Stare de teroare de Hillary Rodham Clinton, Louise Penny – Crime Scene Press – recenzie
Stare de teroare, de Hillary Rodham Clinton, Louise Penny – Crime Scene Press – recenzie
“Hillary Rodham Clinton este prima femeie din istoria Statelor Unite care a devenit candidat prezidențial al unui partid major. A fost al 67-lea Secretar de Stat, după aproape patru decenii în care a ocupat funcții publice. Este soție, mamă și bunică, precum și autoarea altor șapte cărți.
Louise Penny a câștigat mai multe premii literare internaționale și este autoare de mai multe romane bestseller aflate pe locul 1 în clasamentele New York Times, USA Today, Globe and Mail (Toronto). În 2017, a primit distincția Ordinul Canadei pentru contribuții aduse culturii canadiene.”
“Hillary Rodham Clinton, cel de-al 67-lea Secretar de Stat al Statelor Unite ale Americii, și-a unit forțele cu Louise Penny, una dintre cele mai titrate scriitoare din lume, pentru a concepe un thriller geopolitic trepidant, inspirat din situații extrem de actuale. Jocurile de culise din politica internațională, lupta pentru putere de la Casa Albă, regimuri instabile, consecințele (și cauzele) retragerii trupelor americane din Afganistan, dar și răfuieli cu personaje ușor de identificat pe scena politică actuală – iată câteva dintre realitățile ultimilor doi ani care își găsesc locul în roman și conferă tramei o miză globală. Clinton și Penny arată că, la fel că în atâtea alte situații, beletristica este un mijloc eficient și captivant de a lansa întrebări relevante, de a oferi detalii de la cel mai înalt nivel despre tensiunile internaționale și de a propune soluții posibile.”
Intrigantă coperta, interesant titlul și deosebit cuplul de autoare: un om de stat și o scriitoare cunoscută și ai rețeta unui roman excelent. Am avut emoții gândindu-mă că e mai mult un documentar, dar este un ,,thriller politic desăvârșit” (Ann Cleeves)
Așa este !!! Și este cu atât mai greu să vorbești despre conținutul cărții când ea este scrisă într-un ritm alert, trepidant, un stil aproape cinematografic, cu multe dialoguri, urmăriri, crime, toate în numele patriotismului.
Acțiunea începe în forță, cu explozii în autobuze în Londra și Paris. Nimeni nu auzise nimic, serviciile nu aveau nici cel mai mic indiciu. Generalul Whitehead, șeful Statului Major,credea că exploziile au fost determinate de locațiile autobuzelor în momentul respectiv, sau de anumite persoane aflate în zonă.
Totul până în momentul în care Anahita Dahir, ofițer la Biroul de Externe, primește un mesaj criptic pe mail, o înșiruire aleatorie de litere în loc de expeditor, iar în text o serie de numere și simboluri. Superiorul ei crede că e spam și-i cere să-l șteargă conform regulamentului. Totuși, Anahita e intrigată, crede inițial că e de la prietenul ei Gil, reporterul, dar când acesta neagă cercetează mai atent. Își dă seama că primele două grupaje de cifre sunt sinonime cu ora și numărul autobuzelor care au explodat.
Al treilea probabil va fi următoarea explozie.
Văzând că nu e luată în serios de șeful ei apelează la secretara de stat Ellen Adams. Aceasta e sigură că fata are dreptate, mai mult, își dau amandouă seama că e vorba de un autobuz ce urma să explodeze la Frankfurt. În autobuz întâmplător era și Gil,prietenul Anahitei și fiul lui Adams. Îl avertizează, el încearcă să oprească autobuzul și să determine lumea să coboare. Dar este aruncat din autobuz de un șofer nervos ceea ce înseamnă salvarea lui pentru că explozia are loc.
Ellen Adams construise și condusese un mare imperiu media cu rețele de televiziune, un canal numai de știri,site-uri web și ziare. Îl susținuse pe contracandidatul actualului președinte, Douglas Williams, și totuși acesta îi ceruse să fie secretar de stat în administrația lui, cumva pe principiul “ține-ți prietenii aproape și dușmanii și mai aproape”
Adams îl ura de când fiul ei Gil fusese prizonier cu alți jurnaliști în Pakistan și el nu numai că refuzase să-l ajute dar, după ce acesta reușise să scape, îl denigrase peste tot spunând multe neadevăruri și insinuări, mai ales că tânărul devenise musulman. Dar pentru ea era tot copilul ei!!!!
Totuși Adams acceptă numirea, lasă trustul pe mâna lui Katherine, fiica ei, și încearcă să-și facă treaba, sperând să-l prindă și pe cel care îi ucisese soțul
Deși Williams credea că eșecul din Coreea de Sud și convocarea urgentă (nici nu apucă să se spele și să se îmbrace adecvat) la Casa Albă îl vor avantaja pe el, nu se întâmplă așa. Presa și televiziunile o laudă pentru verticalitatea ei, punând eșecul pe seama vechii administrații și a unui președinte incompetent, iar prezența ei la Casa Albă, ca venită din tranșee, îi determină să afirme că e o femeie curajoasă, care nu se înclină în fațanimănui.
La ședință participă toți șefii de servicii, șeful de la informații fiind unul dintre cei mai vehemenți,precum și șefa de cabinet a președintelui, Barb, o femeie răutăcioasă, plină de ea, dar și cu multă influență.
