Retete de toamna 2
Reţete de toamnă 2
1.Pastă de ardei:
-40 bucăţi ardei kapia îi coacem, curăţăm şi lăsăm să se scurgă
-1 kg de ceapă curăţată, tăiată în 4 şi fiartă
-1 ţelină mare cu tot cu frunze curăţată şi fiartă (dacă nu vă plac frunzele în pastă le puteţi doar fierbe fără să le şi măcinaţi)
-1,5 l bulion
-200 ml ulei
– sare, piper, mirodenii, ghimbir praf, 5-6 linguriţe de zahăr, ardei iute
-1 linguriţă salitin, 2-3 linguri de miere
-măcinăm ardeii, ceapa, ţelina prin maşină de tocat carne, punem amestecul într-o cratiţă, adăugăm uleiul, bulionul, sare, piper, ardeiul iute, zahărul, praf de ghimbir (opţional) şi punem la fiert până se îngroaşă
-într-un bol punem o linguriţă de salitin şi-l amestecăm cu pastă luată din cratiţă până se dizolvă bine apoi amestecăm conţinutul bolului în cratiţă şi mai lăsăm să dea 2-3 clocote
-între timp punem în bol 2-3 linguri de miere pe care tot aşa o amestecăm cu pastă, luăm cratiţa de pe foc amestecăm bine mierea în cratiţă şi o lăsăm să stea 10-15 minute (nu pe foc)
-punem pastă de ardei în borcane, le capsăm şi le punem la sterilizat
2. Fasole verde:
-5 kg fasole verde, curăţată, ruptă şi spălată
-4 cepe mari curăţate şi tăiate bucăţele
-4 ardei sau gogoşari tăiaţi bucăţele
-4 roşii mai mari curăţate de coajă şi tăiate bucăţele
-sare, piper, frunze verzi (pătrunjel, ţelină, leuştean), 1 linguriţă salitin
-într-o oală punem toate ingredientele şi 3 l de apă şi punem la fiert
-adăugăm condimentele, când s-a fiert adăugăm salitinul şi lăsăm să dea 2-3 clocote
-punem în borcane (distribuim în mod egal grosul şi zeamă) capsăm borcanele şi le punem la sterilizat
3.Castraveţi muraţi:
-8 kg castraveţi îi spălăm şi-îi clădim în borcane cu hrean, mărar crengi, cimbru, foi de dafin, boabe de piper, boabe de muştar.
-într-o cratiţă amestecăm 4 l de apă, 200 gr zahăr, 200 gr sare, le amestecăm bine şi le strecurăm, adăugăm 1 salitin (unguresc) dizolvat în puţină apă călduţă şi 1 l de oţet
-punem zeama peste castraveţi, capsăm borcanele şi le punem în cămară (zeama se face şi se pune rece)
4.Conservă de peşte:
-2 kg de peste tăiat felii, sărat şi pus în cratiţă (cu pielea în sus)
-adăugăm în cratiţă 400 gr bullion, 1/2 l de ulei, piper, sare, foi de dafin
-se fierbe 3 ore la foc mic (dacă vi se pare că e nevoie puteţi pune şi puţină apă)
-opţional puteţi adaugă la final 1 linguriţă de salitin dizolvat
-se pune fierbinte în borcane, se capsează şi se pune în prosoape
-ies cam 5 borcanele de 400 gr
5.Fructe puse cu zahăr:
-fructele trebuie să fie mai tări-pot fi piersici, nectarine, caise, prune cu tot cu coajă, şi pepene galben
-se spală fructele, se curată, se taie bucăţi (potrivite)
-pe fundul borcanului se pune un strat subţire de zahăr
-într-un castron punem zahăr, tăvălim fructele (fiecare bucată) prin el şi le clădim în borcan
-deasupra în fiecare borcan punem puţin salitin (nedizolvat-cum am pune un praf de sare)
-capsăm borcanele şi le punem 20 de minute la sterilizat (baine-marine)
-se poate mânca aşa din borcan (mai ales rece din frigider) sau folosit în diferite combinaţii cu pişcoturi, frişcă, îngheţată pentru deserturi sau la tarte şi torturi de fructe
-fiecare fel de fruct se pune separate (nu combinat) în borcane
6.Gem de mere:
-curăţaţi merele de coajă şi tăiaţi-le bucăţele, punem merele într-o oală (în care le veţi şi fierbe) şi punem apă peste cât să acopere merele
-puneţi oala în cămară şi lăsaţi 2-3 zile timp în care mai amestecaţi în ea (până se simte un uşor miros acrişor)
-puneţi oala la fiert până scade apa şi merele se zdobesc (cam ca o pastă-deşi mai rămân şi bucăţele de măr)
-adăugaţi în oală zahăr după gust (depinde cât de dulce vreţi gemul) şi scorţişoară şi lăsaţi să fiarbă până se îngroaşă ca orice gem
-adăugaţi 1 linguriţă de salitin (dizolvat în prealabil cu gem)
-puneţi fierbinte în borcane, capsaţi, şi fie îl puneţi în prosoape fie sterilizaţi borcanele
-este foarte bun, puţin acrişor ca şi gemul de caise
Imi place gemul de mere, dar nu mai mult ca cel de zarzare. 🙂 De asemenea, imi plac si fructele foarte mult, mananc in fiecare zi cate unul pentru o viata mai sanatoasa.De castraveti murati nu mai aduc vorba, ii mananc de obicei cu o mancare calda sau cand imi este rau (pe mine ma ajuta atunci cand ma simt rau + ca imi plac acriturile) 😀 Imi plac retetele, Arci! Bravo! locco_smiley_10
multumesc daniela ,tot ce pun sunt retete facute de mine,daca sunt ale altora specific,asa ca daca aveti retete sau vreti ceva in meniu spuneti
Stiu asta, Arci, si te felicit pentru ele. 😀 Desigur ca o sa te anunt daca doresc sa aflu o reteta, stiu ca ma pot baza pe tine! 😉
Multumim, Arci. Mamei ii place articolul. locco_smiley_37
multumesc raluca si multumesc mamei
Arci, ești o adevărată gospodină locco_smiley_37
mersi cos,invata omu stii cum zice ardeleanul:”de musai ca de voie buna”!
Arci, iar ne tentezi cu deliciile tale. Mie mi-ai starnit interesul cu gemul de mere, nu cred ca am mancat vreodata, si, desi nu sunt tocmai o fana a merelor, parca papilele mele gustative au cam luat-o razna citind reteta. locco_smiley_9
eva anca gemul de mere preparat asa e o reteta nemteasca,mama mea o primise de la colege si am facut-o si noi de multe ori.
Super, Arci! Mulțumim mult!
Arci, ca de obicei, ma tentezi cu retetele tale 🙂 . Recunosc ca sunt comoda din fire si nu ma omor cu „munca de toamna”. Traiasca mama pentru asta 🙂 . Cum stiu ca esti bunicuta poate iti faci mila si ma adopti si pe mine 😉 . O nepotica mai mare nu strica 😛
Reteta pentru castraveti murati ma tenteaza. Eu si sotul ne-am propus anul acesta sa ne facem singuri 🙂
Si bunica mea are debaraua plina cu astfel de retete. Suntem aprovizionati la maxim aceasta iarna. :))
Multumim pentru ca ai ales sa impartasesti si cu noi aceste retete. Esti o gospodina desavarsita. Te pup.