„-Pentru tine aş renunţa la tot ce am, până şi la sufletul meu. Dacă asta nu e dragoste, e tot ce am mai bun.”

Tăcere de Becca Fitzpatrick

Titlu original: Silence
Autor: Becca Fitzpatrick
Editura: Litera
Număr pagini: 336
An publicaţie: 2012

Iubirea reuşeşte să graveze în inimă anumite priviri, iar asta nu ere nicio legătura cu mintea, cu logica sau cu raţiunea. Acelaşi lucru se întâmplă şi în cazul Norei Grey, care se trezeşte noaptea într-un cimitir fără să ştie ce i s-a întâmplat şi cu amintirile din ultimile cinci luni şterse. Bineînţeles că pierderea memoriei, încercările multiple de a-şi aminti ceva, orice care s-o aducă pe linia de plutire, dar şi sentimentul unei ameninţări care pândeşte din întuneric o determină pe fată să devină temătoare, neîncrezătoare şi panicată. – „Mi-am chinuit memoria, însă aceasta era supărător de goală. Nu puteam să-mi amintesc cum ajunsesem în cimitir. Nu prea puteam să-mi amintesc nimic.”
„O amintire s-a trezit în mine. Îngeraş, mi s-a părut că aud o voce blândă şoptind. Eşti a mea.”
În timp ce eforturile ei de a aduce lumină în ceaţa care i-a pus stăpânire pe minte sunt considerabile, sufletul îi spune constant că există cineva care are grijă de ea. Confuzia îi este accentuată tocmai de persoanele care ar trebui să o ajute, dar se pare că ultimile cinci luni au produs multe schimbări, iar Nora are senzaţia sufocantă că toţi cei din jurul ei îi ascund lucruri. Acest fapt face ca teama să i se amplifice, dar în acelaşi timp o determină să rişte, să acţioneze imprudent şi să pătrundă tot mai mult în trecut cu scopul precis de a-şi recupera amintirile.- „Am încercat să mă apăr de explozia de frică din interiorul meu. Nu puteam face faţă unei astfel de avalanşe.”

„Nu, nu era posibil. Nu, nu mi se întâmpla aşa ceva. Nu, luni întregi din viaţa mea nu puteau să treacă, pur şi simplu, neobservate.”
Întâmplările prin care trece Nora provoacă la analiză. Oare de câte ori nu ne-am dorit să uităm anumite momente şi întâmplări dureroase fără să ne gândim o clipă că suma amintirilor noastre ne definesc personalitatea prezentă şi viaţa? De câte ori nu am încercat să fugim de trecut fără să ne treacă prin minte că e cazul să ne oprim şi să ni-l asumăm exact aşa cum e? Şi oare dacă mâine ne-am trezi fără amintiri le-am vrea înapoi? Cu siguranţă da, chiar şi pe cele care fac sufletul să sângereze iar şi iar.
Trebuia să găsesc acei ochi. Ei imi puteau da răspunsurile.”
Întâlnirea cu Jev nu îi spune nimic memoriei fetei, dar sufletul ei urlă după privirea şi atingerea lui. Deşi băiatul poate fi caracterizat simplu prin cuvântul „pericol” şi creierul o avertizează să păstreze distanţa, sufletul Norei nu cooperează şi încearcă din răsputeri să afle mai multe despre el.- „S-a apropiat. Era numai forţă şi căldură tăcută.Nu puteam fugi de el, nici acum, nici altădată. Avea să rămână pentru totdeauna acolo, ocupându-mi fiecare gând, ţinându-mi strâns inima în palmele lui. Mă atrăgeau spre el puteri pe care nu le puteam controla, darămite evita.” Numai că Jev, deşi îi salvează viaţa şi este mereu prin preajmă, pare să nu o vrea pe Nora aproape. – „-Încă ceva, a spus el. Nu mă mai căuta.
Apariţia lui Scott risipeşte puţin din întunericul din mintea Norei, iar aceasta începe să investigheze pe cont propriu după ce realizează că atât mama ei cât şi cea mai bună prietenă evită să îi spună adevărul. – „Jev făcuse parte din viaţa mea. Nu aveam cum altfel să-mi explic frânturile de amintiri care mă fulgerau când eram în preajma lui.”