A treia bombă bulversează și mai mult lucrurile. Șeful de la informații încearcă să arunce bănuieli asupra Anahitei și o cercetează cu întreagă familie, alții încearcă să-l amestece pe fiul lui Adams-Gil în toată mizeria.
Adams pune piciorul în prag și pleacă în Germania să-și vadă fiul, rănit în explozie, și să discute și cu omologul ei de acolo. O ia cu ea pe fiica ei,pe prietena ei Betsy –consiliera ei,pe Anahita și pe Boyton –șeful ei de cabinet.
Aflarea expeditorului mesajului și a statutului unora dintre persoanele ucise în explozii dau un nou curs lucrurilor. Toată lumea e șocată de cruzimea atacatorilor, să omori o mulțime de suflete nevinovate pentru a ucide persoana care trebuia, e cumplit!
Adams începe un periplu alături de echipa ei în Iran-Teheran, Oman, Pakistan, Rusia.
Pare că în spatele atacurilor ar fi fost Bashir Shah, fizician, terorist, negustor de arme, despre care trustul lui Adams scrisese mult, semnalându-i faptele, până ce reușise arestarea lui. Din păcate fusese arestat la domiciliu în Pakistan, dar apoi cu acordul vechii administrații americane fusese eliberat și chiar se împrietenise cu oameni importanți din vechiul guvern și chiar cu fostul președinte Dunn. De atunci începuseră actele teroriste, bilețelele primite de Adams și chiar fusese ucis soțul acesteia.
Doar că aparent Shah dispăruse și ajutat de mulți oameni influenți era mereu avertizat și de negăsit.
Numai că și Adams are parte de aliați și de ajutor neașteptat, mai ales în Iran-stat terorist. Primește ajutor din umbră chiar de la Marele Ayatolalah Khosravi, Liderul Suprem al Republicii Islamice Iran.
Adams lucrează în secret pe mai multe fronturi:ea e vizibilă în drumurile pe care le face, acasă o lăsase pe Betsy să țină legătură cu Whitehead și să colaboreze cu niște IT-iști, iar Gil merge în Pakistan să discute cu sursa lui. Informațiile pe care le adună, cu toții, și mai ales Adams, inclusiv vizita la fostul președinte Dunn, aduc noi lămuriri și datele duc la prinderea lui Shah.
Deși acesta e foarte sigur că va fi aparat de cei care l-au angajat (culmea un grup de americani) ei reușesc să afle că mai sunt trei bombe, pe două le găsesc relativ repede, dar a treia era undeva în zona Casei Albe.
Și începe o cursa contra-cronometru, puneri în scenă, alianțe între prieteni și chiar dușmani, pentru găsirea bombei și prinderea vinovaților.
Cine este în spatele lui Shah?
Cine îl plătește și-l sprijină?
Cine din structurile americane este implicat în complot?
De ce riscă moartea atâtor oameni nevinovați?
Cum reușesc Adams,prietenii ei și președintele să afle adevărul și să prindă vinovații?
Ce se întâmplă cu Adams și familia ei?
Care va fi relația ei cu președintele Williams?
Sunt multe întrebări și extrem de multe întâmplări, explicații, rezolvări, crime, arestări dar așa cum îi spune Adams președintelui:
“-Știi,nu-i așa,începu ea,că nu doar complotistii consideră că ne-am rătăcit. Ei ies cel mai tare în evidență,dar sunt zeci de milioane de oameni care le dau dreptate. Oameni buni. Oameni de ispravă. Care poate nu sunt de acord cu politicile noastre, dar care și-ar da și cămașa de pe ei dacă am avea nevoie.”
“Să le dăm locuri de muncă. Să le oferim copiilor lor un viitor,să le oferim orașelor lor un viitor. Să oprim minciunile care alimeanteaza frica.”
Cartea e cu atât mai interesantă cu cât îmbină evenimente și fapte din interior, din diferite administrații cu o poveste bine închegată.
Trebuie s-o citiți neapărat sunt sigură că o să vă placă.
Iată și câteva păreri avizate:
„Captivantă, extrem de credibilă.” (Karin Slaughter)
„Stare de teroare este cartea pe care am sperat mereu s-o scrie un om de stat inspirat.” (James Patterson)
„N-o să puteți lasă cartea din mâna… Priviți-o ca pe refugiul din această toamnă.” (CNN. com)
„Remarcabil… Având un ritm alert și fiind plin de amănunte din culise, romanul zugrăvește superb presiunea din interiorul lumii diplomației și al diplomației lumii.” (Daily Mail)
„Un thriller care îmbină experiența directă a unui fost secretar de stat cu abilitățile scriitoricești ale unei maestre a suspansului.” (Tampa Bay Times)
Carte disponibilă pe site-ul Crime Scene Press
Verifică disponibilitatea cărții în librăriile online: libris, elefant, cartepedia, librărie.net şi cărtureşti
Recenzii cărți
Stare de teroare de Hillary Rodham Clinton, Louise Penny
Foarte frumoasa recenzia! Ma atras și subiectul cărții! Trec cartea pe lista mea de dorințe!
Multumesc Nicol! E o carte foarte interesanta si alerta!
Bun, intens, dinamic! Multumesc pentru recenzie!
Vreau și eu cartea. Felicitări pentru recenzie