saga_reginelorRecomandare de carte

1. Saga reginelor de Jean Des Cars

Cele paisprezece suverane ale căror vieţi Jean des Cars a ales să ni le povestească sunt tot atâtea mituri care înflăcărează amintirile şi vorbesc posterităţii prin destinul şi contribuţia lor decisivă la istoria lumii: Caterina de Medici, Elisabeta I a Angliei, Cristina a Suediei, Maria Tereza a Austriei, Ecaterina a II-a a Rusiei, Maria Antoaneta a Franței, Victoria a Marii Britanii, Eugenia a Franței, Sissi a Austro-Ungariei, Maria a României, Zita a Austro-Ungariei, Astrid a Belgiei şi Elisabeta a II-a a Marii Britanii.
Numele lor sunt adânc întipărite în memoria noastră. Vieţile lor, lungi sau scurte, și acelea ale popoarelor pe care le-au condus au fost marcate de măreţie și tragedie, intrigi de palat, fericiri și suferinţe care explică fascinaţia pe care ele o exercită până azi. Regine en titre aflate în fruntea statului, soţii de monarhi sau regente, ele și-au marcat epocile, au pus la cale înţelegeri, au urzit comploturi, s-au confruntat cu lupte succesorale, au declanșat războaie, au urmărit sau au obţinut pacea, ajutate de inteligenţa sau pur și simplu de farmecul lor. Căsătorite sau nu, înţelepte sau îndrăgostite, cu legături cunoscute ori doar presupuse, unele au fost mai mult decât regine, în virtutea întinderii și diversităţii teritoriilor asupra cărora coroana lor își exercita puterea. Fără ele, istoria noastră ar fi fost diferită și, îndrăznim să spunem, mai puţin pasionantă.
”Jean des Cars ne ajută să pătrundem într-o lume interesantă, plină de mister, atrăgătoare, unde personajele principale sunt capetele încoronate. Predilecţia pentru înfăţişarea reginelor adaugă un plus de graţie cărţilor sale. […] Sunt 500 de ani de istorie europeană, jalonaţi de faptele unor femei. Însumarea lor duce, în cele din urmă, la conturarea istoriei continentului nostru. Războaie şi revoluţii sângeroase, care au schimbat cursul lumii, alternate cu răstimpuri de pace constructivă, reformă şi legislaţie salutară, dar şi exil, însingurare, sacrificiu versus strălucire părelnică, fast, trufie nemăsurată – toate acestea înseamnă implicarea plenară a femeilor portretizate în cartea de faţă. […] Pentru ediţia în limba română a volumului Saga reginelor, autorul, cu o politeţă ce aminteşte de secolul dantelelor, a cuprins-o şi pe regina Maria a României. Anul acesta se împlinesc 140 de ani de la naşterea acestei nepoate a reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.” Georgeta Filitti

Inceput si sfarsit de Hakan Gunday2. Început şi sfârşit de Hakan Gunday

Hakan Günday (n. 1976), denumit în presa franceză „tânărul star al literaturii turce“, trăiește în Istanbul. A studiat literatura, apoi științele politice la Universitatea liberă din Bruxelles și la Universitatea din Ankara. Este autorul a opt romane. Început și sfârșit a primit premiul pentru cel mai bun roman al anului 2011 în Turcia și drepturile de publicare au fost vândute în mai mult de
douăsprezece țări. Penultimul său roman, Zyian, a fost distins cu Prix FranceTurquie 2014. Cărțile lui Hakan Günday sau vândut în mai mult de 50 000 de exemplare.
O fetiţă de unsprezece ani, Derdâ, este căsătorită forţat cu un bărbat care o ţine prizonieră întrun apartament din Londra. Un băiat de unsprezece ani, Derda, se întreţine curăţând mormintele dintrun cimitir şi, de frica orfelinatului, ascunde lumii moartea mamei sale. Peste cinci ani, adolescenta evadează nimerind în lumea crudă şi halucinantă a sadomasochismului, iar băiatul descoperă
un scriitor carei schimbă felul de a privi viaţa. Printre violenţe care le strivesc inocenţa, Derdâ şi Derda îşi caută libertatea şi, fără săşi dea seama, se caută unul pe altul. 

Setea de Carrie Jones3. Setea de Carrie Jones

Nu este greu să observi influenţa lui Stephanie Meyer asupra acestui roman: tatăl vitreg al Zarei a murit, mama ei nu poate avea grijă de ea, aşa că ajunge să locuiască cu bunicii într-un mic orăşel din Maine. Nick, un vârcolac chipeş, îi salvează viaţa dintr-un accident de maşină, iar pe de altă parte, ceva pare să se înfiripe între ea şi eminentul Ian, un coleg de liceu. Din păcate, pe urmele Zarei se află o prezenţă malefică – un rege al zânelor. Iar acesta nu este deloc o creatură inofensivă şi delicată. Atunci când regele nu are de partea sa o regină mai mult timp, dorinţa lui e una singură: să-şi satisfacă pofta de sânge uman, iar în cazul de faţă, curmând vieţile celor doi la care Zara ţine. Se va preda ea oare în faţa acestui pseudo-vampir pentru a-i putea salva pe cei iubiţi? O poveste plină de suspans despre sacrificii.

