Sadie – Courtney Summers – Corint/Leda Edge – recenzie
Sadie, de Courtney Summers – Corint/Leda Edge – recenzie
Sadie
Autor: Courtney Summers
Titlu original: Sadie
Anul apariției: 2018
Editura: Corint/Leda Edge
Traducător: Carmen Ion
Courtney Summers este o scriitoare canadiană, născută în 1986. A renunțat la liceu pe când avea 14 ani, iar la 18 ani a scris primul ei roman. A publicat prima carte, „Cracked up to be”, în 2008, pe când avea 22 de ani, iar cartea a câștigat în 2009 premiul CYBIL în ficțiune YA. Ulterior, a mai publicat alte patru romane care au avut parte de admirația cititorilor: „Some girls are”, „Fall for anything”, „This is not a test” și „All the Rage”. De asemenea, a publicat o e-novella, „Please remain Calm”, care este un sequel la cartea „This is not a test”. Romanul „Sadie” a fost publicat în septembrie 2018.
Sadie este un thriller young adult, care mi-a plăcut, fără a mă impresiona foarte tare. Într-adevăr, cartea este bună, chiar a fost pe gustul meu, dar finalul m-a lăsat oarecum în ceață, iar asta m-a dezamăgit puțin. Cumva, finalul mi-a dat de gândit că romanul ar fi, de fapt, parte dintr-o serie. Totuși, cum nu am găsit informații în acest sens, pot doar să presupun sau să sper că autoarea a scris un astfel de final deschis pentru a putea scrie o continuare, eventual.
Auzisem despre carte că ar fi extrem de dark, o carte care te înfioară. Ei bine, da, te înfioară povestea în sine, subiectul, dar nicidecum acțiunea. După ce treci de jumătatea cărții, dai de mai mult suspans, dar nimic care să te sperie cu adevărat, așa cum părea din diversele comentarii referitoare la carte.
Sadie este o tânără bâlbâită, care a dus o viață grea. Locuiește în Cold Creek, într-o parcare de rulote, iar singura care are grijă de ea este May Beth, „bunica de împrumut”, managerul parcului de rulote. Mama lui Sadie, Claire, era dependentă de droguri și alcool, iar la un moment-dat, și-a părăsit cele două fete. Până să le părăsească, însă, Claire ducea acasă tot soiul de bărbați, pe care de obicei îi întâlnea prin baruri. Unul dintre acei bărbați a fost Keith, care va deveni un personaj esențial al cărții.
Mattie, sora lui Sadie, este găsită ucisă. Aflarea veștii o distruge pe Sadie, al cărei singur scop și singură fericire în viață era Mattie. Sadie i-a fost lui Mattie mai mult decât o soră mai mare, i-a fost mamă și sprijin. Deși circumstanțele în care Mattie a fost ucisă nu par să fie cunoscute, aparent Sadie știe mai multe despre acestea. Ea știe că Mattie a plecat să își caute mama, iar ultima oară când a văzut-o tocmai urca în camioneta lui Keith.
De aceea, Sadie este decisă să îl găsească pe Keith, criminalul surorii ei, și să-l ucidă. Fuge de acasă, cumpără o mașină și începe căutările. Keith le abuza atât pe ea, cât și pe Mattie. Pe parcursul căutării, Sadie află tot felul de detalii terifiante. În primul rând, descoperă că bărbatul pe care îl caută nu poartă numele de Keith, ci apare sub diverse alte nume.
„Voi omorî un om.
Îi voi fura lumina din ochi. Vreau să privesc cum se stinge. Se spune că nu trebuie să răspunzi violenței cu violență, dar uneori cred că violența este singurul răspuns. Asta i-a făcut el lui Mattie, asta merită și el.”
Căutările o duc la un bărbat influent, cu bani, pe nume Silas Baker, care este prieten bun cu Keith (cunoscut sub numele de Darren Marshall). Reușește să se apropie de Silas, în speranța că va descoperi unde îl poate găsi pe Keith. În schimb, face o descoperire oribilă în legătură cu Silas.
Din aproape în aproape, din persoană în persoană, reușește într-un final să ia urma bărbatului pe care îl caută. Aflată față în față cu el, singurul ei gând este să ducă la îndeplinire scopul pentru care l-a căutat: să îl ucidă pe cel care i-a omorât sora. Va reuși să îi facă față monstrului care i-a distrus viața?
