„O legendă, se spune. Regina Sudului. Ziariștii au poreclit-o așa… Pentru noi, a fost întotdeauna Mexicana.”

Regina Sudului

Regina Sudului – Arturo Pérez Reverte – Editura Polirom – recenzie

Regina Sudului

Autor: Arturo Pérez Reverte

Titlul original: La Reina del Sur

Editura: Polirom

Colecția Top 10

Anul apariţiei: 2002, 2017

Traducere din limba spaniolă și note de: Dragoș Cojocaru

Număr pagini: 511

Gen: Dramă, Biografic

Cotație Goodreads: 3,92

   Am făcut cunoștință cu Regina Sudului acum câțiva ani, prin intermediul serialului cu același nume, „La Reina del Sur”, Kate del Castillo interpretând rolul Teresei Mendoza. Pe atunci, nu știam că există o carte ce a inspirat serialul, nici că Teresa Mendoza este un personaj real.

   Imediat ce am aflat de existența cărții, am declarat-o lectură obligatorie și am rămas mirată de cât de bine au păstrat majoritatea aspectelor în adaptare. Până și ora gri, care o speria pe Teresa…

„Într-o zi, o să mor chiar la ora asta, se gândi. O să mă omoare lumina asta murdară, care niciodată nu lipsește de la întâlnire.”

   Vorbesc de serialul mexicano-spaniol, nu de cel american, „Queen of the South”, apărut în 2016 și ajuns deja la al patrulea sezon. Nu am apucat încă să-l urmăresc, dar am impresia că nu există o Teresa Mendoza mai bună decât Kate. „La Reina del Sur” a avut un prim sezon de succes, iar în 2019 urmează lansarea celui de-al doilea.

   Citind cartea, am băgat de seamă cât de bine au reconstruit personajul Teresei Mendoza: până și descrierea fizică se potrivește; mexicana cu ochi migdalați și cărare pe mijloc, o adevărată aztecă, pricepută la calcule. Nu pot să nu mă întreb ce viitor ar fi avut această femeie dacă ar fi trăit în alt mediu.

Dar cine e Teresa Mendoza?

   O traficantă de droguri ce a făcut istorie. Atât în carte, cât și în serial, este urmărită evoluția ei, de la iubita Blondului Dávila, ce transporta droguri pe calea aerului, la femeia de afaceri de mai târziu.Regina Sudului - Arturo Pérez Reverte

 

„- A fost foarte isteață și foarte rapidă, adăugă după o clipă. Ascensiunea ei în mediul acela atât de periculos a fost o surpriză pentru toată lumea. Și-a asumat riscuri și a avut noroc… De la femeia asta care-și însoțea iubitul pe șalupă și până la cea pe care am cunoscut-o eu e cale lungă. 〈…〉 S-a rafinat mult, a dobândit anumite maniere și o anumită cultură. Și a devenit puternică. O legendă, se spune. Regina Sudului. Ziariștii au poreclit-o așa… Pentru noi, a fost întotdeauna Mexicana.”

   Romanul se deschide cu celebra scenă din serial, când telefonul sună, iar Teresa iese din baie transfigurată, pentru că recunoaște semnalul.

Dacă vreodată sună, înseamnă că eu voi fi mort. Atunci, fugi. Cât poți, negruțo. Fugi și nu te opri, fiindcă eu n-am să fiu acolo să te ajut. Iar dacă ajungi vie, oriunde ai ajunge, trage un tequila în amintirea mea.”

   Așa începe aventura Teresei, născută în Sinaloa, Mexic. Se vede nevoită să fugă, scapă ca prin urechile acului de cei care o voiau moartă și ajunge cu ajutorul lui Epifanio Vargas, nașul ei și al Blondului, în Spania, la Melilla, unde civilizațiile occidentală și orientală se întrepătrund.

   Lucrează la barul lui Dris Larbi, o afacere la limita legii, unde îl cunoaște pe Santiago Fisterra, de care se îndrăgostește. Nici el nu este prea departe de activitatea Blondului. Mai exact, se ocupă tot cu transportul drogurilor, numai că pe șalupă.

