Suflete pereche de Mary Balogh-recenzie

Suflete pereche de Mary Balogh-recenzie

Suflete pereche, de Mary Balogh-recenzie

Editura: Lider
Anul: 2013
Număr pagini: 368
Traducător: Mihnea Columbeanu

   Este a doua carte scrisă de autoarea Mary Balogh pe care o citesc, și deși aceasta nu se aseamănă cu prima, pot să afirm cu o convingere totală faptul că autoarea m-a cucerit iremediabil. Suflete pereche este o carte care mi-a adus bucăți din realitatea personală în fața ochilor, este povestea care m-a determinat să stau nemișcată minute în șir, cartea pe care nu mi-am dorit să o termin.

   Începutul mi-a dat multe momente în care nu o recunoșteam pe autoare, nu-i recunoșteam stilul, iar asta mi-a dat o stare de agitație continuă, fiind aproape convinsă de faptul că, această a doua întâlnire va fi cumva sortită eșecului.  Acum, după lectură pot să spun doar atât: Mary Balogh este genul de autor care te surprinde cu fiecare carte pe care o scrie.

   Suflete pereche împletește frumos poveștile și viețile a două suflete rănite, chinuite, ce-au luptat în cele mai sângeroase războaie – ocazie cu care, și Anne, dar și Sydnam pierd câte ceva. Odată cu întâlnirea lor, mai pierd odată. Singurătatea și ideea că pentru ei viitorul alături de partener și copii, a apus cu ani în urmă.

   Anne este acea femeie care s-a fript cu ciorbă și a învățat să suflet și în iaurt. Deși  în tinerețe plănuia să se căsătorească cu cel pe care-l cunoștea foarte bine, planul ei pică în ziua în care, află că  cel pe care-l voia alături se va căsători cu… fix cu cine se aștepta mai puțin.  Și parcă nu-i era de ajunsă suferința aceasta, era pe cale să aducă pe lume un copil – nelegitim.  Cireașa de pe tort e alta, totuși… familia ei o respinge, nu o acceptă cu un copil din flori, nu vor o asemenea pată asupra numelui. Anne învață să se descurce singură, acceptă că va rămâne singură, cu David toată viața.

   O invitație de vacanță, alături de copilul ei și alte persoane importante, e pe cale să-i schimbe viața, dar dacă la început era tristă pentru faptul că, timp de o lună, va trebui să stea departe de școală, copile, prietene și viața ei obișnuită, la plecare, sufletul i se face bucăți, mintea îi rămâne pe meleagurile Țării Galilor, iar inima sa rămâne la singurul bărbat care-a trezit în ea dorința și nevoia de iubire.

  Cine este Sydnam? Protagonistul și Anne se întâlnesc întâmplător, într-o seară când, minunata Anne, se plimba prin împrejurimi. L-a zărit, a văzut totul din profil, iar frumusețea lui era de-a dreptul răpitoare. Ceva s-a întâmplat, căci prima întâlnire a fost sortită eșecului.

  Adevărul este că Sydnam era frumos, așa cum îi văzuse Anne, dar ceva îi făcea, nu doar frumos, ci și… special. Un defect fizic îl făcea deosebit, îl deosebea de toți ceilalți bărbați. Indiferent de acest defect fizic, Anne s-a apropiat de el foarte curând, iar prietenia dintre ei doi și-a urmat cursul firesc.

   Începutul este întotdeauna, dar plimbările și timpul petrecut împreună a făcut ca restul să fie doar detalii, ca nimic să nu mai conteze atât de mult. Anne îl descoperă pe Syd cel adevărat, îi descoperă sufletul – cel  rănit, dar neatins de defecte.

  Curând cei doi ajung să-și povestească viața, să râdă, să facă împreună lucruri nebunești, să simtă că trăiesc și că nu sunt judecați pentru nimic, nici pentru cine sunt, pentru cum arată sau pentru ceea ce au făcut în trecut.

  Mesajul cărții este atât de simplu, dar real complet și complex. Și atât de bine se pliază pe realitatea noastră, încât, și numai pentru atât și merită să citești cartea:  Nimeni nu s-a născut ca să fie singur pe pământ. Indiferent de defecte, cu toții avem sufletul pereche. Cel mai mare defect uman, nu este cel de pe corp, nu e lipsa, ci limita.

   Îmi vei spune că povestea lor e doar în carte, că niciodată o poveste nu poate evidenția realitatea. Eu cred că orice poveste pornește de la un grăunte de adevăr, de la o idee reală, iar povestea sufletelor pereche este atât de frumoasă, atât de inspirată din realitate, încât e păcat să nu o citești și să nu înveți din ea. Nu există imposibil, nu exist defect pe care iubirea să nu-l transforme în calitate, nu vezi niciodată cu mintea ceea ce poți simți și vedea cu inima.

   Sydnam și Anne se văd dincolo de trecut, de defecte, de piedici. Și se simt apropiați, iar în ultima zi de vacanță, simt dorința inimilor – acea dorință căreia nimeni nu-i poate rezista. Simt chemarea și nevoia de a.. trăi intens iubirea ce i-a învăluit pe nesimțite. Iubirea face totul posibil.

   Totul dispare, regrete, păreri de rău, distanța dintre ei – care credeau că nu se vor mai întâlni vreodată. Are loc marea transformare a vieții lor, apropierea  dintre ei, întâlnirea cu familia lui, acceptarea lui Syd de către David, împăcarea cu familia ei și … petrecerea surpriză dată în cinstea iubirii dintre Sydnam și Anne.

   Off, s-a terminat atunci când voiam să mai continue, când m-am convins că iubirea trece peste orice piedică, durere, neajuns, distanță, împotrivire. Iubirea transformă viața și omul. În totalitate.

Lectură plăcută!

Cartea este disponibilă pentru comandă pe targulcartii.ro

12 COMMENTS

  1. Te felicit, Laura! Eu nu sunt interesată să o citesc, nu este pe gustul meu! 🙂

  2. felicitari laura,ai dreptate autoarea surprinde cu fiecare roman si subiect abordat

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.