Regatul sufletelor pierdute, de Ana Maria Negrila

Regatul sufletelor pierdute, de Ana Maria Negrila

O fiinţă obţinută prin inginerie genetică, surpinzatoare prin natura sa complexă atât fizic cât şi emoţional, aduce un element nou şi plin de contraste.

460 pagini

Regatul sufletelor pierdute de Ana Maria Negrilă-recenzie

Editura: Crux Publishing
An apariţie: 2016
Număr pagini: 464
Serie: Stelarium

Despre autoare:

     “Ana-Maria Negrilă, „Regina neagră a cyberpunk-ului românesc”, a debutat în 1993 cu povestirea Fragile în Jurnalul SF. A publicat proze în ArtPanorama, Ficţiuni, Strîng, Antologiile Nemira şi a participat la antologiile grupului Kult. A debutat cu volumul de proză Lumina din adâncuri, în cuprinsul primei „cărţi virtuale” editate de Asociaţia Culturală Noesis. A mai publicat la editura Diasfera o culegere de povestiri Oraşul ascuns (2005) şi un roman Împăratul gheţurilor (2006) pentru care a obţinut premiul Vladimir Colin. A tradus din Harlan Ellison, Lucius Shepard, William Gibson, Stephen King.”

       Prezentare:
     “Cadrul în care se desfăşoară romanul este generos – o planetă extrasolară colonizată de descendenţii unor astronauţi tereştri. Pe de o parte, statele întemeiate de aceştia sunt într-un proces dinamic de rearanjare a relaţiilor de putere – proces din care nu lipsesc spionajul, trădările şi asasinatul. Pe de altă parte, tehnologiile utilizate de personaje permit abordări inedite ale activităţilor umane – fie că vorbim despre perpetuarea conducerii religioase, despre consolidarea puterii politice sau despre disimularea agenţilor secreţi într-o societate inamică.”

     Păreri :
    “Cert este că avem în faţă un roman de referinţă pentru SF-ul românesc. Pentru că este un roman ambiţios, amplu, bine scris, cu personaje puternice şi vii, cu personalitate, chiar dacă par simpli agenţi determinaţi să-şi îndeplinească misiunile cu succes, un român vast, stăpânit de mâna sigură a autoarei.” Liviu Szoke
      Descriere :
    “Universul este nelimitat şi totuşi, nu există decât o singură lume.” (Repertoar antic)

      Recenzie

    Cu un stil descriptiv complex şi original, autoarea ne introduce într-o lume imaginară guvernată de lupta pentru putere, tehnologii ultraavansate, ideologii religiose ca fundal a unor situaţii marcante şi misiuni a căror şanse de reuşită sunt minime. Terminologia abstractă, complexă şi greu digerabilă este întâlnită pe tot parcursul cărţii şi te trimite într-un univers dincolo de limitele cunoaşterii.

Pseudoclathrinul este cea mai mare descoperire a oamenilor de ştiinţă din Republică, după sintetizarea sticlonitului şi a aquameltului. O proteină pe care corpul uman o acceptă şi care are un rol important în realizarea bioimplantului şi-a interferenţei ce permite oamenilor să aibă acces la informaţiile din reţea.

     Datorită unei furtuni stelare, dintr-o flotă de nave plecate de pe Pământ, doar trei ajung să colonizeze planeta Galene (asemănătoare Terrei) din Sistemul planetar al stelei Etain, rămânând şi punând bazele primelor aşezări. Echipajul fiecărei nave se stabileşte într-o anumită regiune formându-se astfel cele trei state: Republica, Regatul Celest şi Marele Comintern.
  În Regatul Celest dezvoltarea economică şi tehnologică este mult îngreunată datorită climei aspre, a concepţiilor religioase rigide şi a intrigilor din sfera conducerii. Republica şi Marele Comintern datorită colaborării şi înţelegerii beneficiază de o dezvoltare constantă şi o tehnologie mai avansată. Cei din Regatul Celest, deşi defavorizaţi datorită condiţiilor de trai şi nu numai, reuşesc să avanseze datorită unei tehnologii care permite transferul conştiinţei umane, antrenând astfel agenţi capabili să preia controlul corpurile altor persoane. Totul se desfăşoară im mediu virtual, lucru care nu împiedică reuşita unei serii de misiunii de-a dreptul fabuloase şi cu puţini sorţi de izbândă.