„- Santiago Fisterra, am zis eu.

– Chiar el. Parcă îl văd: un ins brunet, cu un tatuaj mare aici – clătina din cap, dezaprobator. Cam meschin, ca toți galicienii. Cu ăștia nu se știe niciodată unde ajungi… 〈…〉 Faptul e că într-o seară, ăștia doi au intrat în Yamila, iar eu am început să rămân fără Mexicană.”

   Lucrurile se complică, iar Teresa este nevoită să învețe să supraviețuiască și fără Santiago. Cei doi sunt prinși în timpul unui transport, Santiago moare, iar Teresa ajunge la închisoare. Urmărind serialul, tot speram ca Santiago să fi supraviețuit. Ca în orice telenovelă, speram că și-a înscenat moartea și că va apărea la un moment dat, teafăr și nevătămat. Fără să mă tem de spoilere, vă spun că viața bate filmul sau în acest caz, telenovela.

   În închisoare, viața Teresei ia o altă întorsătură. De fapt, acolo mi se păre că trăieşte adevăratul moment de cotitură: o cunoaște pe Pati O’Farrell, o aristocrată cu rădăcini irlandeze și spaniole, „oaia neagră” a familiei, amatoare de droguri și petreceri. În același timp, este o persoană cultă, care o inițiază pe Teresa în ale cititului.

 

„În sfârșit, într-o bună zi, Teresa a spus că i-ar plăcea să citească o carte, fiindcă niciodată n-a făcut așa ceva. Avea în mână una intitulată Blândețea nopții sau ceva asemănător, care îi atrăgea atenția fiindcă suna parcă într-un fel foarte romantic și, în plus, avea pe copertă o ilustrație frumoasă, cu o fată elegantă și subțire, cu pălărie, foarte dichisită, gen anii douăzeci. Însă Patricia clătină din cap, i-o luă din mână și spuse așteaptă, toate la vremea lor, mai înainte trebuie să citești alta, care o să-ți placă mai mult.”

  Alături de Oleg Yasikov (interpretat în serial de Alberto Jiménez, care a jucat și în Amar en tiempos revueltos), un mafiot rus, Pati O’Farrell este unul dintre cele mai interesante personaje. Cum ajung Teresa și Pati să facă afaceri împreună cu Oleg, după ce ies din închisoare,  veți afla singuri. Cert este că Teresa Mendoza ajunge una dintre cele mai controversate figuri ale narcotraficului, exact cum spune melodia dedicată ei și cântată de Los cuates de Sinaloa.

Subtext

  Romanul este narat din două perspective: a autorului ce scrie acest roman, jurnalistul interesat de subiectul „Teresa Mendoza” și a Teresei însăși.

   Cartea tratează subiecte sensibile: traficul de droguri, cultura mexicană și situația din această țară, sufocată de sărăcie și corupție. Melodiile despre traficanții de droguri fac parte din cultura locală, fiind o unitate de măsură a valorii acestora.

„Întotdeauna crezusem că narcomelodiile mexicane erau niște cântece și nimic mai mult, iar Contele de Montecristo era un roman și nimic mai mult. I-am spus acest lucru Teresei Mendoza în ultima zi, când a acceptat să mă primească, înconjurată de bodyguarzi și de polițiști, în casa în care locuia, din cartierul Chapultepec, statul Sinaloa.”

„- E César Batman Guemes, spuse Elmer în șoaptă. Un narcotraficant faimos.

– Are melodii?

– Câteva – prietenul meu râdea, sorbind agale. El l-a omorât pe Blondul Dávila.”

  Totodată, am rămas siderată aflând că traficanții de droguri au și ei un sfânt protector, Sfântul Malverde.