Dându-şi seama că Nora este într-un pericol mai mare dacă nu ştie adevărul, Patch-Jev decide să îi redea trecutul într-o manieră originală : lăsând-o să îi atingă cicatricile de pe spate.- „ –Atinge-le, a spus jev, privind în sus spre mine, în timp ce în ochii lui negri de nedesluşit începea să se citească nervozitatea. Concentrează-te pe ce vrei să ştii.” Dar aflarea adevărului nu înseamnă şi sfârşitul luptei. Alături de Patch, Nora trebuie să îşi înfrunte diabolicul tată, dar şi nefilimii furioşi. Situaţia ia o întorsătură neaşteptată, iar Nora trebuie din nou să ia decizii cruciale în timp ce războiul dintre îngerii căzuţi şi nefilimi stă să izbucnească dintr-un moment într-altul.
În acest al treilea volum, am întâlnit o altă Nora. Se observă o evoluţie a personajului. Dacă în Crescendoam văzut o Nora confuză, speriată şi nesigură relaţia dintre ea şi Patch, în „Tăcere” facem cunoştinţă cu o altă latură a fetei. Acum Nora Grey este mai mult decât dispusă să lupte pentru iubirea ei, încrederea în îngerul de lângă ea nu mai este zdruncinată de nimicuri , iar în ceea ce priveşte deciziile luate, deşi unele sunt total imprudente, fata şi le asumă până la capăt. Nora nu mai este o biată neajutorată dependentă de cei din jurul ei. Întâmplările prin care a trecut îi întăresc caracterul şi îi schimbă personalitatea.
Pe de altă parte, Patch-Jev mai risipeşte din misterul care m-a scos din minţi în volumele anterioare. Deşi la fel de incitant, exotic şi provocator, el decide să pună cărţile pe masă şi îşi recunoaşte sentimentele pentru Nora. Ca de obicei, Patch riscă totul pentru fata pe care o iubeşte, încalcă reguli, sfidează arhanghelii, iar în prima parte a cărţii chiar realizăm că iubirea lui este capabilă de sacrificii supreme: Patch acceptă să îşi dea aripile pentru eliberarea Norei. –„-Am făcut singurul lucru care mi-a stat în putinţă. Am renunţat la tine ca să-ţi salvez viaţa.”
În acest volum cititorul are ocazia să pătrundă în universul îngerului căzut. Nu puteţi rata ocazia de a cunoaşte locuinţa misterioasă a lui Patch. Mai mult, deşi pericolul bate răsunător la uşă, îngerul nu este dispus să renunţe la nicio clipă petrecută alături de Nora. Simţind că războiul al cărui final este imprevizibil stă să explodeze în orice secundă, Patch valorifică timpul în compania Norei. – „I-am simţit privirea devorându-mă în timp ce mă mişcam prin încăpere. Mă măsura din cap până-n picioare, fără să clipească, şi o fierbinţeală m-a făcut să tremur. Un sărut ar fi fost mai puţin intim.”

„Tăcere” este cel mai bun volum al seriei de până acum. Suspansul pluteşte în aer şi chiar cele mai dulci momente dintre Nora şi Patch par a se desfăşura pe un fundal tensionant, ca şi cum totul ar fi contra-cronometru şi ei pot fi rupţi unul de altul brusc şi total neaşteptat. „Tăcere” este simultan un roman fantasy, un roman de acţiune şi un roman de aventură. Nu lipseşte nici emoţia generată de sentimentele celor doi protagonişti în timp ce totul este trăit cu intensitate.
Aş compara această carte cu o bombă cu ceas a cărei explozie este iminentă, iar personajele profită de fiecare secundă în timp ce ticăitul cronometrului le comprimă sufletul din ce în ce mai mult şi mai dureros. Totul se rezumă la a trăi prezentul fără a te gândi la viitor sau la un trecut întunecat şi prea îndepărtat pentru a fi de vreun ajutor.
Dacă aţi citit volumele anterioare, cu siguranţă veţi caracteriza „Tăcere” printr-un singur cuvânt: INTENS. Totul e maxim, iar limitele sunt testate brutal şi mult prea des.
M-au impresionat multe din replicile personajelor, felul în care autoarea a redat gândurile fiecăruia, dar şi creionarea unui punct culminant de o intensitate maximă, ceea ce mă face să cred că vom avea parte de un deznodământ pe măsură în ultimul volum al seriei.
„Tăcere” este încă o plimbare plină de neprevăzut alături de Nora şi Patch, o plimbare de care sigur vă veţi bucura şi care va întrerupe monotonia.

CITATE:
– Te-am iubit cu mult înainte ca tu să te îndrăgosteşti de mine. E singurul capitol la care te-am întrecut ţi o să-ţi amintesc asta cu fiecare ocazie.”
„-Pentru tine aş renunţa la tot ce am, până şi la sufletul meu. Dacă asta nu e dragoste, e tot ce am mai bun.”
„-Imi place cum araţi în patul meu, a spus el. (…) M-aş putea obişnui cu tabloul ăsta.”

Autor: Maryliyn
Review overview
5

10 COMMENTS

  1. Eu abia astept publicarea celui de-al patrulea volum. Desi nu doresc sa se termine aventura … vreau sa citesc Finale.

  2. Mara ai prezentat foarte bine ceea ce se petrece în carte!!! locco_smiley_10 Eu am citit-o şi, la fel abia aştept să-i aflu finalul.

  3. Felicitari,cum de nu stiu nimic de aceasta serie?Trebuie sa remediez situatia,mi-a placut cele descrise de tine.

  4. Felicitari pentru recenzie! Stiu ca aceasta serie este foarte buna. Incerc sa o gasesc pe toata in librarii si din pacate nu e in stoc sau gasesc doar cate un volum. Asta e dezamagitor, dar mai dezamagitor este faptul ca s-a renuntat la traducerea ultimului volum. De ce ai face asta?

  5. Pare interesanta. Momentan nu e pentru mine. Pana voi incepe sa gust acest gen literar 🙂

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.