Sex, shopping si un roman de Alain Botton

Sex, shopping si un roman de Alain Botton

O diagramă a minţii îndrăgostite, o formulă inedită a aventurii romantice, prin ingredientele căreia se ragasesc rock'n' rollul şi filozofia, economia de piaţă şi revistele glossy, curentele de modă şi multă banalitate.

Sex, shopping şi un roman de Alain Botton

Editura: Humanitas Fiction

Titlul original: THE ROMANTIC MOVEMENT

Număr pagini: 299

    Alain de Botton s-a născut în anul 1969, la Zurich. În 1977, familia lui se stabileşte în Marea Britanie, unde scriitorul şi-a făcut studiile şi trăieşte în prezent. A urmat cursuri de istorie la Cambridge, luându-şi masteratul în 1991, după care a obţinut un masterat în filozofie la King’College University of London în 1992. Este fondatorul şcolii londoneze The School of Life (2008) care promovează o nouă viziune asupra educaţiei, şi al organizaţiei Living Architecture (2009). Până acum i-au apărut 14 cărţi de factură eseistică, dezbătând într-o manieră neconvenţională teme fundamentale precum dragostea, religia, frumosul. Eseuri de îndrăgostit (1993) prima lui carte, l-a consacrat rapid pe scriitorul de numai 23 de ani, devenind bestseller internaţional. Alain publică în ritm constant lucrări de mare succes, care sunt traduse în peste 30 de ţări.
     Este şi prezentator de televiziune, iar în cărţile sale şi în programele de televiziune discută diverse subiecte contemporane şi teme, subliniind relevanţa filozofiei pentru viaţa de zi cu zi.
     Alain de Botton a fost ales în 2011 Fellow of the Royal Society of Literature.

,,Cărţile lui sunt nişte hibrizi originali, în care se îmbină romanul şi reveria filozofică.” OBSERVATOR

    ,,O diagramă a minţii îndrăgostite, o formulă inedită a aventurii romantice, prin ingredientele căreia se regăsesc rock’n’ rollul şi filozofia, economia de piaţă şi revistele glossy, curentele de modă şi multă banalitate. Alain de Bontton surprinde momentele universale ale vrăjirii şi dezvrăjirii din acest parcurs romantic, punând întrebări despre sex, cumpărături, romane, tipologia sărutului, gelozie, iar Flaubert, Descartes, Platon, D.H.Lawrence, Rousseau, George Bernard Shaw sau Proust îţi răspund printre rânduri.
     Alice lucrează în publicitate, Eric-în domeniul bancar. În casa ei domneşte stilul vintage, iar în apartamentul lui, minimalismul monocrom. Ea are complexe, el este dezinvolt (mai degrabă misogin convins). Amândoi sunt tineri şi atraşi unul de altul, iar argumentele îndrăgostirii, sunt un proces, pe care scriitorul îl analizează stendhalian, îmbogăţindu-şi naraţiunea cu toate nuanţele unui eseu erudit, dar amuzant.”

    Pentru unii amuzant, pentru mine din contra, foarte deranjant. Povestea ne poartă între Londra Cosmopolită contemporană şi paradisul insulelor tropicale.

   Dacă mă întrebaţi-extremele se atrag? În contextul acestei cărţi, aş zice că nu!

,,Când li se cerea să o descrie pe Alice, cuvântul ,,visătoare” le stătea oamenilor mai tot timpul pe limbă. Sub stratul de civilizaţie şi sub scepticismul aferent, ea dezvăluie privirea plină de regret şi lipsită de concentrare a unei fiinţe ale cărui gânduri lunecă permanent către o lume alternativă şi mult mai puţin concretă. Ochii ei verde deschis aveau nuanţe de melancolie ce vorbeau despre pierdere şi un nedefinit alean. Confuză şi chiar puţin ruşinată, putea fi văzută cum caută talmeş-balmeşul lumesc ceva care să insufle sens în platitudinea existenţei.”

    Alice tânjea după iubire, iar iubiţii de la timpul trecut nu i-au adus ce îşi dorea ea.
    Când îl întâlneşte pe Eric la o petrecere îşi petrec noaptea împreună, Alice, crede că în sfârşit şi-a găsit pe cineva pe placul ei.

,,-E minunat, ţi-ar plăcea. Arată bine, e deştept şi foarte blând. M-am simţit atât de bine lângă el! N-am vorbit foarte mult, dar n-are importanță. Era ca şi când ne-am fi înţeles unul pe altul intuitiv. A fost atât de emoţionat să mă trezesc lângă el, cu faţa lui de îngeraş delicios zâmbindu-mi. O, a fost grozav!”

