Sună-mă mâine de Lucian Dragoș Bogdan – Editura Tritonic – recenzie
Sună-mă mâine, de Lucian Dragoș Bogdan – Editura Tritonic – recenzie
Sună-mă mâine
Lucian Dragoș Bogdan
Editura Tritonic – 2019
Număr pagini: 207
Sună-mă mâine de Lucian Dragoș Bogdan autori români.
În colecția “Cașmir” a editurii Tritonic au mai apărut trei cărți semnate Lucian Dragoș Bogdan: “Uneori când visez”, “Fata cu rochii înflorate”, “Parfumul Cracoviei”.
Sunt cărți romantice, cărți de dragoste, întâmplări și situații deosebite?
Nu știu exact cum să le spun, dar sigur sunt povești de viață și din viață.
“O actriță celebră care-și caută drumul în viață, mama autoritară dornică s-o mărite cu orice preț, o adolescentă sensibilă ce se simte neglijată, o văduvă idealistă și o jurnalistă ce-și trăiește viață din plin – cinci personaje plecate în vacanță pe meleagurile pline de povești ale Franței. Șarade ce trebuie dezlegate, fantome din trecut, drame, întâlniri surprinzătoare, amoruri și o doză sănătoasă de umor.
Atunci când abordează o temă romantică, Lucian Dragoș Bogdan acordă atenție, în egală măsură, intrigii, dar și personajelor. Reușește întotdeauna să surprindă culoarea locală a decorurilor unde-și amplasează poveștile; protagoniștii apar în diverse momente ale vieților, atunci când sunt în căutarea unui suflet pereche sau surprinși de impactul unei întâlniri întâmplătoare.
Volumul de față urmărește excursia unor americance în Franța, sejur de la care fiecare are propriile așteptări. Merită citit cu maximă atenție, pentru că autorul a strecurat o scurtă istorioară detectivistică, prilej numai bun de a furniza detalii despre diverse obiective turistice sau de patrimoniu. Cât despre sentimente… vom fi, cu siguranță, cuceriți de naturalețea și libertatea femeilor de dincolo de Ocean, vom suspina sau zâmbi entuziasmați alături de ele, vom face planuri asemenea lor sau ne vom pune întrebări legate de deciziile luate. La final vom spune, cu siguranță, că ne-am fi dorit mai mult, dar ce e o carte, decât o felie tăiată cu zgarcenie dintr-un tort numit Viață?!” (Teodora Matei)
Am așteptat cu nerăbdare romanul “ Sună-mă mâine”, curioasă să citesc noile povești ale autorului, și am fost foarte plăcut surprinsă. Un singur regret de menționat: aș mai fi citit despre viața protagoniștilor….
Când am terminat de citit îmi venea să-l sun pe autor și să-i spun: ”Păi, bine, acum când e mai interesant? Ce se mai întâmplă?”
Dar să nu mai filozofez și să vorbim puțin despre carte, personaje, povești..
În primul rând “doamnele mai în vârstă”.
Cindy e mama și bunica, pe care povestea ei de viață o transformase într-o femeie încăpățânată, sigură că ea are mereu dreptate, destul de rigidă în comportare, chiar dictatorială. Își crește nepoata, pe Gilly, și încearcă să-i aranjeze viața fiicei ei Shauni.
Melanie, prietena ei, ceva mai tânără decât ea, o negresă care încearcă să nu se simtă jignită de filozofiile lui Cindy. S-ar putea supăra pentru multe remarci ale prietenei, dar alege s-o înțeleagă și s-o accepte așa cum este ea.
Melanie este văduvă, dar cu o poveste de iubire frumoasă, înstărită datorită muncii soțului ei, așa că ajută pe cine poate și-și trăiește viața liniștită, fără să-și dirijeze fiica sau să se amestece în viața ei.
Fiica ei, Jane, beneficiara unei moșteniri consistente lăsate de tatăl ei, ziaristă de meserie, călătorea prin lume scriind articole. Avea 40 de ani, dar nu se legase de nimeni pe termen lung, îi plăcea viața și intenționa să și-o trăiască. Călătorea, scria, se distra cu aventuri de scurtă durată și păstra legătura cu prietena ei de-o viață Shauni.
Cele două erau destul de diferite, dar bune prietene și se bazau una pe cealaltă.
Shauni avusese două căsnicii ratate, una în care se simțise prizonieră și fugise, alta în care fusese părăsită.
