„Spioni fără suflet sau cu suflet de piatră întâlnești numai în filme.”
Soarele a murit în zori, de Haralamb Zincă – Publisol – recenzie
Soarele a murit în zori
Haralamb Zincă
Titlul original: Soarele a murit în zori
Seria „Pe urmele agentului B-39”
Editura: Publisol
Anul apariției: 1976, 2021
Număr pagini: 414
Gen: Spionaj, Istoric
Cotație Goodreads: 4,06
Am descoperit de câțiva ani scrierile lui Haralamb Zincă și întotdeauna mi s-a părut un autor uitat pe nedrept, subapreciat pe piața de carte din ziua de azi. Am găsit unele cărți de-ale lui în ediții vechi, prin anticariate, uitate pe rafturi. „Cine mai citește azi Haralamb Zincă?” – parcă spuneau. Ei bine, sunt mulți cititori al romanului polițist de altădată, al romanului de spionaj. Cititori care știu să aprecieze atmosfera din altă epocă, zugrăvită cu măiestrie de autori talentați.
Tocmai de aceea, țin să felicit Editura Publisol pentru inițiativa de a reedita romanele lui Haralamb Zincă. Foarte frumos că nu a lăsat să se piardă o parte valoroase a literaturii române! Englezii o au pe Agatha Christie, belgienii pe Maigret, noi pe Haralamb Zincă și Rodica Ojog-Brașoveanu.
„Soarele a murit în zori” este primul roman din seria ce-l are în centru pe agentul B-39. Este un roman de spionaj, istoric, cu tentă de policier.
Autorul folosește inserția sau „povestea în poveste”. Se întrepătrunde prezentul în care autorul a scris cartea, respectiv anii 1970, cu perioada tulbure a anilor 1940-1945. Într-o seară ploioasă de noiembrie, scriitorul Corneliu Cara, cunoscut din alte romane ale autorului, primește o vizită mai mult decât ciudată: un bărbat ce-i spune că prietenul său aflat pe moarte dorește să-i vorbească, insistând să-l urmeze la căpătâiul acestuia, dacă vrea să-l prindă în viață. Deși scriitorul nu cunoaște persoana, se lasă înduplecat de rugămintea musafirului.
Așa începe o incursiune în istoria recentă a României. Bărbatul ce l-a chemat este un personaj cheie, ce-l pune pe scriitor pe urmele unor documente de importanță națională.
Asistăm la o poveste cu spioni, în plin război, în care agentul B-39 jonglează cu identitățile atât de bine, încât ne amețește. Un singur pas greșit îi poate fi fatal…
„Spionul nu greșește decât o singură dată, căci intervine imediat plutonul de execuție.”
Și nu e decât începutul… Începutul unei povești ce se desfășoară pe parcursul a 5 cărți.
„Ce să-i faci, Boieriule, asta ne e misiunea… Suntem militari și avem o mare răspundere față de armată, față de țară, neam și rege… suntem militari de carieră, s-ar zice că nu facem politică, dar politica războiului ăsta pe care noi nu l-am dorit pătrunde și între aceste ziduri… Noi reprezentăm culisele războiului. Ca și la teatru, cei din culise rămân pentru cei din sală niște anonimi. Nu cred că vreun istoric, oricât de binevoitor și de obiectiv ar fi, va izbuti să stabilească vreodată cu câtă credință ne-am slujit țara în toate etapele dramatice prin care a fost târâtă…
Firul acțiunii poate fi comparat cu un puzzle, o legătură duce la alta și te pomenești punând cap ca cap ițe, idei, întâmplări. Doar e un roman de spionaj… Vă avertizez de pe acum că este o lectură care îți pune mintea la contribuție, te face să gândești.
Despre autor:
Haralamb Zincă (1923-2008), pe numele său real Hary Isac Zilberman, este autorul a peste 50 de romane polițiste și de spionaj, considerat părintele literaturii de gen din România, „Sfârșitul spionului fantomă” fiind prima carte de spionaj scrisă de un autor român, iar „O crimă aproape perfectă”, prima carte polițistă.
A fost unul dintre cei mai vânduți scriitori ai epocii sale, tirajele epuizându-se în câteva zile. De asemenea, anchetatorii profesioniști îi cereau sfaturi pentru rezolvarea unor cazuri reale.
Multumesc pentru recenzie si recomandare!
Cu drag, lectura placuta!
Se pare ca romanele lui Haralamb Zinca au fost bestselleruri in toate timpurile. Si reeditarile de-acum se vand excelent. Trebuia sa fie un motiv pentru care sunt atat de indragite de cititori. 😀 Super-recenzie, Sorina! 🙂
Multumesc! Nu stiu daca in toate timpurile, dar in mod sigur au avut perioada lor de glorie, care se repeta in ziua de azi :).
Toate romanele lui Haralamb Zinca sunt interesante si captivante.
Multumim Sorina!
Si eu cred la fel! Sunt mare fan 🙂
Multumesc pentru impresii, Sorinache! Cred ca am o versiune mai veche a cartii.
Da, foarte posibil. Si eu am editii vechi ale cartilor lui, dar pe aceasta nu.
Mulțumesc pentru recenzie draga mea!
Cu drag!
Se vede ca ti-a plăcut cartea. Felicitări pentru recenzie
Merci!