Stone Rider de David Hofmeyr-Editura Storia-recenzie
Stone Rider, de David Hofmeyr-Editura Storia-recenzie
Cursă pentru speranţă, pentru dragoste, pentru răzbunare
Titlu original: STONE RIDER- Ride for Hope, Ride for Love, Ride for Revenge
Editura: Storia, 2016
Pagini: 337
Traducere din limba engleză; Alina Marc Ciulacu
Gen: Young Adult /SF
Despre autor
David Hofmeyer s-a născut în Africa de Sud. În prezent, viața lui se desfășoară între Londra, unde lucrează ca planner pentru firma Ogilvy & Mather. și Paris. În 2012 s-a numărat printre finaliștii concursului SCBWI Undiscovered Voices, o competiție destinată autorilor de cărți pentru copii, iar în 2013 a absolvit cu brio un masterat în Scriere pentru tineri, la Bath Spa University. Stone Rider este romanul său de debut.
„Când e pe motocicletă, totul i se pare altfel. Doar atunci se simte cu adevărat liber.
Motorul începe să toarcă. Rafalele calde ale vântului de vest îi șfichiuiesc fața. Soarele îl arde pe ceafă ……
La drum întins motorul devine mai zveltă,diminuând forța de frecare a aerului în folosul vitezei. Când întâlnește obstacole de pământ, datorită unui sistem ingenios de schimbare a vitezei se cambrează,lucru care îi permite un mai bun control asupra ei. Motocicleta își ia puterea de la elementele din natură, cum sunt vântul și soarele, absorbind și stocând energia prin conductele de ventilație și panourile solare, prin concentratori și senzori fotosensibili. Ecranul de pe bord încastrat în ghidon, e prevăzut cu un indicator care arată nivelul de încărcare cu energie și un altul care semnalează creșterile bruște de energie, provocate de o rază mai puternică de soare, de o intensificare a vântului sau de o simplă mișcare.
Sunt perfect sincronizați, el și motocicleta lui. Îl simte, se hrănește din mișcările lui.”
Cine nu și-ar dori să se bucure de o motocicletă fără a necesita combustibil. Oare apuc și eu vremurile când tehnologia va fi așa avansată? Cred că aș renunța destul de greu la Chopper-ul meu Yamaha, dar sună așa tentantă ideea de motocicletă care funcționează pe energie naturală: soare, vânt. De vis.
Savuros roman. Un Young Adult –SF, o lectură în care adrenalina îți pune stăpânire pe trup, minte și suflet. Simți că vibrezi și nu-ți dorești ca povestea să se sfârșească.
Când am început Stone Rider am avut impresia că sunt într-un film vechi, descrierile locurilor pline de case în ruină, ferme, mine, câini piele și os, motocicliști, ca mai apoi să te lovești de alte descrieri, de data aceasta mai moderne, drone, bază spațială, roboți tăcuți ( generația a doua) sau vorbitori ( generația a treia). Aveam impresia că mă aflu alături de Mel Gibson în Mad Max sau de Carl Lucas (Frankenstein) în Cursă mortală 3.
Sper că nu v-am zăpăcit prea tare, mă las dusă de val când e vorba de motociclete sau mașini 🙂
Acțiunea se petrece în Blackwater, un orășel din deșert, locuit parțial de cei „ Lăsați în urmă”. Regulile sunt stricte. Adolescenții, începând cu 12 ani, maxim 19, sunt obligați să participe la curse de motocicletă pentru a aduna puncte să-și cumpere un loc pe Baza spațială, un loc curat, un început spre o viață mai bună (cel puțin descrisă ca o viață perfectă). Cea mai importantă cursă urmează să înceapă. Primii trei câștigă pe lângă puncte și câte o mie de dolari, iar primul loc are garantat un bilet spre Baza spațială. Cursa e periculoasă, o competiție acerbă din care aproape jumătate nu se mai întorc.
Cei care nu adună suficiente puncte pentru a pleca spre Baza spațială sunt nevoiți să coboare în mină , de unde se extrage voddenită. Totul este monitorizat de către Roboți Utilitari de Patrulare Terestră, care țin evidența populației, coordonați de Colonelul Bood. Un tiran, tatăl mecanicului cel mai bun Sadie Bood -15 ani, care de fapt e fată, tatăl lui Levi Blood- 17 ani, capul bandei Scorpion. Un băiat lipsit de scrupule, capabil să ucidă cu sânge rece și al lui Joe Blood, care are 19 ani și la vârsta de 7 ani a fost vândut de tatăl său ca sclav, aruncat în râu, scăpat din dinții unui crocodil și salvat de un trib de canibali. Joe se înscrie în cursă sub numele de Kane și face echipă cu Sadie, fără să-i spună că sunt frați, și cu Adam Stone.
Adam e personajul principal, mama lui a murit când erau mici, tatăl său a ales să lucreze în mină pentru a nu fi nevoit să-i părăsească pe Adam și pe fratele lui mai mare Frank. Frank și-a pierdut un picior în ultima cursă din Blackwater, iar acum înainte de această competiție este ucis cu pietre de Levi și cei doi bătăuși care-l însoțesc peste tot. Adam este îndrăgostit de Sadie, iar pe parcursul cursei povestea lor de dragoste se naște și se consumă.