“Nanitii se înfipseră în carnea bărbatului şi se deplasară cu repeziciune spre creier, spre reţeaua neuronală, pe care puseră stăpânire imediat. Fostul lui trup rămase nemişcat, iar Stern se văzu dintr-o dată dincolo de ochii celuilalt, dincolo de teamă,…”
“Nu te teme de adversar, încearcă să îl înţelegi, pentru că el este tot plămada de lut şi apă. Prieten sau duşman, deseori nu înseamnă numic, aşa că cercetează-i sufletul fără ură şi descoperă lucrurile care te pot ajuta în misiunea ta. Dacă îţi atingi scopul, nu mai contează altceva, aşa că fii drept şi generos.

    Raporturile dintr cele două regate ajută, printre altele la crearea unei staţii orbitale construită din resturile navelor aterizate pe Galene. Acest proiect creează o serie de conflicte cu Regatul Celest care demarează o serie de misiunii pentru subminarea acesteia.
     Misiunea celor trei agenţi al Regatului ne introduce într-o lume plină de mister, conflicte şi răsturnării de situaţie.
      Doi termeni întâlniţi frecvent şi care dau înţeles aparte întregului roman sunt anh şi um.

Anh-ul înseamnă energie pură, informaţie sau corpul de lumina ce se poate deplasa şi descătuşa, în timp ce trupul um este stare, este nemişcare, dar este şi ceea ce ţine de conştiinţă, împiedicând-o să se disipeze în spaţiu înainte de a se rafina. Deci anh fără um nu se poate, aşa cum nu se poate plin fără gol şi materie fără absenţa ei.”

    O fiinţă obţinută prin inginerie genetică, surpinzatoare prin natura sa complexă atât fizic cât şi emoţional, aduce un element nou şi plin de contraste.

“În starea ei atemporală, o fiinţă nu-şi mai ajunge şi astfel creează viaţă, dar rezultatul acţiunii ei este o creatură imperfect, demiurgică, ce se multiplică la rândul ei şi se înconjoară de propriul univers imperfect. Aici, binele şi răul coexistă că fetele aceleiaşi monede. În acelaşi fel, această lumină şi acest întuneric sunt o Lume a strălucirii, ce se învecinează cu tărâmul solid de humă, la fel ca sufletul omului, în care o parte este anh, a luminii, iar cealaltă este umbră, rămânând prinsă în mlaştina trupului şi nemaiavând scăpare decât să se scufunde din ce în ce mai jos.

     Dacă reuşesc sau nu cei trei agenţi în misiunile lor, ce surprize ne rezervă persoana obţinută genetic, cum aplanează conflictele autoarea, veţi află citind acest prim volum din seria space opera Stelarium.
      Recomand cu multă căldură romanul Regatul sufletelor pierdute tuturor iubitorilor genului SF.

                                  
Crux Publishing logo

Cartea Regatul sufletelor pierdute de Ana Maria Negrilă poate fi comandată de pe site-ul Editura Crux Publishing. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.

Autor: Iliuța Răduți

12 COMMENTS

  1. Sunt un invatacel in materie de SFsi ma straduiesc sa inteleg acest gen. Multumesc mult Iliuta pentru tentatie!

  2. Felicitari pentru recenzie. Nu prea ma atrage stilul SF, deci voi spune „pas” acestei carti.

  3. felicitari iliuta!se vede ca este un gen care-ti place!felicitari autoarei! locco_smiley_10 locco_smiley_10 locco_smiley_10

  4. Genul acesta de carti nu prea ma atrage 🙂 . Nu spun ca aceasta carte nu merita o sansa; ba da, mai ales ca este scrisa de o romanca. Merita sa ii promovam pe ai nostri 🙂
    Eu zic pas de data asta.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.