuni poate deveni hrană pentru suflet şi minte. La fel, leagănul respiraţiei, reglând cadenţa corectă a unei existenţe greu de imaginat – mărturie de o intensitate cutremurătoare a unei drame istorice mult timp ignorate. După lungi discuţii cu poetul Oskar Pastior (1927-2006) şi cu alţi supravieţuitori ai lagărelor sovietice, Herta Müller a adunat materia epică pe care a contopit-o în acest mare roman apărut la Carl Hanser Verlag în vara lui 2009, cu doar câteva luni înainte de a i se acorda Premiul Nobel. Leagănul respiraţiei apare în 45 de ţări.
În seria de autor „Herta Müller“ urmează să apară romanele Călătorie într-un picior şi Omul e un mare fazan pe lume.
3. Numele meu e Jamaica-Jose Manuel Fajardo
În cel mai recent roman al lui José Manuel Fajardo, Numele meu este Jamaica (2010) un bărbat şi o femeie, profesori universitari care se cunosc demult, se întâlnesc cu ocazia unui congres la Tel Aviv şi petrec pentru prima oară o noapte împreună. Cu această poveste aparent frivolă începe un labirint de aluzii literare şi de referinţe istorice, în momentul în care bărbatul, Santiago Boroní, îşi declară răspicat o nouă identitate, afirmând că se numeşte Jamaica şi că este evreu. Relatare a unei crize existenţiale profunde, provocate de doliu, romanul este în egală măsură o meditaţie despre contradicţiile societăţii moderne, despre sacrificiu, intoleranţă şi libertate.
4. Rece ca piatra-David Baldacci
Oliver Stone şi Clubul Camel se întorc în cea mai periculoasă aventură de până acum, un război pe două fronturi. Regele cazinourilor, Jerry Bagger din „Colecţionarii”, o vânează pe Annabelle Conroy, frumoasa femeie care i-a furat milioane de dolari. Stone şi colegii săi, Reuben, Milton şi Caleb, îşi unesc toate resursele pentru a o proteja pe Annabelle. Însă toată priceperea lor s-ar putea să nu fie de ajuns când un nou duşman de moarte ridică pânza de pe trecutul misterios al lui Stone. Ameninţarea lui Bagger păleşte în comparaţie cu pericolul reprezentat de noul venit, Harrz Finn. Aparent un familist obişnuit, Finn a ucis deja doi oameni şi are alte ţinte în vizor. Când Finn îşi îndreaptă atacul împotriva lui Stone, motivul pentru care o face va fi cu adevărat şocant şi-i va determina pe cititori să-şi reconsidere convingerile despre bine şi rău. Pe măsură ce oamenii cad morţi şi instituţiile se prăbusesc, acţiunea se avântă spre un final tulburător care-i va schimba pe supravieţuitorii acestei poveşti explozive pentru totdeauna.
5.Ding visează-Yan Lianke
Inspirat de scandalul epidemiei de SIDA care a decimat provincia Henan în anii ’90, romanul lui Yan Lianke spune povestea ignorantului sătuc Ding, care își plătește scump patima de înavuțire. Netulburat nici măcar de moartea propriului fiu, Ding Hui face avere cumpărând sânge de la săteni și transmițându-le necruțătorul virus. Ca să spele păcatele familiei, bunicul Ding înființează un cămin pentru bolnavi, dar idilica societate care se înjgheabă aici cade în curând pradă lăcomiei, vanității și rivalităților meschine. Între timp, Ding Hui își continuă cinic afacerile, vânzând sicrie la suprapreț și aranjând căsătorii între morți. Irizată de subtilul umor negru care l-a făcut celebru pe Yan Lianke, povestea sătucului Ding arată cum bizarele idealuri comuniste ascund adeseori sub masca lor patimile celui mai sălbatic capitalism.
„Yan Lianke este neegalat în talentul cu care își scrie romanele de critică socială, deopotrivă sumbre și pline de umor.“ Le Monde diplomatique
„Unul dintre cele mai controversate genii satirice ale Chinei de astăzi.“ Chicago Tribune
6.Cei şapte nebuni-Roberto Arlt
Visător, inventator ratat, revoluționar… Remo Erdosain, eroul romanului, duce o viață mizeră. Are o slujbă precară, iar soția îl părăsește, plecând cu alt bărbat. Sărăcia și sentimentul acut de înstrăinare și de deznădejde într-un oraș în care frumusețea și urâțenia crudă devin pe alocuri halucinante îl împing pe Erdosain spre o organizație anarhistă condusă de misteriosul Astrolog.
