Slowroom de Maria Folea
Editura: Herg Benet
Numar de pagini: 172
Colecţia Radical din 7
Nota mea: 7/10
De ce ai citit cartea Slowroom?
Am descoperit editura Herg Benet chiar în acest an, 2015, atunci când m-am decis să citesc mai multă ficțiune și mai multă literatură contemporană. Și am început cu o primă carte – pe care am devorat-o. Am citit foarte repede și mi-a plăcut mult. Așa că, am mai lecturat încă una, încă una până am înteles că-mi place și nu vreau să mă opresc doar la câteva cărți.
Slowroom am citit-o din curiozitate. M-a atras titlul și dacă e scrisă și de o autoare autohtonă, nu am putut să nu o primesc în biblioteca mea. Am citit cartea și pentru că are un număr redus de pagini, fiind numai bună de lecturat într-o singura zi. Părea a fi cartea perfectă după cele aproape 500 de pagini terminate în aceeași zi.
Despre carte. Spune-ne ceva despre subiect/acțiune
Cu toate că e o carte atât de scurtă, m-am gândit că lectura va fi atât de ușoară, de relaxată, dar m-am cam înșelat. Subiectul nu este deloc ușor de digerat. E atât de înșelătoare traiectoria acțiunii încât, la final m-am întrebat dacă am citit sau am visat.
Toată acțiunea se învârte în jurul a trei personaje, ceea ce m-a făcut să cred că voi citi povestea unui triunghi amoros contemporan: Laura, Cristi și Claudiu – vecinul celor doi îndrăgostiți. Mă așteptam la o poveste de iubire ca în filme, apoi să fie descoperită toată tărășenia, iar toate acestea să fie condimentate cu gelozie, lacrimi, amenințări, accidente, sânge.
Or fi fost ei îndrăgostiți, dar relația dintre ei mi s-a părut de la bun început monotonă și fiecare zi trasă parcă la indigo. Dar ei se iubeau și aveau în plan să se căsătorească. De iubire se vorbește mai mereu, se tot evidențiază, dar am trăit mereu cu senzația că lipsește ceva, că povestea de iubire era creionată perfect, dar tabloul final era altul, arăta cu totul diferit
În normalul poveștii de dragoste dintre Laura și Cristi, își face loc anormalul, dar este atât de subtil, încât riști să nu-l sesizezi. Numai că finalul îți ia ceața de pe ochi și te determină să exclami: ”Băi frate, cât de tare m-am putut înșela!”
Pană într-un anumit punct, totul s-a petrecut exact așa cum m-am așteptat și nimic nu prevestea vreo schimbare bruscă, care să schimbe totul. Am realizat faptul că am citit, că nu am visat, doar că la final am avut senzația că am citit două cărți diferite. În același timp.
Este o carte care pune accent pe nevoile sufletești ale individului, pe dorințele lui, dar și pe conflicte interioare și lupta acerbă minte-suflet.
Ce ți-a plăcut mai mult? Ce nu ți-a plăcut?
Slowroom de Maria Folea mi-a plăcut, iar motivul principal este doar unul: a reușit să mă surprindă, să mă facă să-mi pun întrebări, să mă gândesc la ea mult timp după ce am terminat-o de citit. Autoarea are un stil aparte de a transmite mesajul romanului. Am terminat de citit cartea de câteva zile bune, dar abia acum i-am scris recenzia. De ce? Am așteptat să treacă valul de întrebări din mintea mea.
Personal, nu am nimic împotriva limbajului, dar știu că acesta constituie și va constitui o piedică în calea lecturii. Pentru mulți limbajul va întări mult mai mult decât povestea în sine.
Recomandări
Îți recomand să treci de toate piedicile din mintea ta și să citești cartea asta. S-ar putea să-ți placă mai mult decât te-ai așteptat. Să-ți placă atât de mult încât să uiți de limbaj.
Lectură plăcută!
Cartea Slowroom de Maria Folea a fost oferită pentru recenzie de către Editura Herg Benet. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Herg Benet. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile editurii atât pe site, cât şi pe pagina de facebook.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
Interesant subiectul! Chiar asteptam recenzia ta Laura . Multumesc mult ! locco_smiley_46
Încă o carte de duzină scoasă de cei de la Herg-Benet. Editura aia parcă face colecţie de literatură ieftină.
,,De duzina” , ,,literatura ieftina” este cam dur spus. Nu putem eticheta o carte sau un autor pentru ca nu ne-a placut. Asta tine de ,,gusturile” fiecaruia, de perceptie, si multe altele. Putem spune ca ne place sau nu o carte aducand argumente, dar sa injosim munca unor oameni nu este in regula. Sunt autori care scriu foarte bine, altii mai putin bine, sau poate ca avem noi senzatia asta, dar fiecare depune o munca si nu ne permitem sa judecam. Fiecare carte isi are cititorii ei. Putem sa ne exprimam parerea liber, dar fara sa aducem jigniri.
Bravo Laura 🙂
Accept parerea tuturor, dar eu una nu judec pe nimeni , nici pentru ce scrie, nici pentru ceea ce alege sa promoveze, ci respect OMUL, caci el este cel mai important pana la urma. Si tot omul este liber sa aleaga ceea ce citeste. Si este responsabil pentru alegerile lui. u am eu nici un drept sa judec mai mult decat: mi-a placut sau nu mi-a placut.
Multumesc pentru comentarii.