Cartea este scrisă pe două planuri: unul din perspectiva lui Sadie, unde povestea este la persoana I, iar unul sub forma unui podcast. Acest podcast este intitulat „Fetele” și are opt episoade. Podcastul este prezentat de West McCray și cercetează urmările crimei săvârșite asupra lui Mattie.
Din perspectiva lui Sadie, reușim să descoperim întreg parcursul ei din momentul în care fuge de acasă, și până îl găsește pe Keith. Prin intermediul podcastului, în schimb, descoperim povestea văzută prin ochii lui May Beth, a lui West și a altor personaje. Podcastul prezintă viziunea personajelor neimplicate direct în poveste și are la bază investigația pe care producătorul podcastului o conduce, în scopul de a o găsi pe Sadie.
„Poliția locală cercetase superficial zona și ajunsese la concluzia că Sadie fugise de acasă. După ce epuizase toate pistele aflate la îndemână, May Beth hotărâse să mă contacteze. Eram ultima ei speranță. Credea că puteam să i-o aduc înapoi pe Sadie în viață.”
Astfel, cele două planuri se potrivesc precum piesele unui puzzle, creând imaginea de ansamblu pe care cititorul ajunge să o vadă până la finalul romanului. Totuși, așa cum vă spuneam și la început, finalul este unul parțial deschis. Aflăm despre Keith, dar nu știm ce s-a întâmplat cu Sadie, până la urmă.
Per total, cartea mi-a plăcut și m-a ținut captivă între paginile ei, dorindu-mi tot mai mult să descopăr finalul. Poate tocmai această dorință de a afla deznodământul m-a și făcut să fiu ușor dezamăgită de finalul pe care autoarea a ales să ni-l ofere.
Cât despre subiect, mi se pare unul deosebit de actual. După ce am citit cartea, am căutat informații despre autoare și am dat peste un interviu. Era întrebată dacă povestea se bazează pe fapte reale, iar autoarea a răspuns că nu, întregul roman fiind născut din imaginația ei. Totuși, ca o completare, a afirmat că astfel de cazuri pot exista și în realitate și că nu ar fi surprinsă dacă, undeva în lume, ar exista într-adevăr un caz asemănător cu cel prezentat în carte.
V-am spus acestea pentru că, în timp ce citeam cartea, mă gândeam cât de asemănătoare este povestea cu diverse cazuri pe care le vedem uneori la TV. Și nu mă refer aici la faptul că Sadie pleacă să caute răzbunarea, ci la subiectul în sine, acela al bărbatului care abuzează copiii lipsiți de ajutor.
Așadar, cartea este un thriller care merită citit. Alături de povestea interesantă, modul în care este scrisă cartea mi s-a părut inedit, datorită acelui podcast care pare să completeze părțile lipsă ale puzzle-ului. Vă recomand această carte, dacă doriți să aflați povestea unei fete care a fost nevoită să dea piept cu viața mult prea devreme.
O recenzie foarte frumoasă, Eva 🙂
Multumesc! 🙂
Mulțumim pentru recomandare, Eva. Cred ca e o carte care ma prinde.
Cu drag! Cred ca ti-ar placea.
Este o carte interesantă ca și construcție, iar povestea te ține captivat. Și mie mi-a plăcut. Felicitări pentru recenzie!
Multumesc!
Multumesc!
Tare faina prezentare! 🙂 Trebuie sa citesc si eu cartea asta! 😀
Multumesc! Chiar sunt curioasa cum ti s-ar parea. 🙂
Frumoasa prezentare Eva!
Multumesc!
Abia aștept să o citesc și eu. Mulțumesc pentru impresii.
Cu drag! Lectura placuta!
Felicitări pentru recenzia ta! Am citit si eu cartea!
Multumesc!
Eva, am aceeasi parere despre carte ca si tine. Mi-a placut maniera de scriere, dar povestea… ceva parca a scartait. Mai ales finalul…
Ma bucur ca nu sunt singura care nu s-a impacat cu finalul. Poate va mai scrie, totusi, o continuare.
am tot citit pareri despre cartea asta… si parca tot nu-s convinsa de ea. mai ales ca tu zici ca finalul te-a cam dezamagit. ma enerveaza cand actiunea e buna, totul e ok, iar la sfarsit o cam da in bara…