Sora cea mică de Gytha Lodge – Editura Creator – recenzie
„Cu toții avem această sălbăticie latentă în noi. Știu că eu o am. A mea a fost dezgolită de toate ce s-au întâmplat.”
Sora cea mică, de Gytha Lodge – Editura Creator – recenzie
Sora cea mică de Gytha Lodge
Titlul original: Little sister
Editura: Creator
Colecția Capucino
Anul aparitiei: 2022
Traducere de: Luciana Dănilă
Număr pagini: 396
Gen: Thriller psihologic, Polițist
Cotație Goodreads: 4,02
„Sora cea mică” este un thriller psihologic puternic, intens, cum nu am mai citit în ultima vreme. În ciuda volumului mare al cărții, se citește ușor, lejer, stilul fiind captivant.
Avem un detectiv ce se confruntă cu probleme personale (tocmai i s-a născut fetița, fiind nevoit să renunțe la relația cu femeia pe care o iubea pentru familie), o echipă pregătită pentru a rezolva cazuri și două surori adolescente într-o situație mai mult decât dificilă.
Detectivul Jonah este abordat la un bar de Keely, sora cea mare. O adolescentă frumoasă, roșcată, și… plină de sânge. El vrea s-o ajute, însă fata insistă că nu ea este în pericol, ci sora sa, dispărută, Nina. Altă adolescent roșcată.
Keely este dusă la secție, interogată, însă nimic nu este simplu. Susține că știe unde este sora ei, le spune povestea lor, forțând investigatorii să-și dea seama singuri unde este Nina.
Cele două surori au o poveste tristă: tatăl le-a părăsit de mici, mama lor a murit pe când aveau 9, respectiv 7 ani, ele ajungând într-un centru de plasament. Au fost adoptate de mai multe familii, unde după spusele lui Keely, au îndurat abuzuri. Totuși, nimic nu a fost dovedit.
Mai mult, toate persoanele care au avut de a face cu surorile susțin același lucru: Keely este manipulatoare, o influențează pe Nina după bunul plac, minte mult și face acuzații grave și nefondate. Împreună cu atitudinea rece și detașată din timpul interviului, lipsită de emoție și empatie, aceste trăsături te duc cu gândul la un psihopat.
„Era genul de gândire care venea dintr-o inteligență sporită, combinată cu disperare și o doză zdravănă de imaginație.”
„Sincer, când te gândești mai bine, ea suna ca o persoană care a citit tot ce se poate pe această temă, dar care nu a experimentat aceste lucruri vreodată.”
„Fiecare părere din afară despre Keely era că ea este de fapt o manipulatoare cu sânge rece. O persoană căreia îi place ca ceilalți să danseze după cum cântă ea. O persoană care putea deveni extrem de furioasă când nu i se făcea pe plac.”
Romanul este despre violență, abuz, situația copiilor instituționalizați, modul în care sistemul te distruge și cum poți lupta împotriva lui.
„Și asta a cimentat în mine ideea că dreptatea ți-o faci doar tu cu mâna ta. Niciuna dintre instituțiile menite să ne ajute nu a intervenit vreodată.”
„Nu îți alegi tu povestea de viață. Acesta este lucrul pe care l-am învățat mai mult decât orice altceva. O poți modela puțin, dacă ești norocos. Să schimbi vreo două chestii și să faci să fie mai bine… sau nu.”
Cine sunt cele două surori cu adevărat? Este Keely o victimă sau un păpușar diabolic? Este Nina în pericol? Au fost într-adevăr abuzate sau totul este o invenție, menită să facă rău altora?
Este treaba voastră să aflați, nu vreau sub nicio formă să stric acest ingredient minunat numit „mister”. Ce vă pot spune este că finalul vă va da pe spate.
Despre autor:
Gytha Lodge s-a lansat scriind povești pentru copii și adolescenți pe Wattpad. Romanul său de debut este „Pierdută în așteptare”, urmat de „Privită din întuneric” și „Stai lângă mine”. A câștigat mai multe premii literare.
Carte disponibilă pe site-ul Libris.ro
Mulțumesc pentru recenzie! Eu vreau detalii mai multe!
Multumim pentru recomandare!
Cu drag! Lectura placuta tuturor!
Faina recenzie! 🙂 Merci pentru recomandare! 🙂
Mulțumim pentru recomandare