Secretul Helenei de Lucinda Riley-Editura Litera-Recenzie carte

Secretul Helenei de Lucinda Riley-Editura Litera-Recenzie carte

Secretul Helenei de Lucinda Riley-Editura Litera-Recenzie carte

 Secretul Helenei de Lucinda Riley-Editura Litera-Recenzie carte

Titlu original: The Olive Tree

Autor: Lucinda Riley

Editura Litera

Colecția Blue Moon

Anul apariției: 2018

Traducere: Adina și Gabriel Rațiu

Număr de pagini: 464

   Despre Secretul Helenei: Mă bucur să descopăr odată cu noutățile editurilor și autori excelenți, al căror stil te face să te îndrăgostești de scrierea acestora și te ademenește să citești și alte cărți semnate de ei. Lucinda Riley se adaugă listei de autori care îmi bucură mintea și sufletul de cititor.

    Începându-și cariera de scriitoare de la vârsta de 24 de ani, a reușit, pe lângă imaginea deja cunoscută în lumea televiziunii și a teatrului, să se remarce cu publicațiile care au devenit ușor bestsellere.

   Cu un tiraj de 15 milioane de exemplare vândute în toate colțurile lumii și traduse în peste 30 de limbi, printre cărțile scriitoarei irlandeze se numără The Italian Girl, The Angel Tree, The Girl On the Cliff, The Light Behind the Window.

    Publicate în limba română, spre deliciul cititorilor, de Editura Litera, avem parte de alte trei romane: Secretul orhideei, Secretul Helenei și Trandafirul nopții. În prezent autoarea continuă seria The Seven Sisters, care însumează patru cărți deja publicate – The Seven Sisters, The Storm Sister, The Shadow Sister, The Pearl Sister -, a cincea – The Moon Sister – urmând să apară în luna Noiembrie și având planuri de apariție a continuării seriei pentru anul viitor.

   Cartea asupra căreia mă opresc pentru a o prezenta este Secretul Helenei, o apariție încântătoare care colorează zilele de octombrie prezent. Povestea transmite arșița unei veri, deci se pretează perfect pentru orele mai răcoroase ale toamnei, acțiunea complexă și misterioasă împletindu-se cu plăcerea descoperirii unui colț plin de realism.

   Autoarea Lucinda Riley ne dezvăluie că familia și experiența personală au stat la baza începerii acestei cărți, ceea ce o face să fie cu atât mai satisfăcătoare cu cât trăirile se apropie mai mult de cititor.

    Într-un peisaj idilic al insulei Cipru, pășim odată cu personajele create de Lucinda Riley pe tărâmul guvernat de zeița Afrodita și împânzit de legenda Pandorei.

   Pentru o iubitoare de mitologie, aceste aspecte s-au dovedit o surpriză frumoasă, contribuind la un farmec aparte al poveștii, subliniind detaliile.

   Publicată original în 2016, Secretul Helenei este transpusă dual, în timpul prezent – iulie 2016 – și în urmă cu zece ani – iulie 2006. Planurile coincid cu experiența autoarei pe care a avut-o în intervale similare, continuând un manuscris început în urmă cu zece ani, după o vacanță petrecută pe insula Cipru.

    Protagonista cărții, Helena, oferă intriga în jurul căreia se dezvoltă o acțiune palpitantă. Pandora este casa din Cipru a nașului ei, unde s-a îndrăgostit pentru prima dată și a petrecut vacanța vieții ei.

   Ca moștenitoare a proprietății, se întoarce după douăzeci și patru de ani să revadă locul magic, împreună cu familia și prietenii. Viața Helenei nu a fost întotdeauna ușoară, conducând la secrete bine păstrate. Cadrul pitoresc și atmosfera liniștitoare a insulei oferă iluzia vacanței perfecte, dar când relele din cutia Pandorei încep să dea năvală, Helena este nevoită să dea cărțile pe față, punându-și în pericol relația cu familia.

