Reţeaua şoaptelor de Chandler Baker – Editura Nemira/Armada – recenzie
Reţeaua şoaptelor, de Chandler Baker – Editura Nemira/Armada – recenzie
Reţeaua şoaptelor
Chandler Baker
Titlul original: Whisper Network
Editura Nemira, 2019 / Armada
Traducere din limba engleză Maria Adam
Număr pagini: 400
Reţeaua şoaptelor de Chandler Baker un roman realist.
Chandler Baker locuiește, împreună cu soțul și copilul ei, în Austin, Texas, unde lucrează ca avocat. A urmat Universitatea Pennsylvania din Philadelphia, apoi a lucrat în Dallas pentru o companie sportivă. În prezent ascultă audiobookuri pe repede înainte, aleargă prin librării și urmărește documentare despre crime. Înainte de Rețeaua șoaptelor a scris cinci romane young adult: Alive, Teen Frankenstein, Teen Phantom și This is not the end.
Femeile au dus întotdeauna o luptă împotriva violenței și hărțuirii sexuale sub diferite forme. Pe coperta acestui roman apare menționată Mișcarea #Me too, devenită virală pe rețelele de socializare în scurt timp de la primul hashtag. O susținere puternică a femeilor care au trecut prin aceste traume. Unele având puterea de a spune. Altele ascunzând aceste abuzuri care se repetau la nesfârșit.
Rețeaua Șoaptelor are ca temă hărțuirea sexuală la locul de muncă, iar subtemele ne arată consecințele abuzurilor și psihologia femeii. Analiza comportamentului unei femei abuzate, dar și impactul asupra familiei, una dintre consecințele acestor hărțuiri sexuale la locul de muncă.
Unii bărbați au un comportament abuziv prin exercitarea controlului asupra femeii. În companiile mari s-au întâlnit adesea bărbați cu funcții de conducere care profitau de femei sub diferite forme sau motive, scopul fiind unul singur, și de cele mai multe ori fără acordul ambelor părți.
Personajele principale ale acestui roman sunt cinci femei. Sloane, Grace, Ardie și Rosalita sunt angajate vechi la compania Truviv Inc, iar Kate este nouă în firmă. Apariția acestei colege noi declanșează șoapte în rândul vechilor angajate. De aici și legătura cu titlul. Cele patru, între care există o prietenie veche, decid că a sosit momentul să rupă tăcerea, să scoată la iveală adevăruri vechi. Așa ies la iveală mai multe secrete.
Sloane, Grace și Ardie sunt avocate în cadrul companiei. De curând directorul a decedat, iar în locul lui este numit Ames. Acest bărbat este cel care o aduce pe Kate în firmă. Rosalita este femeie de serviciu. Restul personajelor sunt doar o completare a imaginii de ansamblu.
O listă circulă anonim prin inboxul adreselor de mail avertizând femeile de posibili hărțuitori. Cine sunt cei adăugați pe listă și cum influențează această listă viața victimelor și a persoanelor menționate pe acea listă trebuie să descoperiți.
O moarte suspectă schimbă viața personajelor din acest roman. Totul e pe cale să explodeze. Cum reacționează femeile ? Sau mai important sunt femeile unite până la final, oricare ar fi el?
Nu vă povestesc mai mult despre subiect și personaje, dar sunt curioasă ce părere o să aveți când citiți acest roman. De ce? Vă spun …
„ Un thriller puternic, demn de epoca #MeToo.” – OprahMag.com
Când e vorba de un thriller sunt pretențioasă. Așa că m-am dus pe Wikipedia să reîmprospătez definiția acestui gen
Thriller-ul (de la verbul englez to thrill = a da fiori) este un gen artistic întâlnit în literatură, cinematografie și producții de televiziune, care folosește suspansul, tensiunea și emoția ca elemente principale. Thrillerele stimulează puternic starea de spirit a privitorului, oferindu-i un nivel ridicat de anticipare, așteptări extreme, incertitudine, surpriză, anxietate și / sau teroare. Filmele din acest gen implicǎ un ritm alert și prin acțiune și suspans sunt adevărate generatoare de adrenalină.
Rețeaua șoaptelor nu se încadrează în totalitate acestui gen. E adevărat că acest roman conține emoții prin subiectul abordat. Nu e un subiect peste care treci ușor cu vederea, dar nu surprinde și celelalte caracteristici.
Dacă încadrarea genului ar fi fost oricare alta nu m-ar fi dezamăgit. Romanul se joacă cu psihologia fină. Analiza relațiilor, conflicte minore.
Prin urmare Rețeaua șoaptelor este un roman bun, interesant, pe alocuri dramatic. Un roman realist pe care orice cititor îl vrea în biblioteca lui.
Ce mi-a plăcut la acest roman:
E un subiect de actualitate, cartea surprinde perfect problemele pe care le întâmpină femeile la locul de muncă; problemele depresiei postnatale; problemele pe care le întâmpină copiii la școală și lupta prinților cu discriminarea sexelor încă de la vârsta fragedă; prietenia dezinteresată și defectuoasă, dar sinceră și durabilă chiar și după descoperirea secretelor.
Nu pot să reproșez romanului lipsa profunzimii, iar acest lucru mă face să vă îndemn să citiți neapărat și să veniți cu propria părere. Chiar sunt curioasă cum ați încadra voi romanul.
Rețeaua șoaptelor este romanul care scoate la iveală femeia puternică și lupta ei nesfârșită pentru independență și egalitate. Un strigăt al femeilor unite care au curajul să încerce să schimbe o mentalitate învechită și să încurajeze toate femeile să nu tacă, chiar dacă nu e ușor să treci printr-o experiență de acest fel. Femeile, când se unesc, mută și munții din loc pentru a face dreptate.
Citat:
„ N-am înțeles niciodată tendința de a ne subestima, pe noi, care fuseserăm botezate și nășteam în dureri, care zâmbeam și suportam agonii în timp ce reușeam să ne desenăm conturul la ochi cu tuș cu precizia unui chirurg. …
Ne pedepseam trupul la orele de pedalat. Toate aceste mici sacrificii care să ne facă să părem mai zvelte, mai distinse- femela speciei. Sexul slab. În secret, ne îngroșam obrazul, ne șlefuiam asperitățile. Eram mai dure decât păream. Singura diferență era că acum începeam, în sfârșit, să ne dăm în vileag”
Cartea o găsiţi pe site-ul Nemira
Recenzii cărţi
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
Reţeaua şoaptelor de Chandler Baker recenzie
M-a tentat romanul asta de la prima vedere. 🙂 Dupa prezentarea ta, Vero, vreau si mai tare sa il citesc! 😀
Ma bucur, Marius! Abia astept parerea ta
Frumoasa si interesanta recenzie.M-a intrigat titlul dar acum chiar vreau s-o citesc.
Merci, Arci
Multumesc pentru recomandare,Vero!
Cu drag, Alina!
Interesant și bine prezentat. Felicitări pentru recenzie!
Merci, Alice
Foarte interesant subiectul din cartea recenzată de tine! Sunt curioasă di eu acum!
Felicitări pentru recenzie frumoasa!
Merci, Nicol
Suna foarte bine cartea.
Din pacate subiectul este mult prea actual pentru a putea fi trecut cu vederea.
Asa e, Gabi!
O, ce interesant, vreau si eu sa citesc cartea asta!
Astept parerea ta, Sorina!
Multumesc pentru impresii!
Cu drag
sustin miscarea #metoo! si cred ca m-ai facut sa-mi doresc musai sa citesc acest roman!
Ma bucur, Gabriela
Interesanta carte, felicitari pt frumoasa recenzie.