Sabotorul de la Auschwitz de Colin Rushton – Editura FOR YOU –...

Sabotorul de la Auschwitz de Colin Rushton – Editura FOR YOU – recenzie

Sabotorul de la Auschwitz de Colin Rushton - Editura FOR YOU - recenzie

Sabotorul de la Auschwitz, de Colin Rushton – Editura FOR YOU – recenzie

Titlu: Sabotorul de la Auschwitz

Autor: Colin Rushton

An apariție: 2020

Editura: FOR YOU

Număr pagini: 272

   Cu siguranță, există evenimente istorice cruciale, frapante prin schimbările catastrofale pe care le-au adus… iar despre acestea încă se mai scrie. Se pare că trauma colectivă, șocul pe care omenirea l-a îndurat în perioada războaielor dăinuie ca o durere încă vie, imposibil de atenuat. Am citit cărți despre culisele acestor evenimente tragice, mărturii ale celor care au supraviețuit… și totul pare incredibil de îndurat pentru simple ființe umane. Și totuși, atunci când simplele relatări devin confesiuni care răscolesc un segment delicat de memorie, când emoția amintirilor transcende cu o intensitate maximă până la cititor, atunci putem spune că avem o carte prețioasă din toate punctele de vedere.

  „Sabotorul de la Auschwitz” nu e o carte scrisă ca o confesiune, ci una care îi lasă cititorului oportunitatea să observe personajul și să îi asculte povestea, având posibilitatea de detașare. Dacă persoana I-a oferă un net shortcut către sufletul cititorului, provocarea începe acolo unde povestea curge la persoana a III-a, permițând poziția de observator. Cu toate acestea, implicarea emoțională în poveste este imensă și crește pe măsură ce autorul dezvăluie firul epic, oferind nu doar relatări și simple expuneri de evenimente, ci mai ales impactul lor fizic și emoțional.

   Conturat pe un eveniment care a marcat întreaga lume, firul epic descrie traiectoria surprinzătoare a unui personaj de o tărie excepțională, de o incredibilă prezență de spirit și o puternică voință de supraviețuire.

Iată ce aflăm din cele câteva rânduri de pe copertă:

  „În 1942, tânărul soldat britanic Arthur Dodd a fost luat prizonier de armata germană și transportat la Oswiecim, loc căruia germanii i-au dat alt nume, acum sinonim cu cele mai întunecate clipe ale omenirii: Auschwitz.

Forțat să depună muncă silnică, înfometat și bătut sălbatic, Arthur a crezut că viața lui va înceta la Auschwitz. Dar s-a hotărât să lupte până la moarte, așa că a sabotat producția industrială nazistă, și-a riscat viața pentru a ușura suferința prizonierilor evrei și a ajutat un grup partizan care plănuia o evadare în masă.

Această mărturie șocantă aruncă o lumină nouă asupra evenimentelor din lagăre, demască o ierarhie a tratării prizonierilor de către SS și prezintă povestea în mare parte necunoscută a prizonierilor de război.

„Cel care salvează o viață salvează lumea întreagă. Dar cel care distruge o viață distruge lumea întreagă.“

  Arthur Dodd – căci el este protagonistul cărții – a nimerit în iureșul evenimentelor ca soldat britanic, a trecut printr-un adevărat calvar, dar a supraviețuit. A fost simplu noroc… sau poate că circumstanțele au fost fructificate cu agilitate? Se pare că în condiții limită, oamenii fie găsesc puterea de a continua în mod miraculos, fie capitulează și se predau destinului. Arthur Dodd și-a dorit încă din copilărie să fie soldat, însă nu și-a imaginat că fiecare secunsă petrecută în luptă poate fi decisivă pentru viață. Visul său pare imposibil de realizat, mai ales după ce suferă un accident la 21 de ani și rămâne șchiop. Înrolarea în armată presupunea, mai întâi de toate, integritatea fizică și aptitudini care să permită activitatea pe front. Dezamăgit, Arthur găsește, totuși, o posibilitate prin care să își îndeplinească visul. Obține un post de instructor auto în armată.

