Rendez-vous la Happy Hour de Stelian Țurlea - Crime Scene Press

Rendez-vous la Happy Hour, de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

Rendez-vous la Happy Hour

Stelian Țurlea

Crime Scene Press/2021

Număr pagini: 119

   “Mai țineți minte că nu o dată, ci de mai multe ori, bucureștenii s-au trezit într-o atmosferă îmbâcsită, poluată, aerul era irespirabil, la marginea orașului ploua cu funingine?

Cineva arsese deșeuri toxice aduse de pe alte meleaguri.

Altcineva se implicase în aducerea lor pentru câștigurile fabuloase.

Poliția investighează, fără prea mare zel. Iar un ziarist scormonește după adevăr, descoperă rețele de traficanți, încrengături între afaceriști dubioși și oameni politici.

Izbucnește scandalul.

Personaje pe care le cunoașteți din precedente romane, inspectorul Victor Stamate și adjunctul său Petruș, dar și ziaristul Sorin Năstase revin în scenă să facă lumină.”

  “Intențiile lui Stelian Țurlea sunt limpezi – dorește să ne ofere o radiografie cât mai completă a realității în care trăim.”(George  Arion)

Și o face !!!!

  Interesantă, intrigantă, ușor ciudată, atipică, așa ar  putea fi descrisă în câteva cuvinte cartea lui Stelian Țurlea, apărută recent la Crime Scene Press.

  Dacă te aștepți la un roman polițist clasic ai putea fi dezamăgit, dar uimit de modul în care Stelian Țurlea a ales să-și scrie cartea.

  Fiecare personaj își spune povestea ca într-o confesiune, fiecare poveste se întâlnește, se întretaie cu alta alcătuind până la urmă un puzzle uriaș, unde fiecare piesă își găsește locul.

  Nu vei întâlni liniuțe de dialog,aliniate marcate,ci doar o confesiune spusă ca o discuție, încât ai impresia că vorbești cu fiecare personaj.

  Și totuși, dacă ești atent la curgerea poveștilor, dacă “asculți” personajele, vei afla un fragment din realitatea zilelor noastre.

Și iată și personajele poveștii…

  Sarah, pe care eu am văzut-o ca fiind personajul principal, este cea în jurul căreia parcă orbitează ceilalți.  Povestea ei de viață este tristă, dar fabuloasă totodată.  Rămasă orfană, cu o soră mai mică cu 15 sau 18 ani, Sarah este nevoită să-și ia viața în mâini, își crește sora, îi cumpără o casă și deschide un bar de care o lasă să se ocupe, îi tolerează chiar prietenul.

  Sarah o femeie frumoasă, își conduce cu îndemânare afacerile, ajutată de Claudia “prietena” ei cea mai bună. Claudia concepe planurile, dar stă mai mult în umbră,cea care se ocupă vizibil este Sarah. Singura greșeală făcută de Sarah fusese când se îndrăgostise și se căsătorise plină de încredere cu Meme, nimeni altul decât fratele Claudiei. Patru zile, atât durase căsătoria și luna de miere, după care el o părăsise anunțând-o că va divorța (ea nu știe că certificatul mai există pentru că el nu simțise nevoia s-o facă oficial,în fond se simțea un om liber) Sarah suferise și sfârșise urându-l și așteptând momentul răzbunării. Dar asta nu însemna că rupsese prietenia cu Claudia, care credea ea “nu avea nici o vină”.

  Din contră Claudia venea  cu idei noi, dorindu-și să ajungă amandoua să fie atât de bogate încât să dispară pe o plajă, pe o insulă.

  Așa ajung în viața  lui Sarah personaje ca Don Paul, Fabian, Coco, Generalul. O lume de foști politicieni, foști oameni ai Securității, infractori și oameni ai străzii.

  Aflăm despre afacerile făcute, despre eșecuri,reușite. înșelăciuni, trădări, chiar o încercare de-a fi ucisă pentru că ea era în prim plan.

  Claudia, căreia ea îi spunea când vorbea despre ea TATI, profită din plin de poziția de șef din umbră, omul care știe tot,care află tot,și despre care nimeni nu știe nimic. Părea că singura la care ține este Sarah, că fratele ei Meme o dezamăgise și nu se înțelegeau. Dar copilăria lor grea  în loc să-i dezbine, cum credeau alții, le sudase relația pe care ei o țineau tăinuită.

