„Viața este complicată, răspunde Jan. Este imprevizibilă și scurtă. Se vede clar că țineți unul la altul. Dar ține minte, există întotdeauna un preț pentru alegerile  pe care le facem.”

Soția diplomatului de Pam Jenoff - Editura Litera - recenzie

Soția diplomatului, de Pam Jenoff – Editura Litera – recenzie

Soția diplomatului – Pam Jenoff

Titlul original: The Diplomat’s Wife

Editura: Litera

Colecția Blue Moon

Anul apariției: 2008, 2021

Traducere din limba engleză și note de: Anca Irina Ionescu

Număr pagini: 378

Gen: Historical Fiction

Cotație Goodreads: 3,94

   „Soția diplomatului” este continuarea romanului „Iubita comandantului”, apărută în aceeași colecție la Editura Litera. Nu am citit „Iubita comandantului”, însă am reușit să înțeleg destul de bine acțiunea din „Soția diplomatului”. De aceeași autoare, Pam Jenoff, am mai citit „Fetele dispărute din Paris”, care mi-a plăcut foarte mult: spioni, Rezistența franceză…

  Acțiunea din „Soția diplomatului” se petrece aproximativ în aceeași perioadă istorică, la sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial. Marta este o tânără poloneză evreică, prizonieră într-un lagăr nazist, fiind eliberată de Paul, un soldat american. Cei doi se îndrăgostesc, se logodesc în grabă, înainte de o ultimă plecare a lui Paul. Totodată, ea trebuie să meargă în Londra, la mătușa unei prietene ce tocmai a murit, pentru a-i da vestea și a-i înmâna lucrurile. Marta și Paul stabilesc să se întâlnească în Gara King’s Cross, la o anumită oră dintr-o anume zi.

  Marta merge la mătușa prietenei ei, Rose, folosindu-se de viza acesteia pentru a pătrunde în Anglia. Este primită cu multă amabilitate, mătușa lui Rose îndrăgind-o imediat și găzduind-o până când urma să plece cu Paul în America.

  În ziua reîntâlnirii, merge la gară, însă Paul nu mai vine… Ulterior, află din ziar că avionul în care se afla s-a prăbușit. Numele său nu este pe listă, însă este menționat un soldat neidentificat; Paul îi lăsase ei plăcuțele de identificare, de unde rezultă că este vorba de el; Paul a pierit în accident.

  Însărcinată fiind, acceptă propunerea unui diplomat britanic de a se căsători cu el. Totodată, începe să lucreze pentru el la Ministerul de Externe, acesta având nevoie de o asistentă care să vorbească poloneza, pentru problemele Europei de Est.

  Simon pare a fi bărbatul perfect, soțul perfect. Cu toate acestea, în ciuda stabilității financiare, a job-ului bun și a statutului de soție a diplomatului, Marta nu este fericită. Deși se poartă foarte frumos, Simon este perceput de ea ca rece, distant, lipsit de pasiune.

  La un moment dat, Marta acceptă o misiune periculoasă, ce îi depășea atribuțiile de asistentă: să pătrundă în Cehia, aflată la acea vreme sub influență comunistă, să găsească o anumită persoană, pentru a face rost de informații sensibile. Deși soțul ei nu este de acord, ea insistă să plece, fiind singura care cunoștea persoana de contact, din perioada când activase în Rezistență.

Mă ridic și mă duc la fereastră, reflectând la cererea ministrului adjunct. Praga. Europa de Răsărit. Tresar. Acea parte a lumii fusese cândva patria mea. Dar acum, când sunt în siguranță la Londra, mi se pare întunecată și dezolantă, locul atâtor mii de amintiri dureroase și de visuri sfărâmate.

  Din acest moment, lucrurile se schimbă, ritmul devine alert, facem slalom printre spioni și reîntâlniri palpitante. Citești cu sufletul la gură, pentru că răsturnările de situație sunt atât de dese, încât nu știi ce se poate întâmpla în clipa următoare.

  Recunosc că la început nu rezonam prea tare cu personajele și cu cele întâmplate. „Încă un roman despre nazism și Cel de-al Doilea Război Mondial.” – îmi spuneam. Însă pe parcurs și mai ales, de la această cotitură a acțiunii, cartea mi s-a lipit de degete, iar paginile au început să se dea singure.

  Va reuși Marta să-și ducă misiunea la capăt și mai ales, să scape teafără? Ce se va întâmpla cu ea și Simon?

  Mai multe nu pot să spun, nici măcar să întreb retoric, din motive de spoiler. Sau cum se poartă în roman, scurgere de informații.

  Pam Jenoff are un masterat în istorie la Cambridge și a lucrat în Ministerul Apărării al Statelor Unite, apoi la Consulatul SUA din Cracovia. A părăsit Serviciul Diplomatic pentru a urma cursurile de Drept, iar în prezent lucrează ca avocat, implicându-se pro bono în activități ce implică tineri defavorizați, cantine sociale și persoane fără adăpost.

A mai publicat „Fetele dispărute din Paris”, „Iubita comandantului”, „Povestea unui orfan”.

Carte disponibilă pe site-ul Litera

Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , cartepedia, librărie.net şi cărtureşti

Recenzii cărți

 

 

 

 

10 COMMENTS

  1. Intr-adevar, din titlu si sinopsis nu as fi inclus-o neaparat pe lista mea de lecturi, dar in urma recenziei tale e posibil sa ma razgandesc :)) Multumesc de recomandare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.