  Bucuria de a-și fi văzut visul realizat este obturată de armata germană care îl ia prizonier la Auschwitz. Din acest punct, întreaga existență i se schimbă radical, Arthur descoperind cu amărăciune faptul că a fi în armată înseamnă a-ți asuma riscuri pe care el, cu siguranță, nu le anticipase. Totul s-a transformat pentru Arthur, zilele devenind un sumbru șir de căderi în întunericul deznădejdii. De acolo, din cel mai întunecat și mai sumbru spațiu al războiului, tânărul trece prin emoții duse la extreme prin adevărate traume, martor fiind la atrocități pe care niciodată nu și le-ar fi imaginat. Umilit, bătut și înfometat, Arthur găsește un strop de speranță și se agață de el.

  Povestea este însoțită de fotografii ale lui Arthur, desprinse parcă dintr-o lume pe care noi, oamenii de astăzi, o considerăm adesea ireală. Trecutul nostru colectiv nu și-a încheiat sufeința, nu și-a alinat rănile… iar asta se observă în starea actuală de dezechilibru din lume. În mod paradoxal, deși citim astfel de cărți care oferă o perspectivă atât de elocventă asupra războiului, avem o perpetuă intenție conflictuală. Să fie acesta un semn că timpul și mărturiile ne impresionează, dar nu ne oferă suficientă înțelepciune pentru a acționa în circumstanțele actuale?!

  Despre Arthur și descoperirea curajului, despre sabotarea producţiei din industria nazistă, dar și despre contribuția sa importantă la evadarea în masă a prizonierilor evrei, vă invit să citiți în această carte. Veți descoperi o perspectivă diferită a războiului. Probabil, cei mai sensibili dintre voi vor găsi unele scene foarte crude, pentru că descrierea lagărelor și a suferințelor petrecute acolo pot fi elemente greu de imaginat.

  Sunt convinsă că o astfel de carte ar putea reprezenta un subiect de discuții interminabile, atât din perspectivă istorică, dar și din perspectiva analizei psihologice a finite umane supusă unor trauma de neimaginat.

  Recomand cartea celor pasionați de istorie, așa cum este ea povestită de către cei care au trait-o, dar și celor care vor să afle cum poate un om să-și depășească temerile și să găsească soluții în cele mai grele circumstanțe.

Carte disponibilă pe site-ul For You

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

***Rodica Pușcașu***Sunt o visătoare și așa am de gând să rămân. Cititul e un privilegiu pe care l-am descoperit pentru a evada în alte lumi, pentru a descoperi poveștile unor oameni pe care nu i-ai cunoscut niciodată. Cărțile sunt lumi fascinante, care te fac să râzi, să plângi, să trăiești. Nu-mi imaginez lumea fără cărți... pentru că nu ar exista. În viața reală sunt un om simplu, care se bucură de aroma cafelei în diminețile de vară, sunt o mamă preocupată (uneori excesiv) de copilul meu și o soție iubită care mai arde din când în când mâncarea... pentru că timpul de preparare nu coincide cu timpul poveștii pe care o citesc. Vedeți voi, în cazul meu, totul se reduce iremediabil la citit... O altă pasiune de-a mea este scrisul. Scriu și ajung să-mi iubesc personajele atât de mult, încât mi le consider prieteni. În 2010 am publicat cartea de povești pentru copii „Maria și fulgii de nea”, iar în 2016 a ieșit de sub tiparul editurii PIM, cartea „Povestea secretă a Cezarei”... și nu mă voi opri aici.

4 COMMENTS

  1. Interesanta povestea si recenzia surprinde pe deplin acest lucru. Multumesc pentru recomandare!

  2. Cumplite vremuri si atata ura. Desi am citit multe carti despre perioada razboiului de fiecare data raman uimita de cata cruzime si ura pot da dovada oamenii.
    Multumim Ro !

  3. De fiecare data ma surprinde cata cruzime si ura a putut exista in perioada razboiului si ma ingrozesc cand citesc despre grupuri care propovaduiesc astfel de idei.
    Multumim Ro!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.