Concurența este mare, nu doar în cursă ci și pentru motoare, nume, haine, femei, putere.
Fiecare concurent e pe cont propriu, dar Kane, Adam și Sadie fac echipă și înfruntă nenumărate pericole, de la tâlhari, bătăi cu alți Rideri, până la luptele cu lupi. Levi face echipă cu Red și Wyatt, doi Rideri fără prea mult creier.
Principala armă este praștia.
Foarte interesantă combinația de vechi și nou. Tehnologie super avansată cu drone, roboți, navete spațiale combinată cu ruine, sărăcie, canibali.
„ Adam scutură din cap și privește în noapte. Scrutează cerul după un mănunchi de lumini. Și le găsește. Trei aștri strălucitori, mai mari decât celelalte stele. Dar nu sunt stele. Și nici planete.
Sunt stații spațiale. Trei nave imense, care alcătuiesc arca Bazei Spațiale.
Balthazar, Gaspar și Melchior.
– Cum crezi că e acolo?
– Pe Bază? Încearcă să afli singur.
Adam împrăștie nisipul cu gheata.
-Am auzit tot felul de povești. Se zice că acolo nu se mănâncă pilule și biscuiți. Iar oamenii nu mor. Se aude că au rezerve nesfârșite de apă.”
Pentru asemenea promisiuni copiii erau nevoiți să înfrunte moartea. Să lase totul în urmă și să se avânte într-o cursă mortală de la 12 până la 17 ani. Foarte rar erau concurenți de 19 ani, cei care încercau să adune puncte participând la mai multe competiții.
În cele 337 de pagini cu scris foarte mărunt sunt foarte multe detalii importante, acțiuni, personaje, legături, ceea ce face romanul foarte complex. Fiecare amănunt e o piesă esențială în poveste.
Stone Rider – Cursă pentru speranță, pentru dragoste, pentru răzbunare este cel mai original roman pe care l-am citit în ultimul an. Un roman în care se testează rezistența fizică și psihică a umanității. Se testează instinctul de supraviețuire . Până unde este capabil omul să meargă pentru a supraviețui într-o lume crudă.
Ce mi-a plăcut cel mai mult?
Ritmul alert, prezent în fiecare pagină și faptul că are de toate: Dragoste, crimă, suspans, mister și forță. Dar mai ales mi-a plăcut adrenalina personajelor care nu-și pierd viața stăpâniți de teamă. Libertatea de a-ți goli mintea simțind motorul cum toarce sub tine, devenind parte din trupul tău. Magnific. Am trăit fiecare clipă odată cu personajele.
Menționez că nu am dat decât o mică parte a acțiunilor, așadar vă invit să descoperiți cine câștigă și cine supraviețuiește acestei curse mortale.
Eu sper ca editura să traducă și al doilea volum al seriei pentru a vedea cum e viața în Baza Spațială. Este pe măsura așteptărilor personajelor sau e un nou început de luptă?
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: libris, elefant şi cărtureşti
Felicitari Vero pentru prezentare!Se pare a fii o carte pentru supravietuire!
Mersi Nicol.
Pe mine, unul, m-ai nimerit in plin cu super-recomandarea ta, Vero! 😀 Suna ca un science-fiction obligatoriu de descoperit! 🙂
Este, Marius!
Vero… și pe mine mă ia valul când e vorba de motociclete! Mi-a plăcut foarte mult recenzia ta! Pare o carte fascinantă!
Mersi, Rodi. Motociclete ? Inca un lucrupe care-l avem un comun!
Da, da,da!!! Trebuie sa cumpar si eu cartea! O aveam pe lista, dar asteptam parerea ta. Ti-am spus pana acum ca am devenit fana a celor de la Storia Books? Doar 2 carti imi lipsesc din colectie – Stone Rider si O fata din bucati 😀 Multumesc muuuult pentru recomandare! Muah :*
Mulțumesc, Alina! Si mie imi place deja editura . Ma bucur ca te-am tentat.
Felicitari Vero!Frumoasa prezentarea si interesanta!
Mersi, Arci !
Acum, chiar ca vreau sa citesc si eu cartea.:-)
Ce ma bucur , Iasmy!!!!!
Cartea asta mă atrage și pe mine 😀
Vero, ispită ce ești! Felicitări pentru recenzie, draga mea locco_smiley_10
Mersi, Cos !
Chiar daca nu vedeam numele tau acolo, eram sigura ca esti tu! Ghici cine e pasionata de masini si motociclete? :)) Felicitari pentru recenzie, cred ca i-ai convins pe iubitorii de SF! Recunosc ca pentru mine e prea mult, motociclete, roboti… Din pacate sunt paralela cu genul.
Hihihi… da, eu sunt !!!
Mulțumesc, Sorina. Romanul e diferit, are si aventura si crima. Gasesti ceva si pe gustul tau. Pupici