  După afacerea eșuată cu droguri, Sarah intră, datorită Claudiei, într-o afacere foarte bine organizată și ascunsă, cu deșeuri toxice, care înneacă Bucureștiul într-un nor negru.

  Sigur că poliția cu ai săi reprezentanți Victor Stamate și Petrus cercetează cazurile, apelează la informatori care, unii pentru bani alții pentru că nu mai suportă personajele din jur, le aduc informații prețioase. Un rol important in cercetari are si ziaristul Sorin Năstase.

  Poliția va reuși până la urmă să prindă câțiva oameni, mai mult plevușcă, dar și pe Claudia. Meme dispare.

  Sarah este salvată de General, pe care nu-l agrease niciodată, poate și din cauza caracterizării făcute de Claudia. Acesta, fost securist, foarte prudent chiar paranoic în relațiile lui, avea totuși o mare slăbiciune, de altfel bine tăinuită: o iubea pe Sarah și o proteja din umbră.

  Abia acum la final, află Sarah cât de mult s-a înșelat în privința persoanelor din jurul ei și chiar a oamenilor la care ținea.

Cine sunt Don Paul, Fabian, Coco, Generalul, Meme, Claudia?

Care este legătură dintre ei?

Cum ajung în viața lui Sarah?

Care este adevărul în privința celor doi frați Claudia și Meme?

Cine este în realitate TATI?

Cum scapă Sarah?

Veți afla toate astea citind cartea.

  Povestea este ruptă din realitatea  vieții din jurul nostru. Personajele sunt din cele pe care le putem vedea la tot pasul. Comportarea lor în viață și-n afară ei îl vedem la mulți alții în ziua de azi.

  Interesant rămâne modul de structurare al poveștii, modul cum toate viețile personajelor formează până la urmă un puzzle.

Felicitări Domnului Stelian Țurlea pentru încă un roman deosebit și mii de mulțumiri.

Iată și câteva păreri avizate:

Obsesii mai vechi și amenințări prezente, dialoguri (multe, și de o prospețime lingvistică încântătoare ), confesiuni niciodată terminate, personaje mai vechi (nu puteau lipsi hârșitul și tot mai sătulul de toate bătrân polițist Stamate și discipolul lui, Petruș). Povești de dragoste sfârșite, deloc surprinzător, în ură și dorință de răzbunare, altele, surprinzătoare, doar sugerate, utile în demascarea răului. O lume cu femei frumoase și inteligente devenite creiere de bandă, ciripitori care vorbesc (cât se cuvine) nu pentru bani, doar fiindcă până și ei s-au săturat de propria lume, milioane de euro adunate din fier vechi […] parcă acest puzzle se adaugă volumelor anterioare ale lui Stelian Țurlea, ca o nouă piesă într-un puzzle mai mare, refăcut (se putea altfel, în lumea noastră?) de un ziarist.”(Jana Balacciu-Matei)

Talentat şi încăpăţânat să monteze enigme sofisticate, Stelian Ţurlea scrie roman cu nostalgia unui cititor ideal, nerăbdător să plece în căutarea Graalului la cel mai mic indiciu.”(Marius Mihet)

Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press

Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

Rendez-vous la Happy Hour de Stelian Țurlea – Crime Scene Press – recenzie

 

***Arcidalia Ghenof(Arci)***Sunt o mamă şi o bunică împlinită, pe primul loc fiind întotdeauna familia. Îmi place muzica de calitate, îmi plac călătoriile (din păcate acum doar virtual), îmi place să-mi fac prieteni cu aceleaşi preocupări ca şi mine. Dar marea mea pasiune (aproape un drog) sunt cărţile, citesc orice gen, dar preferatele mele rămân thrillerele. Lecturile m-au ajutat întotdeauna să evadez din cotidian şi să trec peste toate greutăţile. Şi aşa, ca să închei un cerc, în adolescenţă am colaborat la o revistă, acum la un site care simt eu că mă reprezintă, chiar dacă de mult timp nu mai pot purta tocuri. Mă bucur să fac parte din echipa voastră! (mai întineresc şi eu puţin)

2 COMMENTS

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.