Retete de toamna in camara bunicii
Reţete de toamnă în cămara bunicii
1.Zacuscă de vinete:
-5 kg de vinete coapte, curăţate şi lăsate să se scurgă
-3 kg gogoşari copţi, curăţaţi şi scurşi
-2 kg ardei kapia copţi, curăţaţi şi lăsaţi să se scurgă
-1-2 kg ceapă curăţată (dacă vreţi puteţi s-o tăiaţi felii şi s-o prăjiţi puţin, eu o fierb şi o scurg bine de apă)
-se dau toate ingredientele prin maşina de tocat carne, le punem într-o cratiţă mare
-adăugăm 1 litru de ulei, 1,5 l de bulion, sare, piper după gust, foi de dafin, boabe de muştar, şi dacă vreţi mai picant măcinaţi şi un ardei iute
-fierbem până se îngroaşă bine
-punem 1 linguriţă de salitin şi mai lăsăm să dea câteva clocote; stingem focul şi adăugăm 1-2 linguri de miere şi amestecăm bine (nu se simte mierea, dar e un conservant natural)
-punem fierbinte în borcane, capsăm şi punem în prosoape până se răcesc borcanele
-pentru cei care stau la bloc e mai sigur dacă pun borcanele la sterilizat 20 min în cratiţa cu apă şi le lasă să se răcească acolo, stau mai bine
2. Zacuscă de ciuperci:
-5 kg ciuperci curăţate şi opărite în apă cu sare, apoi scurse bine
-3 kg gogoşari copţi, curăţaţi şi scurşi
-2 kg de ardei kapia copţi, curăţaţi şi scurşi
-1 kg de ceapă curăţată, fiartă (sau prăjită) şi lăsată să se scurgă
-se dau toate ingredientele prin maşină de tocat, se pun într-o cratiţă la fiert cu 1 litru de ulei, 1 litru de bulion, piper, sare, foi de dafin, boabe de muştar
-când este fiartă bine adăugăm 1 linguriţă de salitin şi mai lăsăm câteva clocote, apoi o punem în borcane şi după acea le capsăm le punem la sterilizat 20 de minute, le lăsăm să se răcească
3. Zacuscă cu fasole boabe(întregi):
-5 kg de vinete coapte, curăţate, şi scurse bine
-3 kg gogoşari copţi, curăţaţi şi scurşi
-1 kg de ceapă călită sau fiartă
-1 kg de fasole boabe (alegeţi din cea cu boabe mai mari) fiartă şi scursă
-dăm prin maşină vinetele, gogosarii, ceapă, şi le punem într-o cratiţă
-adăugăm fasolea boabe, 1 l de bullion, 1 l de ulei, piper, sare, boabe de muştar, foi de dafin şi fierbem bine (trebuie să fie că o mămăligă mai groasă)
-adăugăm 1 linguriţă de salitin, lăsăm câteva clocote, punem în borcane, capsăm şi le punem la sterilizat
4. Zacuscă cu fasole(măcinată)
-3 kg fasole boabe fiartă şi scursă
-3 kg gogoşari copţi, curăţaţi, scurşi
-2 kg ardei kapia copţi, curăţaţi, scurşi
-1-2 kg ceapă prăjită(sau fiartă) şi scursă bine
-se macină toate ingredientele, se pun într-o cratiţă, adăugăm 1 l ulei, 1 l bulion, sare, piper, foi de dafin, boabe de muştar şi punem la fiert
-când e aproape gata punem 1 linguriţă de salitin şi lăsăm să mai dea câteva clocote
-o punem fierbinte în borcane şi le sterilizăm
5. Zacuscă cu morcov şi măr:
-5 kg vinete, coapte, curăţate, scurse
1 kg de ceapă curăţată, fiartă şi scursă
-2 kg de gogoşari coapte, curăţate şi scurse
-1 kg de mere curăţate şi date pe răzătoarea mare
-2 kg morcovi curăţaţi şi daţi pe răzătoarea fină
– dăm prin maşină de tocat vinetele, gogosarii, ceapă
-punem într-o cratiţă ingredientele măcinate, merele şi morcovii, adăugăm 1,5 l ulei şi 2 l de bullion
-adăugăm sare, piper, foi de dafin, boabe de muştar şi lăsăm să fiarbă bine la foc mic până se îngroaşă
-când e aproape gata adăugăm 1 linguriţă de salitin şi mai lăsăm câteva clocote
-punem fierbinte în borcane, le capsăm şi le sterilizăm.