Cindy n-a înțeles niciodată de ce Shauni în prima căsnicie, care părea o familie clasică, renunțase la tot, serviciu, casă, soț. Apoi intrată în lumea filmului îl cunoscuse pe Aidan care o părăsise, dar o avea pe Gilly care creștea cu bunica ei.
Shauni trebuia să filmeze mereu pentru a rămâne în grațiile producătorilor dar, deși înconjurată de-o armată de oameni, se simțea extrem de singură.
După Aidan își luase o vacanță mai lungă, acolo pe malul lagunei îl întâlnise pe Gene, reporter și scriitor. Gene îi schimbase viața, dar după ce ea intrase în “mașina de tocat a industriei hollywoodiene” pierduseră legătura.
Și mai e Gilly, care se simte din ce în ce mai departe și de bunica ei care încerca mereu să se impună, lucru ce o deranja pe adolescentă, dar și față de mama ei care mereu promitea ceva: o excursie, o călătorie, dar nu prea se ținea de cuvânt. Mereu intervenea ceva, un alt film, o altă oportunitate.
De data asta Shauni, simțindu-se din nou parcă într-un “punct mort al vieții” și foarte singură, hotărăște să-l caute pe Gene. Apelează la editorul și prietenul lui Gene care-i spune că acesta e undeva în Europa. Spre surprinderea ei Gene îi lăsase un bilet cu două rânduri ca o ghicitoare, în caz că-l căuta.
Așa că Shauni adună toată trupa, toate personajele feminine și pleacă la Lyon în Franța.
De la Lyon ajung la Paris, apoi din nou la Lyon, pe urmele mesajelor criptice găsite de la Gene, căutându-l pe acesta sau doar rememorând sentimentele de atunci.
Autorul ne plimbă prin locuri speciale din cele două orașe, locuri a căror istorie sau simbolistica o povestește.
În timp ce Shauni merge pe urma indiciilor fiecare dintre celelalte femei are diferite experiențe
Cindy începe prin a-i căuta lui Shauni o partidă, dar sfârșește prin a se împrieteni ea cu un tip tânăr și bogat, care avea ideile și dorințele lui, și care în întâlnirile de la restaurant îi spune ce vrea de la prietenia lor.
Melanie întâlnește și ea un văduv mai de seama ei, și e șocată de cât de bine se simt împreună
Discutând cu Cindy despre poveștile lor, la ezitările acesteia, Melanie îi spune că poate e timpul să trăiască cât mai pot, fără rezerve sau regrete.
Jane cunoaște un tânăr olandez, fost sportiv, ajuns în scaunul cu rotile, o tânăra debusolată care orbitează în preajma lui și un chelner tânăr cu multe vise. Toți au poveștile lor de viață și de dragoste, neîmplinirile și tarele lor.
Gilly începe să savureze excursia și admirația colegilor, care o urmăresc pe facebook, colindă mai mult singură și face poze pe care le postează pe net.
Shauni îl caută pe Gene în continuare.
Pericolul în care se află într-o seară Gilly îi aduce pe toți împreună.
Ce se întâmplă cu Gilly?
Se regăsesc Shauni și Gene? Ce se întâmplă cu ei?
Ce se întâmplă cu ceilalți protagoniști?
Nu vă spun mai multe. Merită să citiți cartea și să aprofundați părerile personajelor, poveștile de viață și întâmplările prin care trec acestea.
Semnificative pentru întreg romanul sunt cuvintele de început:
“Ce este viața?
Un amestec de întâmplări aleatorii? O sumă de decizii mai mult sau mai puțin înțelepte? Un joc al destinului, în mâinile căruia noi suntem simpli pioni?
O luptă permanentă între rațiune și simțire?
Și de ce ne asumăm alegerile, dacă păstrăm amintiri?
De ce nu putem merge mai departe, pe drumul ales, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat?”
Felicitări Lucian Dragoș Bogdan!
Carte disponibilă pe site-ul Editura Tritonic.
Verifică disponibilitatea cărţii în librăriile online: , , cartepedia, Diverta, librărie.net şi cărtureşti
recenzii cărți
Sună-mă mâine de Lucian Dragoș Bogdan – Editura Tritonic
Mulțumim frumos pentru recomandare, Arci
Multumim pentru impresii!
Multumim pentru recenzie Arci!