Scenariu pentru happy-end de Matthew Quick-Polirom

Scenariu pentru happy-end, de Matthew Quick-Polirom-prezentare

Editura: POLIROMFormat: 200×130

Număr pagini: 296

Traducător: Lavinia Branişte

An apariţie 2013

Romanul Scenariu pentru happy-end a fost adaptat pentru cinematografie într-o celebra pelicula nominalizată la Premiul Oscar, avându-i în distribuție pe Bradley Cooper, Jennifer Lawrence și Robert De Niro.

   Pat e obsedat de o teorie: viața lui e un film ce-l are drept producător pe Dumnezeu. Iar Dumnezeu i-a dat o misiune: să alerge în fiecare zi, să-și recapete trupul de altădată (de pe vremea cînd încă nu stătuse patru ani într-un spital de nebuni), dar și liniștea emoțională. O va recîștiga astfel pe Nikki, fosta lui soție. Nenorocirea e că, știindu-l fost pacient al spitalului de boli mintale, nimeni nu-l mai ia în serios și toți îl agresează sau îi întorc spatele: Philadelphia Eagles, echipa care-l ține legat de realitate, pierde meci după meci, fără speranța; el e urmărit de o tînără de o frumusețe răpitoare, dar nebună; psihoterapeutul, departe de a se alia cu Dumnezeu, îi recomandă să se culce cu orice femeie care-i iese-n cale, în scop terapeutic, și, colac peste pupăză, Kenny G îl tot pisează la cap.
  „Matthew Quick umple paginile romanului sau cu o rară inteligență a absurdului și e imposibil să nu-l aplauzi pentru un erou atît de improbabil.” (People)
 „Scenariu pentru happy-end e un debut frumos. Și e greu să nu te emoționeze soarta unui om care, în ciuda experiențelor îngrozitoare prin care trece, încearcă din răsputeri să creadă în speranța, în fidelitatea pentru o iubire pierdută, în ideea că trebuie să mai supraviețuiască o zi cu mintea întreagă.” (The Wall Street Journal)
 
 Fragment din romanul „Scenariu pentru happy-end” de Matthew Quick:

   „În dimineață de Crăciun mă trezesc înainte să se facă lumina și încep să ridic greutăți. Am emoții înaintea reîntâlnirii cu Nikki de astăzi, așa că fac de două ori mai multe exerciții încercând să scap de anxietate prin efort. Îmi dau seama că biletul pe care mi l-a dat Tiffany aseară sugerează că Nikki s-ar putea să nu fie interesată să se întâlnească cu mine în locul nostru special la apus, dar mai știu și că în filme, chiar când personajul principal e pe punctul de a renunţa, se întâmplă ceva surprinzător, care duce la happy-end. Sunt destul de sigur că am ajuns în acea parte a filmului meu în care se întâmplă ceva surprinzător, așa că îmi pun speranța în Dumnezeu, știu că n-o să mă dezamăgească. Dacă am destulă credință, dacă mă duc în locul nostru special, o să se întâmple ceva frumos când apune soarele, simt asta.

    Când aud muzica de Crăciun, las greutățile și mă duc sus.  Mama face ouă cu șuncă și cafeaua e pe foc.
    — Crăciun fericit! îmi urează mama și mă sărută ușor obraz. Să nu uiți să-ți iei pastilele.
    Iau sticluțele portocalii din dulap și desfac capacele. Când înghit ultima pastilă, tata intră în bucătărie și aruncă învelitoarea de plastic a ziarului în găleata de gunoi. Când o ia spre living, mama îi zice:
    — Crăciun fericit, Patrick!
    — Crăciun fericit, mormăie tată.
    Stăm la masă în familie, mâncăm ouă cu șuncă și pâine prăjită, dar nimeni nu spune mare lucru.
    În living ne așezăm în jurul bradului. Mama deschide cadoul de la tata. E un colier cu diamante luat din vreun magazin – o inimioară din diamante minuscule pe un lănțișor de aur. Știu sigur că mama mai are un colier, pentru că-l poartă cam în fiecare zi. Probabil tata i-a luat același lucru și anul trecut, dar mama se preface surprinsă și zice:
    — Patrick, nu trebuia…
    Apoi îl sărută pe tata pe buze și-l îmbrățișează. Deși tata nu-i răspunde la îmbrățișare, îmi dau seama că e fericit, pentru că zâmbește pe sub mustață.
    Apoi îi dăm și noi cadoul tatei, din partea amândurora. Rupe hârtia și scoate un tricou original cu Eagles, nu din acela cu inscripțiile lipite cu fierul de călcat.
    — De ce n-are nici un număr sau nume pe el? întreabă.
    — După ce s-a accidentat McNabb, ne-am gândit că poate vrei să-ți alegi alt jucător favorit, zice mama. Deci când o să ți-l alegi, o să ducem tricoul să-i coasă numărul și numele.
    — Nu mai aruncați cu banii, zice tata punând tricoul la loc în cutie. N-o să câștige astăzi fără McNabb. N-o să ajungă în seria eliminatorie. M-am săturat să mă uit la amărâții
ăștia. Aia nu-i echipa de fotbal.
    Mama îmi zâmbește fiindcă i-am spus că așa o să zică tata, deși Eagles au jucat destul de bine. Dar eu și mama știm că tata o să se uite la meciul Eagles-Cowboys de după-amiază și o să-și aleagă un nou jucător preferat la anul, pe la sfârșitul verii – după ce-o să se uite la vreo două meciuri din preliminarii moment în care va spune ceva de genul:
    — Jeanie, unde mi-e tricoul original cu Eagles ? Vreau să dau la cusut numerele alea înainte să înceapă sezonul.
    Vreo câteva zeci de cadouri sunt pentru mine, toate cumpărate și ambalate de mama.”
Sursa Editura Polirom, Libris

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Cărţi Editura Polirom
Apariţii cărţi

Scenariu pentru happy-end de Matthew Quick-Polirom

4 COMMENTS

  1. Subiectul mi se pare inedit… ideea că viața e un scenariu regizat de Dumnezeu mi se pare interesantă. Sunt curioasă asupra stilului…
    Mulțumim pentru prezentare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.