   Alex, fiul Helenei, deschide povestea plasată în prezent, ajungând la casa unde în urmă cu zece ani a avut parte de propria vacanță de neuitat și unde se fac pregătiri pentru încă o vizită. Relatând acele zile prin perspectiva paginilor de jurnal ale unui băiat de treisprezece ani, trecutul se așterne și se împletește cu prezentul.

    Alex nu a dus lipsa prezenței unui tată în viața lui, chiar dacă Helena l-a crescut singură în primii trei ani, căsătoria cu William i-a oferit un model bun, familia întregită de sora lui, Immy, și fratele, Fred, bucurându-l. Însă gândul adevăratei paternități îl macină, cu atât mai mult cu cât mama lui ține acest aspect al vieții lor un secret.

    Hotărât să afle adevărul de la Helena, timpul petrecut la Pandora se arată momentul prielnic, dar un necaz nu vine singur, iar dezvăluirile vor zdruncina întreg grupul venit în vacanță.

 Autoarea a ales un mod inedit de a expune povestea din cartea Secretul Helenei.

    Intrările de jurnal ale lui Alex compun o imagine hilară dar și tristă a vieții de adolescent și dramele prin care trece, și sunt precursorul unor capitole pline de suspans și mister. Un tânăr cu o inteligență deosebită, Alex este un personaj central, învârtindu-se în jurul lui evenimentele care conduc la punctul culminant, fiorii primei iubiri și încercările vieții.

   Aglomerația din casa Pandora, odată cu sosirea oaspeților – Sasha și Julie, copiii lor Rupes și Viola, Sadie, Chloe -, l-a făcut să se refugieze într-o cămăruță unde are parte de intimitate, și chiar dacă „debaraua” nu lasă loc de două persoane laolaltă, are o bibliotecă bogată. Alex ca și personaj narator surprinde plăcut și se face îndrăgit pe parcursul cărții, luând un rol principal care face deliciul cititorului.

   Helena expune celălalt plan narativ și prezintă drama care ia amploare odată cu dezvăluirea secretelor ei. Fostă balerină, este o femeie frumoasă, dar și o mamă iubitoare și soție devotată. Cu trecerea pragului casei din Cipru, starea i se schimbă, amintiri, durere și iubiri apuse dându-i târcoale.

   Deși o femeie secretoasă, pentru soțul ei, William, e evident că ceva mai mult se petrece, iar apariția lui Alexis, fostul iubit al Helenei, nu face decât să îi accentueze temerile.

   Coincidența numelui cu cel al fiului Helenei ridică întrebări, dar secretul lăsat în urmă de relația ei cu Alexis este doar o umbră dureroasă. Discuțiile între soți și mamă-fiu devin încordate, iar intrarea în scenă a fostului partener de dans al Helenei, Fabio, și povestirile acestuia din timpul petrecut de aceștia la Viena, iscă vâlvătaia care îi amenința.

    William este furios, Helena devastată, Alex află în sfârșit adevărul despre tatăl său biologic. Seria de personaje care se perindă și ia parte la acțiune nu este întâmplătoare, fiecare membru în parte având un drum bine conturat și plusând în intrigă.

 Secretul Helenei nu este o carte complicată, deși aparent multele personaje creează o confuzie, în profunzime se completează fantastic.

   Este totuși o carte complexă, autoarea nefăcând rabat de la detalii încântătoare care transpun cititorul în peisaj, descrieri ale personajelor care le oferă o istorie elocventă și prin care acțiunea devine interesant de urmărit, gânduri și acțiuni ale personajelor care picură indicii fermecătoare.

    Povestea este mai mult decât un singur secret al Helenei, de fapt secretele se țin lanț atât de ea cât și de prieteni și familie. Pandora nu ar mai fi fost o alegorie frumoasă dacă nu scotea la lumină secretele bine ținute de teama spulberării fericirii.

    Helena a purtat povara trecutului cu mândrie, nu și-a refuzat destinul și a afișat întotdeauna putere. Cu fiecare secret expus celor de drept, călătoria devine mai lină, Alex nu se mai întreabă dacă este fiul unui viticultor sau al unui dansator sau al unui străin dintr-o aventură de-o noapte, familii se reclădesc în timp ce altele se destramă, relații de iubire se înfiripă din legături ciudate de familie, iar speranța este vie.