    Eu cred că aceşti fluturi din stomac se transformă în molii, dacă nu este persoana potrivită.
    Eric al nostru este un misogin după cum am mai spus (părerea mea) el o critică pe Alice întru totul. Dacă ea vrea să meargă la un film, sau să petreacă puţin timp cu el, este criticată, iar dacă doamne fereşte ar da semne de slăbiciune în aceste situaţii, Alice ar fi o ratată.
     La început a fost acceptabil, dar pe parcurs iese la iveală o persoană dominantă, preocupat doar de el şi de imaginea afişată. Alice care, crede ea că îl iubeşte, trece încet, încet peste, dar unele lucruri se acumulează.

   Când cei doi iubiţi îşi petrec vacanţa în insulele tropicale. Aici, se împrietenesc cu un alt cuplu, mai mult Eric, mai ales că Bob este şi el în domeniul bancar. Bob şi Daisy sunt un cuplu căsătorit, sunt americani, iar buna dispoziţie a lor este molipsitoare, dar…Eric reuşeşte să îi strice tot cheful lui Alice. Când un joc de tenis devine ceva mai serios, Alice începe să aibă îndoieli în privinţa relaţiei sale.

,,Privindu-i pe Bob, Eric, Daisy şi ceilalţi cum dansează în jurul focului de tabără în seara de Ajun, Alice îşi aminti că, tocmai pentru că le lipseşte simţul umorului, oamenii care se iau în serios, râd totuşi. De fapt, râd chiar mai tare şi mai violent decât ceilalţi, dar un râs care ratează cea mai bogată sursă de umor-şi anume, acceptarea propriei absurdităţi.
Ce păcat că există un lucru pentru care Alice nu avea nici un pic de umor, pentru care nu avea nici o resursă de ironie autoreferenţială-şi acest lucru se întâmplă să fie dragostea.”

    Când Eric refuză să meargă cu ea la un târg de antichităţi (ce nevoie are ea de vechituri), prietena sa Suzi, îi va face cunoştinţă cu Philip, un bărbat din domeniul vânzărilor muzicale, dar căruia îi plac antichităţile.
     Alice îşi dă seama că poate să vorbească nestânjenită, iar dacă ea a spus ceva ce pentru Eric e deranjant, pentru Philip este ocazia de a dezvolta subiectul.
      Ce se va întâmpla cu relaţia Alice-Eric?
      Va avea o şansă ca Alice şi Philip să se cunoască mai bine? Alice se consideră într-o relaţie, deci îl vrea doar prieten. Philip se simte atras de această fată, care are probleme grave în relaţia sa cu Eric, dar el este o persoană care nu se implică cu cineva, decât, dacă aceea persoană este liberă, fără angajamente.humanitasfiction

Cartea Sex, shopping si un roman, de Alain Button, a fost oferită pentru recenzie de Editura Humanitas Poate fi comandată de pe site-ul editurii. Apariţiile de carte şi promoţiile editurii pot fi urmărite pe site, dar şi pe pagina oficială de  Facebook şi aici.

Autor: Nicol

20 COMMENTS

  1. Cartea nu cred ca e pe gustul meu, dar recenzia imi place tare mult. Imi place cum ai realizat-o. Exact asa cum ai perceput-o ! Bravo! locco_smiley_10

  2. hai ca nu pare chiar asa rea,eu zic ca are totusi un final fericit si mai cred ca ce a scris autorul despre relatia lor se intampla si in unele relatii din viata reala

    • DA,ASA ESTE MARY!Relatie ca si al lor este peste tot,finalul mi-a placut,dar,filozofeala,,multa nu.ce avea 5filozofi sa dea definitia dragostei?bine,ei dau definitie la mai tot in carte 😉

  3. O foaaaarte interesanta traducere a titlului. 🙂 Frumos recenzat si o coperta atragatoare dar nu ma arunc in prapastie dupa cartea asta.

  4. Din cate am citit despre scriitor, are numai carti bune si chiar promitatoare. As vrea sa-i dau o sansa, poate citind chiar aceasta carte, tinand cont ca este prima data cand aud despre Alain Button. Felicitari pentru minunata si tentanta recenzie, Nicol!

    • Wolnorynkowy to byÅ‚ PJN, natomiast PiS jeÅ›li chodzi o ekonomiÄ™ ulokowaÅ‚bym jako centrum, ale na pewno nie centroprawicÄ™. Gdyby byli wolnorynkowi, to nie wysuwaliby postulatów tj. podatek bankowy, nacjonalizacja banków, czy sprzeciw wobec prywatyzacji sÅ‚użby zdrowia. Nie popieram PiS, ale takie sÄ… fakty.

  5. Ce pot să spun, e adevărat că gusturile nu se discută, nici măcar în materie de cărți. Mie mi-a plăcut recenzia foarte mult și aș citi cartea, cu siguranță!

  6. Imi place recenzia 🙂 . Mi se pare destul de captivanta cartea si nu am sa o ocolesc 🙂

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.