4. Patimile după G.H de Clarice Lispector

Patimile dupa G.H de Clarice LispectorConsiderată de mulţi dintre criticii care iau studiat opera drept capodopera ei, Patimile după G.H. este cartea despre care şi Clarice Lispector considera că ia împlinit cel mai bine propriile exigenţe de scriitoare. Roman mistic şi filosofic, set de exerciţii spirituale în căutarea nonsinelui ascuns în miezul sinelui, Patimile după G.H. pune pe marginea abisului o femeie, una dintre femeile lumii, dar şi femeia din toate femeile.
Păşind pragul unei camere dosnice din propriul apartament, G.H., o sculptoriţă a cărei viaţă, bine organizată, are acum o neaşteptată breşă, păşeşte întro altă stare mentală, o altă conştiinţă a lumii. Dincolo de prag găseşte un semn tulburător lăsat în urmă de servitoarea mereu ignorată, care tocmai şia dat demisia: un desen simplu pe perete, reprezentând un bărbat, o femeie şi un câine. Suntem în Brazilia, unde un asemenea semn nu e niciodată inocent. Nici măcar pentru o artistă sofisticată şi mondenă. În urma umilei servitoare cu pielea întunecată, G.H. se va confrunta şi cu un mesaj întrupat: un gândac bătrân, atât de bătrân încât este martorul întregii istorii umane, pe care o precede şi căreia îi va supravieţui. Efortul ei trepidant de a înţelege mesajul, de al încorpora, de a gândi, de a discerne limita limbajului şi a propriei capacităţi de a gândi în limitele limbajului este transpus întruna dintre cele mai frumoase, în austeritatea ei, cărţi ale secolului trecut. O răvăşitoare aventură intelectuală, la care bine ar fi să nu se încumete, aşa cum cere autoarea în avertismentul de la început, decât persoanele cu suflet format. Suflet, nu altceva.
Clarice Lispector (1920 – 1977) sa născut întro familie de evrei în Ucraina. Familia a emigrat în Brazilia pe când ea avea mai puţin de un an. A studiat Dreptul în Rio de Janeiro. A publicat peste douăzeci de cărţi: romane, proză scurtă, literatură pentru copii, eseuri şi culegeri de articole de presă. A fost căsătorită cu un diplomat şi la însoţit ani de zile în misiunile sale în Europa. La douăzeci și trei de ani, publicarea primului ei roman, Aproape de inima vijelioasă a lumii, ia adus celebritatea peste noapte. Printre cele mai cunoscute titluri ale ei, se numără romanele Patimile după G.H. (A Paixão segundo G.H., 1964), Água Viva (1973), Ora stelei (A hora da Estrela, 1974), Un suflu de viaţă (Um Sopro de Vida, 1978). Este adesea numită „marea vrăjitoare a literaturii braziliene”.

Blestemul frumusetii de Teresa Medeiros5. Blestemul frumuseţii de Teresa Medeiros

 Holly de Chastel era cea mai fermecătoare femeie din Anglia, însă ea își considera frumusețea un blestem. De ani buni, își alunga pretendenții cu tot felul de șiretlicuri. Acum însă, tatăl ei o oferă drept premiu la un turnir la care iau parte cavaleri din tot ținutul. Dar Holly nu are de gând să se căsătorească cu vreunul dintre ei, așa că pune la cale cel mai scandalos plan: să-și mascheze frumusețea de privirile lor hrăpărețe, transformându-se, peste noapte, din cea mai fermecătoate făptură, în cea mai hidoasă. Nu și-a imaginat însă niciodată că printre pețitori va fi cineva atât de tenace precum Austyn de Gavenmore.
Chipeșul galez este în căutarea unei soții cu o înfățișare banală, iar Holly pare să se potrivească de minune. Urâțenia lui Holly reușește să-i alunge pe pețitori unul după altul, însă nu și pe încăpățânatul Gavenmore, astfel că ea se trezește dintr-odată soția acestui străin misterios care o conduce la castelul lui, în vreme ce ea se străduiește să-și păstreze deghizarea. Oare care este motivul pentru care acest bărbat răvășitor de frumos și de pasional a căutat să ia de soție o femeie care nu se evidențiază decât prin urâțenia ei și prin firea arțăgoasă, când ar fi putut avea orice altă femeie? Și oare ce are să se întâmple când va afla că a fost înșelat?

Nu te increde in nimeni de Gregg Hurwitz6. Nu te încrede în nimeni de Gregg Hurwitz

O slujbă bună, un apartament frumos în Los Angeles, o viaţă liniştită – Nick Horrigan a lăsat în urmă un incident traumatizant petrecut chiar înainte să împlinească 18 ani. Sau cel puţin aşa părea, până când o echipă SWAT apare pe neaşteptate în locuinţa lui, în miez de noapte, şi îl târăşte spre un elicopter. Nick află că un terorist a pus mâna pe o centrală nucleară şi ameninţă să o arunce în aer… dacă nu vorbeşte cu el. Atras în vârtejul unei intrigi mortale, Nick este acuzat că deţine un secret periculos, care îl va duce în culisele unei curse pentru alegerile prezidenţiale. În vreme ce adevărul este scos la lumină încetul cu încetul, dezvăluit de sub straturi de minciuni şi înşelătorii, un singur lucru este sigur: secretul demult îngropat, legat de traumele din trecutul său, ameninţă acum la fiecare pas viaţa lui Nick.  

10 COMMENTS

  1. Pe mine mă tentează, evident, Saga reginelor și cartea lui Hakan Gunday 🙂 Azi dau o comănduță și cumpăr una din ele 😀

  2. De aceasta data, nu am citit pana acum nici o carte din lista, dar par interesante! Multumim de recomandari Iasmy!

  3. Cartea Teresei Medeiros si Saga reginelor sunt extrem de tentante. Chiar cred k imi permit asa … o ultima investitie in concediul asta! 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.