   Stilul autoarei de a se juca cu imaginația cititorului este desăvârșit. Cadrul de introducere creează suspansul nu doar aflării poveștii familiei Helenei și a lui Alex, ci și a prezentului care se anunță și care ascunde alte secrete. Acțiunea este înțesată de turnuri de situație, fără un prilej clar de a ghici finalul.

    După un parcurs surprinzător prin învolburarea de stări și sentimente, atât adolescentine cât și ale unei mame, autoare ține pe jar cititorul până la ultima filă a cărții. Împletirea trecut-prezent culminează cu scene neașteptate, trecerea a zece ani de la acea vacanță fatidică nediminuând din farmecul Pandorei și puterea de a aduce oameni împreună și de a-i confrunta cu adevărul.

  Inspirată și eu de titlul romanul, țin secretele lui sub farmecul misterului și las la latitudinea fiecăruia dacă să le descopere sau nu. Fără îndoială, Lucinda Riley a creat o comoară, o învățătură și o dragoste pentru poveste.

  Secretul Helenei este acea lectură care te răpește de la primele pagini, care transmite și satisface; o poveste încâlcită pe care cu trepidare o descoși.

Citate

Așadar…nu-mi rămâne decât o singură soluție: va trebui să mă descurc singur.

Mă voi arunca în luptă pentru a apăra onoarea mamei mele.”

 

„Indiscutabil, Helena avea secrete; de pildă, paternitatea lui Alex. Și, judecând după starea de tensiune evidentă și după prezența constantă a lui Alexis, nu trebuia să fii vreun geniu ca să pui lucrurile cap la cap.

Ceea ce ar însemna că soția lui era o mincinoasă, fiindcă jurase că nu îl mai văzuse de la ultima vizită aici, cu douăzeci și patru de ani în urmă.”

 

Care-o fi secretul Pandorei de stârnește un asemenea șuvoi de emoții? Zidurile ei par să conțină o energie atât de intensă, încât te dezbracă de stratul protector de piele și pătrunde până în străfundurile ființei tale, scoțând la iveală sursa durerii. Taie cu ușurința unui bisturiu până în măruntaiele tale bolnave.

Cartea Secretul Helenei de Lucinda Riley poate fi comandată de pe site-ul Editura Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti

Colecţia Blue Moon

***Alina-Ioana Dinu (Alice Dinu)***Privesc lumea prin lentile colorate, unii pot spune că sunt naivă, dar mie îmi place să cred că sunt o visătoare. Sunt o fire singuratică și pot fi percepută ca ciudată, însă caut relațiile sincere și cred în dragoste la prima vedere. Am o pasiune pentru fotografie care mă inspiră să văd frumosul chiar și în cele mai neașteptate locuri. Mă refugiez în lectură pentru că lumea descrisă în cărți mă face să îmi doresc mai mult de la realitatea mea și mă ajută să mă descopăr și să mă accept așa cum sunt. Am o fascinație pentru mitologie, fie ea greacă sau egipteană, râd și plâng odată cu personaje din cărți romantice și jucăușe, sunt prinsă în vraja thrillerelor, ador să călătoresc în lumi imaginanare, distopice, utopice, să experimentez o istorie sub genul fanteziei. Am mâinile dibace, o mică artistă, și compun Idei la întâmplare, rup bucăți din imaginație și le pun în cuvinte și sper să inspir atracție pentru literatură, pe tocuri sau nu, în aer liber sau acasă.

17 COMMENTS

  1. Alice, așteptam cu nerăbdare această recenzie. Pusesem ochii pe această carte, dar voiam să aflu detalii.
    Îmi place foarte mult cum ai punctat aspectele esențiale ale cărții.
    Felicitări!

  2. Faina recenzie! Trebuie sa citesc si eu cartea!
    Cu ani in urma, am citit cateva romane scrise de ea, dar sub pseudonim (Lucinda Edmonds). Chiar scrie bine 😀

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.