Secrete și speranțe – Carolyn Brown – Editura Litera – recenzie
Secrete și speranțe, de Carolyn Brown – Editura Litera – recenzie
Titlu: Secrete și speranțe
Autor: Carolyn Brown
Titlu original: The Ladies’ Room
Editura: Litera /colecția Blue Moon
Număr pagini: 232
Traducător: Andreea Florescu
Carolyn Brown este o autoare de bestsellere New York Times și USA Today. S-a născut în Texas și a crescut în partea de sud din Oklahoma. În prezent, locuiește cu soțul ei în Davis, Oklahoma, un oraș mic cu mai puțin de 3000 de locuitori, unde toată lumea se cunoaște cu toată lumea. Motto-ul autoarei este: „Știu că vocile nu sunt reale, dar au așa idei grozave!”. Este căsătorită de aproape o jumătate de secol cu un profesor de Engleză pensionar, pe care îl numește Domnul B. Soțul ei nu îi citește cărțile înainte de a fi publicate, întrucât ea nu își permite un divorț. Au împreună trei copii adulți și suficienți nepoți pentru a-i ține ocupați și tineri. Când Carolyn nu scrie, adoră să stea în grădina din spatele casei. Romanul „Secrete și speranțe” (The Ladies’ Room) a fost finalist la Premiul RITA al Asociației Scriitorilor de Romane de Dragoste din America.
Secrete și speranțe este prima carte pe care o citesc de la autoarea Carolyn Brown, dar cu siguranță nu va fi și ultima. Mi-a plăcut mult stilul de scriere și povestea. Este exact genul de poveste romantică de care am nevoie, din când în când, pentru a lua o bine-meritată pauză de la cotidian, de la stres, probleme, griji.
Trebuie să spun că titlul original mi se pare, oarecum, mai potrivit, dar este de înțeles că nu putea fi tradus astfel încât să dea titlul cărții. The Ladies’ Room – Toaleta femeilor, mi se pare un titlu mai potrivit, deoarece tocmai toaleta femeilor este locul în care începe, cu adevărat, acțiunea.
Trudy este o femeie de aproape 40 de ani, căsătorită de 20 de ani cu Drew Williams, un avocat înstărit. Au împreună o fiică rebelă, pe nume Crystal. În plus, are o mamă bolnavă de Alzheimer, care rareori are zile bune, în care să își recunoască persoanele din familie. Povestea începe la înmormântarea strămătușii lui Trudy, Gert. Aceasta era o femeie singuratică și destul de dură, astfel că nepoatele nu prea se înțelegeau cu ea.
În timpul slujbei de înmormântare, Trudy este nevoită să meargă la toaletă. Chiar înainte să iasă din toaletă, le aude pe verișoarele ei, Marty și Betsy, intrând în toaletă și începând să bârfească. Printre altele, aude de la ele că Drew, soțul ei, o înșală încă de când s-au căsătorit. Mai află și că fiica ei, Crystal, a fugit în Las Vegas, unde s-a căsătorit cu iubitul ei, pe care Trudy nici nu l-a cunoscut încă. Cele două mai vorbesc despre „ignoranta și șleampăta” Trudy. Toate lucrurile pe care le-a auzit Trudy în toaletă au pus-o pe gânduri și au ajutat-o să ia o decizie cu privire la viața ei. În biserică se reîntâlnește cu Billy Lee Tucker, vecinul mătușii Gert și fost coleg de-al lui Trudy.
„- Normal că Trudy e aici. Numai Dumnezeu știe cât încearcă să facă numai ce-i bine. Trudy cea bună și de încredere. Nu s-a răzvrătit niciodată și nici n-o s-o facă. O să rămână copilul cel bun câte zile va avea. Singurul motiv pentru care mă aflu aici este ca să aud citindu-se testamentul, a spus Marty.”
Norocul lui Trudy face ca ea să fie moștenitoarea casei mătușii Gert. Astfel, decide să se mute în casa mătușii imediat după înmormântare. Însă surprizele nu se încheie aici, întrucât moștenirea o ia cu adevărat prin surprindere pe Trudy și o ajută să își refacă viața de la zero. Și nu oricum, ci casa vine la pachet cu Billy Lee, care a fost singura persoană care i-a fost alături lui Gert toată viața.