 

„Tipii cei mai duri, cei mai răi criminali de la câmpie și de la munte, îi purtau fotografia pe centuri, scapulare, șepci de baseball și în mașini, îl pomeneau făcându-și semnul crucii, și multe mame veneau să se roage în capelă atunci când fiii lor executau primul transport ori ajungeau în închisoare sau intrau în ceva nașpa.”

   De fiecare dată când citesc despre situația din acele țări, mă revolt. Mă revolt pentru că unele persoane chiar nu au de ales, trăind în acel mediu. O realitate tristă a zilelor noastre și nu numai.

 

 „În acel oraș, unde adesea faptele ilegale sunt convenție socială și fel de a trăi – e moștenire de familie, spune o zicală faimoasă, să lucrezi împotriva legii – Teresa Mendoza s-a numărat o vreme printre aceste tinere, până când un anumit jeep Bronco negru s-a oprit în dreptul ei, iar Raimundo Dávila Parra a coborât geamul fumuriu și a rămas uitându-se la ea de pe locul șoferului. Atunci, viața ei s-a schimbat pentru totdeauna.”

„Zică-se orice s-ar zice, banul murdar alungă foamea la fel ca cel curat. În plus, oferă lux, muzică, vin și femei. Apoi mori repede, și în pace. Puțini traficanți ies la pensie, iar ieșirea firească e închisoarea sau cimitirul.”

Mi-a plăcut mult cartea, am retrăit întâmplările din serial și am în plan să vizionez varianta americană, „Queen of the South”.

Despre autor:

   Arturo Perez Reverte este un jurnalist și scriitor spaniol contemporan. A fost corespondent de război pentru ziarul Pueblo și apoi pentru RTVE timp de 21 de ani. Romanul care l-a consacrat este „Tabloul flamand”, distins cu Grand Prix de Litterature Policiere. Alt roman celebru de-al său este „Tangoul vechii gărzi”, iar seria ce-l are în prim-plan pe căpitanul Alatriste se bucură de un mare succes.

Multe dintre cărțile sale au fost ecranizate.

Verifică disponibilitatea cărţii Regina Sudului – Arturo Pérez Reverte – pe site-ul Libmag

recenzii cărţi

Regina Sudului – Arturo Pérez Reverte – Editura Polirom – Colecția Top 10

Review overview
5
***Sorina Ciocârlan***Bună! Sunt Sorina și îmi plac cărțile bune. Pun suflet în tot ceea ce îmi place, iar printre pasiunile mele se numără cititul, scrisul, filmele, pisicile, dulciurile. Atunci când „mi se pune pata” pe ceva, indiferent că e carte, film sau opera întreagă a unui autor, sunt de neoprit: fac ce fac și aflu tot despre subiect, îl analizez și îl întorc pe toate părțile. Care sunt subiectele astea, care mă „obsedează”? Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu, Harry Potter, mai nou, Cassandra Clare. Da, pentru că „obsesiile literare” se schimbă, când unele se epuizează, scad în intensitate și apar altele noi. Asta nu înseamnă că dispar de tot, rămân acolo și așteaptă să fie reactivate. Și când sunt reactivate, să te ții!...

14 COMMENTS

  1. Am vazut pisica si am stiut ca e recenzia ta. Faina recenzie. Am si eu cateva carti din colecția asta!

  2. Nu stiam nici de carte, nici de serial, dar recenzia ta suna tare bine. Chiar m-ai tentat cu cartea asta. Asa frumos ai scris, de parca imi zburau imagini prin fata ochilor, citind doar recenzia. Felicitari!

  3. O, asteptam recenzia asta si era cat pe ce sa o scap din cauza zapacelii sarbatoresti. 😀 Arturo Perez-Reverte e cel mai bun autor contemporan de limba spaniola, in opinia mea. Autor in sens strict, sunt cateva autoare mai tari. 😀 Excelenta prezentare, Sorina! Dar nu am inteles exact care dintre variantele de ecranizare e serialul de pe Netflix. Varianta americana? 🙂

  4. O recenzie incantatoare! O carte pe care as citi-o, bazandu-ma pe recomandarea ta 🙂

    Craciun Fericit!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.