Soldati ai terebentinei de Razvan T. Coloja

Soldati ai terebentinei de Razvan T. Coloja

Soldați ai terebentinei, de Răzvan T. Coloja

Editura: CRUX PUBLISHING 

Editor: Andreea Sterea

Tehnoredactor: Olivian Saldinger

Despre autor

   Răzvan Teodor Coloja este un autor contemporan, născut la Oradea, unde și trăiește. A absolvit Facultatea de Litere (specializarea Biblioteconomie, 2001) și Facultatea de Informatică (2003) în cadrul Universității Oradea. În prezent este student al Facultății de științe Socio – Umane, specializarea Psihologie, în cadrul aceleiași universități.

A activat ca publicist, fiind redactor-șef adjunct la revista „ MyCOMPUTER”, redactor-șef la revista „MyLINUX”,și redactor la revista „CONNECT”

   Înclinat spre ficțiunea transgresivă și macabru, Răzvan T. Coloja debutează în 2009 cu romanul” Fabrica de furnici” (Ed. Vremea), iar în 2011 revine cu romanul ”Recolta roșie”( Ed. Herg Benet). În 2012 este prezent în antologia „Cercul literar de la Oradea” coord. Marius Miheț), alături de autori precum Dan-Liviu Boeriu, Mircea Pricăjan și alții. – sursa-fragment prezentare roman.

Pe lângă această scurtă descriere autorul are multe alte apariții, proiecte literare.

„Îmbrăcați toți trei în același tip de cămașă și cu tricouri negre pe dedesubt, arătăm ca niște clone nereușite.Ca niște gemeni diformi care la naștere au avut dimensiuni diferite, cu doi dintre ei tembeli din prima zi.

    Când am început acest roman știam doar prezentarea de pe spatele cărţii. Subiectul fiind viața rocker-ilor. Nu mă așteptam să mă lovesc de o realitate așa detaliată.

  Subiectul cărții ne prezintă o lume infectă a drogaților, rocker-ilor cu părul lung, viața pe care o duc, activitățile pe care le au și cum sunt ei văzuți de societate. Prejudecata societății față de pasiunea de a purta păr lung, față de muzica pe care o ascultă, respingerea tinerilor cu aspect diferit doar din cauza aparențelor.

  Acești tineri duc o luptă zilnic, iar când ai puține șanse să devii învingător înveți să declari sarcasm, sfidare. Când ceea ce simți nu se reflectă în aspectul fizic șochezi.

   Droguri, sună dramatic, oare ne închipuim noi cu adevărat ce viață duc ei? Motivele pentru care au ajuns în această stare? Oare cine își dorește să trăiască o viață infectă?

„Nina – cu blestemata ei de hepatită închipuită, infectând un pâlc întreg de tineri. Nina – o prostituată purtătoare de boli venerice, făcând sex normal și lipsit de prezervativ cu toți masculii din încăpere. Atingând cu tentaculele ei contaminate fiecare frunte și pereche de buze, fiecare dezmierdare. Nina, călătorind pe calea aerului în sunetul pe care-l face dragostea atunci când se transformă în viruși incubați.”

   Ei bine în acest roman nu este cu exemplul negativ cu formă educațională, din care trebuie să înveți ce e bine, ce e rău. Acest roman este un film cu cele mai necunoscute detalii din viața celor care sunt renegați de societate. Detalii de la cum respiră Lunar (bronzul acela pentru sobe cu diluant), cum fac sex, cum se distrează, cum se revoltă.

    Petreceri, alcool , droguri.

Te simți viu când dioxidul de carbon se îmbină cu mirosul de benzen și transpirație.

   M-am gândit de două ori înainte de a lua decizia de a pune un citat detaliat, atât de detaliat încât șochează. Cred că e corect să fiu sinceră, atât cu autorul cât și cu cititorii.

 

„Aș putea fi în orice altă parte dar am ales să fiu aici. Plictisit. Cu Eleonora atentă să nu-mi scrijelească pielea sensibilă a penisului cu dinții ei albi și perfecți. Cu dinții ei albi ca un mâner din os lustruit de trecerea atâtor mâini și degete pe suprafața lui. Ai spune că frigul și liniștea și soarele care stă să strălucească din clipă în clipă ar putea să mă facă cumva să mă simt liber și în viață. Că sexul oral primit dimineața ar trebui să-mi ofere șansa unei zile de bună dispoziție.”

   Ai putea fi în orice altă parte, dar ai ales să fii aici. Într-un loc în care nimeni nu te judecă dar nici nu te apreciază.

  Pentru că în final totul se reduce la acea clipă în care simți deopotrivă că ai orgasm și mori de teamă.

Acest roman este teza vieții, o viață fără inhibiții, lipsită de identitate. O viață în care ai impresia că toți au hepatită și sifilis.

Oare ne-am uitat vreodată cu atenție la acești oameni? Dacă duc o viață haotică oare chiar sunt suflete pierdute?

   Un lucru e sigur, autorul scrie bine, cursiv, fără perdea. Descrie foarte detaliat această viață boemă.

         

„  Crești de două ori mai repede, înveți ce e viața de două ori mai bine. Înveți că – dacă poți sta la masă ci alcoolici – peste ani , o discuție cu oameni de afaceri în condiții de lux este floare la ureche. Oricine poate deveni conducător în Rai dacă a petrecut îndeajuns de multă vreme printre munții ascuțiți și reci ai Iadului.”

     Nu pot spune că mi-a plăcut cartea, pentru că e o lume în care nu aș vrea să trăiesc, nu e genul de carte care mă atrage, dar vă invit să o citiți și vă aștept cu păreri.Crux Publishing logo

Cartea Soldaţi ai terebentinei, de Răzvan T. Coloja a fost oferită pentru recenzie de Editura Crux Publishing. Poate fi comandată de pe site-ul Editura Crux Publishing. Pentru a fi la curent cu apariţiile şi reducerile de cărţi, puteţi urmări noutăţile atât pe site, cât şi pe pagina de Facebook.

***Vero Budea (Vero)***Iubesc viața și oamenii, sunt o fire sociabilă, deschisă, loială, apreciez persoanele sincere cu coloană vertebrală, pasiunile mele sunt scrisul și cititul, deși sunt încă o amatoare. Sunt deschisă la tot ce e nou și folositor. Familistă convinsă, soție, mamă, fiică, noră și prietenă. Nu suport minciuna și trădarea. Găsesc fericirea în lucrurile mărunte. Pentru mine nu există nu pot, numai nu vreau, iar eu vreau. Literatura pe tocuri e locul unde mă simt acasă, un loc unde prietenia și bunul simț mă îmbrățișează.

9 COMMENTS

  1. Imi place modul in care ai prezentat cartea. Nu cred ca mi-ar placea sa o citesc, desi subiectul cartii pare destul de interesant.

  2. Hmmm… Nu știu ce să zic despre această carte, însă recenzia ta îmi place mult! Felicitări locco_smiley_10

  3. recenzia ta e interesanta,mai ales ca nu te-a atras cartea.cateodata prea multa realitate dura strica.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.