Cu o nouă casă unde să locuiască și perspectiva unui viitor mai bun, Trudy decide să divorțeze de Drew. Deși el nu vrea nici să audă de divorț, Trudy reușește să pună capăt căsniciei care a distrus-o. Treptat, începe să își revină, să se schimbe, să renunțe la femeia supusă care a fost în timpul căsniciei cu Drew.
„Soneria telefonului îmi dădea de știre că mă suna Drew, chiar când mă urcam în mașină. Domnișoara Charity Douăzeci-și-cinci-de-cenți nu pierduse vremea. Secretul fusese dezvăluit și nu mai era cale de întoarcere. Dacă, peste zece ani, când m-aș fi trezit locuind într-o cocioabă din carton bituminos pe marginea râului Wachita, aveam să-mi regret decizia impulsivă, numai temperamentul meu nestăpânit, pe care doar ce-l descoperisem, avea să fie de vină. Am aruncat telefonul pe geam.”
Pe tot parcursul, Billy Lee îi este alături, devenind cel mai bun prieten al ei. Mai mult, el o ajută să renoveze complet casa care a fost a lui Gert, spunând că aceasta i-a lăsat și lui suficienți bani încât să aranjeze casa pentru Trudy, dacă aceasta își dorește.
Însă divorțul de Drew are, aparent, și o parte negativă. Crystal, fiica lor, rămâne de partea tatălui și o acuză pe Trudy. Totuși, Trudy se menține puternică de față cu fiica ei și chiar îi spune că va veni momentul când va realiza cine a avut dreptate în toată povestea.
Apropierea zilnică de Billy Lee o determină pe Trudy să nutrească sentimente tot mai puternice pentru el. Dar, ținând cont de proaspătul divorț și de căsnicia eșuată, nu îndrăznește să îl privească într-un alt mod, decât ca vecin și prieten. Însă Billy Lee este plin de surprize, care de care mai deosebite și mai impresionante.
Cu ajutorul lui Billy Lee, Trudy reușește nu doar să aibă o casă așa cum și-a dorit, ci și să trăiască o viață frumoasă și plină de bucurii. Dar va reuși ea să treacă peste eșecul în dragoste și să își deschidă din nou inima pentru un bărbat? Și dacă Billy Lee nu o vede ca pe o iubită, ci doar ca pe o prietenă, ce se va întâmpla cu relația lor de prietenie, odată ce ea ar îndrăzni să își recunoască sentimentele pentru el?
„Când ceasul de la recepție a bătut ora douăsprezece, l-am lăsat în sfârșit să se întoarcă în camera lui, nu înainte să-l mai sărut o dată pe obraz, dorindu-mi să fi avut curajul să-l sărut de-adevăratelea. Dar prietenii și vecinii nu făceau asta. Pe lângă asta, eu eram proaspăt divorțată și nu cred că trebuia să mă uit la Billy Lee ca la mai mult decât atât.”
Cartea Secrete și speranțe este o foarte frumoasă poveste de dragoste, de viață și de regăsire a propriei persoane, chiar și după ani de delăsare și suferință. Este o carte deosebită, relaxantă, pe care nu am putut să o las din mână – dovadă faptul că am terminat-o într-o singură zi. Așadar, dacă aveți nevoie de o poveste de dragoste și care să vă relaxeze și să vă redea speranța că viața poate fi și frumoasă, în ciuda tuturor problemelor și suferințelor, trebuie să citiți cartea Secrete și speranțe.
Nu am citit nimic scris de autoare. As putea începe cu recomandarea ta. Multumim, Eva
Cu drag!
Frumoasă recenzie! Felicitări, Eva!
Şi mi mi-a plăcut povestea. Inițial, am fost atrasă de aspectul coperții, dar conținutul mi-a oferit o lecție de viață.
Multumesc! Si coperta este superba, dar si continutul e pe masura.
Am si EU cartea !Multumim Eva pentru recomandare.
Felicitari pentru recenzie!
Cu drag si multumesc! Lectura placuta!
Te felicit pentru recenzie, Eva 🙂
Multumesc! 🙂
cate o carte usoara, in genul acesteia, e exact ce imi doresc si eu din cand in cand!
1obadiah