Surprize de la Editura All-Povestea ta poate schimba lumea
Surprize de la Editura All-Povestea ta poate schimba lumea
Editura All a ales să recomande propriile creaţii într-un mod inedit impresionând nu doar cititorii, ci şi colaboratorii oferind daruri speciale inspirate din cărţi. Scriitoarea britanică Arabella McIntyre-Brown a avut nevoie de o schimbare radicală, s-a stabilit în Transilvania bucurându-se de comorile ţării noastre. Povestea Din Liverpool în Carpaţi a fost inspiraţia şi a preparat pentru cititori pentru cei îi vor citi cartea un borcan de chutney, un sos cu gust picant. Surprinzătoare a fost ideea editurii de a realiza o ediţie specială dedicată legendarei Margaret Catchpole. Romanul este inspirat dintr-un caz real, a femeii care a fost condamnată de două ori la moarte, însă de fiecare dată a reuşit să scape, iar gândurile din exil pot fi citite în cartea În umbra eșafodului de Carol Birch.
Pentru a marca evenimentul, provocarea pentru cititori continuă, de data aceasta cu ajutorul unui concurs cu tema Povestea ta poate schimba lumea, evidenţiat pe allcafe.ro: „Trimite-ne un text inspirat din povestea ta de viață la margaret@all.ro, până la data de 15 ianuarie 2017. Cele mai frumoase povești vor fi publicate într-un număr special al ziarului Women`s Journal, creat de Editura ALL. De asemenea, autoarele textelor selectate vor primi în dar titluri de excepție din portofoliul editurii. Start inspirație!”
În umbra eșafodului de Carol Birch
Roman inspirat dintr-un caz real
Margaret Catchpole, femeia care a fost condamnată de două ori la moarte și a reușit să scape de fiecare dată, își spune povestea, peste veacuri, cu o forță emoțională care te afectează profund.
Margaret Catchpole a existat în carne și oase, iar scrisorile pe care le-a trimis din exil celor rămași acasă au supraviețuit până astăzi. S-a născut în 1762 în Suffolk, Marea Britanie, ca fiică de plugar și a murit în New South Wales, Australia, în 1819. Faptele ei curajoase, multe săvârșite în goana calului, farmecul și spiritul ei liber i-au conferit un statut aproape legendar.
În romanul lui Carol Birch, Margaret își începe povestea la 54 de ani, în contextul dramatic al unei nașteri din New South Wales. Fulgerele scăpărătoare anunță furtuna, iar Margaret, moașă acum, îi ajută pe mamă și pe nou-născut să se adăpostească într-un hambar, de unde vor vedea în scurt timp cum casa le este luată de ape. În acele momente, Margaret își amintește viața furtunoasă pe care a lăsat-o în urmă.
Când avea numai șase ani, frații și surorile ei au dus-o să vadă cum Jane Brewer, falsificatoare de bani, este spânzurată și apoi arsă pentru faptele ei. Această imagine avea să o bântuie toată viața. La maturitate, ca servitoare în casa unei familii înstărite și, în același timp, protectoare a infractorilor, Margaret a dus o viață dublă. Inevitabil, a urmat decăderea. Când iubitul ei a intrat la închisoare, Margaret a furat un cal cu intenția de a-l vinde ca să facă rost de bani pentru eliberare, dar nu a izbutit să își ducă planul la îndeplinire. A fost prinsă și condamnată la spânzurătoare. Nu o dată, ci de două ori… Iar aventurile neînfricatei Margaret Catchpole sunt departe de a se fi sfârșit aici.
În Suffolk există până astăzi o cârciumă care îi poartă numele, iar pe malul râului Orwell există o casă, numită „casa cu pisici”, unde se spune ca Margaret obișnuia să așeze o pisică împăiată în fereastră pentru a-i avertiza pe contrabandiști de sosirea portăreilor. În Australia, secția de maternitate a Spitalului Hawkesbury din Windsor, New South Wales, se numeste „Secția Catchpole”, ca o recunoaștere a activității ei de moașă din zilele de început ale coloniei. În localitatea Hobartville din apropiere există o stradă numită Catchpole Avenue.
„Birch este o scriitoare înnăscută. Cu o simplă imagine poate provoca cele mai profunde emoții.” – The Guardian
„Un roman inteligent și captivant.” – The Independent
Din Liverpool în Carpaţi de Arabella McIntyre-Brown
Povestea scriitoarei britanice care și-a găsit fericirea în inima Transilvaniei
Arabella McIntyre-Brown a început să scrie o carte sinceră și antrenantă, plină de umor, despre aventura mutării dintr-un mare oraș britanic într-un sat din Carpați, și a sfârșit prin a compune o veritabilă scrisoare de dragoste pentru România. Așa cum magia Transilvaniei rurale a fermecat-o profund pe autoare, volumul „Din Liverpool în Carpați” va cuceri, fără îndoială, inimile tuturor cititorilor români.
În ultimii ani, mai mult de 200.000 de români au plecat să locuiască în Marea Britanie, iar din Anglia au venit în România doar câteva mii de britanici doritori să se stabilească aici. Cei mai mulți au ales Bucureștiul sau alte orașe mari; numai câțiva au descoperit atmosfera deosebită a mediului rural. Scriitoarea și jurnalista Arabella McIntyre-Brown este una dintre ei. A luat această hotărâre în urma unor decese în familie, dar adevărul din spatele plecării din Anglia își are rădăcinile într-o copilărie dificilă. La vârsta de 50 de ani, tocmai când începuse să se bucure de un oarecare succes ca editor de carte și autor, și-a vândut casa din Liverpool, abandonându-și viața citadină, de om ocupat, și s-a aruncat în acest labirint care este Europa de Est. A părăsit tot ce-i era familiar și s-a mutat în România, pentru a-și trăi viața în solitudine. Astfel, din 2010, Arabella McIntyre-Brown numește „acasă” această parte a lumii mărginită la sud de Munții Carpați, pe care prietenii rămași în Anglia o puteau vedea pe Google Maps doar ca pe o pătură verde, difuză.
Decizia de se muta dintr-un oraș britanic animat într-o cabană construită doar pe jumătate, aflată pe un povârniș al munților, ar fi putut fi un dezastru. Autoarea are peste 50 de ani, nu are un venit stabil, nici pensie sau un plan de rezervă. În ciuda fapului că toate indiciile sugerau că avea să eșueze lamentabil, astăzi poate afirma fără rezerve că a descoperit secretul fericirii. Pentru ea, paradisul este satul transilvănean Măgura, aflat cam la altitudinea la care se află cele mai înalte piscuri muntoase din Marea Britanie.
„… un fel de ghid pentru propriile călătorii către sine – dacă veți avea curajul să vă aventurați pe un astfel de drum.” – Sir Ranulph Fiennes
Surse foto: allcafe.ro
Ce frumos @!
Interesant!
Inspirație celor care participă 😀
Ma bate gandul sa particip. :))
O idee interesanta. Mult succes participantilor.
Legat de text ce dimensiuni sa aibe si ce format ?