6. Zacuscă cu ţelină:
-1 kg de morcovi daţi pe răzătoarea fină
-3 kg gogoşari copţi, curăţaţi şi scurşi, măcinaţi
-3 kg ardei kapia copţi, curăţaţi, măcinaţi
-3 cepe mari curăţate, fierte şi măcinate
-2 ţeline mari date pe răzătoarea fină sau fierte puţin şi măcinate
-se pun ingredientele într-o cratiţă, adăugăm 2 l bullion, 0,5 l ulei, 1 linguriţă sare, 1 lingură rasă zahăr, 1 linguriţă oţet, piper după gust, boabe de muştar şi lăsăm să fiarbă până se îngroaşă
-când e gata adăugăm 1 linguriţă salitin şi-i mai dăm câteva clocote
-punem fierbinte în borcane, capsăm şi sterilizăm
7. Ghiveci
-5 kg de ardei, curăţaţi şi tăiaţi fideluta
-2 kg de morcovi şi pătrunjel, curăţaţi şi tăiaţi rondele fff subţiri sau daţi pe răzătoarea mare
-2 kg ceapă tăiată fideluţă
-călim pe rând ingredientele într-un litru de ulei
-apoi le amestecăm în cratiţă cu uleiul şi 1 litru de bulion
-adăugăm sare, piper, foi de dafin, boabe de muştar şi fierbem amestecul până se ridică uleiul deasupra
-adăugăm 3 linguriţe de salitin rase şi mai dăm câteva clocote
-punem fierbinte în borcane, capsăm şi sterilizăm
-iarnă putem fierbe orez sau cartofi, sau pur şi simplu îl punem într-o tigaie şi spargem ouă
Numai bunatati pe aici, dar intotdeauna mi-a placut cel mai mult zacusca cu fasole. Am incercat sa cumpar zacusca si din diverse magazine, dar nici nu se compara cu aceea facuta acasa.
ai dreptate,e la fel de buna si cea cu boabe intregi sau macinate
Așa fac si eu Anca,doar cu fasole,dar ardei nu îi coc,ii macin si prăjit,ceapa prăjită pe foc,apoi bulion,fasole si conservant Zacusca e gata când iese uleiul deasupra!
Uau, nu stiam ca sunt atat de multe tipuri de zacusca. Trebuie sa o intreb si pe bunica. :))
Deci eu ador zacusca. <3 Mereu mi-a placut atat de mult, dar nu stiam ca este zacusca de fasole. :)) Multumesc mult pentru retete. 😀
Mananc zacusca dar nu ma omor dupa ea. Nu intra la favorite. Sincer nu am mai facut pana acum zacusca 🙂 . Traiasca mama 🙂
Nu prea îmi place zacusca, dar anumite rețete de-ale tale sunt de-a dreptul apetisante 🙂
Ca intotdeauna, Arci da dovada ca este o gospodina desavarsita. Pe mine ma atrage zacusta de ciuperci. Totul suna mult prea apetisant!
incercati poate o sa va placa.daniela la noi in ardeal sunt multe retete,mie sincer cel mai mult imi place cea cu mar si morcov,cea cu ciuperci si cea cu fasole;desi acum nu prea pot manca.
daca aveti retete va asteptam cu drag si pe voi,eu am mai pregatit cateva si pe saptamana viitoare.
Tocmai ce am mancat o felie de paine cu zacusca. Delicioasa!
Ce retete faine ai, Arci! Bravo! locco_smiley_37 locco_smiley_10 locco_smiley_10
yumiiii multumim Arci!!!
[…] Reţete de toamnă în cămara bunicii […]