Roman social al orașului Buenos Aires în tulburii ani 1930 și roman al unei conștiințe fracturate, Cei șapte nebuni este manifestul scriitorului care își îndemna conaționalii: „Să ne creăm propria literatură, dar nu conversând la nesfârșit despre literatură, ci scriind într-o orgolioasă singurătate cărți care vor închide în ele violența unui cros în mandibulă.“
„Roberto Arlt este, fără urmă de îndoială, cel care a inaugurat romanul argentinian modern. Asta pentru că a adoptat un stil cu totul nou şi a reinventat limbajul literar. Din orice parte te-ai uita, el este primul şi cel mai mare romancier argentinian.“ Ricardo Piglia
„Dacă există ceva din ţara mea de care să mă simt indisolubil legat aceea este scriitura lui Roberto Arlt, şi asta chiar dacă criticii vor încerca să mă explice prin intermediul altor filiaţii, de altfel, de înţeles, de vreme ce nu mă consider un monobloc. Iar această apropiere o afirm aici şi acum, după ce i-am recitit operele complete cu sentimentul că nu s-a schimbat nimic fundamental în relaţia mea cu Arlt […] pentru că scriitura are la el rolul de a cauteriza răni, funcţionează ca un acid revelator, ca o lanternă magică ce iluminează unul după altul diapozitive cu un oraş blestemat şi cu femeile şi bărbaţii condamnaţi să trăiască în el, ca o haită de câini veşnic goniţi de portari şi de proprietari. Iar aceasta este artă, arta unui Goya din mahala (Arlt mi-ar fi spart faţa dacă ar fi citit asta), a unui François Villon din lupanare sau a unui Kit Marlowe al birturilor de cuţitari. […] Ca cititor, revin mereu la el pentru imaginile lui nemiloase şi revelatoare, care mă pun faţă în faţă cu mine însumi într-un mod în care numai marea Artă ar putea să o facă.“ Julio Cortázar, Însemnări în urma unei relecturi, prefaţă la Roberto Arlt, Opere complete, Buenos Aires, Carlos Lohlé, 1981
7. Trădarea-Helen Dunmore
Leningradul anului 1952 este un oraş care luptă să îşi revină de pe urma războiului. Tânărul Andrei, un tânăr doctor, şi Anna, o educatoare, încearcă să ducă o viaţă normală. Traiul lor cotidian se împarte între zilele petrecute la casa de la ţară, pregătirile pentru balul spitalului, muncă şi îngrijirea lui Kolea, fratele adolescent al Annei. Se străduiesc din răsputeri să evite să intre în vizorul privirii vigilente a autorităţilor, dar, cu toate astea, fericirea lor domestică nu durează mult. Stalin este încă la putere, iar Ministerul de Interne îşi fabrică mereu alţi duşmani. Atunci când Andrei e nevoit să îl trateze pe copilul grav bolnav al lui Volkov, înalt demnitar în poliţia secretă a statului, se trezeşte prins, împreună cu cei dragi lui, într-o situaţie fără scăpare, într-un joc pe viaţă şi pe moarte, pentru că în această lume a şoaptelor şi a vigilenţei, trădarea poate veni din partea celor care-ţi sunt mai apropiaţi
“Un roman inteligent, elocvent, scris cu meticulozitate. O poveste captivantă şi bine gândită despre oameni buni care trăiesc vremuri grele.” The Guardian
“O extraordinară şi foarte puternică evocare a unor timpuri dominate de o frică inimaginabilă. Vă provocăm să o citiţi fără să vi se strângă inima şi să vi se pună un nod în gât.” Grazi
8. Misterioasa Lady- Elizabeth Thornton
Jolie Chesney, directoarea unui prestigios ziar, nu a permis niciodată publicarea de articole bazate pe fapte neverificate. La rândul sau, Waldo Bowman, un bărbat şarmant, fost agent al Serviciului Britanic de Informaţii, alimentează pagina de noutăţi mondene cu aventurile lui galante. Iar când acesta năvăleşte în biroul ei cerându-i furios o retractare, Jolie, deşi îl găseşte teribil de atrăgător, refuză să accepte orice compromis privind standardele sale profesionale sau de altă natură.
Numai că, atunci când cea mai bună reportera a ziarului, Lady Chloe dispare într-un mod ciudat, Jo cere ajutorul acestui bărbat periculos de senzual, ale cărui legături cu Divizia Specială ar putea salva viaţa prietenei ei, chiar dacă asta presupune să se implice într-o relaţie… mai mult decât profesională.
Mulțumim de recomandări 🙂 Pupici 😀
MULTUMESC DE PREZENTARE!ULTIMA CARTE AM CITITO,IN RESC NU!
Multumim pentru recomandari!
La fel si la mine, Nicol!
Ce de recomandari frumoase! Am trecut pe wish list Numele meu e Jamaica si Ding visează. Multumim, Iasmy!