Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit – Annie Muscă – fragment carte
Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit – Annie Muscă – fragment carte
Titlul: Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit
Autor: Annie Muscă
Focșani: Editura Terra
Anul apariției: 2020
Născut în anii ’30 sub semnul Fecioarei, într-o mahala cosmopolită a Piteștilor, Sebastian Papaiani, prin zestrea de talent și desăvârșita-i naturalețe, reușește să ajungă unul dintre cei mai populari actori de cinema din România.
Nenumărate spectacole de teatru l-au avut protagonist și peste 60 de filme artistice i-au prezentat numele pe generic.
Actor la Sibiu în anii ’60 și peste trei decenii slujitor al Thaliei în Capitală, pe scena Teatrului Giulești. Peregrin prin teatre la vârsta „pensionării”, a tratat totul cu umor, tandrețuri și duioșie.
Fotografii și confidențe, sute de caiete de teatru și zeci de metri de peliculă! Iată martorii-cheie în biografia actorului care și-a trăit viața cu maximă intensitate.
Annie Muscă, printr-o documentare excepțională, conduce o investigație specializată, oferind lectorului o profundă cronică de viață profesională și privată. Cele peste 300 de note de subsol, minuțios redactate, filmografia și fișa cu spectacolele de teatru din anexa cărții, toate reprezintă un proiect exhaustiv ambițios al autoarei și un tribut adus oamenilor de teatru și cineaștilor dispăruți.
Maestru al ludicului, Sebastian Papaiani a rămas pentru cinefili, unul dintre cei mai îndrăgiți actori români de comedie.
Pentru prima oară, o carte reface întreagă viață a celui care s-a dovedit a fi un veritabil erou de poveste.
FRAGMENT CARTE
…şi Paraschiva
De Paraschiva, fiica cea mare a Marioarei Mihăileanu, se îndrăgostise Alecu în vremuri în care afecțiunea familiei îi lipsea.
Tata a curtat-o foarte mult pe mama, și bine a făcut. Ea a fost cea care i-a asigurat echilibrul. Vorbeau puțin, înțelegându-se mai mult din priviri. Diferența de vârstă dintre ei era doar de doi ani. Mama era haioasă, tata mai posac, dar la un pahar, devenea extraordinar de plăcut. Știu din povestirile lor că pe timpul stagiului militar, tata a fost condamnat ca dezertor pentru că fugea de la garnizoană s-o vadă pe Paula (așa îi spunea mamei botezate Paraschiva, ca să nu o cheme ca pe Cuvioasa). Din dragoste pentru mama, își tatuase pe braț numele Paula, așa cum a alintat-o el mereu doar în intimitate.
S-au luat din dragoste. Tinerețea și entuziasmul lor răzbat din clasicul tablou de nuntă
interbelică, realizat în studioul fotografic din oraș. Paraschiva e zveltă și zâmbitoare, iar coronița și voalul până-n tălpi îi dau un aer angelic. Buchetul cu trandafiri atașat de trupul firav, lasă să i se zărească verigheta pe inelarul mâinii drepte. Rochia nu atinge podeaua, lăsând la vedere pantofii cu baretă și tocuri. Alecu încearcă un zâmbet în colțul gurii. Poartă un costum negru ale cărui dungi amintesc de eleganța gangsterilor italieni. Papion alb și floare de nuntă prinsă la rever cu fire generoase de beteală.
După căsătorie s-au mutat la părinții mamei, acolo unde urma să mă nasc și eu. Se înțelegea bine și cu Maia, soacra lui, față de care avea să-și manifeste generozitatea în vremuri de lipsuri, trimițându-i de câte ori putea lemne de foc.
Peste ani, greutățile vieții îi asprise pe cei doi. Să-l fi ferit Sfântul pe Alecu să-i fi zis ceva Paraschivei sau să nu-i fi zis nimic. Căci glasul ei ascuțit îi făcea pe vecini să creadă că o călca în picioare.
Mama era o femeie micuță și iute. Îți învârtea pe degete gospodăria. Tata și frații lui era foarte cunoscuți în Pitești. Erau cu toții mari cheflii și bătăuși. Se băteau și râdeau. Tata venea acasă și-i spunea mamei:
‒ Uite, Paraschivo, mi-a spart arcada! sau Mi-a spart bărbia.
Dar era băiat bun. A trăit și vremuri când nu avea bani, dar toți chelnerii din Pitești îl cunoșteau pentru generozitatea bacșișului pe care îl lăsa.
‒ V-aduc mâine, le spunea tata, dar astăzi, lăsați-mi sufletul!
Actorul ținea foarte mult la o fotografie din anii ’60, făcută acasă la Pitești cu Paraschiva și Alecu când încă erau împreună și erau bine. Pe o canapea, relaxați în aparență, cu ochii țintă la fotograf, și cu timpul care trecuse peste chipurile lor…
(Annie Muscă, Sebastian Papaiani. De la început până la sfârșit)
Cartea poate fi achiziționată contactând direct autoarea cărții Annie Muscă – facebook sau prin email animusca@yahoo.fr